Ştiri
Povestea impresionantă a călugărului care a construit PEȘTERA de la Sihăstria Voronei

Călugărul se nevoia la Sihăstria Voronei şi avea chilia alăturată de cea a Patriarhului Teoctist.

Peştera de la Sihăstria Voronei a fost construită de Părintele Ioachim, Ion Boghian - pe numele lui dinainte de călugărie, din satul Oneaga. După Revoluţia din 1989, fiind profesoară de Religie, i-am scris Patriarhului tot ceea ce ştiam despre Părintele Ioachim, fratele bunicii mele, Maria Boghian, iar el mi-a răspuns şi mi-a transmis că faptele părintelui Ioachim sunt cunoscute şi consemnate undeva, în scrierile bisericeşti.

 

În timpul războiului din 1944, ruşii devastau nu doar locuinţe, poveşti de viaţă, ci şi biserici. Părintele Ioachim a avut, atunci, iniţiativa de a lua odoarele bisericii de la Sihăstria Voronei şi pe ale celei de la Vorona, în care vieţuiau călugări pe atunci, şi le-a adăpostit în peştera din apropierea mănăstirii. Apoi, venind la Oneaga, a stat de vorbă cu nepotul său, Neculai Popescu, pe care l-a găsit păscând vitele şi l-a rugat să vină să îl ajute. Itinerariul său avea să fie unul neobişnuit: trebuia să meargă pe firul râului şi să se oprească în locul în care va vedea o cămaşă agăţată într-un băţ. După ce şi-a sfârşit treburile, Neculai a plecat pe râu, spre a-şi asuma rolul său în planul Părintelui Ioachim. Odoarele au rămas aici până la încheierea războiului.

 

Mai târziu, şi Neculai s-a călugărit, iar toate aceste detalii de la el le ştiu - un călugăr cărunt, cu barba lungă şi albă, ca în poveşti. Mi le-a spus în drum spre peşteră - locul în care cei doi au devenit ctitori, în toată puterea cuvântului. Ajutaţi fiind şi de alţi oameni ai locului, au ridicat mai întâi şase chilii, apoi locul de închinăciune, o magazie pentru alimente, o masă lungă, mărginită de două bănci. La final, au luat odoarele celor două biserici şi le-au adăpostit aici, până la sfârşitul războiului. Demn de menţionat este şi faptul că, nu departe de biserica Sihăstriei, într-o căruţă plină cu pietre stătea un „om nebun”, iar când cineva încerca să se apropie, îi alunga - poate că făcea şi el parte din planul lor.

 

Au construit, apoi, o clopotniţă şi o fântână, mai ales că tatăl lui Neculai era meşter cunoscut în zonă. După ce au început să sape şi au găsit izvorul, l-au înfundat cu haine şi au consolidat fântâna din piatră, care era destul de adâncă. De aceea, la un moment dat Părintele Ioachim l-a chemat pe tatăl lui Neculai şi i-a spus să nu mai coboare, deşi lăsase acolo uneltele, fiindu-i teamă că se va surpa pământul peste el şi îl va pierde. Deşi acea groapă s-a acoperit, cu timpul, până astăzi se poate vedea o adâncitură lângă locul de închinare, care mi-a fost arătată de Neculai.

 

Tot el mi-a mai povestit cum, într-o seară, Părintele Ioachim l-a trimis pe un muncitor în magazia cu alimente. I-a spus să nu se teamă, din cauza şerpilor, şi să aducă toată mâncarea pe masă. „Mâncaţi mai potolit, măi, că mâine dimineaţă nu mai avem mâncare!” - le-a spus muncitorul. În acele clipe, văzând Părintele Ioachim că oamenii se sfiesc, le-a spus să nu se ridice de la masă până când nu vor fi mâncat tot. A doua zi, dimineaţă, pe când părintele îşi făcea pravila, s-au auzit dintr-odată glasuri de femei. Veniseră să le aducă turte coapte pe plită, cu ulei şi zahăr - iată puterea rugăciunii!

 

Părintele Ioachim, pe lângă rolul său de „stareţ”, se ocupa şi de grădina de legume. Pentru că era foarte priceput în a pune murături pentru iarnă, au venit părinţi de la Mănăstirea Cetăţuia şi l-au luat la Iaşi. După trecerea la cele veşnice a mamei mele (1987), am mers şi eu la Cetăţuia, să-l văd pe Părintele Ioachim - simţeam că am această datorie, să-l vizitez. Însă, din păcate, după doar un an, aveam să îl vizitez doar în cimitir, părintele trecând la Domnul în anul 1988.

 

Când s-au adus moaştele Sfântului Onufrie la Biserica Sihăstria Voronei, soborul de preoţi şi ierarhi, din care a făcut parte şi IPS Părinte Teofan, au urcat cu toţii la peşteră şi au sfinţit locul de închinăciune, iar monahul Neculai le-a povestit tuturor faptele petrecute aici de-a lungul vremii.

 

Am aflat, apoi, că pâmăntul pe care se află peştera aparţine Mănăstirii Popăuţi, biserica mănăstirii fiind ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, întreg ţinutul Botoşanilor fiind loc domnesc.

 

Toate aceste fapte ale Părintelui Ioachim mă onorează şi, în acelaşi timp, mă impresionează. De aceea, în anul 2011, prin Fundaţia „Ştefan Luchian”, a cărei preşedintă sunt, am cerut voie părintelui stareţ Ghedeon să ne permită să pictăm din nou interiorul peşterii, lucru care s-a şi întâmplat. Împreună cu doi profesori şi doi elevi am realizat acest lucru, am aşezat în Altar o Sfântă Cruce mai mare, sculptată, am adus şi covoare tradiţionale, ţesute în casă, şi am bătut în perete o placă din lemn, pentru ca toţi cei care vor ajunge aici să ştie că locul a fost construit de Părintele Ioachim din Oneaga.

 

Personal, l-am rugat pe arhitectul biroului judeţean, Mihai Mihăilescu, să mă însoţească până la Sihăstria Voronei, la peşteră, pentru a vedea dacă putem reconstrui locul aşa cum a fost odinioară. Mi-a spus că, din păcate, acest lucru nu este posibil, din pricina alunecărilor de teren din zonă, o eventuală soluţie fiind doar mutarea completă a peşterii mai sus, pe un platou.

 

Am decis să las totul întocmai, aşa cum a vrut Dumnezeu şi aşa cum se găseşte şi astăzi. Poate că ceea ce am realizat nu este de mare trăinicie, dar e tot ceea ce am putut face în momentul respectiv. Apa continuă să se scurgă pe pereţi, iar spre apus, soarele puternic va deteriora, în timp, pictura. Chiar dacă placa din lemn va putrezi şi ea, faptele Părintelui Ioachim vor rămâne, cu siguranţă, în memoria colectivă şi în scrierile bisericeşti - ca pildă adusă nouă şi urmaşilor noştri.

 

Prof. Aglaia Corneanu, nepoată a Părintelui Ioachim şi preşedinta Fundaţiei „Ştefan Luchian” din Botoşani, în Ziarul Lumina

 

loading...
Icoană unicat în lume ascunsă într-o biserică din Botoșani - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un MARE șantier se deschide la Botoșani, șefii Primăriei își cer scuze de la cetățeni
Săptămâna viitoare mai multe străzi principale din municipiul Botoșani vor fi „șănțuite”.
AFACERILE cu statul au devenit păguboase: Trei firme vor rezilierea unui contract cu CJ-ul
Vânătoarea din trecut după tot felul de contracte cu statul s-a mai domolit ba chiar s-a dus la limita extremă.
Se caută inspector la o instituție publică din Botoșani
Un nou post vacant la o instituție din Botoșani a fost scos la concurs de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
Botoșănean în stare gravă, elicopterul SMURD chemat din nou la Botoșani
Pacientul a fost transportat la Iași.
SUTE de botoșăneni mor răpuși de tot felul de boli - AFECȚIUNILE care-i bagă în mormânt
Anual își găsesc sfârșitul la Botoșani sute de persoane. Unele dintre ele după o lungă suferință, altele după o moarte fulgerătoare.
Weekend SIMFONIC la Botoșani, cu arii celebre și soliști de renume - VIDEO
Iubitorii muzicii simfonice sunt invitați, începând de joi, la concertele estivale care vor avea loc pe Pietonalul Unirii și în amfiteatrul de la Cornișa.
Peripețiile unui botoșănean la Suceava, care s-a trezit cu mașina spartă: Incredibil CINE era hoțul
Făptașul a fost reținut pentru 24 de ore.
Botoșănean blocat în trafic de polițiști: CE a ieșit la iveală la controlul documentelor
Un autoturism care circula, luni, pe strada Marchian din municipiul Botoșani, a atras atenția polițiștilor.
Minune englezească: Mașină radiată și dezmembrată, CIRCULA pe o stradă din Botoșani
Tânărul șofer s-a ales cu dosar penal.
Bărbat proiectat pe asfalt, șoferiță cu dosar penal: CUM circula pe drumul județean victima accidentului
Șoferița ghinionistă este cercetată pentru vătămare corporală din culpă.
Fraudă INFORMATICĂ de mari dimensiuni, doi botoșăneni trimiși în judecată
Metoda nu este una nouă ori deosebit de ingenioasă, însă a dat roade, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de euro.
Botoșănean în stare gravă transferat cu elicopterul la Brașov, după ce a fost REFUZAT la Iași
Bărbatul avea arsuri de gradul II şi III la mâini și la picioare şi avea nevoie de îngrijire specifică marelui ars.
Dacă știi MESERIE ești căutat în Europa: Sute de locuri de muncă pentru botoșăneni
De la culegător de fructe și faianțar până la antrenor de gimnastică ritmică sau specialist IT.
IMAGINILE dezastrului: Locatari evacuați, apartament distrus de flăcări - GALERIE FOTO
Incendiul izbucnit în această dimineață într-un apartament din municipiul Botoșani a lăsat în urmă imagini de coșmar.
Astăzi îl cinstim pe Octav Onicescu, GENIUL în matematici născut la Botoșani
Născut pe 20 august 1892, la Botoșani, Octav Onicescu este primul român care își trece doctoratul în matematici la Roma, obținând calificativul Magna cum laude în fața unei comisii alcătuite din 11 profesori universitari.
ACUM: Apartament cuprins de flăcări, bătrân salvat de un pompier aflat în timpul liber - GALERIE FOTO
Mai multe echipaje de intervenție se află în aceste momente pe strada Parcul Tineretului, din municipiul Botoșani.
Ea este Ioana și locuiește pe STRADĂ: Tu ce poți face pentru ea?
A crescut în unul din centrele de plasament din Botoșani, dar nu s-a gândit niciodată că de fapt va duce dorul acelui loc unde avea un pat, un duș și o masă caldă, adică lucruri pe care nu credea vreodată că le-ar putea pierde.
Mare surpriză la celălalt concurs de la Prefectură, șefa cancelariei s-a retras – EXPLICAȚIILE deciziei
Dacă social-democrata Andreea Andrei a participat la concursurile organizate luni de Prefectură pentru ocuparea unor posturi vacante, secretarul executiv al PSD Botoșani s-a retras chiar în ziua în care ar fi trebuit să susțină proba scrisă.
Enache i-a tras țeapă lui Becali: Trebuia să îmi mai răspundă la telefon
Fostul antrenor al FC Botoșani devine, astfel, cel de-al șaselea nume care îl refuză pe Becali în doar trei săptămâni.
FAZA ZILEI: Moldoveanca generoasă a arătat tot, fără jenă
O blondă a atras toate privirile la meciul FC Botoşani - U Craiova.
Bravo superb articol ..respectul nostru pt cei care au lasat lucruri memorabile in existenta lor pe meleagurile acestei zone trebuie sa dainue in etern
19 iulie 2019, 12:41
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
„Situația este valabilă în toată țara, nu numai într-un anumit județ. Vă dăm exemplu cu activitățile din luna în august în școli, mai avem activitatea de inspecție care se face prin corpul de control al ministrului. Avem ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7305 lei
USD
Dolarul SUA
4.2682 lei
CHF
Francul elveţian
4.3593 lei
GBP
Lira sterlină
5.1654 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0142 lei
XAU
Gramul de aur
206.3020 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4457 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8919 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2029 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1834 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6345 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.