O femeie din județul Iași a reușit să primească bani de la Uniunea Europeană pentru o afacere cu morți. Potrivit ziarului Bună Ziua Iași, numărul celor interesați de acest ajutor de la UE a crescut, iar proiectele valorează câteva zeci de mii de euro.
In ultimii ani, tot mai multi ieseni depun proiecte europene pentru dezvoltarea unor afaceri in diverse domenii de activitate. Daca unii dintre acestia aleg domeniul agricol, altii vor sa obtina banii de la Uniunea Europeana ca sa achizitioneze diverse utilaje scumpe ce i-ar putea ajuta sa isi dezvolte afacerea. Un proiect inedit este cel al Irinei Gorongea care a depus un proiect in cadrul Grupului de Actiune Locala (GAL) ”Colinele Iasilor”, care detine un business cu pompe funebre. Proiectul a fost selectat, iar acum ieseanca asteapta banii de la UE pentru achizitionarea utilajelor.
Este singura ieseanca care a reusit sa primeasca banii pentru aceasta afacere. Numarul celor interesati de acest ajutor de la UE a crescut. Proiectele valoreaza cateva zeci de mii de euro. In ultimii ani, tot mai multi ieseni depun proiecte europene pentru dezvoltarea unor afaceri in diverse domenii de activitate.
Daca unii dintre acestia aleg domeniul agricol, altii vor sa obtina banii de la Uniunea Europeana ca sa achizitioneze diverse utilaje scumpe ce i-ar putea ajuta sa isi dezvolte afacerea. Un proiect inedit este cel al Irinei Gorongea care a depus un proiect in cadrul Grupului de Actiune Locala (GAL) "Colinele Iasilor", care detine un business cu pompe funebre. Proiectul a fost selectat, iar acum ieseanca asteapta banii de la UE pentru achizitionarea utilajelor.
Proiectul denumit ”Alaturi de tine in cele mai grele momente” a fost depus in cadrul masurii destinate investitiilor in microintreprinderi, in anul 2013.
Valoarea totala a proiectului este de 56.000 de euro, din care 30 la suta este contributia iesencei. Aceasta sustine ca s-a imprumutat de la banca pentru a implementa proiectul si trebuie sa mai semneze contractul de finantare pentru a primi sumele nerambursabile.
”Banii sunt un ajutor important pentru afacere pentru ca echipamentele de care aveam nevoie sunt destul de scumpe, iar noi nu prea aveam cum sa le achizitionam. Este vorba de o masina specializata pentru servicii funerare, care este vreo 10.000-12.000 de euro sau frigiderul mortuar care costa 5.000 de euro. In acest domeniu, sunt perioade bune si mai proaste, iar tot ce castigam investim in afacere. Eu am preluat afacerea de la parintii mei care au infiintat-o in 1991. Sunt aici de mica si practic e o afacere in familie”, a spus Irina Gorongea. Aceasta sustine ca, in ultimii ani, clientii apeleaza la serviciile firmelor de pompe funebre.
”A crescut numarul solicitarilor pentru ca oamenii si-au dat seama ca pot sa faca o inmormantare cu bani putini. Acum se da si acel ajutor de inmormantare de la Casa de Pensii, iar oamenii pot sa faca totul cu 2.400 de lei. Inainte aveau idei preconcepute ca nu esti avantajat. Am avut si inmormantari mai scumpe si am vandut sicrie de la 300 la 10.000 de lei. Am vandut doua sicrie de aceeasi calitate ca cel pe care l-a avut Adrian Paunescu la inmormantare. Cele de la noi au ajuns la o familie din Botosani si la una din Iasi. Unii vor sa le cumpere pentru ca reprezinta respectul fata de cei trecuti in nefiinta sau unii vor sa se faleasca cu astfel de sicrie”, a spus Irina Gorongea.
De asemenea, Andrei Rusu, din comuna Mironeasa ar putea obtine finantarea europeana in valoare de 54.250 euro pentru un proiect denumit ”Suspine, lacrimi, durere”.
CITEȘTE:
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024