Ştiri
Precizare făcută de Ministerul Educației: Elevii ai căror părinți NU pot dovedi că sunt singuri, primesc bursă cu o declarație notarială pe propria răspundere

Reprezentanții Ministerului Educației spun că părinții sunt responsabili să asigure documentele care să susțină această situație.

Părinții care își cresc singuri copiii pot apela la notar

 

În urma descrierii unor cazuri concrete de situații în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi aceasta cu acte, Ministerul Educației revine cu precizări. Aceștia spun că în lipsa documentelor sau dacă nu există posibilitatea de a obține aceste documente, va fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere.

 

Reprezentații Ministerului Educației spun că este de datoria adulților să se asigure că există documente care să susțină o situație. Cu toate acestea, precizează că și părinții care își cresc singuri copiii, dar nu pot dovedi cu acte, se încadrează la bursa monoparentală. În acest caz, dacă nu reușesc să obțină acte, pot dovedi cu domiciliul părintelui și al copilului sau cu un extras din cartea funciară. Dacă nici această dovadă nu există, atunci va fi suficientă o declarație notarială pe propria răspundere. 

 

„Menționăm în context că responsabilitatea adulților implică și deținerea de documente sau inițierea unor demersuri pentru a obține acele documente care pot proba diverse calități și pot asigura relații funcționale cu instituțiile statului și nu numai. În ceea ce privește situațiile descrise de dumneavoastră, ambele se încadrează la familie monoparentală, calitate ce poate fi dovedită cu domiciliul părintelui și al copilului sau un extras din careta funciară. Dacă nici acestea nu există, poate fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere a părintelui/întreținătorului”,

transmite Ministerul Educației.

 

Inițial, Ministerul Educației a pasat sarcina de a decide dacă acești părinți se încadrează sau nu la bursa monoparentală, comisiilor de management din unitățile școlare, scrie Turnul Sfatului.

 

Bursa pentru elevii care provin din familii monoparentale a creat o situație care nu este prevăzută de noua lege a Educației. Este vorba despre acei părinți care își cresc singuri copiii, dar, dintr-un motiv sau altul, nu au acte cu care să dovedească acest fapt. De exemplu, sunt situații în care părinții trăiesc împreună fără a fi căsătoriți, din relația lor rezultă un copil, apoi părinții se despart și copilul rămâne să fie crescut de unul dintre părinți fără ca celălalt să se mai implice. În cazul acesta părintele își crește singur copilul, dar nu există niciun act care să dovedească asta.

 

Cum sună legea?

 

Prin sintagma „familie monoparentală” se înțelege „familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ - cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună”, se arată în art. 5, alin. 3 din ordinul de ministru nr. 6.238/2023.

 

Alineatul 4 al aceluiași articol nuanțează:

„Prin «persoană singură din familia monoparentală» se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații: a) este necăsătorită; b) este văduvă; c) este divorțată; d) al/a cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; e) al/a cărei soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare; f) al/a cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor; g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)- e)”.

 

De asemenea, conform ordinului anterior menționat, „pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar”.

 

În cazul obținerii burei monoparentale trebuie depuse, conform legii, următoarele documente:

 

  • certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani,
  • actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani,
  • acte de stare civilă,
  • sentința judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți,
  • certificat de deces,
  • decizia instanței de menținere a stării de arest,
  • raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.

 

Astfel, legea nu încadrează nicăieri situația în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi asta cu acte.

 

 

„În absența documentelor care să probeze calitățile prevăzute de lege, comisia de management de la nivelul școlii va decide în consecință”,

 au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

 

Unele școli își vor asuma, altele nu

 

Cel mai probabil, unele școli își vor asuma să aprobe dosarele și acestor părinți în urma completării și semnării unei cereri pe propria răspundere, altele, nu. Cele din urmă vor merge pe principiul că nu există bază legală.

 

„Dacă nu o să apară nicio prevedere în acest sens de la minister, atunci cred că școala prin comisia de burse va trebui, prin consiliul de administrație să aprobe sau nu dosarul. Din păcate va fi o situație subiectivă”,

spune directorul unei școli din Sibiu.

 

Un alt director este de părere că legea ar trebui respectată întru totul, dar subliniază că ultimul cuvânt îl are comisia de acordare a burselor.

 

„În mod normal trebuie să respectăm exact ce scrie în lege. Dacă nu pot dovedi cu acte, nu se încadrează. Vom vedea ce cazuri avem la școală și, până la urmă, cei din comisia de acordare a burselor vor avea ultimul cuvânt. Dacă ulterior vine un control și ajunge la concluzia că acordarea bursei nu a fost legală, atunci nu ai ce să faci decât să dai înapoi. Și dacă vine comisia și pune la îndoială faptul că noi am considerat că nu se poate da, iar ei consideră că se poate da, se face rectificare. Este încă perioada în care se adună documente și vom vedea”,

spune un alt director.

 

Ce se știe sigur?

 

Sunt câteva aspecte pe care este important să le cunoaștem atunci când vorbim despre obținerea bursei monoparentale. Potrivit legii și a metodologiei de acordare, această bursă nu este condiționată de venitul părintelui, nici de faptul că ar trebui să aibă custodie exclusivă. De asemenea, nu contează dacă elevul primește pensie alimentară.

 

Bursa socială, din care face parte și bursa monoparentală este în cuantum de 300 de lei lunar.

 

Școala nu face anchete sociale și nu își dă cu presupusul privind starea familiei celui care solicită bursa. În cazul unor suspiciuni de încălcarea a legii însă, directorul este cel care sesizează situația autorităților publice locale, în vederea efectuării unei anchete sociale.

 

Această bursă se ia inclusiv în perioada vacanțelor, dar nu vor primi bursa în vacanța de vară elevii repetenți, corigenți la mai mult de o materie și cu peste 20 de absențe nemotivate pe an, sau cei care repetă anul din alte motive decât medicale. De asemenea, nu primesc această bursă elevii care au peste 10 absențe în luna respectivă.

 

Un alt aspect important este și faptul că această bursă, la fel ca celelalte burse sociale se poate cumula cu bursa de excelență sau de merit. Este și singura bursă pentru care părintele trebuie să facă o cerere.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației bursele se vor plăti lunar, pe data de 15 ale lunii. Primesc această bursă și elevii.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACEȘTI elevi rămân FĂRĂ burse în noul an școlar
Până CÂND trebuie depuse listele pentru bursele de merit: Elevii și părinții NU vor face cerere

 

Șoselele și-au luat tribut și anul acesta cu femeia zdrobită de asfalt
Numărul conducătorilor auto implicați în accidentele rutiere constatate de polițiști este în scădere.Polițiștii botoșăneni au prezentat o situație a ultimilor cinci ani și, din fericire, la Botoșani este înregistrat un trend descendent al acestor evenimente.
Un botoșănean care s-a crezut șofer prins cu minciuni de polițiștii suceveni
Ghinion pentru un botoșănean oprit la control în județul Suceava. 
Dorința secretă pentru Moș Crăciun: Farmacia Anca lansează un nou concurs pentru copii
(P) Copiii sunt așteptați duminică, 10 decembrie, la Farmacia Anca 4, de pe strada Independenței.
ANUNȚ Primăria comunei Mihai Eminescu cu privire la parcarea mașinilor pe domeniul public în momentul deszăpezirii
Primăria comunei Mihai Eminescu vă anunță că în baza Reglementarii tehnice ‘’Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor Publice’’ indicativ AND 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România - S.A. din 17.06.2013, începând cu data de 16.11.2023 Unitatea Administrativ Teritoriala a început pregătirea activităților specifice sezonului rece.
Copii mutilați din cauza petardelor – MESAJ de la Poliția Botoșani pentru părinți
„Festivalul petardelor” a început deja la Botoșani, zona în care sunt auzite aceste pocnete fiind preponderent Centrul Istoric al orașului.
Județul Botoșani ferit momentan de epidemia de rujeolă
În urma a șase cazuri înregistrate la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani se constată că la acest moment nu există pacienți internați cu rujeolă.
Un botoșănean a fost ales rectorul unei universități din Iași
La noile alegeri, botoșăneanul a fost votat într-un procent de 88%. 
Iohannis a promulgat legea cu MAJORAREA salariilor angajaților de la Casa de Asigurări
Legea prin care se majorează veniturile personalului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.
Comportamentul suspect al unui șofer botoșănean care conducea „o bombă cu ceas”
Un echipaj de Poliție a oprit autoturismul condus de șoferul din Botoșani pentru un control de rutină.Modul în care a reacționat bărbatul le-a ridicat polițiștilor o serie de întrebări.
Poliția Botoșani în căutarea vânzătorilor ilegali de artificii sau petarde
Pentru că am pășit deja în luna decembrie, una specifică pentru utilizarea materialelor pirotehnice de orice fel, polițiștii botoșăneni au demarat acțiunile de control care vizează comerțul cu aceste obiecte considerate periculoase în cazul în care nu sunt folosite corect.
Parc fotovoltaic și energie verde pentru spitale, CJ-ul a depus proiecte de 2 milioane de euro
Consiliul Județean Botoșani și două unități subordonate au depus pentru finanțarea din Fondul pentru Modernizare trei proiecte. Acestea vizează realizarea unui parc fotovoltaic și a două centrale fotovoltaice.
„În căutarea lui Eminescu’’ prin expoziția taberei de fotografie
Memorialul Ipotești invită toți botoșănenii în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 să-l descopere pe poetul nepereche.
Botoșănean, la un pas de moarte pe câmp: Doi polițiști vigilenți i-au salvat viața
Doi polițiști cu suflet mare au reușit să-l salveze pe respectivul bărbat. 
5 lucruri pe care să le ai în vedere în rutina de îngrijire personală
(P) A avea grijă de tine însăți este o dovadă că te prețuiești și te respecți, că îți dorești să fii un adult sănătos atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Este important să te prioritizezi și să pui pe primul loc grija față de tine - nu este, nicidecum, un act narcisist, ci faptul că îți acorzi atenția cuvenită presupune că-ți dorești să te bucuri de tine și de tot ceea ce ai în jur într-un mod sănătos.
USR Botoșani: Pierdem din nou bani europeni, iar primarul Cosmin Andrei nu știe cum să-și ascundă neputința
O altă serie de investiții din fonduri europene își pierde finanțarea din cauza lucrărilor întârziate, iar Primăria Botoșani a cerut acordul Consiliului Local pentru acoperirea sumelor necesare din banii botoșănenilor.
7 activități pentru a întări relația de cuplu
(P) Trăim în secolul vitezei, unde agitația cotidiană poate avea un impact negativ asupra relației de cuplu. De asemenea, stresul și rutina pot fi și ele factori perturbatori, iar investiția în timp de calitate alături de persoana iubită este necesară pentru a consolida conexiunile din cuplu.
Sfaturi practice pentru a bea mai multă apă în fiecare zi
(P) Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru starea generală de sănătate. Deși afirmația de mai sus este un lucru cunoscut de către majoritatea oamenilor, puține persoane au un consum adecvat de apă, în fiecare zi. De la menținerea hidratării la eliminarea promptă a deșeurilor metabolice, apa este esențială. Iată cum poți să crești cantitatea de apă pe care o consumi în fiecare zi și cum să beneficiezi de impactul pozitiv al hidratării asupra organismului.
Casa pentru copiii Alexandrei Ivanov începe ușor să prindă contur – GALERIE FOTO
Noi informații au fost transmise pe rețelele de socializare despre stadiul lucrărilor la casa construită pentru copiii Alexandrei Ivanov.
Bețivul serii! Botoșănean REȚINUT de polițiști după ce a fost prins de DOUĂ ori turmentat la volan în doar câteva ore
Botoșăneanul a fost surprins băut la volan miercuri, 6 decembrie 2023, pe străzile din municipiul reședință de județ.
PNL Botoșani: Eficientizăm controalele vamale – Birourile vamale vor fi dotate cu scanere performante
Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 de sisteme performante de scanare, care vor fi montate la începutul anului viitor. Contractul pentru achiziția a 26 sisteme noi de scanare pentru Autoritatea Vamală Română este semnat.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
”Mă duc la Craiova să câştig şi cred că pot să câştig. Vorba lui Dorinel Munteanu, de ce să-mi fie frică? Dacă stăm bine fizic, câştigăm. Fotbalistic cred că suntem la nivelul lor, nu cred că sunt atât de talentaţi î ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9679 lei
USD
Dolarul SUA
4.6140 lei
CHF
Francul elveţian
5.2769 lei
GBP
Lira sterlină
5.8029 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1866 lei
XAU
Gramul de aur
301.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2595 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3050 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3946 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.