Focarele domestice reprezintă una dintre noile surse de creștere a numărului de infecții în Peninsulă.
Ministrul Sănătății din România a anunțat că, în următorul scenariu, cazurile ușoare vor fi izolate la domiciliu, urmând ca cele grave și foarte grave să rămână în spital.
„Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus, să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la Realitatea Plus.
În schimb, medicul Alexandru Rafila a precizat că bolnavii infectaţi cu SARS-Cov-2 ar putea fi trataţi şi la hotelurile unde sunt carantinaţi sau în spaţii special amenajate, nu neapărat la domiciliu.
„Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie. Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu aglomereze spitalele, presupune şi deja cred că săptămâna viitoare , la începutul săptămânii, va fi adoptată o hotărâre care să prevadă că cazurile uşoare se tratează acasă sau în alte condiţii de izolare, pentru că aceasta este politica care previne colmatarea spitalelor şi permite tratarea exclusivă a pacienţilor care au forme severe ale bolii în spital. Ar putea fi tratate acasă sau în spaţii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spaţii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifică periodic starea loc de sănătate, dacă se agravează sunt transferaţi la spital, dacă nu sunt doar monitorizaţi şi în momentul în care devin negative două teste consecutive pot să plece acasă", a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24.
În ciuda măsurilor stricte de izolare la domiciliu a cetățenilor, Italia se confruntă în continuare cu creșterea numărului de cazuri de infecție. Cel puțin una dintre surse: focarele domestice, pe care sistemul sanitar nu le poate monitoriza. Experții chinezi și italieni spun acum că bolnavii cu simptome ușoare, care erau lăsați să stea acasă, trebuie, de fapt, izolați de familiile lor.
Medicii italieni citați de Corriere.it scriu că focarele domestice reprezintă una dintre noile surse de creștere a numărului de infecții în Peninsulă. Sursele citate de jurnaliștii italieni spun că răspândirea domestică este în creștere și recomandă măsuri mai eficiente de izolare.
„Tot mai des, familii întregi ajung la spital. Am avut un domn, iar peste 6-7 ore a fost adusă în stare gravă și soția sa. Se întâmplă mai ales la familiile formate din persoane în vârstă”, transmit medicii.
Experții chinezi care au ajuns în Italia au subliniat că medicii italieni fac acum aceeași greșeală pe care medicii din Wuhan au făcut-o inițial, scrie Bloomberg. Mai exact, în vreme ce pacienții cu simptome serioase erau internați în spitale, medicii recomandau ca pacienții cu simptome ușoare să se izoleze acasă, parțial pentru a reduce presiunea de pe sistemul sanitar.
Însă experții chinezi au descoperit că bolnavii rămași în case infectau și membrii familiei, dar și alți oameni din afara gospodăriei, în condițiile în care o mișcare limitată mai exista pe străzi. Oficialii din Wuhan au început, prin urmare, să bage în carantină, în spații convertite special – hoteluri, stadioane, săli de sport -, toate persoanele infectate.
„Nu putem spune cu siguranță dacă metoda carantinei la domiciliu practicată în Italia este corectă sau nu, pentru că fiecare țară are propriul mecanism, dar noi am descoperit probleme”, a declarat Xiao Ning, expert la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor, potrivit Libertatea.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024