Ştiri
REŢETA succesului la bac oferită de două eleve cu 10 pe linie: Una dintre ele va pleca la o universitate din Strasbourg

În judeţul Botoşani, 7 elevi au obţinut 10 pe linie la Bacalaureat. Printre aceştia s-au numărat şi două eleve care au învăţat la unităţi de elită din municipiul Botoşani, la Colegiul ”Mihai Eminescu”, respectiv la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Bacalureat terminat cu 10 pe linie

 

Se numesc Andreea Calistru şi Carina Petcu, ambele împărtăşind aceeaşi reţetă de succes a Bacalaureatului terminat cu media 10. Au fost de acord să ne dezvăluie aceast secret al zecelui absolut la examenul maturităţii. 

 

Atât pentru Andreea cât şi pentru Carina secretul reuşitei poartă un singur nume: munca. Cele două bacalaureate de 10 au muncit din prima zi de şcoală în clasa a I a până în ultima zi a clasei a XII a. O muncă constantă definită prin seriozitate şi atenţie la ore, spune cele două tinere.

”Am muncit mult pe tot parcursul anilor de liceu, am lucrat constant, am fost serioasă şi în clasă, şi acasă, în pregătirea temelor, astfel încât nu am avut lacune la nicio materie. Au fost şi discipline care m-au avantajat şi la care am învăţat întotdeauna cu drag. Rezultatul acesta e, într-adevăr, o încununare a muncii din toţi cei patru ani de liceu, la care se adaugă eforturile domnilor profesori, care m-au sprijinit tot timpul.”, spune Andreea Calistru.  

Totodată cele două tinere arată că nu are niciun rost învăţatul intens cu doar două-trei luni înainte de Bacalaureat. Rezultatele bune, arată acestea se obţin în timp cu fixarea cunoştinţelor în ani de studiu. Pe scurt, pentru o notă mare la Bacalaureat porcul nu se îngraşă în Ajun.

”Secretul reuşitei la examenul de Bacalaureat se poate rezuma într-un singur cuvânt: munca. Sunt destule informaţii care trebuie acumulate pentru acesta care nu se pot reţine corespunzător într-un timp relativ scurt( pentru română în mod special, unde numărul operelor este unul semnificativ). În plus, matematica şi informatica nu necesită doar învăţarea diferitelor teoreme şi formule, ci şi rezolvarea a numeroase exerciţii pentru înţelegerea lor.”, spune Carina Petcu.    

 

Învăţare logică şi nu mecanică  

 

Niciuna nu a avut nevoie de pregătire suplimentară. Tocmai fiindcă au fost atente la ore şi au făcut în mod constant temele. Mai mult decât atât, ne explică una dintre tinere, învăţarea logică şi nu mecanică este un alt secret al reuşitei.

”Nu a fost necesară o pregătire suplimentară pentru acest examen. Am învăţat constant pe parcursul acestor patru ani de liceu şi am încercat să nu acumulez mecanic informaţiile predate de profesorii de la clasă, învăţându-le logic”, spune pentru Adevărul,  Carina.

”Pregătire in particular eu una nu am facut. Nu am considerat că am nevoie si nici nu aş fi avut timp. Am facut pregatire la scoala, cu profesorii de la clasă, şi am continuat si eu acasa, rezolvand subiecte din anii trecuti. La istorie mi-a fost foarte usor, aceasta fiind marea mea pasiune si domeniul in care vreau sa am o carieră pe viitor. Ştiam multe informaţii de la Olimpiada Naţională la care am participat. Şi geografia mi-a plăcut mult, aşa că am învăţat uşor. Multe aspecte ţineau oricum de cultura generală.”, adaugă Andreea Calistru.  

 

”E mai uşor să nu înveţi şi să te plângi”  

 

Doar cu informaţiile de la şcoală, fără pregătire suplimentară dar cu muncă constantă, învăţare logică şi o cultură generală bine pusă la punct, Bacalaureatul este un examen de nivel mediu, imposibil de ratat, spun cele două absolvente.

” Personal, cred că Bacalaureatul este un examen de nivel mediu, cu anumite cerinţe mai dificile menite să îi departajeze pe elevi, dar în niciun caz greu sau ,,de speriat''. Dacă participi la ore şi deschizi din când în când şi câte o carte, îl iei fără probleme.”, spune Andreea Calistru.

Mai mult decât atât absolventele de 10 la Bac spun că au dus şi o viaţă socială normală. Mai mult decât atât au avut activităţi extraşcolare numeroase.  Andreea Calistru, de exemplu este pasionată de muzică şi folclor. Are chiar şi un disc în pregătire.

”Marea mea pasiune, pe langa istorie, este muzica. Am oscilat între Facultatea de Muzică şi cea de Istorie, însă am ales istoria, urmând ca muzica să rămână doar o pasiune. Lucrez la un material discografic, pe care sper să îl lansez cât de curând”, spune Andreea.

La rândul său Carina, spune că a dus viaţa normală a unui adolescent, cu muzică, filme şi ieşiri cu prietenii.

”Eu mă consider o tânără de 19 ani tipică, care aproape mereu poate fi găsită ascultând muzica unei trupe favorite, citind o carte bună sau uitându-mă la un serial. Nu lipsesc, de altfel, nici ieşirile cu prietenii”, mărturiseşte Carina Petcu.  

 

 Admisă la universităţi din Franţa  

 

După Bacalaureat, Andreea Calistru va pleca în Franţa. A fost deja admisă la numeroase univeristăţi, inclusiv la Sorbona. A ales însă să urmeze istoria la Strasbourg.

”La 1 septembrie voi începe studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Strasbourg, Franta. Am fost admisă la 9 din 10 facultăţi la care am aplicat, inclusiv la Sorbona, dar am ales în cele din urmă Strasbourgul.”, spune Alexandra.

Totodată botoşăneanca mărturiseşte că a ales Franţa pentru că este o oportunitate în carieră care nu trebuie ratată.

„Am ales Franţa în primul rând datorită pasiunii pentru limba franceza, dar şi pentru că sunt sigură că va fi pentru mine o experienţă care mă va îmbogăţi cultural, intelectual şi spiritual, o experienţă "enrichissante,,, cum ar spune francezii.”, mărturiseşte tânăra.  

 

O carieră în matematică şi IT  

 

Carina Petcu de cealaltă parte a ales să urmeze cursurile unei Universităţi din România. Carina este pasionată de mică, de matematică iar în liceu a descoperit informatica.

”Intenţionez să urmez cursurile Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, matematica fiind o materie pe care am îndrăgit-o încă de când eram mică, iar informatica descoperind-o la liceu.”, spune Carina.  

loading...


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Restaurantele rămân închise: Premierul nu este dispus la discuție
Singura asigurare primită este că restaurantele se vor deschide în interior când va scădea numărul de infectări, a declarat liderul HORA, Daniel Mischie.
Singura femeie care vrea primar a intrat în campanie pe ”strada” unde se termină asfaltul: Și o femeie poate face administrație VIDEO & GALERIE FOTO
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) continuă șirul lansărilor ieșite din tipar. După ce candidații la Consiliul Județean au fost prezentați pe ruinele fostei fabrici de zahăr din Bucecea, aspiranta la funcția de primar și-a anunțat candidatura într-o zonă a municipiului Botoșani în care se termină asfaltul.
Spitalul din Dorohoi face angajări fără concurs, OPT posturi sunt disponibile
Toate posturile sunt pe perioadă determinată.
Botoșani, județul cu cele mai puține cazuri de Covid în ultima raportare - SITUAȚIA pe țară
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația cazurilor de COVID raportate în ultimele de 24 de ore.
S-a stins din viață un fost director de liceu
Este doliu în învățământul botoșănean.
RAZII în județ: Agenți economici verificați, mașini oprite și sancțiuni de mii de lei
Zeci de mașini au fost trase pe dreapta.
Casele unui botoșănean răscolite de mascați: CE au confiscat polițiștii
Două mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare în această dimineață.
A comis un accident, apoi a plecat acasă: Găsit a doua zi la volan și cu alcoolul în cap
Alcoolul nu era singura problemă pe care polițiștii au identificat-o după ce l-au depistat pe șofer.
Contrabandist tras pe dreapta: Polițiștii au percheziționat mașina unui botoșănean
Bărbatul este cercetat pentru contrabandă.
Loading...
A apărut primul candidat independent și la Consiliul Local: Prefer să continui pe linia pe care am pornit
Decizia pe care a luat-o a fost ”cântărită și măsurată cu multă chibzuință”, spune botoșăneanul care a decis să își depună candidatura pentru un mandat consilier local.
Șofer din Botoșani prins fără permis, după ce a intrat cu mașina într-un podeț
Botoșăneanul în vârstă de 29 de ani s-a ales cu dosar penal.
Botoșăneanul care trimite ”o armată de juriști” pe capul unui ministru: Le facem plângere penală
Profund nemulțumit de un ordin publicat deja în Monitorul Oficial, botoșăneanul amenință că va ataca măsura ministerială în instanță.
Scădere semnificativă a cazurilor de COVID-19 la Botoșani, dar DSP anunță și un deces
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a transmis situația cazurilor de coronavirus pentru ultimele 24 de ore.
Mesajul fiicei care își căuta mama dispărută de 16 ani: Este bine și în viață!
La doar câteva ore de la anunțul dispariției, fiica botoșănencei dată dispărută a revenit cu o veste bună.
Loading...
Doina Federovici: „PNL ia apărarea violatorilor și pedofililor și nu acceptă eliminarea posibilității de prescripție a faptelor de viol sau pedofilie”
Guvernul PNL se pare că ar fi format din oameni care nu ar avea copii și nu ar înțelege ce înseamnă să ai un copil.
Sfântul din calendar: Astăzi, ortodocșii din toată lumea îl cinstesc pe botoșăneanul canonizat și la Ierusalim
Se împlinesc astăzi, 5 august, 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului născut la Botoșani.
Gravarea mesajelor funerare pe monumente - cum, unde și de ce?
(P) În cultul credincioșilor trecerea din lumea pământească spre cea cerească nu înseamnă un sfârșit. Totuși marchează plecarea din forma fizică, așadar cinstim locul de veci și îl îngrijim ca singura legătură ce a mai rămas între cei plecați spre ceruri și cei rămași, îndoliaţi.
Veste proastă pentru locuitorii din ANL-uri: Locuințele și chiriile se scumpesc substanțial în 2020
Actul normativ a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, adică în 29 iulie 2020.
Cătălin Silegeanu: Cetățenii sunt sătui de promisiuni, sunt sătui să accepte și să înghită promisiuni electorale
Candidatul independent la Primăria Municipiului Botoșani face publică etapa a doua din Programul pe care intenționează că îl implementeze sub denumirea: Prioritatea nr.1.
Kaufland nu se sperie de coronavirus: Va angaja 1.000 de oameni, în plină pandemie
Plan curajos al gigantului Kaufland. În plină pandemie de coronavirus, Kaufland anunță că, până la finalul anului fiscal, va angaja 1.000 de oameni.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Am reușit să strângem la un loc cei mai frumoși interpreți care ne vor delecta cu cele mai frumoase melodii. Sperăm că acest eveniment va fi unul de succes pentru a putea finaliza căsuța lui Florinel Bastic, băiatul de doar 9 ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8336 lei
USD
Dolarul SUA
4.0757 lei
CHF
Francul elveţian
4.4832 lei
GBP
Lira sterlină
5.3448 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8564 lei
XAU
Gramul de aur
267.2285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4013 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0762 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6488 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.