Știrea zilei
REPORTAJ : Harbuz şmecher: miliardarii & şefimea la îndopat, prostimea la aplaudat 
E vremea festivalurilor la Botoşani. De pe la jumătatea lui august şi până hăt spre finele primei decade din septembrie prin zona asta minunată a ţării e un chef continuu, că toate-s bune şi frumoase, conducem cu toţii BMW-uri şi Mercedesuri, avem câte 15 case, doar de sărbătorit nu prea aveam timp. Aşa că circarii care ne conduc, ahhh, pardon, pardon, academicienii, doctorii docenţi, care ne prezidează, „primăriază”, etc., s-au gândit ce şi cum să facă să ne distreze şi ei puţin. Bineînţeles că treaba asta n-are nici o legătură cu venirea toamnei şi recolta... voturilor pentru Parlament.

Harbuz şi pietroaie
Luncanii n-au vrut cu nici un chip să iasă din „tendinţe” şi au pus-o de o nouă ediţie a Festivalului Harbuzului. Bine, ca şi la Festivalul Cartofului, al Mărului şi al cui vă mai trece prin cap, şi pepenele ăsta de la Lunca este aşa, un pretext, să mai chefuiască şi lumea puţin, că poată n-o avea motiv. Prin sat au fost lipite o sumedenie de anunţuri „spre festivalul harbuzului”, care anul ăsta s-a oploşit pe o toloacă îndepărtată că te umpli de tot praful de pe uliţe fiindcă aici nu prea există chestia aia denumită pompos la oraş „asfalt”. Adică sunt nişte oameni care conduc alţi oameni şi care aplică din toată inima faza aia cu „pâine şi circ”, adaptată în varianta luncăneană la „harbuz şi pietroaie”.
Touareg prezidenţial cu liberă trecere pe dealuri
Cheful de festival ţi-l strică poliţiştii de cum dai prin zonă. Vreo trei dintr-ăştia mai nervoşi că ei muncesc frate la dat din mâini când alţii dau din gură dirijează parcarea. Acu’ să nu înţelegeţi că acolo chiar există parcare, dar ei ca orice oameni vigilenţi ai legii şi-au făcut un plan în cap şi ca să-şi justifice existenţa şi salariul ăla de le plângi de milă te mută ori unde ai opri prima oară. „Nu-i bun acolo”, te întâmpină unul dintre ei, aşa, cumva de deasupra aerului cu miros de mititei. Îl întrebi de ce, bineînţeles că n-are răspuns, că replica-i de fapt „că aşa vreau eu” sau „fiindcă m-o făcut mama poliţist” sau ceva de genul ăsta. În tot timpul ăsta pe lângă el trec nestigheriţi ba un Touareg, ba un Passat, pe care nu le vede că, na, şi vigilenţa asta are limitele ei. Şi tare-i limitată când din Touareg vezi chip de preşedinte al CJ-ului cu o a lui consilieră sau când din VW îţi zâmbeşte galeş ditamai vicepreşedinta de CeJeu. Aşa că ia şi mai bagă şi tu la pas vreo câteva sute de metri până în mijlocul festivalului că doar nu te-a făcut mama tehnician veterinar la Suliţa ca să umbli cu maşina cum te-o tăia capul. Şi, oricum, tu n-ai „tancul” lui ca să te urci pe dealuri, deşi dacă te gândeşti la ce şosele avem începi parcă să iubeşti toloaca.
Friptane în burdihane
Treaba e foarte bine... stratificată la festival. Tiribombe, căiuţi, lanţuri, trenuleţ şi-un nor de mici pentru săteni, abia de zăreşti una-două căruţe cu pepeni ca să-ţi aminteşte că tu de fapt eşti la Festivalul Harbuzului nu la Sărbătoarea Micului. Pe scenă se produc tot felul de „populari”şi tot cam pe acolo s-a cam terminat cu plimbarea de voie. „Gipul” primarului şi nişte bannere amplasate strategic trag o linie clară între muritorii de rând şi ăilalţi, care crapă doar la alageri sau prin faliment. În ambele părţi ale scenei au fost montate corturi uriaşe: într-unul se pregăstesc artiştii, în celălalt... Ei, cu celălalt este o adevărată poveste. Ăsta-i un fel de cort de oficialităţi, sau de şmecheri, sau de miliardari, luaţi-o cum vreţi. Acolo bagă la ghiozdan fiii satului. Sigur, satul ăsta are mii de fii, dar nu toţi s-au născut în Zlătunoaia şi nu pe toţi îi cheamă, de exemplu, Valeriu Iftime sau Constantin Iftime, ca să aibă onoare de a gusta din preparatele... coordonate de nevasta primarului. D-na Marcu, a cărei tocuri se înfing vertiginos în iarba pârjolită de atâta căldură, e toată o treabă, e într-un continuu du-te – vino. Du-te şi comanda în spatele scenei, unde în ligheane uriaşe fierb fasole şi friptane şi vino înapoi cu marfa la burdihane. În cort nu se vede decât printr-o crăpătură folosită drept uşă, să nu le stea oficialilor în gât vreo sămăluţă de lighean. Ş-apoi, nu şade bine să vadă electoratul cum munceşti tu la blide pentru el în timpul programului.
Tzurky, Rebe, Doiniţa, dl. Cocardă...
Mister president cu miss consilieros sunt luaţi în primire de dl Cocardă. Ooooo, nu, nu, nu, să nu vă treacă prin cap că-l ia să-l bage puţin prin lume că alegerile au trecut, omul nu candidează în toamnă, adică ce rost are, se mai răceşte şi cărniţa, păi se poate... După vreo oră de umplut ghiozdanul îi apucă însă subit cheful de vorbă. Iese din cort şi una bucată feminină de vice la CJ, mai apare şi una bucată deputat pe colegiul cu Lunca şi taie-o în grup pe scenă. Nu, nu, nu s-au înscris la Rapsozi, nu s-au apucat de cântat, ci spun şi ei vreo două vorbe oamenilor. Tzurky îşi aminteşte în faţa câtorva sute de oameni că de fapt sunt vecini taică, doar e suliţean get-beget, doar c-a plecat cu o misiune la Judeţ, Rebe spune ceva de-o grădiniţă, iar Doiniţa... uite că Doiniţa nu-mi mai amintesc ce-a zis, dar sigur avea în mâini o poză cu harbuji. Pe bune! Nici unul nu suflă o vorbă de protocolul din spatele scenei, aşa că luncănenii aplaudă şi ei din bun simţ că le-au călcat nişte „oameni de la giudeţ” harbuzul. Adică ei nu ştiu că la festivalul ăsta unii sunt cu îndopatul, iar ceilalţi cu aplaudatul, deşi am o vagă bănuială că în general cam ştiu care-i cu pâinea şi care cu circul.
O minune de festival: şi simbolic, şi pe datorie
Politicienii venit, mâncat, vorbit, plecat, adică făcut cam tot ce se putea face, dar d-na Marcu tot n-a scăpat de stres. Cortul iar e plin, acum e rândul „sărăntocilor” de poliţişti să îşi sacrifice din timp şi să aplice şi ei la propriu legea burţii pline. Primarul îşi poartă cocarda în vânt ici-colo, e numai un zâmbet, totul e să nu-l întrebi pe banii cui şi mai ales pe câţi se face toată chermeza asta că aici nu mai e nici o diferenţă între el şi primăretele de municipiu, decât să îi întrebi de bani mai bine le spui că pierd alegerile. „Nu mai spun că vă sperii”, zice-n vânt Marcel Marcu. Îi explici că ai auzit multe în viaţa ta de jurnalist şi arunci şi tu la derută; „un miliard?”„… Aaa, dar de unde, staţi că mă speriaţi. O sumă simbolică şi mai mult pe datorie”. Ei asta-i bună, deci şi simbolică, şi pe datorie, şi friptane, şi ghiftuială, păi ăsta-i primar frate, nu degeaba tocmai şi-a început al treilea mandat.
Iancu în bermude
O fi ştiind şi Nicolae Furdui Iancu asta, de a venit tocmai până aici să cânte. Omul e tare degajat, se plimbă în bermude prin spatele scenei, acolo pe unde şi Sofia dă al 1.657.890 – lea autograf din viaţa ei. Când urcă pe scenă şi vrei să-i faci o poză vezi în faţă, n-o să vă vină să credeţi, pepeni frate, pepeni, în sfârşit am văzut şi pepeni. Dacă ar şti ei săracii că în numele lor chefuieşte şi se ghiftuieşte atâta popor.
VEZI ŞI:
 REPORTAJ electoral : Primar bătut din inimă cu hram, dans & Antonia – VIDEO&FOTO

 
VEZI ŞI:
 REPORTAJ: Campanie electorală la sate, cu zahăr, ulei, cartofi, 50 de lei, voturi „pe nume” şi candidaţi fotogenici - FOTOGALERIE & VIDEOVEZI ŞI:
 Faţa (ne)văzută a Festivalului Verii - propaganda electorală pe banii botoşănenilor

VEZI ŞI:
 REPORTAJ : Turkiye Romena, de la topless la plajă îmbrăcată, de la Ataturk la Monica – GALERIE FOTO

An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Orice problema poate fi prezentata in multe feluri.Depinde cum minuiesti cuvintele si cum vezi realitatea. Aceasta modalitate de prezentare senumeste manipulare( din punct de vedere jurnalistic).Procedeul este vechi de cind lumea. Nu stiu cine a scris articolul, insa se vede de la o posta ca jurnalistul nu si-a ascuns mai bine rautatea si, desigur, frustarea ca nu a fost bagat in seama. Sunt multi asa zisi jurnalisti care, daca nu sunt primiti peste nivelul oficialitatilor, te arde prin presa. Nici eu nu cred ca este bine sa utilizezi fonduri importante si in special fonduri publice pentru asemenea festivaluri, insa daca primarul. a gasit sponsori cu dare de mina, care-i problema? In plus, si cetatenii unei comune au dreptul legal si acces la cultura - stabilit prin lege . Se vede ca acest aspect nu-l intereseaza pe jurnalist, el a dorit sa-i puna la punct pe toti pentru indrazneala de a-l trata ca pe un oricare spectator. Parerea mea.
1 septembrie 2012, 13:04
ce vanzari au avut la harbuji ,producatorii?......ce a castigat populatia comunei ? de pe urma vizitei marilor nababi de la judet?.....va spun eu: O PORTIE DE GURA CASAC!
1 septembrie 2012, 12:53
Reporterul a mancat ceva la festival???Ca ...parca....pare...!!??Iarta-l,Doamne!
31 august 2012, 22:01
29 august 2012ZI DE MARE SARBATOARE CRESTINA SI POST.
31 august 2012, 19:23
E usor a scrie "versuri" cand nimic nu ai a spune. Un articol tendentios cu referire directa la persoana. Dar cum nu ai realizat multe la viata ta...e bun din cand un cand o "voma" de artricol. Rusinica dl. Balascau. Ti-e ciuda ca nu ai lins osul?
31 august 2012, 13:40
Pentru domnul de mai sus...suntem o tara libera si fiecare e liber sa isi exprime punctul de vedere..ca doar nu traim in Coreea de Nord sa il pupe undeva toti pe "oier"
31 august 2012, 11:21
Nu cred ca Turcanu s-a dus sa manance si sa bea sau sa-si afiseze masina la festival. Omul a fost chemat si s-a prezentat.
31 august 2012, 11:53
Ce carcotas esti, mai ziaristule! Care e problema daca cei ce conduc judetul au fost prezenti la festival? Dimpotriva, e o chestie pozitiva.
31 august 2012, 11:27
Felicitari dlui Turcanu ca a onorat acest eveniment important nu numai pentru oamenii din Lunca. Se pare ca sunt si oameni pe care ii intereseaza traditia.
31 august 2012, 11:26
Faptul ca la un festival rural organizatorii gasesc de cuviinta sa-si serveasca oaspetii cu mancare traditionala, intr-un cort special amenajat, nu mi se pare de o extraordinaritate majora. Bravo lor, ca stiu sa fie gazde.
31 august 2012, 11:16
Senzational!Am ramas surprins de ce grozavii se intampla prin judet.Si atatea poze compromitatoare!!!!Eu am auzit,ca Procuratura,Judecatoria,DIICOT si Politia,au pornit o ancheta sa vada cine i-a dus legati pe toti participantii la "harbuzul cu pricina".Unii comentau opulenta exprimata prin masinile de lux si ziceau,ca normal era,ca acolo sa fie cu masinile de lux,doar flcaii veniti in vacanta din Spania,Grecia si Italia.Altii comentau,ca de ce nu au crescut harbujii si in legislatura trecuta,ca nu a scris nimic in ziar.Cei cu tiribombele erau suparati ca oficialitatile nu au binevoit sa se dea si ei huta,Iftimie era indispus ca a facut indigestie de la friptane(ca n-a mancat demult),politistii catraniti ca trebuiau sa dirijeze circulatia in parcare si asta nu avea marcaje,madam Primar sucarita ca-i intrau tocurile in toloaca.....Ce mai,se vade pe chipurile tuturor supararea si mai ales nemultumirea ca li s-a impus venirea pe dealuri si li s-a bagat in urechi cu forta Vicoveanca si Furdui(astia n-or fi avand treaba pe la casele lor?).Una peste alta,o stire de senzatie,bine prezentata,cu echidistanta si fara nicio tenta politica.FELICITARI AUTORULUI!
31 august 2012, 11:15
foarte bine scris si punctat. felicitari pentru articol.
31 august 2012, 11:04
Faptul ca dumneata...domnule "ziarist" ai o problema cu Turcanu sau alt "miliardar" nu e treaba oamenilor care nu au acces la alt fel de cultura decat prin acest festival. Daca as fi autoritate locala as ingradi accesul unuia ca dumneata.
31 august 2012, 10:46
Un articol senzational in stilul caracteristic Botosaneanul. Felicitari pentru tupeu si obiectivitate. Oare cati dintre asa zis ziaristi locali au curajul sa prezinte realitatea...nici unul.
31 august 2012, 10:44
Articolul este scris tendentious, in cautare de senzational.Nu vad ce este anormal in a amenaja un loc in care sa fie primiti si serviti musafirii, iar exprimarea cu “friptura in burdihane” este chiar lipsita de eleganta.Chiar considerati dvs. ca d-nul Valeriu Iftimie a venit la acest festival pentru a-si umple “burdihanul” cu o friptura?? Eu cred ca domnia sa si-a sacrificat din timpul sau pentru a onora aceasta invitatie, el fiind unul din oamenii nascuti in zona care a reusit in viata.
31 august 2012, 09:15
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.