Ştiri
Regele albinelor de la Botoșani a renunţat la medicină pentru a deschide o afacere de succes - FOTOGALERIE

Un fost student la medicină a reuşit să pună pe picioare în judeţul Botoşani o afacere solidă cu miere de albine.

Regele albinelor de la Botoșani

A început cu 60 de stupi, dar acum produce tone de miere şi a ajuns să vândă miere în Italia, Germania şi Spania. Mai mult decât atât, a inventat şi două produse apicole unicat, inclusiv un supliment alimentar recunoscut oficial.

 

La puţin peste 60 de kilometri de municipiul Botoşani, aproape de frontiera cu Republica Moldova, într-un loc parcă uitat de civilizaţie, se află satul Româneşti. Casele mici, bătrâneşti, se pierd într-o sălbăticie aproape virgină. Câmpurile agricole, cultivate cu rapiţă şi floarea-soarelui fac loc pădurilor şi poienilor pline cu flori sălbatice, tei şi salcâmi.    În acest paradis floral, prin care se plimbă nestingheriţi fazanii, se strecoară, la volanul unei camionete, zi de zi, uneori şi noapte de noapte, un tânăr de 28 de ani ars de soare.

 

Se numeşte Iustin Marineac, fiul preotului Marineac din Româneşti, şi este cunoscut de săteni ca un adevărat stăpân al albinelor. Iustin urmează o adevărată tradiţie de familie şi, de aceea, şi-a dedicat întreaga viaţă creşterii acestor insecte. Străbate sălbăticia pentru a ajunge la cei 200 de stupi pe care îi are adăpostiţi în poienile ferite din zonă. Le îngrijeşte, le culege roadele, munceşte pe brânci doar din pasiune.   

 

După ani de ucenicie, încercări, dezamăgiri şi iarăşi încercări, pasiunea lui Iustin Marineac, din Româneştii Botoşaniului s-a transformat într-o super-afacere, iar tonele de miere obţinute de pe câmpurile cu flori din acest colţ nordic de ţară au ajuns să fie vândute cu succes în toată ţara, dar şi în Italia, Spania şi în Germania. Apicultorul botoşănean a ajuns la performanţa de a realiza inclusiv preparate unicat, recunoscute oficial şi care au transformat grija pentru albine a lui Marineac într-una dintre cele mai de succes afaceri în apicultură din nordul Moldovei.  

 

Întâi la Medicină, apoi în apicultură  

 

Povestea afacerii de succes a lui Iustin Marineac începe, culmea, la Facultatea de Medicină din Iaşi. De altfel, botoşăneanul şi-a dorit iniţial să profeseze ca medic stomatolog. Imediat după terminarea liceului, a dat examen şi a intrat la Medicină. A ales stomatologia. După trei ani de facultate, în 2015, însă, a renunţat. I-a uimit pe cei din jur cu alegerea făcută, mai ales fiindcă avea rezultate bune. Alegerea era însă făcută, iar Iustin Marineac dorea să se dedice trup şi suflet apiculturii, o afacere de familie dezvoltată de bunicul acestuia încă din anii ’60.

 

„Am renunţat la medicină dentară. Mulţi m-au condamnat pentru această decizie. Nu pot să zic, era frumoasă medicina, dar gândiţi-vă că eu vin de aici, din lumea satului, din natură, care m-a atras ca un magnet înapoi acasă. Totul a fost bine şi frumos la medicină până în anul trei, dar m-am gândit atunci la viitorul meu, cum îl văd şi ce mi-aş dori cu adevărat să fac. Ideea de a mă închide într-un cabinet, eu, un om liber şi activ, era groaznică. Am vrut să fiu propriul meu stăpân şi m-am mai gândit că aici, între stupi, este de fapt viaţa mea şi că m-aş pricepe mai bine“,

spune Iustin Marineac.   

 

De la rame la centrifugă  

 

Nu se poate spune că apicultorul a intrat orbeşte într-o afacere pe care nu o cunoştea. Tatăl său, preotul Marineac din Româneşti, este un apicultor renumit în zonă. Are sute de stupi şi o experienţă de peste 30 de ani în domeniu. De altfel, Iustin şi-a făcut ucenicia încă din copilărie la stupii tatălui său.

 

„Eu între stupi lucrez de la 12 ani. Primii patru ani am fost paznic la stupii lui taică-miu. Apoi am cărat rame, o muncă grea, îţi trebuie forţă. Apoi, după ce am prins experienţă, am trecut la centrifugă, acolo unde se extrage mierea. Acolo este mai complicat, trebuie să ştii deja meserie. Pentru ca, mai apoi, după toate aceste etape, să mă lase tata să intru între stupi. Acolo de fapt este ştiinţa adevărată. A fost o perioadă de ucenicie care s-a desfăşurat în timp. La început, fiind copil, nu ştiu dacă era o pasiune să te trezeşti la 5.00 dimineaţa sau să cari noaptea stupi dintr-un loc în altul. Dar mai apoi a devenit o pasiune. O pasiune care m-a făcut să renunţ la medicină“,

spune Iustin Marineac.  

 

„În trei ani, sper să-l depăşesc pe tata“  

 

Iustin Marineac îşi aduce aminte că şi în vacanţe, atunci când alţi copii se jucau sau plecau în călătorii, el muncea la albine. Abia în urmă cu doi ani, însă, s-a produs desprinderea de tatăl său. În 2015, atunci când a renunţat la medicină, şi-a cumpărat 60 de stupi şi a luat-o de la zero. Şi-a format angajaţii şi a pus bazele primei sale stupine.

 

„Eu deja ştiam tot ce trebuie să fac. Ştiam ce să le cer angajaţilor, ce doream, de fapt, de la această afacere. În 2015, am început pe cont propriu, m-am mutat şi de la ai mei. Noi colaborăm, adică eu cu tatăl meu, dar fiecare lucrează cu stupii lui. Nu a fost simplu la început. Este uşor dacă porneşti la drum cu 800 de familii de albine şi angajaţi gata pregătiţi. Dar eu am pornit de jos. În trei ani, însă, sper să-l depăşesc pe tata. Ambiţia este mare“, îşi doreşte tânărul apicultor din Româneşti.

 

Cunoştinţele, experienţa, dar şi ambiţia botoşăneanului l-au făcut ca, numai în doi ani, să-şi tripleze numărul de stupi. Mai precis, astăzi are 200 de stupi ordonaţi în stupine, care, la rândul lor, sunt organizate în poienile bogate în flori din Româneşti. Totodată, mai are încă 60 de stupi în judeţul Sălaj pentru recoltarea de polen. Este o muncă grea, spune, însă, Iustin Marineac.   

 

De multe ori, tânărul de 27 de ani se trezeşte cu noaptea-n cap, munceşte zi-lumină, pentru ca totul să meargă strună. Depinde de calitatea drumurilor, de condiţiile atmosferice şi de hazard, în general. Pentru ca albinele să găsească preţiosul polen, stupii sunt mutaţi noaptea, cu ajutorul camionetelor, uneori şi la zeci de kilometri depărtare. Stupii pot fi duşi oriunde pe teritoriul ţării, acolo unde primeşte permisiunea agricultorilor pentru ca recolta să fie calitativă şi abundentă.   

 

Când mierea devine amară  

 

„Mierea este uneori amară pentru apicultori. Sunt foarte multe probleme pe care le întâmpinăm. Depindem de vreme şi este o muncă grea. Poate uneori să plouă abundent şi brusc. Atunci riscăm să rămânem cu maşinile împotmolite cu tot cu stupi. Dacă uiţi locul unei familii de albine şi greşeşti, iese un adevărat măcel. O familie trebuie să o mut la minimum trei kilometri, ca ea să-şi desfăşoare în continuare activităţile cum trebuie. Alegem locurile în funcţie de cules. Căutăm, de exemplu, zone cu un număr mare de hectare de rapiţă. La salcâm şi tei, folosim, de obicei, aceleaşi locuri. Îi aşteptăm pe marii agricultori şi ori ne invită, ori îi rugăm să ne lase“,

explică Iustin Marineac.   

 

500 de lei pe an pentru o familie de albine  

 

Totodată, pe lângă intemperii, o altă problemă spinoasă o reprezintă şi costurile aferente. De exemplu, costurile de întreţinere a unei familii de albine ajung la 500 de lei pe an. La toate acestea se adaugă consumabilele, precum stupii, ramele şi alte accesorii. În momentul în care producţia creşte, este nevoie de aparatură performantă, precum centrifugele de extragere a mierii, care pot ajunge la câteva mii de euro. La toate acestea se adaugă şi echipamentele performante pentru ambalare şi transport.   

 

„În momentul în care vrei să produci cantităţi mari, la calitate foarte bună şi, mai ales, să şi transformi totul în afacere, ai nevoie de utilaje performante. De exemplu, eu vreau ca în viitorul apropiat să reuşesc să-mi fac o hală, dar şi să mă perfecţionez la capitolul ambalare. Adică să achiziţionez tehnologii de ultimă generaţie“,

spune Marineac.   

 

La început, pentru a-şi dezvolta afacerea, Iustin Marineac a folosit şi fonduri europene. Mai precis, cei 25.000 de euro oferiţi prin măsura 112. Momentan, însă, apicultorul botoşănean este decis să acţioneze cu fonduri proprii, urmând ca mai apoi, să încerce să acceseze din nou fonduri europene.  

 

A creat produse apicole unicat  

 

Tot ce produc albinele lui Iustin Marineac se vinde ca pâinea caldă, cel puţin aşa ne spune apicultorul botoşănean. Cu cei 200 de stupi, produce aproape 12 tone de miere.

 

„Anul trecut, de exemplu, am reuşit să obţin 2-3 kilograme de miere de salcâm pe stup, miere de tei – între 15 şi 20 kilograme, iar de floarea-soarelui – 12-13 kilograme. Au fost însă şi ani când am extras de la floarea-soarelui şi 35 de kilograme per stup“, se mândreşte Iustin Marineac.   

 

Pentru a-şi vinde producţia, botoşăneanul şi-a construit, cu ajutorul unui prieten din Bucureşti, un site specializat, a folosit reţelele sociale, dar şi cunoştinţele pe care le are în ţară şi în străinătate. Mierea o dă şi la magazinele de profil, dar mai ales prin comandă directă. Iar oamenii cumpără, mai ales că s-a dus vestea că mierea lui Marineac este sută la sută naturală.

 

„Bineînţeles că mierea este naturală! Şi avem şi o gamă destul de variată. Începem cu mierea de păpădie, apoi trecem la rapiţă, salcâm, tei, floarea-soarelui şi polifloră. La vânzare m-a ajutat foarte mult site-ul. Am comenzi de la multă lume. Mai apoi, cei care cumpără, descoperind că este un produs de calitate, le mai recomandă şi altora. Şi tot aşa. Mă trezesc cu comenzi şi mă grăbesc să le onorez“,

spune Iustin Marineac.   

 

Apicultorul a ajuns să vândă mierea de la Româneşti şi în Italia, Spania sau Germania. Mai întâi a trimis, de probă, borcane cu miere la magazine mici din anumite localităţi din aceste ţări şi mai apoi, localnicii au început să-l caute şi să facă individual comenzi.

 

„Până acum, am trimis miere în Italia – în Bari, în Bisceglie şi Reggio Emilia. În Germania – în Nürnberg, în Spania am trimis în Barcelona, Guadelupa şi în Palma de Mallorca. Am avut chiar o situaţie în care 30 de borcane s-au vândut în două zile. Oamenii au fost încântaţi“, spune apicultorul botoşănean.  

 

Îl ajută să vândă atât de bine şi faptul că mierea sa are un preţ bun: mierea polifloră costă 20 de lei borcanul, iar cea mai scumpă este mierea de salcâm, la 32 de lei borcanul. Fiecare borcan are un kilogram.   

 

După atâţia ani de experienţă cu „îmblânzitul“ albinelor, Iustin Marineac a reuşit să dezvolte două produse unicat din miere şi alte derivate din miere. Unul dintre acestea, spune Marineac, este important din punct de vedere medical. Este vorba despre un amestec care stimulează sistemul imunitar şi întăreşte organismul în faţa bolilor.

 

„Este vorba de o mixtură de propolis, polen crud, lăptişor de matcă, pe care îl extragem noi, plus miere de salcâm. Toate aceste patru produse le amestecăm de opt ani. În jur de 30-50 de zile durează pregătirea şi facem un produs numit api-imuno-stimulator, pentru că este util pentru sistemul imunitar, dar şi pentru o gamă foarte mare de boli. Nu îl recomandăm, însă, celor care au diabet“,

precizează apicultorul.   

 

Totodată, Iustin Marineac mărturiseşte că acest produs cu proprietăţi medicale este foarte căutat şi că a primit un feedback pozitiv din partea celor care l-au folosit.

 

„Noi nu băgăm acest produs în farmacii naturiste, pentru că ne-am obişnuit să ţinem sub urmărire directă persoanele care-l folosesc. Avem nenumărate cazuri. Solicitări sunt foarte multe pentru acest produs. Totodată, avem analiză şi notificare de la Institutul de Bioresurse Alimentare de la Bucureşti care certifică acest produs“,

spune Iustin Marineac.   

 

Trei într-un borcan  

 

Pe lângă acest produs cu aplicaţii medicale, tânărul apicultor s-a gândit să facă un produs care să conţină trei tipuri de miere în acelaşi borcan, dar nu este vorba despre un amestec. Cele trei tipuri de miere pot fi consumate şi separat, şi împreună din acelaşi borcan. Mai precis, în acelaşi recipient, pe trei straturi şi trei culori se află: miere polifloră, miere de rapiţă şi miere de salcâm.

 

„Este un borcan creaţie proprie, nu am văzut pe piaţă aşa ceva. Clientul poate opta pentru una dintre cele trei categorii, fără să folosească borcane diferite. Trei tipuri, trei arome independente în acelaşi borcan“,

spune Iustin Marineac.   

 

Cea mai mare ambiţie a tânărului din Româneşti este ca să deţină 2.000 de familii de albine şi să ajungă să aibă cea mai înaltă tehnologie pentru prelucrarea mierii.

 

(Sursa – Adevărul)

loading...
Regele mezelurilor de la Botoșani intră oficial în faliment!

 

RUPERE de nori la Botoșani: Curți inundate, intervin pompierii, 5 apeluri înregistrate la 112
Pompierii din Săveni intervin în aceste momente în localitatea Bozieni.
Comunicat USR Plus în ultima zi de campanie: Mergeți la vot! Nu-ți lăsa soarta pe mâna altora
Am împărțit cu voi toate momentele prin care am trecut în această campanie, atât de-a lungul caravanei, când am străbătut toată țara, cât și aici, pe pagina noastră.
Italienii au pus ochii pe Ongenda - RĂSPUNSUL lui Iftime
Hervin Ongenda este probabil cel mai tehnic jucător de la FC Botoșani, iar prestațiile micuțului mijlocaș ofensiv nu au fost trecute cu vederea. 
Doctorița intrată în politică, declarație din sediul partidului: ALDE susține sistemul sanitar
Medicul Daniela Babei a fost prezentă vineri, 24 mai 2019, la conferința organizată la sediul  ALDE Botoșani.
Liberalii au îngălbenit parcul și Primăria, au adulmecat victoria și și-au bătut pe umăr primul președinte – FOTO&VIDEO
Reprezentanții PNL Botoșani au marcat încheierea campaniei electorale aferentă alegerilor europarlamentare printr-o acțiune care coincide și cu împlinirea a 144 de ani de la înființarea acestui partid.
ATENŢIE, botoşăneni! Mesaj de la o instituţie: Feriţi-vă de aceste insecte!
Feriţi-vă cât se poate vara aceasta de insecte.
Mincă și echipa, val de mesaje către botoșăneni: E momentul să dăm un vot conștient
În cadrul unei conferințe de presă, conducerea ALDE Botoșani a transmis mai multe mesaje către botoșăneni.
Grenadă descoperită în curtea unui botoşănean – GALERIE FOTO
Descoperire mai puţin obişnuită, vineri în judeţul Botoşani. Un bărbat a găsit un element de muniţie chiar în propria curte. Realizând pericolul, acesta a solicitat ajutorul pirotehniştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani.
ANUNȚ Convocare ședință ordinară Consiliul Județean Botoșani
Președintele Consiliului Județean Botoșani, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. (1) şi (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările ulterioare, convoacă Consiliul Judeţean în şedinţă ordinară, pentru data de 30 mai 2019, ora 10:00, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ.
Misiune specială pentru poliţişti botoşăneni, la două unităţi şcolare din municipiu – FOTO
Mai mulţi elevi botoşăneni au dat joi ochii cu poliţiştii.
Comunicat USR: Botoşănenii vor o Românie pro-europeană, democrată, guvernată fără penali şi fără hoţie
"A fost o lună de campanie. Am colindat tot judeţul Botoşani, indiferent de vreme am fost prezenţi pe străzile orașelor și pe ulițele satelor. Am întâlnit oameni bucuroşi să stea de vorbă cu noi. "
Şofer din Botoşani pus sub control judiciar – GREŞEALA comisă
Un conducător auto, în vârstă de 41 de ani, a gafat-o rău de tot în trafic.
Mihaela Huncă, MESAJ din sediul partidului: Buturuga mică, răstoarnă carul mare
Coordonatorii Pro România Botoșani au susținut vineri o conferință de presă în care au îndemnat cetățenii să iasă la vot.
Tânăr botoşănean „ridicat” cu mascaţii de acasă
Poliţiştii l-au imobilizat şi l-au condus la Poliţie.
Dealer de droguri săltat de poliţişti de pe stradă din municipiu
Un botoşănean, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat de poliţişti direct de pe stradă.
PNL la Botoşani face campanie electorală cu bani negri (PE) – GALERIE FOTO
PSD Botoșani a anunțat astăzi că a descoperit la nivelul întregului județ, materiale de propagandă electorală realizate și asumate de PNL, fără a avea imprimate pe acestea denumirea operatorului economic care le-a realizat, codul unic de identificare și tirajul, așa cum se prevede la articolul nr. 36, alineatele nr. 2 și nr. 3 și articolul nr. 34, aliniatul nr. 13 din Legea nr. 334 din 17 iulie 2006 (republicată) privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
14 botoşăneni amendaţi de jandarmi pentru un hobby ilegal - FOTO
O acțiune executată ieri dimineață de jandarmi s-a finalizat cu aplicarea a 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2100 de lei.
Primarul Cătălin Flutur, mesaj pentru pompierul campion al Botoşanilor: Este absolut impresionant ce face acest om
Succes de prestigiu obținut de botoșăneanul Iulian Rotariu în Australia. Acesta a câștigat ultramaratonul de 520 de kilometri de la Antipozi, cu un timp final de 57 de ore și 5 minute. 
Zeci de şcoli din Botoşani reabilitate degeaba: Sălile vor rămâne în curând goale
În judeţul Botoşani, zeci de unităţi de învăţământ din mediul rural au fost reabilitate în ultimii ani cu fonduri guvernamentale. Majoritatea clădirilor sunt aproape goale fiindcă numărul de elevi a scăzut dramatic.
Comunicat Mihaela Huncă, deputat de Botoșani, membră Pro Romania: Votaţi Pro România!
“Dragi botoșăneni, mai sunt două zile până la deschiderea secțiilor de votare! Dacă v-ați săturat de minciuni, dacă sunteți nemulțumiți de ceea ce se întâmplă acum în România, vorbiți cu toți prietenii voștri și îndemnați-i să iasă la vot. Acum este momentul nostru! Acum putem fi Pro România! Uniunea Europeană este despre fiecare dintre noi!."
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
”Vom primi o sumă importantă de bani de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală. Noi am făcut o listă foarte mare la începutul anului și nu ne-am așteptat să primim așa de mult. Cu aparatura asta ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7612 lei
USD
Dolarul SUA
4.2560 lei
CHF
Francul elveţian
4.2429 lei
GBP
Lira sterlină
5.3976 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8834 lei
XAU
Gramul de aur
175.4191 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2371 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4596 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9369 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.