Ştiri
Stârnit de deputata Huncă, Ministrul Educației vrea să oblige absolvenții de facultate să rămână câțiva ani în România

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu exclude posibilitatea de a-i obliga pe absolvenţii de studii superioare, care au făcut facultate la buget, să muncească în România pe durata unui interval de timp egal cu perioada studiilor subvenţionate. Cel puţin aşa rezultă din răspunsul oficialului la o interpelare pe care a primit-o de la deputatul PSD, Mihaela Huncă, în urmă cu o lună.

„Lege de glie“ pentru absolvenţii de facultăţi

 O astfel de măsură contravine legislaţiei europene, susţin, la unison, atât specialiştii în Educaţie, cât şi reprezentanţii studenţilor şi cei ai mediului academic. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, totul a pornit de la interpelarea deputatului Mihaela Huncă, document în care parlamentarul face referire la o propunere a Academiei Române ce prevede că „absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanţate de la bugetul de stat, să muncească în România pe o perioada egală cu durata studiilor universitare finanţate de stat“. 

 

Huncă merge mai departe, precizând în interpelare că o soluţie pentru stoparea exodului tinerilor care şi-au făcut studiile pe locuri subvenţionate din bugetul statului ar fi ca viitorii studenţi să semneze un contract la începutul studiilor, care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că sunt dispuşi, în cazul în care nu le îndeplinesc, să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii.

 „Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piaţa muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea“, se arată în interpelarea trimisă de deputat.

 

Propunerea intră în dezbatere

 

În replică, Liviu Pop a precizat că această propunere „se poate materializa doar în cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educaţionale  nr.1/2011. În prezent, pentru a beneficia de finanţare de la bugetul de stat, cadrul legislativ românesc nu impune studenţilor alte constrângeri, în afara performanţei academice“, se arată în documentul semnat de ministrul Educaţiei, în care se mai precizează că propunerea va fi inclusă în „dezbaterile viitoare ce vor aborda această tematică“. 

 

„Descurajăm tinerii să urmeze o facultate“ 

 

Posibilitatea ca o astfel de măsură să fie implementată a stârnit un val de controverse în sistem. Spre exemplu, reprezentanţii elevilor spun că un asemenea contract le limitează extrem de mult opţiunile pentru viitorul profesional. 

„Ar fi un impediment pentru elevii care aleg să îşi continue studiile în România, iar asta pentru că oricare dintre noi vrem să avem dreptul de alege cum ne construim viitorul, fie că e vorba de studii sau de un loc de muncă. Până la urmă, dacă aleg să plec în afară, având una dintre aceste intenţii, reprezintă o decizie legitimă. Este firesc să cauţi o slujbă mai bună, eventual în domeniul care te-ai pregătit, unde să fii mai apreciat atât din punct de vedere finaciar, cât şi social. Cu toţii ştim că România nu excelează la aceste capitole“, a explicat Ioana Băltăreţu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

 Indignaţi de posibilitatea introducerii unei asemenea prevederi sunt şi reprezentanţii studenţilor. 

„Raţionamentul locurilor bugetate nu este înţeles de unii dintre politicieni. Acestea sunt date, mai ales în România, în ideea în care posibilităţile financiare ale studenţilor sunt foarte modeste. Majoritatea nu şi-ar permite să ocupe un loc cu taxă.  Să nu uităm că, în definitiv, România este ţara cu cel mai mic grad de absolvenţi de învăţământ superior din Uniunea Europeană, raportat la populaţia cu vârste între 18 şi 64 de ani. Ori, printr-o astfel de măsură nu facem decât să descurajăm tinerii să urmeze o facultate“, a explicat preşedintele Marius Deaconu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). 

E o măsură comunistă 

 

De cealaltă parte, rectorul Universităţii Bucureşti şi fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, asociază  măsura cu regimul comunist.

 „A mai avut loc această discuţie în urmă cu mai bine de un an. Iar atunci am afirmat că o măsură similară s-a aplicat înainte de 1990. Nu cred că este o chestiune care poate fi susţinută pe termen lung şi nici nu cred că are un efect benefic. Se pot găsi alte forme pentru a-i încuraja încuraja pe absolvenţii de studii superioare să îşi găsească un loc de muncă în România. Obligaţii de genul acesta, administrativ-politice, sau interdicţii cu privire la libera circulaţie nu sunt utile şi nici binevenite în Europa de astăzi“, a arătat profesorul universitar. 

De aceeaşi părere este şi specialistul în Educaţie Marian Staş. 

„Nu pot fi de acord cu această legare de glie. De ce? Nu face decât să transfere în altă parte problema faţă de unde ar trebui să ne uităm de fapt. Mai bine asumă-ţi tu, ca stat, că nu eşti în stare să construieşti infrastructură, că nu aloci suficienţi bani pentru investiţii şi că nu eşti în stare să schimbi sistemele publice de sănătate şi educaţie. Dacă România ar fi o ţară sănătoasă la cap, tinerii plecaţi în străinătate s-ar întoarce ca potârnichile, iar cei care  studiază în prezent, n-ar mai avea gânduri de plecare“, a subliniat expertul.

 S-ar încălca legislaţia europeană La rândul său, consilierul pe probleme de Educaţie, Vlad Ştefan,  atrage atenţia că principala problemă este finanţarea slabă a sistemului de educaţie.

  „Autorităţile să facă bine să investească în România, şi atunci tinerii vor rămâne în ţară. Statul român încearcă să remedieze efectul unui sistem educaţional defectuos, în loc să trateze cauzele sale. Dacă abilităţile deprinse de pe urma procesului didactic din sistemul de învăţământ nu sunt compatibile cu cerinţele de pe piaţa muncii, de ce să nu aibă dreptul să plece în afară? Până la urmă există dreptul la liberă circulaţie, reglementat la nivelul Uniunii Europene, pe care România nu îl poate încălca“, a afirmat Ştefan.

Acelaşi lucru este susţinut  şi de Dana Alexe, preşedintele Centrului pentru Politici Educaţionale.

„Nu încalcă numai articolele Tratatului UE (Art. 45) privind dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor, ci şi drepturi de bază ale omului. Măsura s-ar putea aplica numai dacă actualele locuri «la buget» vor fi desfiinţate şi înlocuite complet fie cu un sistem de împrumuturi pentru studenţi (credite de studiu), fie cu un sistem de burse/vouchere care să acopere costurile de studiu. În astfel de sisteme studenţii ar fi obligaţi să plătească taxe de studiu sau să acceseze împrumuturi/burse asumându-şi în schimb ce vrea statul român (să lucreze X ani în ţară)“, a declarat Alexe.

„În acest moment, aceste schimbări majore nu pot fi luate fără să falimenteze peste jumătate din universităţile româneşti şi să trimită o bună parte din tineri la studii în afara ţării“, a conchis preşedintele Centrului pentru Politici Educaţionale.

download from google play download from apple store

 

loading...
Ministrul Educației s-a făcut de râs și în fața inspectorilor școlari de la Botoșani: Nu o să fiu lung, o să fiu scurtFOTOGALERIE

 

ACUM: Sute de oameni la porțile ștrandului de la Cornișa, cozi mai ceva ca pe vremea comuniștilor – FOTOGALERIE
Imagini memorabile pot fi văzute în aceste clipe la Cornișa Aquapark & Sports. În apropierea piscinelor sute de oameni au format o coadă care se întinde pe zeci de metri.
AZI DIMINEAȚĂ: Mașină cu patru tineri răsturnată în șanț, două fete transportate la spital – GALERIE FOTO
Eveniment rutier petrecut azi dimineață în jurul orei 4:00.
Tânăr cu afaceri ILEGALE băgat după gratii la Botoșani
Polițiștii au încătușat un „afacerist” cu probleme.
Vești mari pentru șoferi: CE decizie a luat Guvernul
Se pregătește o investiție pentru conducătorii auto.
Puzderie de posturi scoase la concurs, de la director la șofer: LISTA
Noi posturi au fost scoase la concurs la instituțiile din Botoșani.
ACCIDENT: Copil lovit în plin de o mașină transportat de urgență la spital
Eveniment rutier cu o victimă petrecut ieri în județul Botoșani.
Filmul accidentului teribil tren – Range Rover: CE s-a întâmplat cu șoferul când au ajuns pompierii de la descarcerare
Accidentul din județul Suceava în care a fost implicat un conducător auto din Botoșani s-a produs vineri în jurul orei 19.00, fiind anunțat prin intermediul unui apel la 112 de către un martor.
Restaurant din zona zero a orașului, scos la vânzare ”la cheie” – FOTOGALERIE
Imobilul din strada Independentței, unde timp de trei ani a funcționat ”Caffe & Bistro Toscana”, a fost scos din nou la vânzare.
Botoșani, pe lista super selectă a locurilor din România cu efect terapeutic: se respiră cel mai curat aer din România
Botoșaniul face parte dintr-o companie de invidiat. Municipiul reședință de județ a fost introdus pe lista localităților din țară cu efect terapeutic în care este indicat să îți petreci timpul.
Enache și-a luat țeapa vieții la Astra: a plecat fără să fi fost plătit jumătate de an
Costel Enache (46 de ani) a semnat vineri rezilierea contractului cu Astra Giurgiu, la o zi după ce Dan Alexa, fostul tehnician de la retrogradata Dunărea Călărași, preluase deja echipa.
Centru de sănătate privată inaugurat cu baloane, spectatori și un erou al timpurilor noastre – GALERIE FOTO
La trei ani de la înființare, WorkTape Medical Botoșani s-a mutat într-un sediu nou, așa cum inițiatorul său și-a dorit încă de când se afla pe băncile facultății.
Un mopedist băut și fără permis din Suceava s-a izbit într-un VW din Botoșani
Un botoșănean aflat prin Suceava a avut ghinion să dea în trafic peste un mopedist aflat sub influența băuturilor alcoolice. S-a întâmplat joi dimineață, când bărbatul din urmă ieşea din curtea unei societăţi comerciale din localitatea Hancea, Verești.
ULTIMA ORĂ: Un bărbat cu trei femei în mașină a ieșit de pe șosea și a rupt în două un stâlp de beton
Garda de Intervenție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a fost solicitată sâmbătă în jurul orei 11:00 în localitatea Stăuceni pentru un accident.
Primarul de Corni în stare critică, ars aproape tot corpul după ce i-a explodat cazanul de ţuică
Primarul comunei Corni, din judeţul Botoşani, este în stare critică, la spital, cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, după ce cazanul de ţuică din curtea casei a explodat şi l-a stropit cu lichid fierbinte. Medicii caută soluţii pentru transferul bărbatului într-un centru de mari arşi.
Fostul prim-procuror, eliberat din funcție de președintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcţia de procuror a lui Gheorghe Stan, procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta urmând să fie numit la Curtea Constituțională a României (CCR).
Botoșănean într-o mașină de teren lovit frontal de tren și târât 30 de metri la Câmpulung – FOTOGALERIE
Mașina de teren a fost lovită în plin de trenul InterRegio Timișoara - Iași la pasajul Valea Caselor.
De ce un apartament NOU? Durata maximă de viață a clădirii - un MOTIV pentru care să te muți într-un apartament nou
(P) Conform Eurocod - Bazele proiectării structurii, pentru clădirile de locuit durata de viaţă proiectată este de 50 ani.
Șofer din Botoșani implicat într-un accident, un bărbat transportat la spital
Un botoșănean a fost implicat într-un eveniment rutier în județul vecin.
„Frații Dedeman” dau un nou tun - CE au cumpărat antreprenorii
Grupul Dedeman se află în continuă expansiune.
REZOLUȚIE ALDE Botoșani: Călin Popescu Tăriceanu să își anunțe candidatura la alegerile prezidențiale
ALDE Botoșani a transmis un mesaj public.
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Vă permiteți să plecați vara aceasta în vacanță?
Da, în străinătate
Da, în țară
Doar un weekend
Nu
Declaraţia zilei
”Ultima imagine pe care le-am pus-o domnilor de la FMI în prezentare a fost cu estimările lor de creștere economică pe ultimii ani și realitatea economică din România, ceea ce s-a întâmplat. Nu prea au avut răspuns domnii. S-a ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7228 lei
USD
Dolarul SUA
4.1899 lei
CHF
Francul elveţian
4.2095 lei
GBP
Lira sterlină
5.3006 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8726 lei
XAU
Gramul de aur
182.3449 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2301 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4679 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8912 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1421 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6325 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.