Ştiri
Stârnit de deputata Huncă, Ministrul Educației vrea să oblige absolvenții de facultate să rămână câțiva ani în România

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu exclude posibilitatea de a-i obliga pe absolvenţii de studii superioare, care au făcut facultate la buget, să muncească în România pe durata unui interval de timp egal cu perioada studiilor subvenţionate. Cel puţin aşa rezultă din răspunsul oficialului la o interpelare pe care a primit-o de la deputatul PSD, Mihaela Huncă, în urmă cu o lună.

„Lege de glie“ pentru absolvenţii de facultăţi

 O astfel de măsură contravine legislaţiei europene, susţin, la unison, atât specialiştii în Educaţie, cât şi reprezentanţii studenţilor şi cei ai mediului academic. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, totul a pornit de la interpelarea deputatului Mihaela Huncă, document în care parlamentarul face referire la o propunere a Academiei Române ce prevede că „absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanţate de la bugetul de stat, să muncească în România pe o perioada egală cu durata studiilor universitare finanţate de stat“. 

 

Huncă merge mai departe, precizând în interpelare că o soluţie pentru stoparea exodului tinerilor care şi-au făcut studiile pe locuri subvenţionate din bugetul statului ar fi ca viitorii studenţi să semneze un contract la începutul studiilor, care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că sunt dispuşi, în cazul în care nu le îndeplinesc, să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii.

 „Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piaţa muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea“, se arată în interpelarea trimisă de deputat.

 

Propunerea intră în dezbatere

 

În replică, Liviu Pop a precizat că această propunere „se poate materializa doar în cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educaţionale  nr.1/2011. În prezent, pentru a beneficia de finanţare de la bugetul de stat, cadrul legislativ românesc nu impune studenţilor alte constrângeri, în afara performanţei academice“, se arată în documentul semnat de ministrul Educaţiei, în care se mai precizează că propunerea va fi inclusă în „dezbaterile viitoare ce vor aborda această tematică“. 

 

„Descurajăm tinerii să urmeze o facultate“ 

 

Posibilitatea ca o astfel de măsură să fie implementată a stârnit un val de controverse în sistem. Spre exemplu, reprezentanţii elevilor spun că un asemenea contract le limitează extrem de mult opţiunile pentru viitorul profesional. 

„Ar fi un impediment pentru elevii care aleg să îşi continue studiile în România, iar asta pentru că oricare dintre noi vrem să avem dreptul de alege cum ne construim viitorul, fie că e vorba de studii sau de un loc de muncă. Până la urmă, dacă aleg să plec în afară, având una dintre aceste intenţii, reprezintă o decizie legitimă. Este firesc să cauţi o slujbă mai bună, eventual în domeniul care te-ai pregătit, unde să fii mai apreciat atât din punct de vedere finaciar, cât şi social. Cu toţii ştim că România nu excelează la aceste capitole“, a explicat Ioana Băltăreţu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

 Indignaţi de posibilitatea introducerii unei asemenea prevederi sunt şi reprezentanţii studenţilor. 

„Raţionamentul locurilor bugetate nu este înţeles de unii dintre politicieni. Acestea sunt date, mai ales în România, în ideea în care posibilităţile financiare ale studenţilor sunt foarte modeste. Majoritatea nu şi-ar permite să ocupe un loc cu taxă.  Să nu uităm că, în definitiv, România este ţara cu cel mai mic grad de absolvenţi de învăţământ superior din Uniunea Europeană, raportat la populaţia cu vârste între 18 şi 64 de ani. Ori, printr-o astfel de măsură nu facem decât să descurajăm tinerii să urmeze o facultate“, a explicat preşedintele Marius Deaconu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). 

E o măsură comunistă 

 

De cealaltă parte, rectorul Universităţii Bucureşti şi fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, asociază  măsura cu regimul comunist.

 „A mai avut loc această discuţie în urmă cu mai bine de un an. Iar atunci am afirmat că o măsură similară s-a aplicat înainte de 1990. Nu cred că este o chestiune care poate fi susţinută pe termen lung şi nici nu cred că are un efect benefic. Se pot găsi alte forme pentru a-i încuraja încuraja pe absolvenţii de studii superioare să îşi găsească un loc de muncă în România. Obligaţii de genul acesta, administrativ-politice, sau interdicţii cu privire la libera circulaţie nu sunt utile şi nici binevenite în Europa de astăzi“, a arătat profesorul universitar. 

De aceeaşi părere este şi specialistul în Educaţie Marian Staş. 

„Nu pot fi de acord cu această legare de glie. De ce? Nu face decât să transfere în altă parte problema faţă de unde ar trebui să ne uităm de fapt. Mai bine asumă-ţi tu, ca stat, că nu eşti în stare să construieşti infrastructură, că nu aloci suficienţi bani pentru investiţii şi că nu eşti în stare să schimbi sistemele publice de sănătate şi educaţie. Dacă România ar fi o ţară sănătoasă la cap, tinerii plecaţi în străinătate s-ar întoarce ca potârnichile, iar cei care  studiază în prezent, n-ar mai avea gânduri de plecare“, a subliniat expertul.

 S-ar încălca legislaţia europeană La rândul său, consilierul pe probleme de Educaţie, Vlad Ştefan,  atrage atenţia că principala problemă este finanţarea slabă a sistemului de educaţie.

  „Autorităţile să facă bine să investească în România, şi atunci tinerii vor rămâne în ţară. Statul român încearcă să remedieze efectul unui sistem educaţional defectuos, în loc să trateze cauzele sale. Dacă abilităţile deprinse de pe urma procesului didactic din sistemul de învăţământ nu sunt compatibile cu cerinţele de pe piaţa muncii, de ce să nu aibă dreptul să plece în afară? Până la urmă există dreptul la liberă circulaţie, reglementat la nivelul Uniunii Europene, pe care România nu îl poate încălca“, a afirmat Ştefan.

Acelaşi lucru este susţinut  şi de Dana Alexe, preşedintele Centrului pentru Politici Educaţionale.

„Nu încalcă numai articolele Tratatului UE (Art. 45) privind dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor, ci şi drepturi de bază ale omului. Măsura s-ar putea aplica numai dacă actualele locuri «la buget» vor fi desfiinţate şi înlocuite complet fie cu un sistem de împrumuturi pentru studenţi (credite de studiu), fie cu un sistem de burse/vouchere care să acopere costurile de studiu. În astfel de sisteme studenţii ar fi obligaţi să plătească taxe de studiu sau să acceseze împrumuturi/burse asumându-şi în schimb ce vrea statul român (să lucreze X ani în ţară)“, a declarat Alexe.

„În acest moment, aceste schimbări majore nu pot fi luate fără să falimenteze peste jumătate din universităţile româneşti şi să trimită o bună parte din tineri la studii în afara ţării“, a conchis preşedintele Centrului pentru Politici Educaţionale.

download from google play download from apple store

 

loading...
Ministrul Educației s-a făcut de râs și în fața inspectorilor școlari de la Botoșani: Nu o să fiu lung, o să fiu scurtFOTOGALERIE

 

Botoșănean prins de polițiști după ce a „ușurat” două persoane de 5.000 de lei
Un moment de inconștiență îl va costa scump pe un botoșănean.
EXPLICAȚII în premieră! Anamaria Prodan a spus de ce l-a lovit pe Alexa după meciul cu Botoșani
Anamaria Prodan a explicat cu lux de amănunte ce a determinat-o să îl lovească pe Dan Alexa, la partida Astra - Botoşani 2-2.
Accident rutier, un botoșănean a fugit lăsându-și prietenul încarcerat
Garda de Intervenție Dorohoi din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga Botoșani a fost solicitată astăzi, în jurul orelor 13:00 la un accident rutier petrecut pe un drum județean.
Casă superbă scoasă la vânzare într-un cartier liniștit al orașului – GALERIE FOTO
O vilă modernă se află pe piața imobiliară de la Botoșani, în prezent și este promovată pe un site de profil.
Flutur, despre candidatura lui Cosmin Andrei la Primărie: Pe mine m-a ales partidul
Cătălin Flutur, primarul în exercițiu al municipiului susține că nu are nici un fel de temere pentru alegerile locale de anul viitor când va mai candida pentru un mandat.
CNAIR: Drumul Botoșani – Tg. Frumos ARE finanțare de la bugetul de stat
Pentru această investiție este într-adevăr deschisă filă de buget însă la o valoare mai mică, bani ce ar ajunge să zicem, în cazul finalizării licitației, pentru pregătirea șantierului. Pentru că atât ar mai permite timpul, anul acesta.
Frații Dedeman intră și în industria medicamentelor cu o investiție uriașă
Frații Dedeman sunt de neoprit și dau o nouă lovitură.
O nouă decizie: DOMENIUL în care se vor face angajări la stat FĂRĂ concurs
Un ministru vrea să angajeze tineri fără concurs.
Vunk-ul sex-simbolului masculin cu voce dulce a ajuns la Cornișa – GALERIE FOTO & VIDEO
Fetele mai ales au confiscat primele rânduri din fața scenei pentru a fi mai aproape de Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, unul dintre cei mai arătoși bărbați artiști din România.
Adolescent prins cu etnobotanice la Cornișa, polițiștii locali l-au scos din public – GALERIE FOTO
Seara a doua a adus și primul incident minor care a avut loc la Summer Fest, ediția 2019.
SEARA DOI la Cornișa: O haită de lupi s-a dezlănțuit pe scenă – GALERIE FOTO & VIDEO
După aproximativ o oră de „timpi morți” cea de-a doua zi a Festivalului Summer Fest organizat în parcul Cornișa și-a luat avânt.
ACUM: Mașinile DISTRUSE ridicate de locul accidentului, circulația BLOCATĂGALERIE FOTO
În aceste momente circulația este blocată pe strada Tudor Vladimirescu.
ULTIMĂ ORĂ: Accident pe o stradă din municipiu: Mașini distruse, un bărbat a fost rănit - FOTO
Seara zilei de sâmbătă, 17 august 2019, a fost marcată de un nou accident rutier la Botoșani. 
Impact VIOLENT la Huțani, o persoană transportată cu ambulanța la spital - FOTO
Un alt accident rutier a avut loc sâmbătă după-amiază.  
Botoșănean transferat de URGENȚĂ cu elicopterul SMURD
Aeronava sanitară a aterizat din nou pe poligonul Unității Militare din strada Petru Rareș sâmbătă după-amiază.
Noi posturi vacante la instituțiile din Botoșani, de la șofer la director – LISTA
Au fost scoase la concurs mai multe posturi pentru bugetari.
COMUNICAT PNL: Delegație din Republica Moldova prezentă la Botoșani, la invitația senatorului Costel Șoptică – GALERIE FOTO
La invitația președintelui Organizației Județene a Partidului Național Liberal Botoșani, senatorul Costel Șoptică, o delegație din Republica Moldova, formată din candidați la funcția de primar din Raionul Ialoveni a venit, vineri, la Botoșani pentru un schimb de experiență cu administrațiile publice locale.
Viorica Dăncilă și miniștrii cu elicopterul în Moldova, au trecut peste Botoșani și au fost fluierați la Iași
Premierul Viorica Dăncilă și Mihai Fifor, secretar general PSD și ministru interimar al Afacerilor Interne s-au folosit de un aparat de zbor pentru turneul electoral din nordul țării.
Decor de poveste și multe zâmbete: Copii și medici adunați în „grădina terapeutică” – GALERIE FOTO
Clipe frumoase petrecute de câțiva copii speciali de la Botoșani.
Un supermarket din municipiu face angajări: CE se caută
Noi posturi sunt disponibile la un supermarket din Botoșani.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Suntem mulți care vrem binele satelor și orașelor noastre, binele Botoșaniului și al Nordului. E imposibil ca, odată ce ne-am întâlnit, să nu continuăm să ne întâlnim. De aici resursele noastre de a merge mai departe”, Ș ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7274 lei
USD
Dolarul SUA
4.2656 lei
CHF
Francul elveţian
4.3506 lei
GBP
Lira sterlină
5.1830 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0076 lei
XAU
Gramul de aur
207.0308 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4566 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8909 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2083 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1836 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6338 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.