Ştiri
Pianul lui Răzvan Dragnea şi bagheta lui Corvin Matei, un concert-bucurie pe scena Filarmonicii – FOTO & VIDEO

Orchestra Filarmonicii a strălucit într-o companie aleasă, a fost concluzia iubitorilor de muzică din Botoșani. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură.

Mozart, Liszt şi Haydn vineri seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoşani. Şi doi invitaţi care au bucurat publicul meloman, pianistul Răzvan Dragnea şi dirijorul Corvin Matei.

 

Cel care  a adus bucuria nu doar pe scenă, ci şi pe chipul celor din sală, a fost Corvin Matei. Parcă mai mult ca niciodată, publicul a avut parte de un dirijor care a trăit el însuşi fiecare sunet, fiecare răbufnire a instrumentului, de la pian la violoncel, de la vioară la clarinet.

 

În prezent director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Universității Stellenbosch, Corvin Matei este totodată şi fondator și director muzical al Orchestrei de Concerte din Cape Town, Africa de Sud. A început prin a studia flautul, însă mai târziu a fost atras de dirijat. A urmat cursuri de master cu mari maeştri, a asistat la cursurile lui Celibidache, studiind apoi cu Bernhard Gueller, unul dintre cei mai buni studenţi ai lui Celibidache. Unele dintre cele mai importante momente ale carierei sale includ concertul cu Pavarotti în Africa de Sud și dirijarea legendarelor Pinchas Zukerman din Cape Town și Johannesburg.

 

Răzvan Dragnea este unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti din România. Şi asta nu doar datorită unui titlu de doctor în muzică, deşi acest lucru vine să certifice munca şi perseverenţa de ani şi ani a unui artist care cucereşte săli întregi, fie că sunt din România sau din străinătate. A urmat cursuri de măiestrie în Germania, a susţinut concerte alături de orchestre simfonice din țară, colaborând cu dirijori renumiţi. În repertoriul său găsim capodoperele literaturii pianistice.

 

Atrage la Răzvan Dragnea tehnica excepţională, pe care ştie să o îmbrace într-o armonie interpretativă, dar mai presus de toate îşi fascinează pianistul publicul printr-o virtuozitate bine controlată, cu o expresivitate aparte, lăsând loc unei note personale pe care spectatorul o percepe de-a lungul concertului.

 

 

Seara de vineri a debutat cu Uvertura operei ”Cosi fan tutte”, de W.A. Mozart. După mai bine de 200 de ani de la premiera care a avut loc la Viena, muzica lui Mozart se consumă în aceeaşi notă comică, în atmosfera vechii opere bufe italiene. Opera avea să fie considerată, spre sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, drept o muzică vulgară, chiar imorală. Avea să revină, însă, după al Doilea Război Mondial, când muzica titanului Mozart îşi recapătă locul meritat şi se bucură de atunci de numeroase prezentări în toată lumea.

 

Despre Franz Liszt s-a scris şi s-a comentat mult de-a lungul vremii. Cronicarii s-au întrecut în a-i prezenta ilustrului compozitor toate faţetele. A fost supranumit pianistul publicului - omul spectacolului. Magicianul care ştia să amuţească publicul, manifestând un magnetism, dar şi o colosală tehnică, dublată de o înfăţişare plăcută care, scrie Harold Schonberg, ”hrănea publicul în modul cel mai cinic”.

 

Însă dincolo de toate Liszt a fost un profesionist desăvârşit. Virtuozitatea, complexitatea lucrărilor, inventivitatea şi modul în care îşi construia concertele au creat în jurul său un renume care nu a încetat nici astăzi să crească, fie că e vorba despre geniul muzical, fie că face subiectul scrierilor romanţate despre viaţa-i tumultoasă.

 

Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, în interpretarea lui Răzvan Dragnea, a fost un adevărat exerciţiu de virtuozitate, cu treceri excepţionale de la părţile de romantism la cele eroice.

Importantă în acest concert, susțin specialiștii, este concepţia care implică transformarea tematică. Aceeaşi temă îndeplineşte mai multe funcţii, ea putând fi modificată astfel încât să devină al doilea subiect, servind mai târziu în altă formă, ca subiect final.

 

Este modul în care Liszt ştie să jongleze, fapt care conferă muzicii sale un stil unic. Pianistul devine complice şi muzica lui Liszt se transmite la rândul ei într-un fel care cucereşte de la prima notă.

 

Iar asta a reușit din plin Răzvan Dragnea, alături de instrumentiștii Filarmonicii botoșănene.

 

 

Partea a doua a programului de vineri seara a fost dedicată lui Joseph Haydn. Simfonia nr. 96, în re major, ”Miracolul”, a fost interpretată de orchestra Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani, sub bagheta dirijorală a lui Corvin Matei, totul culminând parcă în aplauzele de final ale publicului meloman.

 

”Din moment ce Dumnezeu mi-a dat o inimă veselă, mă va ierta că îl slujesc cu veselie”, scria Haydn. Privind veselia cu care dirijorul a condus întregul concert, probabil că şi Haydn l-ar fi iertat, la rândul său, pe Corvin Matei... Pentru că seara de vineri a adus, parcă, pe scenă mai multă bucurie ca oricând.

Şi ca totul să fie special, dirijorul a oferit - lucru care rar se întâmplă în concertele săptămânale - un bis, răsplătind astfel aplauzele şi aprecierea pe care publicul le-a oferit cu generozitate.

 

Concertul viitor, din 22 noiembrie 2019, va sta sub bagheta dirijorului Matei Pop, invitatul serii fiind violoncelistul Octavian Alin Lup. În program vor fi lucrări din M. Pop, Ceaikovski şi Brahms.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
BĂTAIE în stradă, între doi bărbați din Botoșani, observată prin camerele video ale orașului
Doi bărbați din Botoșani s-au luat la bătaie în plină stradă, însă oamenii legii au ajuns în zonă, fără să fie chemați prin apel la 112.
Primarul Cătălin Flutur pentru cei care nu cred în COVID: Le doresc ca niciunul dintre ei să nu…
Pericolul cauzat de virusul SARS-COV-2 este departe de a se fi încheiat. Dimpotrivă, România la acest moment se află într-o situație mai gravă decât la începutul epidemiei.
Peste 2 milioane de euro alocați de Guvern pentru primăriile din Botoșani afectate de furtuni
În timp record, la nivelul județului Botoșani, comisiile constituite prin Ordin al Prefectului județului, Dan Nechifor, au evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice din perioada 15 iunie -5 iulie, al căror cuantum estimativ s-a concretizat într-un proiect de Hotărâre de Guvern transmis de îndată primului ministru al României.
Alegerile locale din 27 septembrie, Flutur: Câți vor avea curajul să meargă la vot?
Într-o perioadă în care a fost adoptată legea alegerilor locale, primarul Cătălin Flutur susține că șansele să se țină alegerile locale în septembrie sunt undeva la 50%.
Prefectul trimite echipe în teren, la depozitele care împart ajutoare europene
Demarat la începutul lunii iulie, Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014-2020 din fondul de ajutor european, derulat cu sprijinul Guvernului României a ajuns, la data prezentei, la un stadiu destul de avansat.
Primăria REPARTIZEAZĂ locuințe ANL noi în cartierul de pe Șoseaua Iașului
În conferința de presă susținută în Amfiteatrul de la Cornișa, primarul Cătălin Flutur a făcut un anunț care interesează mai ales familiile tinere de la Botoșani.
Mașinile cu volanul pe partea dreaptă, în România! RAR, precizări despre situația acestor autovehicule
Registrul Auto Român (RAR) explică în detaliu tot ce trebuie să știți despre statutul legal al autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă și cum poate primi un astfel de autovehicul Cartea de Identitate a Autovehiculului (CIV) pentru a fi înmatriculat în România.
O nouă creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus, SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică vine cu un nou bilanţ alarmant, foarte aproape de ziua de sâmbătă, când au fost înregistrate 698 de cazuri.
Seminarul Teologic Dorohoi organizează a doua sesiune de admitere
Este vorba despre admiterea pentru clasele a IX-a, anul școlar 2020-2021.
inpuff.ro
Loading...
Nelu Tătaru: Starea de alertă după 15 iulie este aproape iminentă
Guvernul estimează că în următoarele 14 zile se vor înregistra între aproximativ 500 și 700 de noi cazuri de COVID-19 în România.
Lovitură pentru hoții de lemne, CE se întâmplă cu mașinile și utilajele folosite pentru transporturi ilegale
În această lună ajunge la votul final din Camera Deputaților Codul Silvic.
Psiholog din Botoșani, funcționar public, în vizorul ANI: CUM a încălcat legea
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în materie administrativă în cazul a 10 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010 și a sesizat organele de urmărire penală în alte două cazuri.
La 10 ani de la moartea Mădălinei Manole, tatăl artistei plânge după nepot: Unde e copilul de nu a venit şi el, e la Botoşani?
Astăzi, 14 iulie, se împlinesc 10 ani de la moartea Mădălinei Manole. În urma ei a rămas un fiu care trăiește alături de tatăl său, botoșăneanul Petru Mircea.
Actorul care l-a interpretat pe Eminescu în filmul ”Luceafărul”, diagnosticat cu leucemie: APEL pentru donare de sânge - VIDEO
Și botoșănenii pot dona sânge pentru actorul care l-a întruchipat strălucit pe Mihai Eminescu.
Loading...
Lucian Trufin, senator PSD: Eu nu votez un proiect de lege al Guvernului plin de abuzuri împotriva românilor
Decizia Curții Constituționale din 25 iunie a fost una clară: izolarea și carantinarea pot fi aplicate doar prin lege, nicidecum printr-un ordin de ministru.
Avertismentul unui medic: ”Atenție! Mulți au ajuns la urgențe cu mușcături de la aceste insecte periculoase”
Recomandarea medicului e să ajungeți cât mai repede la un consult dacă aveți pe piele semnele unei astfel de mușcături.
Trei zile cu ”Dănilă Prepeleac”, un spectacol cu actori și păpuși
Spectacolele au loc în aer liber.
ALDE Botoșani: Solicităm directorului DGASPC să înceteze cu presiunile politice pentru membrii ALDE!
Odată cu apropierea alegerilor locale din toamnă, unele partide politice nu mai țin cont de nimic atunci când vine vorba de interesele partidului, ajungându-se la presiuni pentru anumiți candidați ai ALDE, acuză președintele partidului.
Vară capricioasă: Temperaturile scad brusc și revin ploile
Post important scos la concurs la o primărie din Botoșani, candidatul trebuie să cunoască bine limba engleză
Candidatul va avea de trecut o singură probă.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.