Ştiri
Sindicaliștii din Sănătate cer acordarea tuturor drepturilor salariale legale și se gândesc să protesteze - LISTA revendicărilor

Congresul al VII-lea al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, întrunit în perioada 2-5 octombrie 2020 în București, la hotel Novotel și online, a afirmat dreptul salariaților din sistemul public de sănătate la muncă decentă, stabilind un set de rezoluții care definesc munca decentă în contextul pandemiei COVID-19.

Salariații din sănătate se află în prima linie a războiului pe care întreaga societate îl duce împotriva pandemiei COVID-19, având dreptul la recunoașterea acestei realități și la sprijinul de care au nevoie. În noul context munca decentă implică respectarea tuturor drepturilor legale ale lucrătorilor din sănătate și recunoașterea noului status al acestora, corespunzător rolului lor social actual.

 

Respectarea dreptului la pensia de urmaș 

 

Guvernul trebuie să aibă decența de-a elabora normele de aplicare a Legii nr. 56/2020, acordând dreptul legal la pensia de urmaș tuturor salariaților din sănătate decedați în urma luptei împotriva pandemiei COVID-19. Diferența dintre prevederile legale și drepturile reale de care beneficiază urmașii celor decedați este dezonorantă pentru guvernanți și demoralizantă pentru lucrătorii din sănătate.

 

Protecția sănătății și securității lucrătorilor

 

Munca decentă presupune onorarea obligației de-a asigura siguranța și de a proteja sănătatea lucrătorilor din sănătate, din partea guvernanților și angajatorilor. Siguranța salariaților reprezintă totodată o condiție necesară pentru siguranța pacienților. Siguranța salariaților implică asumarea unor standarde cantitative și calitative în privința echipamentelor individuale de protecție și respectarea lor.

 

Grija pentru sănătatea și securitatea salariaților din sănătate presupune atât onorarea obligației de-a constitui sistemul național de monitorizarea a accidentelor de muncă și îmbolnăviri profesionale a salariaților din sănătate, așa cum prevede Contractul colectiv de muncă la nivelul de sector bugetar sănătate, cât și recunoașterea COVID-19 ca boală profesională.

 

Reducerea timpului de lucru pentru toți salariații care lucrează cu pacienți COVID-19 și limitarea la maxim 3 ore a utilizării continue a echipamentului individual de protecție împotriva SARS-CoV-2 fac și ele parte din măsurile necesare pentru asigurarea siguranței și sănătății salariaților din sănătate. De protecția siguranței și sănătății salariaților din sănătate ține și definirea pacienților suspecți din perspectiva riscului asumat de salariații din sănătate, asumând criteriile de definire propuse de experții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Acordarea tuturor drepturilor salariale legale

 

Munca decentă implică respectarea tuturor drepturilor legale ale salariaților implicați în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Aceștia trebuie să fie sprijiniți în acest efort, eliberându-i de stresul suplimentar generat de grija față de drepturile lor salariale esențiale. În acest sens, au caracter urgent următoarele măsuri:

  • Finanțarea și acordarea sporului de până în 30% (prevăzut de Legea nr. 56/2020, respectiv Ordinul nr. 1070/2020) pentru toți salariații care au acest drept.
  • Acordarea sporului pentru combaterea epidemiei pentru toți salariații din unitățile și secțiile care tratează pacienți COVID-19 și suspecți.
  • Adaptarea sporului pentru condiții de muncă la contextul creat de pandemia COVID-19, caracterizat de accentuarea gradului de pericol și stres, prin acordarea acestora la nivel maxim în toate unitățile sanitare.

 

Tratamentul echitabil al salariaților din sănătate

 

Munca decentă implică, de asemenea, tratamentul echitabil al tuturor salariaților din sănătate prin creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de salariați începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022, plata gărzilor cu tariful normei de bază și raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale.

 

Tratamentul echitabil implică, de asemenea, acordarea stimulentului de risc în toate situațiile în care salariații asumă tipul specific de risc, respectiv pe perioada stării de alertă și pentru tratarea pacienților suspecți.

 

Recunoașterea drepturilor specifice în materie de stagiu de cotizare și pensionare

 

Tratamentul decent al tuturor lucrătorilor aflați în prima linie a războiului dus împotriva pandemiei COVID-19 implică și acordarea drepturilor specifice în materie de stagiu de cotizare/drepturi de pensie. Suplimentar, este necesară reducerea vârstei de pensionare pentru salariații care lucrează în condiții deosebit de periculoase, respectiv recunoașterea stagiului suplimentar de cotizare pentru toți salariații care depășesc durata de muncă aferentă unui CIM, cu reducerea corespunzătoare a vârstei de pensionare.

 

Onorarea obligației de-a negocia anexele speciale ale Contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate (CCM)

 

Munca decentă implică respectarea dialogului social și a dreptului la negocieri colective. În baza prevederilor CCM, Ministerul Sănătății are obligația de a declanșa negocierea anexelor speciale ale acestuia, ele privind: auditul timpului de muncă, criteriile de evaluare a salariaților, armonizarea vieții profesionale cu viața de familie, procedura de repartizare a salariaților în ture, stabilirea noilor reguli privind formarea profesională continuă și asigurarea acesteia în mod gratuit pentru salariați, procedura de informare și consultare.

 

Instituirea unor forme adiționale de recunoaștere și recompensă

 

Eforturile și sacrificiile salariaților din sănătate aflați în prima liniei a luptei împotriva COVID-19 necesită recunoașterea și recompensa lor prin instituirea unor soluții/instituții adiționale celor deja existente.

 

 

Rezoluțiile au fost înaintate tuturor instituțiilor responsabile, respectiv Primului Ministru, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate împreună cu solicitarea întâlnirii de urgență pentru identificarea soluțiilor necesare pentru satisfacerea așteptărilor legitime a salariaților.

 

De asemenea, Congresul a abilitat Biroul Executiv să solicite medierea Președintelui României în privința transpunerii acestor rezoluții în măsurile așteptate de salariați.

 

În data de 7 octombrie 2020, de Ziua Internațională a Muncii Decente, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România va desfășura o serie de acțiuni specifice pentru respectarea dreptului salariaților din sănătate la muncă decentă, așa cum este redefinit în noul context de rezoluțiile adoptate de Congres.

 

Congresul a abilitat Biroul Executiv ca, în situația în care instituțiile indicate nu vor răspunde în termen de o săptămână solicitărilor de dialog și negociere, să lanseze un program național de proteste, prestabilit de în cadrul Congresului, rezoluțiile având statutul de revendicări.

 

loading...
De ce mor pacienții în terapiile intensive? Sindicalist din Sănătate: ”Începe să piuie aparatura și se duc să se uite, dar nu știu ce înseamnă…”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cum îți repari mașina avariată de furtună, chiar dacă nu ai CASCO
Proprietarii de mașini pot primi bani pentru reparația mașinilor distruse în timpul furtunilor.
Răzvan Burleanu, despre barajul pentru cupele europene: Doar două echipe au posibilitatea să participe / Textul e mai mult decât clar
În cazul în care Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, câştigătoarea play-out-ului, va cuceri Cupa României, barajul pentru un loc în Europa Conference League se va disputa între ocupanta locului 3 din play-off, Universitatea Craiova, şi FC Botoşani, echipă clasată pe locul 2 din play-out, barajul preliminar nemaiavând loc.
Cardurile din programul ''Sprijin pentru România'' vin prin Poșta Română
Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.
18 mai la Botoșani: Voturi adunate la nunți și înmormântări / Botoșănean mort la 21 de ani / Preot plecat la cele veșnice / Haine confiscate
Astăzi am văzut care este tactica prin care un fost demnitar de Botoșani a reușit să dobândească mai multe demnități publice:
INFECT! Condițiile de toată jena în care lucrează muzicienii Filarmonicii Botoșani – FOTOGALERIE
Mai mulți angajați ai Filarmonicii de Stat ”George Enescu” din Botoșani s-au plâns de condițiile în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. Inaugurată în 1986, Casa de Cultură a Sindicatelor, care găzduiește instituția subordonată municipalității, pune mari probleme instrumentiștilor.
Elev de la Colegiul Eminescu calificat la o olimpiadă internațională, premii importante și pentru alți copii
Anul acesta Olimpiada Națională Interdisciplinară „Științele Pământului” a fost organizată de Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, în perioada 4-8 mai, la Vălenii de Munte, la Colegiul Național ,,Nicolae Iorga".
Elevi botoșăneni premiați la Olimpiada de Biologie – CINE sunt
Etapa națională a Olimpiadei de Biologie s-a desfășurat în perioada 24-30 aprilie 2022, la Cluj Napoca. 
ANUNŢ Primăria Mihai Eminescu face apel la cetățeni să se recenzeze: Primăria poate primi finanţări europene şi poate accesa mai multe proiecte dacă locuitorii comunei işi dau concursul
Primăria comunei Mihai Eminescu roagă toţi locuitorii să coopereze în vederea efectuării Recensământului populaţiei şi locuinţei.
Gata concursul: Claudia Malancea, șefă cu acte în regulă pe secția ATI
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” au afișat marți rezultatele finale la concursul organizat pentru ocuparea funcției de medic șef – secția ATI.
Loading...
Se oprește apa în mai multe comune, din cauza unei avarii
Toți utilizatorii afectaţi sunt rugați să-şi constituie minime rezerve de apă.
Un preot botoșănean, care a păstorit patru parohii, a plecat în veșnicie: A știut să fie un model pentru credincioși - FOTO
S-a stins din viață la vârsta de 64 de ani, după o rodnică activitate pastoral-misionară, administrativă și cultural-socială desfășurată în mijlocul comunităților parohiale
RAZII în trafic: Vitezomani trași pe dreapta, amenzi și zece permise reținute
Acțiune a polițiștilor botoșăneni soldată cu mai multe amenzi.
Șofer oprit pe un drum aflat în reabilitare, surpriza polițiștilor
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis.
Haine confiscate și amendă de 10.000 de lei pentru un comerciant din municipiul Botoșani
Acțiunea polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-a soldat, într-o singură zi, cu șase dosare penale.
Loading...
Titlul de Cetățean de Onoare pentru preotul din Botoșani supranumit ”chirurgul sufletelor”
Este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an de mii de creștini din întreaga țară.
Botoșănean mort la 21 de ani, iubita își strigă disperarea: Puiule, vino înapoi la mine, nu mă lăsa atât de singură - FOTO
Tragedia s-a produs marți după-amiază. Medicii nu l-au mai putut salva după ce tânărul de doar 21 de ani a căzut de la înălțime.
O nouă premieră la Teatrul ”Mihai Eminescu”, cu un spectacol nerecomandat minorilor – GALERIE FOTO
Două spectacole la finalul acestei săptămâni la Teatrul ”Mihai Eminescu”, ambele programate să se desfășoare în sala Cinematografului Unirea.
Iftime despre lupta la titlu: CFR, o echipă pârțâită / FCSB avea nevoie de Haruț
Finanțatorul celor de la FC Botoșani a comentat lupta la titlu din Liga 1 și le-a ironizat, în stilul caracteristic, pe rivalele CFR Cluj și FCSB.
”Luceafărul” revine pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache”
Spectacolul este recomandat tinerilor cu vârsta peste 13 ani.
Sorin Cîmpeanu, mesaj pentru dascăli: Este o chestiune de bun simț ca un profesor să nu facă…
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că în viitoarea lege a Educaţiei va fi prevăzută interdicţia ca profesorii să facă meditaţii cu elevii de la clasele unde predau.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.7020 lei
CHF
Francul elveţian
4.7195 lei
GBP
Lira sterlină
5.8347 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6397 lei
XAU
Gramul de aur
275.0113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3004 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6646 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2004 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.5 o C
Dorohoi
15.6 o C
Bucecea
15.9 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
15.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.