Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Ion Călugăru, prozatorul cu „inspirație de autentic poet”

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Ion Călugăru.

Născut la Dorohoi, Ștrul Leiba Croitorua absolvit Gimnaziul „Grigore Ghica Voievod” din localitate (1914-1918), înscriindu-se, în 1919, la Liceul „Matei Basarab” din București. Nu a reușit să-și încheie studiile, dar s-a angajat în redacția revistei „Sburătorul” și a început să publice sub pseudonimul Ion Călugăru, cu care a rămas în istoria literaturii române. A făcut parte din mișcarea de avangardă și a scris pentru publicațiile avangardiste „Contimporanul”, „unu”, „Integral”, dar și pentru revista lui Nae Ionescu, „Cuvântul”, unde s-a împrietenit cu Mihail Sebastian.

 

A debutat editorial în 1923, cu o culegere de povestiri umoristice, Caii lui Cibicioc. A mai publicat volumele: Haiducul Codău, moartea poterelor, bucuria văduvelor (1924); Paradisul statistic (1926); Abecedar de povestiri populare (1930); Omul de după ușă (1931); Charlot (1933); Don Juan, cocoșatul (1934); Copilăria unui netrebnic (1936); Trustul (1937); Lumina primăverii (1948); Clownul care gândește (1949); Măseaua stricată (1949); Oțel și pâine (1952); Casa șoarecilor. Schițe fără umor și nuvele (1951) ș.a. În 2020, la Editura Hasefer, apare volumul Ion Călugăru: Între literatură și publicistică, de Flavius Paraschiv.

 

Cele mai multe dintre prozele lui Ion Călugăru cuprind „lumea ciudată, plină de contraste, a periferiei provinciale evreiești de altădată, cu personaje pitorești, uneori pline de umor, într-o atmosferă oscilând între fantastic și grotesc” (Silvia Lazarovici). G. Călinescu apreciază proza lui Ion Călugăru pentru faptul că prezintă „acea ciudată lume aproape țărănească, alcătuită din cotiugari, morari, hamali, birjari, sacagii, oieri, copii hoinari, babe limbute”, o lume „care cuprinde în sine toate atributele omenirii” – nașterea, logodna nunta, moartea, alte datini devin„tablouri trase de o pensulă sigură”. În Copilăria unui netrebnic, de exemplu, descoperim o descriere excepțională („hieratică”, o numește G. Călinescu) a nunții:

„…Când a dat soarele să asfințească, au început a veni rubedeniile, în straie de sărbătoare, Hanina hahamul, cu blana lui de vulpe, vecini și prieteni. Pe înserate, dascălul Peisich, ceaușul de la sinagoga unde se roagă tata și bunicul, a adus un baldachin roșu, lăutarii au ieșit pe prispă și au început a cânta. Șaia, îmbrăcat în haine albastre și noi, iar Blima în rochia albă de mireasă, au trecut sub baldachin, petrecuți de nași; Hanina cânta frumos, părinții plângeau, rubedeniile lui Șaia de asemenea. Era atât de frumos, că mai toată lumea de față plângea. Mai cu seamă hohotele bunicului se auzeau mai tare. Baldachinul de catifea roșie, ca un tron de rege, era purtat de patru flăcăi, lumânările pâlpâiau de veselie, altfel decât toate lumânările”.

 

Pentru a prezenta diversitatea acestei lumi pline de farmec, Ion Călugăru îmbină iscusit solemnul și comicul, creând tablouri cu adevărat remarcabile. Descrierea unor scene din sinagogă impresionează prin elementele grotești pe care le conține:

 

„Sinagoga se umplu. S-au aprins lumânările. Pâlpâiau toate. Câte suflete, atâtea lumânări. Bărbații cu talesul în cap par stafii. În rugăciunea de KolNidre se spune că vin și morții să asculte. Buiumaș stă lângă tata ascultând plângerile. Fiecare are altfel de suspin: unii chițcăie ca șoarecii, alții mârâie ca dulăii, alții parcă miaună. ca un val de sânge rece, roșu, vine, din sinagogă, de alături, câte un vuiet de plâns. Hohotele de toate zilele ale muierilor, muieri obișnuite și proaste, care plâng când trebuie și nu trebuie, sunt lăsate în urmă, ca niște ecouri, de cântarea unei femei mai cărturare, care citește pentru ele. Glasul babei Clonț se aude mai tare decât glasurile tuturor femeilor învățate: îi sună dinții în gură ca și cum ar suna într-o sită grăunțe de păpușoi”.

 

Adept al avangardei, Ion Călugăru mizează adesea, în prozele sale, pe bizar, pe ceea ce pare vag și ambiguu. Descrierile din Paradisul statistic, bunăoară, se deosebesc mult de cele din Copilăria unui netrebnic. Aici, autorul preferă realității imediate faptul de cultură, el reinterpretează la modul ironic secvențe din cărțile lumii, rămânând la fel se spectaculos ca atunci când descrie mediul în care a crescut:

 

„Datele mele simple nu corespund, desigur, cu legenda transmisă de Vechiul Testament; cer scuze dar tuturor acelora ce se vor ofusca. Lot – se știe era avut și burlac. Cuprinsese posesiuni, creiase exploatații pe întinsul Iordanului și Mesopotamiei. Cirezi de bivolițe, cămile sălbatece rătăceau prin preerii, turmele de capre și oi prin munți, herghelii de cai și catâri prin stepele calcinate; ferestre tundeau peruca pădurilor; caravane transportau pâine și metale, smirnă și parfume; pioneri croiau șosele, prăvălind dealurile de calcar; grămătici țineau socoteli pe cari îi le prezentau săptămânal. Lot urzia mereu rețele de comunicații, țesea mereu păienjeniș peste țară. Prins în angrenaj de trusturi, imobilizat în preocupări financiare, își rezervase un simplu cont curent sentimental pentru puține și întâmplătoare aventuri. Niciodată nu s-a gândit c-ar putea ajunge, bunăoară, ctitor de familie, alfabet de seminții, îndrumător de triburi. Era modest; punea în seama hazardului capacitatea care-i se recunoștea. Zilele lui s-au succedat simplu, până într-o zi. A zărit o creolă cojind nuci”.

Prozele lui Ion Călugăru, puțin cunoscute astăzi, dezvăluie un povestitor „de o maturitate stilistică perfectă, dovedind o cunoaștere esențială a limbii” (G. Călinescu), dar și cu o sensibilitate poetică de care doar prozatorii de primă mărime dau dovadă. Este un „virtuos şi pitoresc prozator fără rezonanţe false, cu intuiţia unei suple psihologii şi cu o pasiune şi inspiraţie de autentic poet”, cum e descris într-o prezentare a Colecţiei Integral, la rubrica Scurt Circuit, din revista „unu”(anul II, nr. 15 din iulie 1929).

 

Lucia Țurcanu,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: D. Murărașu, editorul lui Eminescu

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Maria Obretin, Liviu Chițu și Adi Bulboacă ajung la Botoșani
Ediția a 16-a propune adolescenților o temă sensibilă, dar foarte importantă pentru viitorul lor: Identitatea. Organizatorii cred în puterea cu care un adolescent se poate exprima, crea și crește în comunitatea din care face parte, fiind ei înșiși foarte tineri atunci când au început drumul către ceea ce Ideo Ideis a devenit astăzi.
Tinere din Botoșani învață croitorie în tabără
Proiectul „Croiește-ți viitorul” își propune să ofere abilitățile necesare pentru a se întreține unui număr de 64 de tinere din centre de plasament sau din familii dezavantajate.
Incendii devastatoare în Turcia, botoșănenii nu își anulează vacanțele: Avioanele sunt pline  
În plină perioadă de concedii, Turcia se confruntă cu incendii puternice. Probleme sunt însă și în alte țări.
ACCIDENT pe Primăverii: Cum s-a dat de gol un șofer că a urcat beat la volan
A lovit mașina din față, după ce nu a păstrat distanța regulamentară, însă oamenii legii au scos altceva la iveală.
REȚINUT după ce a incendiat casa fostei concubine de care nu avea voie să se apropie
Femeia a fost consiliată de către specialiștii DGASPC, însă a refuzat să beneficieze de o locuință protejată.
RAZII de amploare printre taximetriști, amenzi de 60.000 de lei și bani CONFISCAȚI FOTO & VIDEO
Controale efectuate printre taximetriști.
Șofer beat BLOCAT în trafic de un alt conducător auto
S-a întâmplat pe o stradă din municipiul Botoșani.
Profesor cu 10 la titularizare NU are loc în școlile din Botoșani: E ciudat că ești definitiv pe un post pe care nu-l ai încă
A susținut titularizarea de cinci ori și este a doua oară când este prima pe județ, însă tot degeaba.
Un singur caz înregistrat la Botoșani, SITUAȚIA din ultimele 24 de ore
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a transmis cel mai recent raport privind situația îmbolnăvirilor din județ.
Loading...
Vijelii și grindină până sâmbătă, o nouă ALERTĂ de la meteorologi
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.
Ministrul Sănătății spune în ce condiţii vor începe şcolile: Recomandarea noastră fermă este să…
Ioana Mihăilă spune că doreşte ca procesul testării copiilor şi personalului din şcoli care devine simptomatic să fie reluat. 
Cum se vând pe ”dark web” documentele pentru fentat carantina, ce riscă botoșănenii prinși cu acte medicale false
Tot mai mulți români care vor să scape de carantină la întoarcerea în țară aleg să riște și să arate autorităților documente false ce atestă fie că s-au vaccinat, fie că au trecut prin boală.
Retrospectivă Viorica Bălan la Ipotești: Dinamism și mare rafinament cromatic, dublat de sensibilitate
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, în colaborare cu Muzeul de Istorie ”Vasile Pârvan” din Bârlad, va găzdui, în sala de expoziții „Horia Bernea”, lucrările de artă ale pictoriței ieșene Viorica Rodica Bălan.
Lanţul de magazine Penny: Observăm o creştere semnificativă a frecvenţei în magazine şi o reducere relativă a coşului de cumpărături
Penny a deschis în acest an opt noi magazine, printre acestea și unul la Flămânzi, județul Botoșani.
Loading...
Polițiștii au luat foc și cer demisia Guvernului: Constatăm cu stupoare că este pe altă lume
Sindicaliștii din Poliția Română cer demisia Guvernului, după o serie de declarații făcute de vicepremierul Dan Barna.
Adolescentul înecat în Siret visa să aibă propria formație: Toți ne adunam la poartă și te ascultam cu drag! - FOTO
Vlad Poteraș în competițiile artistice, Duțu pentru prieteni și familie. Doar 16 ani și planuri pentru un viitor strălucit. Vlad visa la propria formație și era dispus să lupte pentru visul său.
Oraşul din județ în care mizeria din canalizare ajunge într-un iaz: Pute de-ţi cad urechile
Situaţia este gravă, având în vedere că apa cu dejecţii trece printr-o staţie de epurare veche, cu instalaţii rudimentare şi total ineficiente. Din această cauză, mirosul este îngrozitor, iar oamenii spun că nici măcar nu mai pot adăpa vitele.
REZULTATE finale Titularizare 2021: Zeci de profesori din Botoșani cu notele MĂRITE după contestații
În urma reevaluării lucrărilor contestate la proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, rata de promovare la nivelul județului Botoșani a crescut la 44,56 %, cu 2,65 %  față de cea inițială (41,91%).
„Opriți moartea pe șosele”: PETIȚIE inițiată de un polițist, vrea sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă legea
Petiția a fost semnată deja de peste 10.500 de oameni.
AUR are președinte ”fără chip” la Botoșani: O să-l cunoașteți, e un tânăr antreprenor
În cadrul primei conferințe de presă care a fost susținută la Botoșani de reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), s-a făcut publică și modificarea de conducere a Filialei Județene.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.6 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
25.8 o C
Darabani
25.3 o C
Saveni
27.1 o C
Ştefăneşti
30.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.