Ştiri
Societatea care redă grandoarea clădirilor istorice din municipiu, răgaz cerut în Consiliul Local pentru Casa Silion

Deciziile de supraimpozitare a clădirilor sau terenurilor din municipiu care se află în stare avansată de degradare au ajuns în dezbatere în plenul municipal.

Au fost crescute impozitele pentru mai multe edificii din oraș, printre care și Casa Silion.

Una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului

 

Se află pe strada IC Brătianu și încă are o arhitectură impresionantă care odată pusă în valoare poate așeza acest imobil istoric printre cele mai grandioase din Botoșani.

A fost preluată de o societate împreună cu alte clădiri din oraș încă din 2011 iar de atunci cea mai mare parte a monumentelor istorice au fost reabilitate. Casa Silion ar fi rămas ultima din portofoliu, iar o explicație pentru întârzieri ar fi și numeroasele avize necesare pentru efectuarea lucrărilor, fiind vorba despre un monument istoric.

 

Daniel Diaconu, administratorul societății a cerut cuvântul în ședința ordinară de Consiliu Local pentru a cere un nou răgaz de la Primărie.

 

„Pe lângă acest imobil mai deținem încă cinci în Botoșani, dintre care un monument istoric, Casa Roset de pe Aleea Unirii nr. 3 din Botoșani. În ultimii 10 ani am renovat foarte multe clădiri din Botoșani, cum ar fi imobilul din fața Teatrului Vasilache, unde se află Registrul Comerțului. Casa Roset de pe Alea Unirii numărul 3, clădirea care este geamănă Spitalului de Recuperare, lângă Liceul Textil de pe Calea Națională 28A. În total însumând mai multe 6.000 de metri pătrați de clădiri și peste 10.000 de metri pătrați de terenuri pe care le amenajăm și încercăm să le ținem într-un stadiu cât mai aproape de corect pentru a avea o imagine frumoasă a imobilelor”,

Daniel Diaconu, administrator al societății care deține clădirile

 

Pe IC Bratianu există un ansamblu de trei clădiri: Casa Silion, care este un monument istoric și încă două anexe care au fost reabilitate, nefiind nevoie de avize de la Ministerul Culturii.

 

„Acum noi am demarat demersuri, am primit somația la sfârșitul lunii februarie din 2023. Am avut o audiență cu dl primar și comisia care a inventariat aceste imobile. Am solicitat o prelungire a termenului de 6 luni, prin care să facem îmbunătățiri clădirii fiind o clădire importantă și destul de dificil toată procedura de a începe ceva, de a demara procesul de reabilitare. Nu neapărat că s-a acceptat o prelungire a termenului. Mi s-a spus cam în ce măsuri să luăm. Noi am făcut demersurile, terenul a fost eliberat de toate deșeurile vegetale, de toate deșeurile menajere care erau aruncate peste gard de către populația din zonă. Abia acum am văzut că s-au montat și la noi porșuri de gunoi pe acea stradă, că nu erau montate”,

Daniel Diaconu, administrator al societății care deține clădirile

 

„Civilizația” din zonă

 

Primăria ar fi montat bănci pe strada IC Brătianu dar care ar face mai mult rău pentru că unii oameni din zonă staționează și ar arunca gunoi peste gardul acestei proprietăți.

 

„Noi am ridicat gardul, pentru că era un gard de 40 de centimetri când s-a gestionat imobilul. Am ridicat un gard de 2 metri, nici asta nu a ajutat. Foarte multe persoane aruncă gunoi încă la noi în curte. Referitor la teren, cred că s-a rezolvat problema și cred că și Primăria a înțeles pentru că am văzut că nu este propusă în majorarea impostului pentru teren. Referitor la clădire, deja am făcut niște demersuri, am făcut curățenie în interiorul clădirii, în exterior am făcut niște șabloane și am acoperit toate ferestrele și ușile pentru a nu mai deteriora și mai tare elementele de lemn ale tâmplăriei și pentru ca intemperiile să nu intre în interior, să afecteze zidurile”,

Daniel Diaconu, administrator al societății care deține clădirile

 

În schimb, acoperișul s-ar afla într-o stare bună nefiind infiltrații în interior, probleme fiind mai degrabă la jgheaburi și burlane. Administratorul societății a făcut demersuri pentru a obține un aviz de la Departamentul de Culte din cadrul ministerului de resort dar nu a primit încă un răspuns favorabil pentru a începe lucrările.

 

„Încă așteptăm și această soluție și să ne apucăm de reabilitare într-o măsură în care ne permite și bugetul pe anul acesta și pe anul următor și în viitor să reușim să o reabilităm complet sau să o vindem”,

Daniel Diaconu, administrator al societății care deține clădirile

 

Viceprimarul Bogdan Buhăianu a coordonat comisia care a identificat clădiri și terenuri degradate.

I s-a adresat administratorului firmei care deține Casa Silion.

 

„Cu societatea dv, care reprezintă proprietarii acestor edificii importante am rămas doar la nivel de dialog. După cum știți, prin regulament avem o fișă de completat privind luarea unei decizii pentru mărirea impozitului, dar aceste fișe au un punctaj, care ține cont de mai multe aspecte, cum ar fi cel estetic, cum ar fi cel de rezistență sau alte aspecte care țin de urbanism. Nu s-au îndeplinit criteriile pentru ca această clădire să o scoatem de pe listă nici după ce am fost la șase luni de la prima vizită și mai mult decât atât nu ați prezentat un proiect prin care această clădire să fie reabilitată astfel încât să-i fie redată grandoarea de odinioară”

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

Însă în cazul în care administratorul clădirii prezintă un proiect de investiție pentru efectuarea reabilitării, în anul 2025 se poate renunța la supraimpozitarea clădirii.

 

Până atunci decizia Primăriei își produce efectele fiind adoptată cu 18 voturi pentru, 4 abțineri și un vot împotrivă.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO

 

Un arbitru cu doar două meciuri în Superligă delegat la partida Botoșaniului cu FCSB
Delegare de necrezut la meciul dintre FC Botoșani cu FCSB.
Bătăușii de pe Primăverii REȚINUȚI de polițiști: Toți sunt din Suceava, unul a rămas internat în spital - VIDEO
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au transmis în urmă cu puțin timp că toate persoanele implicate în scandalul de pe strada Primăverii au fost reținute. 
Aparatele care vor fi montate în casele oamenilor, Botoșaniul NU este pe listă: Arafat – Nu avem cum să acoperim nevoile
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat o inițiativă pentru îmbunătățirea siguranței locuințelor românilor.
Noi imagini șocante de la bătaia în stradă, doi bărbați ajunși la spital – VIDEO
Scenele violente au avut loc sâmbătă, 24 februarie 2024, pe strada Primăverii, în zona „capătul lui 1”.
Probleme pentru un titular de la FCSB înainte de meciul cu FC Botoșani
Elias Charalambous are bătăi de cap chiar înainte de meciul cu FC Botoșani de duminică, 25 februarie 2024.
Durere la moartea unei mămici de 42 de ani: Un simbol al iubirii necondiționate și al spiritului neînfrânt
Asociația „Salvează o Inimă” a organizat o campanie de strângere de fonduri, însă din nefericire femeia s-a stins din viață vineri, 23 februarie 2024.
Carte realizată în memoria Alexandrei Ivanov cu poezii și mărturii tulburătoare: Lansăm o invitație pentru toți...
Invitație lansată pentru toate persoanele care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov, tânără moartă la Maternitatea Botoșani.
Necaz la vamă pentru un șofer prins cu o mașină „fantomă”
Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz. 
Asfalt turnat pe o stradă de la periferia orașului – FOTOGALERIE
Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Un oraș din Suceava a devenit oficial stațiune turistică
Lista noilor stațiuni a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Doina Federovici, printre nominalizări: Ciolacu vrea mai multe doamne în funcțiile de top din administrație  
Declarațiile au fost făcute la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Mureş. 
Cu polițiștii pe urmele lui: Un botoșănean s-a izbit cu mașina într-un bar – FOTOGALERIE
Botoșăneanul nu a oprit la semnalele polițiștilor suceveni.
Bagaj suspect la Uvertura Mall, desfășurare de forțe seara trecută – VIDEO
A fost agitație vineri seară lângă cel mai mare centru comercial din Botoșani.
Iftime, enervat de amenințările cu exodul primarilor: Pleacă așa cu două valize de voturi în spate? / Ce, sunt singurii? VIDEO
Amenințările mai mult sau mai puțin voalate pe care unii primari le-au făcut după acțiunile declanșate de conducerea centrală privind impunerea lui Valeriu Iftime în funcția de președinte interimar al PNL Botoșani l-au enervat pe omul de afaceri.
Chirii majorate cu câțiva lei pentru specialiștii din Sănătate – LISTA prețurilor
Cuantumul actualizat al chiriilor va fi aprobat de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 28 februarie 2024.
Fotbalistul din Botoșani, salt spectaculos, de la Memorialul Ion Bordeanu la Liga 1 – VIDEO
Este unul dintre jucătorii de perspectivă de la FC Botoșani.
Săptămână încărcată de filme la Happy Cinema – PROGRAMUL
Cinematrograful din Uvertura Mall a anunțat numeroase filme ce vor fi proiectate în perioada 23-29 februarie 2024.
OFICIAL: Portarul bosniac a semnat cu FC Botoșani
Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a clubului astăzi, 23 februarie 2024. 
ASTĂZI: Monica Adăscăliței reconfirmată pe funcția de manager a Spitalului Județean Mavromati
Primul mandat de interimat pentru medicul urgentist numit în funcția de conducere a celui mai mare spital al județului a expirat deja.
REZULTATE simulare Evaluarea Națională: Nicio medie de 10 la Botoșani – PROCENTUL de promovare la ambele probe
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani a primit rezultatele centralizate ale simulării Evaluării Naționale 2024.
Casa Silion este lăsată în paragină de aproape 30 de ani, iar administratorul ne toarnă gogoși; cică s-ar fi adresat Ministerului Culturii pentru avizul prevăzut de lege. Noi nu credem așa ceva de vreme ce societatea nu a prezentat nici un proiect de reabilitare la Primărie, Cum să dai un aviz fără nici o documentație de reabilitare ?Toți deținătorii de terenuri și clădiri lăsate de izbeliște trebuie supraimpozitați până când le vor reamenaja.
3 decembrie 2023, 14:49
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.8 o C
Dorohoi
9.9 o C
Bucecea
9.4 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
11.6 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.