Știrea zilei
REPORTAJ : Harbuz şmecher: miliardarii & şefimea la îndopat, prostimea la aplaudat 
E vremea festivalurilor la Botoşani. De pe la jumătatea lui august şi până hăt spre finele primei decade din septembrie prin zona asta minunată a ţării e un chef continuu, că toate-s bune şi frumoase, conducem cu toţii BMW-uri şi Mercedesuri, avem câte 15 case, doar de sărbătorit nu prea aveam timp. Aşa că circarii care ne conduc, ahhh, pardon, pardon, academicienii, doctorii docenţi, care ne prezidează, „primăriază”, etc., s-au gândit ce şi cum să facă să ne distreze şi ei puţin. Bineînţeles că treaba asta n-are nici o legătură cu venirea toamnei şi recolta... voturilor pentru Parlament.

Harbuz şi pietroaie
Luncanii n-au vrut cu nici un chip să iasă din „tendinţe” şi au pus-o de o nouă ediţie a Festivalului Harbuzului. Bine, ca şi la Festivalul Cartofului, al Mărului şi al cui vă mai trece prin cap, şi pepenele ăsta de la Lunca este aşa, un pretext, să mai chefuiască şi lumea puţin, că poată n-o avea motiv. Prin sat au fost lipite o sumedenie de anunţuri „spre festivalul harbuzului”, care anul ăsta s-a oploşit pe o toloacă îndepărtată că te umpli de tot praful de pe uliţe fiindcă aici nu prea există chestia aia denumită pompos la oraş „asfalt”. Adică sunt nişte oameni care conduc alţi oameni şi care aplică din toată inima faza aia cu „pâine şi circ”, adaptată în varianta luncăneană la „harbuz şi pietroaie”.
Touareg prezidenţial cu liberă trecere pe dealuri
Cheful de festival ţi-l strică poliţiştii de cum dai prin zonă. Vreo trei dintr-ăştia mai nervoşi că ei muncesc frate la dat din mâini când alţii dau din gură dirijează parcarea. Acu’ să nu înţelegeţi că acolo chiar există parcare, dar ei ca orice oameni vigilenţi ai legii şi-au făcut un plan în cap şi ca să-şi justifice existenţa şi salariul ăla de le plângi de milă te mută ori unde ai opri prima oară. „Nu-i bun acolo”, te întâmpină unul dintre ei, aşa, cumva de deasupra aerului cu miros de mititei. Îl întrebi de ce, bineînţeles că n-are răspuns, că replica-i de fapt „că aşa vreau eu” sau „fiindcă m-o făcut mama poliţist” sau ceva de genul ăsta. În tot timpul ăsta pe lângă el trec nestigheriţi ba un Touareg, ba un Passat, pe care nu le vede că, na, şi vigilenţa asta are limitele ei. Şi tare-i limitată când din Touareg vezi chip de preşedinte al CJ-ului cu o a lui consilieră sau când din VW îţi zâmbeşte galeş ditamai vicepreşedinta de CeJeu. Aşa că ia şi mai bagă şi tu la pas vreo câteva sute de metri până în mijlocul festivalului că doar nu te-a făcut mama tehnician veterinar la Suliţa ca să umbli cu maşina cum te-o tăia capul. Şi, oricum, tu n-ai „tancul” lui ca să te urci pe dealuri, deşi dacă te gândeşti la ce şosele avem începi parcă să iubeşti toloaca.
Friptane în burdihane
Treaba e foarte bine... stratificată la festival. Tiribombe, căiuţi, lanţuri, trenuleţ şi-un nor de mici pentru săteni, abia de zăreşti una-două căruţe cu pepeni ca să-ţi aminteşte că tu de fapt eşti la Festivalul Harbuzului nu la Sărbătoarea Micului. Pe scenă se produc tot felul de „populari”şi tot cam pe acolo s-a cam terminat cu plimbarea de voie. „Gipul” primarului şi nişte bannere amplasate strategic trag o linie clară între muritorii de rând şi ăilalţi, care crapă doar la alageri sau prin faliment. În ambele părţi ale scenei au fost montate corturi uriaşe: într-unul se pregăstesc artiştii, în celălalt... Ei, cu celălalt este o adevărată poveste. Ăsta-i un fel de cort de oficialităţi, sau de şmecheri, sau de miliardari, luaţi-o cum vreţi. Acolo bagă la ghiozdan fiii satului. Sigur, satul ăsta are mii de fii, dar nu toţi s-au născut în Zlătunoaia şi nu pe toţi îi cheamă, de exemplu, Valeriu Iftime sau Constantin Iftime, ca să aibă onoare de a gusta din preparatele... coordonate de nevasta primarului. D-na Marcu, a cărei tocuri se înfing vertiginos în iarba pârjolită de atâta căldură, e toată o treabă, e într-un continuu du-te – vino. Du-te şi comanda în spatele scenei, unde în ligheane uriaşe fierb fasole şi friptane şi vino înapoi cu marfa la burdihane. În cort nu se vede decât printr-o crăpătură folosită drept uşă, să nu le stea oficialilor în gât vreo sămăluţă de lighean. Ş-apoi, nu şade bine să vadă electoratul cum munceşti tu la blide pentru el în timpul programului.
Tzurky, Rebe, Doiniţa, dl. Cocardă...
Mister president cu miss consilieros sunt luaţi în primire de dl Cocardă. Ooooo, nu, nu, nu, să nu vă treacă prin cap că-l ia să-l bage puţin prin lume că alegerile au trecut, omul nu candidează în toamnă, adică ce rost are, se mai răceşte şi cărniţa, păi se poate... După vreo oră de umplut ghiozdanul îi apucă însă subit cheful de vorbă. Iese din cort şi una bucată feminină de vice la CJ, mai apare şi una bucată deputat pe colegiul cu Lunca şi taie-o în grup pe scenă. Nu, nu, nu s-au înscris la Rapsozi, nu s-au apucat de cântat, ci spun şi ei vreo două vorbe oamenilor. Tzurky îşi aminteşte în faţa câtorva sute de oameni că de fapt sunt vecini taică, doar e suliţean get-beget, doar c-a plecat cu o misiune la Judeţ, Rebe spune ceva de-o grădiniţă, iar Doiniţa... uite că Doiniţa nu-mi mai amintesc ce-a zis, dar sigur avea în mâini o poză cu harbuji. Pe bune! Nici unul nu suflă o vorbă de protocolul din spatele scenei, aşa că luncănenii aplaudă şi ei din bun simţ că le-au călcat nişte „oameni de la giudeţ” harbuzul. Adică ei nu ştiu că la festivalul ăsta unii sunt cu îndopatul, iar ceilalţi cu aplaudatul, deşi am o vagă bănuială că în general cam ştiu care-i cu pâinea şi care cu circul.
O minune de festival: şi simbolic, şi pe datorie
Politicienii venit, mâncat, vorbit, plecat, adică făcut cam tot ce se putea face, dar d-na Marcu tot n-a scăpat de stres. Cortul iar e plin, acum e rândul „sărăntocilor” de poliţişti să îşi sacrifice din timp şi să aplice şi ei la propriu legea burţii pline. Primarul îşi poartă cocarda în vânt ici-colo, e numai un zâmbet, totul e să nu-l întrebi pe banii cui şi mai ales pe câţi se face toată chermeza asta că aici nu mai e nici o diferenţă între el şi primăretele de municipiu, decât să îi întrebi de bani mai bine le spui că pierd alegerile. „Nu mai spun că vă sperii”, zice-n vânt Marcel Marcu. Îi explici că ai auzit multe în viaţa ta de jurnalist şi arunci şi tu la derută; „un miliard?”„… Aaa, dar de unde, staţi că mă speriaţi. O sumă simbolică şi mai mult pe datorie”. Ei asta-i bună, deci şi simbolică, şi pe datorie, şi friptane, şi ghiftuială, păi ăsta-i primar frate, nu degeaba tocmai şi-a început al treilea mandat.
Iancu în bermude
O fi ştiind şi Nicolae Furdui Iancu asta, de a venit tocmai până aici să cânte. Omul e tare degajat, se plimbă în bermude prin spatele scenei, acolo pe unde şi Sofia dă al 1.657.890 – lea autograf din viaţa ei. Când urcă pe scenă şi vrei să-i faci o poză vezi în faţă, n-o să vă vină să credeţi, pepeni frate, pepeni, în sfârşit am văzut şi pepeni. Dacă ar şti ei săracii că în numele lor chefuieşte şi se ghiftuieşte atâta popor.
VEZI ŞI:
 REPORTAJ electoral : Primar bătut din inimă cu hram, dans & Antonia – VIDEO&FOTO

 
VEZI ŞI:
 REPORTAJ: Campanie electorală la sate, cu zahăr, ulei, cartofi, 50 de lei, voturi „pe nume” şi candidaţi fotogenici - FOTOGALERIE & VIDEOVEZI ŞI:
 Faţa (ne)văzută a Festivalului Verii - propaganda electorală pe banii botoşănenilor

VEZI ŞI:
 REPORTAJ : Turkiye Romena, de la topless la plajă îmbrăcată, de la Ataturk la Monica – GALERIE FOTO

Scandal la Botoșani după un control cu mai multe instituții la o ... Casă de Odihnă, se pregătește plângere penală – FOTOGALERIE
O comisie mixtă stabilită prin ordin de prefect a efectuat un control la Casa de Odihnă „Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani, în dimineața zilei de joi, 2 decembrie 2021. Au fost discuții aprinse, iar reprezentanții acesteia susțin că vor depune inclusiv o plângere penală.
Cu primarul în inspecție, orașul s-a aprins în mii de beculețe, de la palate și cupole de lumină la... periferie ca-n centru – VIDEO & GALERIE FOTO
Ziua Națională a României a fost aniversată dimineață în Centrul Istoric, cu intonarea Imnului de Stat, discursuri și depuneri de coroane, iar seara în mai tot orașul cu aprinderea iluminatului festiv.
Sute de oameni l-au omagiat de Ioan Cobâlă, o propunere de la Iași ”adoptată” pe loc de oficialii județeni, ”Rapsozii Botoșanilor” își schimbă numele – GALERIE FOTO&VIDEO
O seară încărcată de emoție, de muzică, dar și o seară în care tristețea s-a strecurat printre aplauze. O sală plină, ca în vremurile bune. Chipul blând al lui Ioan Cobâlă le-a amintit tuturor că arta și valoarea dăinuiesc și dincolo de moarte.
Surpriză la concursul de la Direcția Sanitară – Veterinară, o fostă șefă din Prefectură îl contracandidează pe Mihai
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) organizează în luna decembrie concursuri pentru ocuparea funcției de director executiv la trei sferturi dintre direcțiile din țară. Printre acestea se regăsește și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Cea mai mare clădire de birouri din Botoșani, pe cale să fie lăsată fără parcare – DOCUMENT
Consilierii locali dezbat în ședința ordinară de vineri un proiect de hotărâre privind rezilierea contractului de asociere dintre Primăria Botoșani și SC Vegastel SRL. Adoptarea acestuia ar lăsa clădirea de birouri din strada Teatrului fără parcare.
Mare tragedie mare: consilierii au dat copy-paste la un proiect și au tăiat fără să vrea indemnizațiile administratorilor de la ”Apă”
Întrunit la mijlocul săptămânii în ședință ordinară, plenul Consiliului Județean a dezbătut din nou un proiect privind stabilirea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație de la SC Nova Apaserv SA. Și asta după ce în octombrie au votat un proiect pe aceeași temă.
Scrutin cu scandal la Corpul Polițiștilor, se pregătește un nou proces cu acuzații grave: ”Alegerile au fost din nou fraudate”
La doi ani după ce alegerile de la Consiliul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) au fost definitiv anulate de instanță în urma unei contestații depusă de unul dintre candidații la funcția de președinte, povestea s-ar putea repeta.
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Loading...
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Loading...
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Orice problema poate fi prezentata in multe feluri.Depinde cum minuiesti cuvintele si cum vezi realitatea. Aceasta modalitate de prezentare senumeste manipulare( din punct de vedere jurnalistic).Procedeul este vechi de cind lumea. Nu stiu cine a scris articolul, insa se vede de la o posta ca jurnalistul nu si-a ascuns mai bine rautatea si, desigur, frustarea ca nu a fost bagat in seama. Sunt multi asa zisi jurnalisti care, daca nu sunt primiti peste nivelul oficialitatilor, te arde prin presa. Nici eu nu cred ca este bine sa utilizezi fonduri importante si in special fonduri publice pentru asemenea festivaluri, insa daca primarul. a gasit sponsori cu dare de mina, care-i problema? In plus, si cetatenii unei comune au dreptul legal si acces la cultura - stabilit prin lege . Se vede ca acest aspect nu-l intereseaza pe jurnalist, el a dorit sa-i puna la punct pe toti pentru indrazneala de a-l trata ca pe un oricare spectator. Parerea mea.
1 septembrie 2012, 13:04
ce vanzari au avut la harbuji ,producatorii?......ce a castigat populatia comunei ? de pe urma vizitei marilor nababi de la judet?.....va spun eu: O PORTIE DE GURA CASAC!
1 septembrie 2012, 12:53
Reporterul a mancat ceva la festival???Ca ...parca....pare...!!??Iarta-l,Doamne!
31 august 2012, 22:01
29 august 2012ZI DE MARE SARBATOARE CRESTINA SI POST.
31 august 2012, 19:23
E usor a scrie "versuri" cand nimic nu ai a spune. Un articol tendentios cu referire directa la persoana. Dar cum nu ai realizat multe la viata ta...e bun din cand un cand o "voma" de artricol. Rusinica dl. Balascau. Ti-e ciuda ca nu ai lins osul?
31 august 2012, 13:40
Pentru domnul de mai sus...suntem o tara libera si fiecare e liber sa isi exprime punctul de vedere..ca doar nu traim in Coreea de Nord sa il pupe undeva toti pe "oier"
31 august 2012, 11:21
Nu cred ca Turcanu s-a dus sa manance si sa bea sau sa-si afiseze masina la festival. Omul a fost chemat si s-a prezentat.
31 august 2012, 11:53
Ce carcotas esti, mai ziaristule! Care e problema daca cei ce conduc judetul au fost prezenti la festival? Dimpotriva, e o chestie pozitiva.
31 august 2012, 11:27
Felicitari dlui Turcanu ca a onorat acest eveniment important nu numai pentru oamenii din Lunca. Se pare ca sunt si oameni pe care ii intereseaza traditia.
31 august 2012, 11:26
Faptul ca la un festival rural organizatorii gasesc de cuviinta sa-si serveasca oaspetii cu mancare traditionala, intr-un cort special amenajat, nu mi se pare de o extraordinaritate majora. Bravo lor, ca stiu sa fie gazde.
31 august 2012, 11:16
Senzational!Am ramas surprins de ce grozavii se intampla prin judet.Si atatea poze compromitatoare!!!!Eu am auzit,ca Procuratura,Judecatoria,DIICOT si Politia,au pornit o ancheta sa vada cine i-a dus legati pe toti participantii la "harbuzul cu pricina".Unii comentau opulenta exprimata prin masinile de lux si ziceau,ca normal era,ca acolo sa fie cu masinile de lux,doar flcaii veniti in vacanta din Spania,Grecia si Italia.Altii comentau,ca de ce nu au crescut harbujii si in legislatura trecuta,ca nu a scris nimic in ziar.Cei cu tiribombele erau suparati ca oficialitatile nu au binevoit sa se dea si ei huta,Iftimie era indispus ca a facut indigestie de la friptane(ca n-a mancat demult),politistii catraniti ca trebuiau sa dirijeze circulatia in parcare si asta nu avea marcaje,madam Primar sucarita ca-i intrau tocurile in toloaca.....Ce mai,se vade pe chipurile tuturor supararea si mai ales nemultumirea ca li s-a impus venirea pe dealuri si li s-a bagat in urechi cu forta Vicoveanca si Furdui(astia n-or fi avand treaba pe la casele lor?).Una peste alta,o stire de senzatie,bine prezentata,cu echidistanta si fara nicio tenta politica.FELICITARI AUTORULUI!
31 august 2012, 11:15
foarte bine scris si punctat. felicitari pentru articol.
31 august 2012, 11:04
Faptul ca dumneata...domnule "ziarist" ai o problema cu Turcanu sau alt "miliardar" nu e treaba oamenilor care nu au acces la alt fel de cultura decat prin acest festival. Daca as fi autoritate locala as ingradi accesul unuia ca dumneata.
31 august 2012, 10:46
Un articol senzational in stilul caracteristic Botosaneanul. Felicitari pentru tupeu si obiectivitate. Oare cati dintre asa zis ziaristi locali au curajul sa prezinte realitatea...nici unul.
31 august 2012, 10:44
Articolul este scris tendentious, in cautare de senzational.Nu vad ce este anormal in a amenaja un loc in care sa fie primiti si serviti musafirii, iar exprimarea cu “friptura in burdihane” este chiar lipsita de eleganta.Chiar considerati dvs. ca d-nul Valeriu Iftimie a venit la acest festival pentru a-si umple “burdihanul” cu o friptura?? Eu cred ca domnia sa si-a sacrificat din timpul sau pentru a onora aceasta invitatie, el fiind unul din oamenii nascuti in zona care a reusit in viata.
31 august 2012, 09:15
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Respectivul proces a fost în 2020. Primul termen la Înalta Curte și Justiție este după mai bine de un an. În mai bine de un an practic Nova Apaserv nu a făcut nimic în afară că în urmă cu o lună sau două a fost constituit ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3743 lei
CHF
Francul elveţian
4.7448 lei
GBP
Lira sterlină
5.7689 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8532 lei
XAU
Gramul de aur
250.8061 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2486 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3519 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1301 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1947 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6656 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.7 o C
Dorohoi
1.8 o C
Bucecea
1.0 o C
Darabani
1.5 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
6.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.