Ştiri
Stârnit de deputata Huncă, Ministrul Educației vrea să oblige absolvenții de facultate să rămână câțiva ani în România

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu exclude posibilitatea de a-i obliga pe absolvenţii de studii superioare, care au făcut facultate la buget, să muncească în România pe durata unui interval de timp egal cu perioada studiilor subvenţionate. Cel puţin aşa rezultă din răspunsul oficialului la o interpelare pe care a primit-o de la deputatul PSD, Mihaela Huncă, în urmă cu o lună.

„Lege de glie“ pentru absolvenţii de facultăţi

 O astfel de măsură contravine legislaţiei europene, susţin, la unison, atât specialiştii în Educaţie, cât şi reprezentanţii studenţilor şi cei ai mediului academic. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, totul a pornit de la interpelarea deputatului Mihaela Huncă, document în care parlamentarul face referire la o propunere a Academiei Române ce prevede că „absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanţate de la bugetul de stat, să muncească în România pe o perioada egală cu durata studiilor universitare finanţate de stat“. 

 

Huncă merge mai departe, precizând în interpelare că o soluţie pentru stoparea exodului tinerilor care şi-au făcut studiile pe locuri subvenţionate din bugetul statului ar fi ca viitorii studenţi să semneze un contract la începutul studiilor, care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că sunt dispuşi, în cazul în care nu le îndeplinesc, să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii.

 „Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piaţa muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea“, se arată în interpelarea trimisă de deputat.

 

Propunerea intră în dezbatere

 

În replică, Liviu Pop a precizat că această propunere „se poate materializa doar în cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educaţionale  nr.1/2011. În prezent, pentru a beneficia de finanţare de la bugetul de stat, cadrul legislativ românesc nu impune studenţilor alte constrângeri, în afara performanţei academice“, se arată în documentul semnat de ministrul Educaţiei, în care se mai precizează că propunerea va fi inclusă în „dezbaterile viitoare ce vor aborda această tematică“. 

 

„Descurajăm tinerii să urmeze o facultate“ 

 

Posibilitatea ca o astfel de măsură să fie implementată a stârnit un val de controverse în sistem. Spre exemplu, reprezentanţii elevilor spun că un asemenea contract le limitează extrem de mult opţiunile pentru viitorul profesional. 

„Ar fi un impediment pentru elevii care aleg să îşi continue studiile în România, iar asta pentru că oricare dintre noi vrem să avem dreptul de alege cum ne construim viitorul, fie că e vorba de studii sau de un loc de muncă. Până la urmă, dacă aleg să plec în afară, având una dintre aceste intenţii, reprezintă o decizie legitimă. Este firesc să cauţi o slujbă mai bună, eventual în domeniul care te-ai pregătit, unde să fii mai apreciat atât din punct de vedere finaciar, cât şi social. Cu toţii ştim că România nu excelează la aceste capitole“, a explicat Ioana Băltăreţu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

 Indignaţi de posibilitatea introducerii unei asemenea prevederi sunt şi reprezentanţii studenţilor. 

„Raţionamentul locurilor bugetate nu este înţeles de unii dintre politicieni. Acestea sunt date, mai ales în România, în ideea în care posibilităţile financiare ale studenţilor sunt foarte modeste. Majoritatea nu şi-ar permite să ocupe un loc cu taxă.  Să nu uităm că, în definitiv, România este ţara cu cel mai mic grad de absolvenţi de învăţământ superior din Uniunea Europeană, raportat la populaţia cu vârste între 18 şi 64 de ani. Ori, printr-o astfel de măsură nu facem decât să descurajăm tinerii să urmeze o facultate“, a explicat preşedintele Marius Deaconu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). 

E o măsură comunistă 

 

De cealaltă parte, rectorul Universităţii Bucureşti şi fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, asociază  măsura cu regimul comunist.

 „A mai avut loc această discuţie în urmă cu mai bine de un an. Iar atunci am afirmat că o măsură similară s-a aplicat înainte de 1990. Nu cred că este o chestiune care poate fi susţinută pe termen lung şi nici nu cred că are un efect benefic. Se pot găsi alte forme pentru a-i încuraja încuraja pe absolvenţii de studii superioare să îşi găsească un loc de muncă în România. Obligaţii de genul acesta, administrativ-politice, sau interdicţii cu privire la libera circulaţie nu sunt utile şi nici binevenite în Europa de astăzi“, a arătat profesorul universitar. 

De aceeaşi părere este şi specialistul în Educaţie Marian Staş. 

„Nu pot fi de acord cu această legare de glie. De ce? Nu face decât să transfere în altă parte problema faţă de unde ar trebui să ne uităm de fapt. Mai bine asumă-ţi tu, ca stat, că nu eşti în stare să construieşti infrastructură, că nu aloci suficienţi bani pentru investiţii şi că nu eşti în stare să schimbi sistemele publice de sănătate şi educaţie. Dacă România ar fi o ţară sănătoasă la cap, tinerii plecaţi în străinătate s-ar întoarce ca potârnichile, iar cei care  studiază în prezent, n-ar mai avea gânduri de plecare“, a subliniat expertul.

 S-ar încălca legislaţia europeană La rândul său, consilierul pe probleme de Educaţie, Vlad Ştefan,  atrage atenţia că principala problemă este finanţarea slabă a sistemului de educaţie.

  „Autorităţile să facă bine să investească în România, şi atunci tinerii vor rămâne în ţară. Statul român încearcă să remedieze efectul unui sistem educaţional defectuos, în loc să trateze cauzele sale. Dacă abilităţile deprinse de pe urma procesului didactic din sistemul de învăţământ nu sunt compatibile cu cerinţele de pe piaţa muncii, de ce să nu aibă dreptul să plece în afară? Până la urmă există dreptul la liberă circulaţie, reglementat la nivelul Uniunii Europene, pe care România nu îl poate încălca“, a afirmat Ştefan.

Acelaşi lucru este susţinut  şi de Dana Alexe, preşedintele Centrului pentru Politici Educaţionale.

„Nu încalcă numai articolele Tratatului UE (Art. 45) privind dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor, ci şi drepturi de bază ale omului. Măsura s-ar putea aplica numai dacă actualele locuri «la buget» vor fi desfiinţate şi înlocuite complet fie cu un sistem de împrumuturi pentru studenţi (credite de studiu), fie cu un sistem de burse/vouchere care să acopere costurile de studiu. În astfel de sisteme studenţii ar fi obligaţi să plătească taxe de studiu sau să acceseze împrumuturi/burse asumându-şi în schimb ce vrea statul român (să lucreze X ani în ţară)“, a declarat Alexe.

„În acest moment, aceste schimbări majore nu pot fi luate fără să falimenteze peste jumătate din universităţile româneşti şi să trimită o bună parte din tineri la studii în afara ţării“, a conchis preşedintele Centrului pentru Politici Educaţionale.

download from google play download from apple store

 

loading...
Ministrul Educației s-a făcut de râs și în fața inspectorilor școlari de la Botoșani: Nu o să fiu lung, o să fiu scurtFOTOGALERIE

 

TRAGEDIE: Italian stabilit în Botoșani MORT la piscină, sub ochii iubitei
Un italian stabilit în Botoșani a decedat sâmbătă la o piscină.
SEARA TRECUTĂ: Polițiștii au descins din nou la terase, amenzi de peste 60.000 de lei – GALERIE FOTO
Autoritățile au continuat controalele la terasele din Botoșani și în cursul serii trecute.
BILANȚUL zilei: Peste 450 de noi îmbolnăviri la nivel național – SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis situația îmbolnăvirilor de astăzi. Numărul este în scădere, dacă ieri au fost raportate 698 de cazuri, astăzi 456.  
O fată din Botoșani a câștigat cel mai mare festival de muzică din Macedonia - VIDEO
Botoșăneanca a participat la cel mai important festival de muzică pentru copii din Macedonia.
ASTĂZI: Trei cazuri noi de COVID raportate la Botoșani
 După ce sâmbătă am avut un singur caz, astăzi înregistrăm o ușoară creștere.  
GALERIA CU POEȚI: T. O. Bobe și „lumea ca frizerie”
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în fiecare săptămână, câte un laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum.
Accident teroare noaptea trecută, o autoutilitară s-a urcat pe un Mercedes - VIDEO & GALERIE FOTO
Eveniment rutier grav petrecut noaptea trecută la Botoșani.
Amendă și ultimatum pentru Leo Grozavu după ce a lovit doi jucători
Conducerea lui Sepsi a reacționat în urma evenimentelor întâmplate la nivelul lotului.
SCHIMBARE la un hipermarket, clienții vor fi recompensați cu REDUCERI mari: CE trebuie să facă
Vești excelente pentru clienții unui hipermarket.
inpuff.ro
Loading...
Nechifor și oierii săi cer două demisii grele ministrului Agriculturii: Conduce la abuzuri grave
Mai multe asociații au transmis la sfârșitul acestei săptămâni o adresă către ministrul Agriculturii prin care cer două demisii.
Botoșăneanca vicepremier, după șueta din pandemie: Îmi cer scuze de o sută de ori pentru că am mâncat o felie de tort
 Raluca Turcan, vicepremierul României, a declarat că a primit amendă pentru că nu a purtat masca de protecție la petrecerea care s-a ținut la Guvern cu ocazia zilei de naștere a premierului.
Cum poți trata diferite forme de durere cu fizioterapie
(P) Pentru fiecare dintre noi durerea este particulara, o suportam diferit si da, unii au o rezistenta mai buna la durere, altii nu.  
Cum să alegi lenjeriile perfecte pentru pensiunea ta ca să ai clienți mulțumiți!
(P) Atunci când ai o afacere în HoReCa este extrem de important să fii atent la detalii. Din acest motiv se recomandă să acorzi o semnificație deosebită textilelor pe care le pui la dispoziția turiștilor, cu atât mai mult cu cât este reprezintă cea mai importantă carte de vizită a ta! Rolul lenjeriilor de pat, al prosoapelor sau chiar fețelor de masă nu mai este de mult unul pur funcțional. Toate aceste produse oferă experiențe senzoriale care pot face o diferență crucială între un client mulțumit, care va reveni și te va recomanda, și unul care îți va lăsa o recenzie proastă!
Silegeanu atacă după trecerea în masă de la USR la PSD: Traseismul NU este o atitudine corectă în politică
Plecarea mai multor tineri din Uniunea Salvați România în decursul acestei săptămâni și intrarea lor în Partidul Social Democrat, provoacă deja reacții. Prima îi aparține unui fost membru PSD, îndepărtat de curând din partid.
Loading...
Val de tineri abia plecați din USR, intrați în PSD: Nu am văzut nimic un an de zile - FOTOGALERIE
PSD Botoșani anunță astăzi că 10 tineri, licențiați în domeniul tehnic, economic, științe politice, informatică, relații publice, administrarea afacerilor cu preocupări în domeniul antreprenoriatului, foști membri USR au semnat astăzi adeziunile la PSD.
Țigări ascunse sub cadă! Polițiștii și mascații au descins în locuințele unor bișnițari – FOTOGALERIE
Ieri, 10 iulie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au desfășurat 4 percheziții domiciliare.
COD GALBEN anunțat de meteorologi pentru județul Botoșani
Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Galben valabilă duminică, 12 iulie 2020 în intervalul orar 6:00 – 18:00.
Aproape 80 de amenzi aplicate în razia de vineri seară - GALERIE FOTO
Instituțiile statului de la Botoșani au acționat noaptea trecută în zonele aglomerate de la Botoșani.
Bilanț grav la nivel național, premierul Orban a băgat șefii județelor în ședință – FOTOGALERIE
Astăzi, 11 Iulie, la Instituția Prefectului, a avut loc o ședință, în sistem videoconferință cu primul ministru al României, Ludovic Orban.
România, altă zi cu record negativ! Explozie de COVID în țară, Botoșaniul anunță un singur caz – TABEL
În acest ritm, există posibilitatea tot mai mare ca săptămâna viitoare să fie raportate creșteri și de 1.000 de noi infectări la 24 de ore.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.