Ştiri
Preot din Botoșani, la înmormântarea marelui poet patriot Vasile Tărâțeanu: L-am depus în glia strămoșească în așteptarea Învierii pe acest om minunat GALERIE FOTO

A fost o zi tristă pentru întreaga românitate. La Cernăuți a fost condus pe ultimul drum unul dintre cei mai mari apărători ai limbii române. Vasile Tărâțeanu a fost nu doar un patriot adevărat, ci și un luptător pentru drepturile românilor de pretutindeni.

Miercuri, 10 august, la căpătâiul celui care a fost Vasile Tărâțeanu s-au adunat prieteni, rude, cunoscuți, dar și mulți preoți din România și Ucraina.

 

Printre ei și părintele Teodor Ciurariu, preot la Spitalul Municipal Dorohoi.

 

”Astăzi am participat cu tristețe la înmormântarea Academicianului Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți. Am avut bucuria să-l cunosc la întâlnirile organizate de Societatea pentru Cultură Românească ”Mihai Eminescu" din Cernăuți  cu prilejul unor sărbători. Am trecut și astăzi pentru câteva minute pe aici gazde bune fiindu-ne poetul Vasile Bâcu, redactor-șef al Gazeta de Herța și distinsa lui doamnă”,

Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi

 

La Catedrala ”Pogorârea Duhului Sfânt" din acest frumos oraș bucovinean a fost prohodit de un sobor de preoți sub protia Părintelui Protopop de la Storojineț, Vasile Covalciuc.

 

Cuvântul de învățătură si mesajul de condoleanțe al părintelui Arhimandrit Melchisedec de la Putna a fost rostit de Părintele protosinghel Dosoftei, exarhul cultural al arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

A fost prezentă și Maica Stareță Gabriela Platon, de la Voroneț. De asemenea, un mesaj de condoleanțe din partea Academiei Române a fost transmis de Academicianul Mihai Cimpoi de la Chișinău.

 

”Domnul Cimpoi, împovărat vizibil de vârsta înaintată, a vorbit despre prietenia care îi lega și a folosit o formulă dragă tuturor participanților la acest trist eveniment. L-a numit mic la stat (referință la statura poetului), dar cu sufletul cât Romania Mare",

Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi

 

Au mai vorbit si alți participanți printre care îi amintim pe Ștefan Hostiuc, redactor-șef al revistei ”Mesager Bucovinean", profesorul doctor Vasile Adăscăliței, președintele Asociației ”Prietenii Bucovinei, Basarabiei și Ținutului Herța", membrii Corpului Diplomatic și alții.

 

”Ne-am îndreptat apoi spre cimitirul central din Cernăuți, unde l-am depus în glia strămoșească în așteptarea Învierii pe acest om minunat, în apropierea mormântului lui Aron Pumnul. Bunul Dumnezeu să odihnească in pace pe acest mare patriot român iubitor de neam , limbă si pământ românesc. Veșnică să-i fie amintirea. Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam”,

Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi

 

 

S-a stins un mare patriot român

 

Academicianul Vasile Tărâțeanu, poet și jurnalist, a încetat din viață la vârsta de 76 ani (27 septembrie 1945 – 8 august 2022).

 

El era lider al comunității românești din Ucraina, dar avea și calitatea de scriitor și membru de onoare al Academiei Române.

 

Vasile Tărâțeanu era membru corespondent al Academiei Române de Ştiinţe şi Arte, membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, dar şi membru de onoare al Academiei Române şi director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.

 

Născut pe 27 septembrie 1945 în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Regiunea Cernăuţi (Ucraina), Vasile Tărâţeanu avea la activ multe distincţii primite cu diferite ocazii festive, după o operă poetică şi activitate culturală impresionantă. În 2019, poetul primise titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.

 

În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți.

 

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți, a fondat Societatea pentru Cultură Română „Mihai Eminescu“. A fost coordonator al Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, redactor-șef al ziarelor „Plai românesc”, „Arcașul”, „Neamul românesc”. A realizat o serie de proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din nordul Bucovinei.

 

A debutat editorial în 1981 cu „Harpele ploii”. Autor a zeci de volume de poezie, publicistică, monografii culturale și albume. Membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Vasile Tărâțeanu a organizat trei congrese ale intelectualității românești din regiunea Cernăuţi şi alte manifestări culturale cu semnificații patriotice și a luptat pentru identitatea lingvistică și culturală a românilor din Ucraina.

 

 

 

Spovedanie

 

Doamne, nu pot să împart

Trupu-acesta în trei ţări,

că e mult prea mic şi slab

pentru-asemenea-ncercări

cum să-mpart, Doamne, strămoşii

şi copiii ce îi am,

cum să-mpart o ţară-n trei

şi în două – acelaşi neam?

Cum să-mpart, Doamne, Moldova

Şi prea dulcea Bucovină

lăsând crengile de-oparte

de străbuna lor tulpină?

Cum să-mpart pe Ştefan vodă

ca pe-un lan tivit cu maci

când e unic ca şi munţii

în străbunii noştri daci?

Cum să-mpart pe Eminescu

ca pe-un râu ce curge lin

când e unic ca izvorul

ce se dăruie din plin?

Iartă-mă, deci, Doamne sfinte

că nu pot să mă-mpărţesc

cum ai împărţi o pâine

cu acei ce-o jinduiesc

şi-apoi nici nu vreau, Stăpâne,

să mă-mpart în două părţi...

răstignit pot fi chiar mâine

numai nu pe două hărţi

numai nu pe două hărţi!

 

(Vasile Tărâțeanu)

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
loading...
S-a stins un poet și un apărător al Limbii Române: A avut un suflet uriaș, o inimă blândă și calități de luptător pentru adevărul istoric

 

Ședință nouă, probleme vechi: Prefectul asaltat de nemulțumirile sindicaliștilor – VIDEO
Astăzi la sediul Instituției Prefectului s-a întrunit din nou Comisia de Dialog Social unde au fost dezbătute principalele probleme cu care se confruntă angajații din mai multe domenii de activitate cum ar fi Sănătate, Învățământ, Poliție.
4 modele de pulovere bărbătești pe care fiecare bărbat ar trebui să le aibă în garderoba lui
(P) Un pulover este o piesă vestimentară indispensabilă în sezonul de toamnă și iarnă. Modelele mai subțiri sunt perfecte și pentru zilele reci de primăvară și vară, când ai nevoie doar de ceva ce ai putea purta peste un tricou sau o cămașă elegantă. În ghidul de mai jos, vor fi prezentate cele mai populare modele de pulovere pentru bărbați și cu ce arată cel mai bine. Profită de sfaturile de mai jos și vezi cum să arăți la modă în orice perioadă a anului!
Nu rata noile premiere la Happy Cinema Botoșani – PROGRAMUL săptămânii 7 – 13 octombrie
Săptămâna viitoare aduce la Botoșani două avanpremiere, însă de astăzi, 7 octombrie, cinefilii sunt așteptați la nu mai puțin de cinci premiere.
Modern Calor: Se depun cererile pentru ajutoare de încălzire – DOCUMENTELE necesare
Societatea Modern Calor S.A. anunță că, începând cu data de luni, 17 octombrie 2022, se pot depune cererile completate în vederea acordării ajutoarelor de încălzire aferente sezonului rece 2022-2023 pentru clienții racordați la sistemul centralizat de încălzire.
Femeie din Botoșani preluată URGENT de aeronava SMURD
Pacienta va fi transportată într-un centru universitar pentru intervenție urgentă de specialitate.
Substanțe chimice periculoase găsite la o societate comercială, patronul cercetat penal - FOTO
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru nerespectarea legislației privind protecția mediului.
L-a păcălit să-i dea cheile de la mașină, a urcat la volan și s-a făcut nevăzut
Botoșăneanul de 29 de ani este cercetat acum pentru trei infracțiuni, el fiind deja reținut de polițiști.  
ACCIDENT cu două mașini din Botoșani, șoferița de 25 de ani a ajuns la spital
Tânăra de 25 de ani a fost rănită în urma impactului, ea fiind transportată la spital.
PSD Botoșani: Lucrări ample angajate de drumari pe sectorul Dorohoi – Vârfu Câmpului - GALERIE FOTO
Infrastructura rutieră este principala prioritate a echipei Organizației Județene a Partidului Social Democrat Botoșani.
Tinerii dintr-un complex de apartamente, vizitați de specialiștii Antidrog
Specialiștii Antidrog au desfășurat activități preventive pentru tinerii aflați în complexul de apartamente ”Cireșarii” din Botoșani.
Vei primi înapoi banii plătiţi în plus la facturile la energie electrică, asigură ANRE, dar cu o CONDIȚIE
Restituirea sumelor ar trebui să se facă în februarie 2023. Însă numai dacă faceți economie la energia electrică și vă încadrați în noile plafoane!
Roți blocate, amenzi și avertismente aplicate de polițiștii locali în Botoșani
Nu mai puțin de 22 de autovehicule au fost blocate, joi dimineață, polițiștii locali aplicând și 20 de sancțiuni contravenționale.
Se adâncește misterul în cazul militarului găsit împușcat, sora lui Andrei face noi dezvăluiri: Am primit de la procuror un portofel gol!
S-a sinucis, a fost împușcat, a fost un accident? Avea probleme în dragoste, era în depresie? Se lupta cu lipsurile de orice fel? Întrebări la care familia răspunde și susține cu tărie: Andrei NU s-a sinucis!
Candidații pentru permisul auto, evaluați și de examinatori autorizaţi, nu doar de polițiști
Codul Rutier ar putea fi modificat, astfel încât să reglementeze profesia de examinator autorizat și să permită și altor persoane, în afară de polițiști, s-o practice.
Sărăcia, viciile și abuzurile macină satele botoșănene: Eu deja nu mai sufăr că sunt sărac / Nu înțeleg că-și fac rău cu mâna lor
Pentru cele mai multe comunități rurale din Botoșani, sărăcia extremă, viciile și abuzurile sunt la ordinea zilei.
Se majorează salariile pentru polițiști și profesori, dar nu sunt singurii bugetari care au parte de vești bune
De asemenea, salariul minim brut ar urma să fie majorat la 3.000 de lei.
Într-o singură zi: Poliţiştii suceveni au umplut celulele din arest, au mai trimis şi la Botoşani
Nu mai puțin de 14 rețineri în arest într-o singură zi pentru bătăi, contrabandă, furt și refuz testare alcoolemie.
Bărbatul căutat de o armată de oameni găsit după mai bine de o lună
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
6 octombrie: Gală de kickboxing la Botoșani, inaugurare de supermarket și concurs de tot râsul la spital – VIDEO
Iată principalele știri ale zilei de 6 octombrie.
ANUNȚ de MEDIU Extindere și recompartimentare pensiune turistică 
SC ENOS COD SRL anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Extindere și recompartimentare pensiune turistică”, propus a fi amplasat în sat Zăicești, comuna Bălușeni, județul Botoșani.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Am scos de trei ori la concurs postul de medic pediatrie neurologică și nu s-a înscris nimeni. Este într-adevăr cred o specialitate și mai rară. Rog pe toată lumea care are copii la facultate să aleagă la Rezidențiat aceast ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9410 lei
USD
Dolarul SUA
5.0408 lei
CHF
Francul elveţian
5.0873 lei
GBP
Lira sterlină
5.6488 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4791 lei
XAU
Gramul de aur
277.3997 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2572 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1660 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2373 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6767 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6642 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.6 o C
Dorohoi
19.5 o C
Bucecea
19.8 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
20.8 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.