Ştiri
REŢETA succesului la bac oferită de două eleve cu 10 pe linie: Una dintre ele va pleca la o universitate din Strasbourg

În judeţul Botoşani, 7 elevi au obţinut 10 pe linie la Bacalaureat. Printre aceştia s-au numărat şi două eleve care au învăţat la unităţi de elită din municipiul Botoşani, la Colegiul ”Mihai Eminescu”, respectiv la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Bacalureat terminat cu 10 pe linie

 

Se numesc Andreea Calistru şi Carina Petcu, ambele împărtăşind aceeaşi reţetă de succes a Bacalaureatului terminat cu media 10. Au fost de acord să ne dezvăluie aceast secret al zecelui absolut la examenul maturităţii. 

 

Atât pentru Andreea cât şi pentru Carina secretul reuşitei poartă un singur nume: munca. Cele două bacalaureate de 10 au muncit din prima zi de şcoală în clasa a I a până în ultima zi a clasei a XII a. O muncă constantă definită prin seriozitate şi atenţie la ore, spune cele două tinere.

”Am muncit mult pe tot parcursul anilor de liceu, am lucrat constant, am fost serioasă şi în clasă, şi acasă, în pregătirea temelor, astfel încât nu am avut lacune la nicio materie. Au fost şi discipline care m-au avantajat şi la care am învăţat întotdeauna cu drag. Rezultatul acesta e, într-adevăr, o încununare a muncii din toţi cei patru ani de liceu, la care se adaugă eforturile domnilor profesori, care m-au sprijinit tot timpul.”, spune Andreea Calistru.  

Totodată cele două tinere arată că nu are niciun rost învăţatul intens cu doar două-trei luni înainte de Bacalaureat. Rezultatele bune, arată acestea se obţin în timp cu fixarea cunoştinţelor în ani de studiu. Pe scurt, pentru o notă mare la Bacalaureat porcul nu se îngraşă în Ajun.

”Secretul reuşitei la examenul de Bacalaureat se poate rezuma într-un singur cuvânt: munca. Sunt destule informaţii care trebuie acumulate pentru acesta care nu se pot reţine corespunzător într-un timp relativ scurt( pentru română în mod special, unde numărul operelor este unul semnificativ). În plus, matematica şi informatica nu necesită doar învăţarea diferitelor teoreme şi formule, ci şi rezolvarea a numeroase exerciţii pentru înţelegerea lor.”, spune Carina Petcu.    

 

Învăţare logică şi nu mecanică  

 

Niciuna nu a avut nevoie de pregătire suplimentară. Tocmai fiindcă au fost atente la ore şi au făcut în mod constant temele. Mai mult decât atât, ne explică una dintre tinere, învăţarea logică şi nu mecanică este un alt secret al reuşitei.

”Nu a fost necesară o pregătire suplimentară pentru acest examen. Am învăţat constant pe parcursul acestor patru ani de liceu şi am încercat să nu acumulez mecanic informaţiile predate de profesorii de la clasă, învăţându-le logic”, spune pentru Adevărul,  Carina.

”Pregătire in particular eu una nu am facut. Nu am considerat că am nevoie si nici nu aş fi avut timp. Am facut pregatire la scoala, cu profesorii de la clasă, şi am continuat si eu acasa, rezolvand subiecte din anii trecuti. La istorie mi-a fost foarte usor, aceasta fiind marea mea pasiune si domeniul in care vreau sa am o carieră pe viitor. Ştiam multe informaţii de la Olimpiada Naţională la care am participat. Şi geografia mi-a plăcut mult, aşa că am învăţat uşor. Multe aspecte ţineau oricum de cultura generală.”, adaugă Andreea Calistru.  

 

”E mai uşor să nu înveţi şi să te plângi”  

 

Doar cu informaţiile de la şcoală, fără pregătire suplimentară dar cu muncă constantă, învăţare logică şi o cultură generală bine pusă la punct, Bacalaureatul este un examen de nivel mediu, imposibil de ratat, spun cele două absolvente.

” Personal, cred că Bacalaureatul este un examen de nivel mediu, cu anumite cerinţe mai dificile menite să îi departajeze pe elevi, dar în niciun caz greu sau ,,de speriat''. Dacă participi la ore şi deschizi din când în când şi câte o carte, îl iei fără probleme.”, spune Andreea Calistru.

Mai mult decât atât absolventele de 10 la Bac spun că au dus şi o viaţă socială normală. Mai mult decât atât au avut activităţi extraşcolare numeroase.  Andreea Calistru, de exemplu este pasionată de muzică şi folclor. Are chiar şi un disc în pregătire.

”Marea mea pasiune, pe langa istorie, este muzica. Am oscilat între Facultatea de Muzică şi cea de Istorie, însă am ales istoria, urmând ca muzica să rămână doar o pasiune. Lucrez la un material discografic, pe care sper să îl lansez cât de curând”, spune Andreea.

La rândul său Carina, spune că a dus viaţa normală a unui adolescent, cu muzică, filme şi ieşiri cu prietenii.

”Eu mă consider o tânără de 19 ani tipică, care aproape mereu poate fi găsită ascultând muzica unei trupe favorite, citind o carte bună sau uitându-mă la un serial. Nu lipsesc, de altfel, nici ieşirile cu prietenii”, mărturiseşte Carina Petcu.  

 

 Admisă la universităţi din Franţa  

 

După Bacalaureat, Andreea Calistru va pleca în Franţa. A fost deja admisă la numeroase univeristăţi, inclusiv la Sorbona. A ales însă să urmeze istoria la Strasbourg.

”La 1 septembrie voi începe studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Strasbourg, Franta. Am fost admisă la 9 din 10 facultăţi la care am aplicat, inclusiv la Sorbona, dar am ales în cele din urmă Strasbourgul.”, spune Alexandra.

Totodată botoşăneanca mărturiseşte că a ales Franţa pentru că este o oportunitate în carieră care nu trebuie ratată.

„Am ales Franţa în primul rând datorită pasiunii pentru limba franceza, dar şi pentru că sunt sigură că va fi pentru mine o experienţă care mă va îmbogăţi cultural, intelectual şi spiritual, o experienţă "enrichissante,,, cum ar spune francezii.”, mărturiseşte tânăra.  

 

O carieră în matematică şi IT  

 

Carina Petcu de cealaltă parte a ales să urmeze cursurile unei Universităţi din România. Carina este pasionată de mică, de matematică iar în liceu a descoperit informatica.

”Intenţionez să urmez cursurile Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, matematica fiind o materie pe care am îndrăgit-o încă de când eram mică, iar informatica descoperind-o la liceu.”, spune Carina.  

loading...
REZULTATE Bacalaureat 2019: 7 elevi botoşăneni de 10 la examenul maturităţii 
Din nou, printre deștepții țării! Județul Botoșani peste media națională de promovabilitate la bac


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACUM: Vot secret la CJ pentru stabilirea mai multor comisii - GALERIE FOTO
În aceste momente, consilierii județeni își exercită dreptul de vot pentru a stabili reprezentanți în diferite comisii.
USR Botoșani: Respectarea legii reprezintă primul pas către o administrație locală eficientă!
Cei doi consilieri municipali USR, Marcel Gheorghiță și Raluca Curelariu, semnalează din nou încălcarea prevederilor legale referitoare la organizarea și desfășurarea ședințelor Consiliului Local.
ASTĂZI: La un pas de tragedie de la o lumânare uitată aprinsă
Magazie incendiată de o lumânare uitată aprinsă în interior.
ACUM: Un tânăr consilier județean a depus jurământul în ropote de aplauze – GALERIE FOTO
În urmă cu puține momente, un consilier județean a depus jurământul în cadrul ședinței ordinare.
ACUM: Prima ședință de CJ în sală, după 10 luni de pandemie - GALERIE FOTO
Consilierii județeni au fost convocați astăzi, incepând cu ora 10:00, în ședința aferentă lunii ianuarie, care are loc în sala ”Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ.
Andrei & Iftime, întâlnire pentru un nou stadion: Un proiect foarte ambițiosFOTO
Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, a vorbit despre proiectul noului stadion de la Botoșani, care va avea ”maximum 8.000 de locuri”.
Medicii veterinari NU mai eliberează ivermectina decât în ACESTE condiții: Să ne lase medicamentele în pace, să tratăm cățeii, vițeii, caprele
Specialiștii avertizează că folosirea Ivermectinei pentru uz uman poate cauza chiar moartea.
Un bariton și o soprană pentru îndrăgostiții din Botoșani
Botoșănenii sunt așteptați la tradiționalul concert al îndrăgostiților.
JAF la Serviciul de Ambulanță, hoțul era recidivist: Condamnat la Botoșani, fusese eliberat înainte de termen
A furat mobilul unui angajat care dormea, un GPS și registrul de substanțe stupefiante.
Loading...
Raluca Turcan: Alocațiile se majorează de la 1 februarie
Următoarea majorare a alocaţiilor ar putea avea loc în iulie sau august.
Localități din Botoșani sub COD GALBEN în această dimineață – ALERTĂ meteo
Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o avertizare de tip Cod Galben pentru mai multe localități din județul Botoșani.
FAZA ZILEI: Am luat bătaie în mocirlă, dar pe Facebook le-am dat 4... mii în 20 de minute
A fost isterie pe pagina de Facebook a Botoșaniului, după primul gol reușit de Al Mawas în Liga 1! Mii de comentarii și reacții au venit în câteva minute.
O companie din Botoșani vinde tablete de 1,5 milioane lei la Bistrița-Năsăud
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bistrița-Năsăud a decis, în urma licitației, ca tabletele pentru elevii din județ să fie livrate de compania Elsaco Solutions din Botoșani, care va încasa 1,5 milioane de lei pentru cele 1.570 de dispozitive.
FC Botoșani înfrântă în mocirlă de Academica lui Poenaru – VIDEO
Meciul disputat de FC Botoșani în deplasare, pe terenul celor de la Academia Clinceni s-a terminat cu înfrângere pentru botoșăneni.
Loading...
În pandemicul an 2020, la Botoșani oamenii închiși în case s-au bătut mai puțin
Inspectoratul de Poliție Județean a făcut publică evaluarea activităților desfășurate în memorabilul an 2020 care va rămâne în istoria omenirii din cauza crizei sanitare.
Un concert cu măști, în care muzica învinge: Mozart 265, viola lui Bruch și sublimul lui Weber, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzica nu poate fi redusă la tăcere! Aceasta ar putea fi lecția acestor timpuri, în care pandemia părea să spulbere orice speranță de normalitate, mai ales atunci când vine vorba de artă.
Sute de accidente au avut loc la Botoșani – TOPUL principalelor cauze
Polițiștii botoșăneni au transmis un bilanț al activității pe anul 2020.
Dosar penal pentru un șofer din Botoșani oprit de urgență în trafic
Oamenii au sunat de urgență la 112.
Șofer dat jos din mașină de polițiști după o „aventură” în trafic
Polițiștii continuă cercetările în acest caz.
APEL la 112 după ce un tânăr a lovit două mașini parcate
Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am spus și în campania electorală și înainte că îmi doresc o administrație care să fie mai puțin birocratică și să oferim condiții mai bune, să migrăm spre digitalizare și spre o administrație inteligentă”,...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0189 lei
CHF
Francul elveţian
4.5279 lei
GBP
Lira sterlină
5.5210 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8734 lei
XAU
Gramul de aur
238.4625 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3547 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1060 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1592 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1876 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.5 o C
Dorohoi
-0.3 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-0.5 o C
Saveni
-0.5 o C
Ştefăneşti
2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.