Știrea zilei
REPORTAJ : Harbuz şmecher: miliardarii & şefimea la îndopat, prostimea la aplaudat 
E vremea festivalurilor la Botoşani. De pe la jumătatea lui august şi până hăt spre finele primei decade din septembrie prin zona asta minunată a ţării e un chef continuu, că toate-s bune şi frumoase, conducem cu toţii BMW-uri şi Mercedesuri, avem câte 15 case, doar de sărbătorit nu prea aveam timp. Aşa că circarii care ne conduc, ahhh, pardon, pardon, academicienii, doctorii docenţi, care ne prezidează, „primăriază”, etc., s-au gândit ce şi cum să facă să ne distreze şi ei puţin. Bineînţeles că treaba asta n-are nici o legătură cu venirea toamnei şi recolta... voturilor pentru Parlament.

Harbuz şi pietroaie
Luncanii n-au vrut cu nici un chip să iasă din „tendinţe” şi au pus-o de o nouă ediţie a Festivalului Harbuzului. Bine, ca şi la Festivalul Cartofului, al Mărului şi al cui vă mai trece prin cap, şi pepenele ăsta de la Lunca este aşa, un pretext, să mai chefuiască şi lumea puţin, că poată n-o avea motiv. Prin sat au fost lipite o sumedenie de anunţuri „spre festivalul harbuzului”, care anul ăsta s-a oploşit pe o toloacă îndepărtată că te umpli de tot praful de pe uliţe fiindcă aici nu prea există chestia aia denumită pompos la oraş „asfalt”. Adică sunt nişte oameni care conduc alţi oameni şi care aplică din toată inima faza aia cu „pâine şi circ”, adaptată în varianta luncăneană la „harbuz şi pietroaie”.
Touareg prezidenţial cu liberă trecere pe dealuri
Cheful de festival ţi-l strică poliţiştii de cum dai prin zonă. Vreo trei dintr-ăştia mai nervoşi că ei muncesc frate la dat din mâini când alţii dau din gură dirijează parcarea. Acu’ să nu înţelegeţi că acolo chiar există parcare, dar ei ca orice oameni vigilenţi ai legii şi-au făcut un plan în cap şi ca să-şi justifice existenţa şi salariul ăla de le plângi de milă te mută ori unde ai opri prima oară. „Nu-i bun acolo”, te întâmpină unul dintre ei, aşa, cumva de deasupra aerului cu miros de mititei. Îl întrebi de ce, bineînţeles că n-are răspuns, că replica-i de fapt „că aşa vreau eu” sau „fiindcă m-o făcut mama poliţist” sau ceva de genul ăsta. În tot timpul ăsta pe lângă el trec nestigheriţi ba un Touareg, ba un Passat, pe care nu le vede că, na, şi vigilenţa asta are limitele ei. Şi tare-i limitată când din Touareg vezi chip de preşedinte al CJ-ului cu o a lui consilieră sau când din VW îţi zâmbeşte galeş ditamai vicepreşedinta de CeJeu. Aşa că ia şi mai bagă şi tu la pas vreo câteva sute de metri până în mijlocul festivalului că doar nu te-a făcut mama tehnician veterinar la Suliţa ca să umbli cu maşina cum te-o tăia capul. Şi, oricum, tu n-ai „tancul” lui ca să te urci pe dealuri, deşi dacă te gândeşti la ce şosele avem începi parcă să iubeşti toloaca.
Friptane în burdihane
Treaba e foarte bine... stratificată la festival. Tiribombe, căiuţi, lanţuri, trenuleţ şi-un nor de mici pentru săteni, abia de zăreşti una-două căruţe cu pepeni ca să-ţi aminteşte că tu de fapt eşti la Festivalul Harbuzului nu la Sărbătoarea Micului. Pe scenă se produc tot felul de „populari”şi tot cam pe acolo s-a cam terminat cu plimbarea de voie. „Gipul” primarului şi nişte bannere amplasate strategic trag o linie clară între muritorii de rând şi ăilalţi, care crapă doar la alageri sau prin faliment. În ambele părţi ale scenei au fost montate corturi uriaşe: într-unul se pregăstesc artiştii, în celălalt... Ei, cu celălalt este o adevărată poveste. Ăsta-i un fel de cort de oficialităţi, sau de şmecheri, sau de miliardari, luaţi-o cum vreţi. Acolo bagă la ghiozdan fiii satului. Sigur, satul ăsta are mii de fii, dar nu toţi s-au născut în Zlătunoaia şi nu pe toţi îi cheamă, de exemplu, Valeriu Iftime sau Constantin Iftime, ca să aibă onoare de a gusta din preparatele... coordonate de nevasta primarului. D-na Marcu, a cărei tocuri se înfing vertiginos în iarba pârjolită de atâta căldură, e toată o treabă, e într-un continuu du-te – vino. Du-te şi comanda în spatele scenei, unde în ligheane uriaşe fierb fasole şi friptane şi vino înapoi cu marfa la burdihane. În cort nu se vede decât printr-o crăpătură folosită drept uşă, să nu le stea oficialilor în gât vreo sămăluţă de lighean. Ş-apoi, nu şade bine să vadă electoratul cum munceşti tu la blide pentru el în timpul programului.
Tzurky, Rebe, Doiniţa, dl. Cocardă...
Mister president cu miss consilieros sunt luaţi în primire de dl Cocardă. Ooooo, nu, nu, nu, să nu vă treacă prin cap că-l ia să-l bage puţin prin lume că alegerile au trecut, omul nu candidează în toamnă, adică ce rost are, se mai răceşte şi cărniţa, păi se poate... După vreo oră de umplut ghiozdanul îi apucă însă subit cheful de vorbă. Iese din cort şi una bucată feminină de vice la CJ, mai apare şi una bucată deputat pe colegiul cu Lunca şi taie-o în grup pe scenă. Nu, nu, nu s-au înscris la Rapsozi, nu s-au apucat de cântat, ci spun şi ei vreo două vorbe oamenilor. Tzurky îşi aminteşte în faţa câtorva sute de oameni că de fapt sunt vecini taică, doar e suliţean get-beget, doar c-a plecat cu o misiune la Judeţ, Rebe spune ceva de-o grădiniţă, iar Doiniţa... uite că Doiniţa nu-mi mai amintesc ce-a zis, dar sigur avea în mâini o poză cu harbuji. Pe bune! Nici unul nu suflă o vorbă de protocolul din spatele scenei, aşa că luncănenii aplaudă şi ei din bun simţ că le-au călcat nişte „oameni de la giudeţ” harbuzul. Adică ei nu ştiu că la festivalul ăsta unii sunt cu îndopatul, iar ceilalţi cu aplaudatul, deşi am o vagă bănuială că în general cam ştiu care-i cu pâinea şi care cu circul.
O minune de festival: şi simbolic, şi pe datorie
Politicienii venit, mâncat, vorbit, plecat, adică făcut cam tot ce se putea face, dar d-na Marcu tot n-a scăpat de stres. Cortul iar e plin, acum e rândul „sărăntocilor” de poliţişti să îşi sacrifice din timp şi să aplice şi ei la propriu legea burţii pline. Primarul îşi poartă cocarda în vânt ici-colo, e numai un zâmbet, totul e să nu-l întrebi pe banii cui şi mai ales pe câţi se face toată chermeza asta că aici nu mai e nici o diferenţă între el şi primăretele de municipiu, decât să îi întrebi de bani mai bine le spui că pierd alegerile. „Nu mai spun că vă sperii”, zice-n vânt Marcel Marcu. Îi explici că ai auzit multe în viaţa ta de jurnalist şi arunci şi tu la derută; „un miliard?”„… Aaa, dar de unde, staţi că mă speriaţi. O sumă simbolică şi mai mult pe datorie”. Ei asta-i bună, deci şi simbolică, şi pe datorie, şi friptane, şi ghiftuială, păi ăsta-i primar frate, nu degeaba tocmai şi-a început al treilea mandat.
Iancu în bermude
O fi ştiind şi Nicolae Furdui Iancu asta, de a venit tocmai până aici să cânte. Omul e tare degajat, se plimbă în bermude prin spatele scenei, acolo pe unde şi Sofia dă al 1.657.890 – lea autograf din viaţa ei. Când urcă pe scenă şi vrei să-i faci o poză vezi în faţă, n-o să vă vină să credeţi, pepeni frate, pepeni, în sfârşit am văzut şi pepeni. Dacă ar şti ei săracii că în numele lor chefuieşte şi se ghiftuieşte atâta popor.
VEZI ŞI:
 REPORTAJ electoral : Primar bătut din inimă cu hram, dans & Antonia – VIDEO&FOTO

 
VEZI ŞI:
 REPORTAJ: Campanie electorală la sate, cu zahăr, ulei, cartofi, 50 de lei, voturi „pe nume” şi candidaţi fotogenici - FOTOGALERIE & VIDEOVEZI ŞI:
 Faţa (ne)văzută a Festivalului Verii - propaganda electorală pe banii botoşănenilor

VEZI ŞI:
 REPORTAJ : Turkiye Romena, de la topless la plajă îmbrăcată, de la Ataturk la Monica – GALERIE FOTO

Război și pe Eminescu! Revista de tradiție dedicată poetului nepereche, cu finanțarea tăiată după mai bine de un deceniu, în urma unor reclamații (ne)cunoscute
Frustrări sau eșecuri personale. Ori neputința atingerii unui anumit nivel de știință și cunoștință. Sau ignoranța. Sunt câteva dintre motivele pentru care anul acesta, subit și cu explicații puține din partea celor care ar trebui să le ofere, finanțarea pentru Revista Hyperion – Caiete botoșănene a fost sistată.
Noul director de la ”Apă” a revenit în companie alături de consilierul personal: Măsuri chiar chirurgicale pentru redresarea financiară
Biroul de director general al societății Nova Apaserv a fost ocupat de câteva zile de Liviu Ștefan. Este persoana care a primit votul majorității din Consiliul de Administrație, cu largă susținere social-democrată.
Elevii botoșăneni și martirii despre care manualele nu le vorbesc: ”Este o problemă cu învățământul și cu modul în care este predată istoria la școală” - VIDEO&GALERIE FOTO
În ziua Înălțării Domnului, pe 10 iunie 2021, zeci de elevi fost premiați pentru lucrările înscrise în competiția ”Sfinții închisorilor”, un concurs devenit deja tradiție în orașul care se află pe harta neagră a fostelor pușcării comuniste.
Locul SECRET de la Botoșani unde femeile bătute sunt cazate gratuit, cele mai multe REFUZĂ: Nu vreau o viață independentăFOTOGALERIE
Anual sunt sute de botoșănence bătute de soți, iubiți sau chiar de copii. Multe dintre ele însă nu cer ajutorul specialiștilor și se complac în bătăi și umilințe. La Botoșani există chiar și o locuință pentru victimele violenței domestice, însă este ocolită.
Misterele bolii: Botoșani e pe penultimul loc din țară la vaccinare, dar totuși nu mai avem aproape deloc cazuri noi
Ne confruntăm la Botoșani cu o situație paradoxală, dacă ținem cont de cifre: deși de săptămâni bune județul nostru ocupă penultimul loc din România ca procent al populației vaccinate, noile cazuri sunt pe cale de dispariție.  
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Loading...
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
Orice problema poate fi prezentata in multe feluri.Depinde cum minuiesti cuvintele si cum vezi realitatea. Aceasta modalitate de prezentare senumeste manipulare( din punct de vedere jurnalistic).Procedeul este vechi de cind lumea. Nu stiu cine a scris articolul, insa se vede de la o posta ca jurnalistul nu si-a ascuns mai bine rautatea si, desigur, frustarea ca nu a fost bagat in seama. Sunt multi asa zisi jurnalisti care, daca nu sunt primiti peste nivelul oficialitatilor, te arde prin presa. Nici eu nu cred ca este bine sa utilizezi fonduri importante si in special fonduri publice pentru asemenea festivaluri, insa daca primarul. a gasit sponsori cu dare de mina, care-i problema? In plus, si cetatenii unei comune au dreptul legal si acces la cultura - stabilit prin lege . Se vede ca acest aspect nu-l intereseaza pe jurnalist, el a dorit sa-i puna la punct pe toti pentru indrazneala de a-l trata ca pe un oricare spectator. Parerea mea.
1 septembrie 2012, 13:04
ce vanzari au avut la harbuji ,producatorii?......ce a castigat populatia comunei ? de pe urma vizitei marilor nababi de la judet?.....va spun eu: O PORTIE DE GURA CASAC!
1 septembrie 2012, 12:53
Reporterul a mancat ceva la festival???Ca ...parca....pare...!!??Iarta-l,Doamne!
31 august 2012, 22:01
29 august 2012ZI DE MARE SARBATOARE CRESTINA SI POST.
31 august 2012, 19:23
E usor a scrie "versuri" cand nimic nu ai a spune. Un articol tendentios cu referire directa la persoana. Dar cum nu ai realizat multe la viata ta...e bun din cand un cand o "voma" de artricol. Rusinica dl. Balascau. Ti-e ciuda ca nu ai lins osul?
31 august 2012, 13:40
Pentru domnul de mai sus...suntem o tara libera si fiecare e liber sa isi exprime punctul de vedere..ca doar nu traim in Coreea de Nord sa il pupe undeva toti pe "oier"
31 august 2012, 11:21
Nu cred ca Turcanu s-a dus sa manance si sa bea sau sa-si afiseze masina la festival. Omul a fost chemat si s-a prezentat.
31 august 2012, 11:53
Ce carcotas esti, mai ziaristule! Care e problema daca cei ce conduc judetul au fost prezenti la festival? Dimpotriva, e o chestie pozitiva.
31 august 2012, 11:27
Felicitari dlui Turcanu ca a onorat acest eveniment important nu numai pentru oamenii din Lunca. Se pare ca sunt si oameni pe care ii intereseaza traditia.
31 august 2012, 11:26
Faptul ca la un festival rural organizatorii gasesc de cuviinta sa-si serveasca oaspetii cu mancare traditionala, intr-un cort special amenajat, nu mi se pare de o extraordinaritate majora. Bravo lor, ca stiu sa fie gazde.
31 august 2012, 11:16
Senzational!Am ramas surprins de ce grozavii se intampla prin judet.Si atatea poze compromitatoare!!!!Eu am auzit,ca Procuratura,Judecatoria,DIICOT si Politia,au pornit o ancheta sa vada cine i-a dus legati pe toti participantii la "harbuzul cu pricina".Unii comentau opulenta exprimata prin masinile de lux si ziceau,ca normal era,ca acolo sa fie cu masinile de lux,doar flcaii veniti in vacanta din Spania,Grecia si Italia.Altii comentau,ca de ce nu au crescut harbujii si in legislatura trecuta,ca nu a scris nimic in ziar.Cei cu tiribombele erau suparati ca oficialitatile nu au binevoit sa se dea si ei huta,Iftimie era indispus ca a facut indigestie de la friptane(ca n-a mancat demult),politistii catraniti ca trebuiau sa dirijeze circulatia in parcare si asta nu avea marcaje,madam Primar sucarita ca-i intrau tocurile in toloaca.....Ce mai,se vade pe chipurile tuturor supararea si mai ales nemultumirea ca li s-a impus venirea pe dealuri si li s-a bagat in urechi cu forta Vicoveanca si Furdui(astia n-or fi avand treaba pe la casele lor?).Una peste alta,o stire de senzatie,bine prezentata,cu echidistanta si fara nicio tenta politica.FELICITARI AUTORULUI!
31 august 2012, 11:15
foarte bine scris si punctat. felicitari pentru articol.
31 august 2012, 11:04
Faptul ca dumneata...domnule "ziarist" ai o problema cu Turcanu sau alt "miliardar" nu e treaba oamenilor care nu au acces la alt fel de cultura decat prin acest festival. Daca as fi autoritate locala as ingradi accesul unuia ca dumneata.
31 august 2012, 10:46
Un articol senzational in stilul caracteristic Botosaneanul. Felicitari pentru tupeu si obiectivitate. Oare cati dintre asa zis ziaristi locali au curajul sa prezinte realitatea...nici unul.
31 august 2012, 10:44
Articolul este scris tendentious, in cautare de senzational.Nu vad ce este anormal in a amenaja un loc in care sa fie primiti si serviti musafirii, iar exprimarea cu “friptura in burdihane” este chiar lipsita de eleganta.Chiar considerati dvs. ca d-nul Valeriu Iftimie a venit la acest festival pentru a-si umple “burdihanul” cu o friptura?? Eu cred ca domnia sa si-a sacrificat din timpul sau pentru a onora aceasta invitatie, el fiind unul din oamenii nascuti in zona care a reusit in viata.
31 august 2012, 09:15
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.2 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
20.5 o C
Darabani
20.5 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.