Ştiri
Statul te vrea turnător, LEGEA care dă peste cap societatea a intrat în vigoare: Un fel de securiști fără de arginți…

Total e precizat pană în cele mai mici detalii. Căci este prevăzută o procedură întreagă potrivit căreia ești obligat să torni. Registre, arhive, persoane abilitate…

La începutul acestei săptămâni, Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a devenit suport pentru cei care vor să devină, oficial, turnători.

 

Semnalul de alarmă a fost tras de un avocat care, în termeni pe înțelesul tuturor, spune că, începând de luni, toată lumea are obligația legală de a fi turnător și colaborator al statului de drept.

 

Redăm postarea integrală a avocatului Dan MV Chitic pe această temă:

 

”Colaboraționismul și turnătoria – ca obligații legale

 De ieri toți avem obligația legală de a fi turnători! Căci de ieri a intrat în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, lege potrivit căreia practic orice român devine colaborator și turnător al “statului de drept”.

 Începând de ieri orice avocat, notar public, executor judecătoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizați, cenzor, persoană care acordă consultantă fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă și orice altă persoane care exercită profesii juridice liberale sau orice entitate sau persoană fizică ce comercializează, în calitate de profesionist, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro… este obligat să toarne. Pardon, să raporteze. În calitate de “entități raportoare”.

 „Avocații în calitate de entități raportoare au obligația de a raporta (i) tranzacțiile suspecte și (ii) tranzacțiile în numerar în lei sau în valută a căror limită reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro” – spune Legea.

Cu alte cuvinte, avocații au obligația legală să-și toarne clienții dacă “suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că:

 a) bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni sau au legătură cu finanțarea terorismului; sau

 b) persoană sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi; sau

 c) informațiile pe care entitatea raportoare le deține pot folosi pentru impunerea prevederilor prezenței legi;”

 Sau mai ales:

 d) în orice alte situații sau cu privire la elemente care sunt de natură să ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivația tranzacției, cum ar fi existența unor anomalii față de profilul clientului, precum și atunci când există indicii că datele deținute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuză să le actualizeze ori oferă explicații care nu sunt plauzibile.”

Legea nu omite să precizeze că “Transmiterea raportului se face înainte de efectuarea oricărei tranzacții aferente clientului care are legătură cu suspiciunea raportată.”

 … dar și că “Obligația de a raporta tranzacțiile în numerar în lei sau în valută include și operațiunile a căror valoare este fragmentată în tranșe mai mici decât echivalentul în lei a 15.000 euro, care au elemente comune cum ar fi: părțile tranzacțiilor, inclusiv beneficiarii reali, natură sau categoria în care se încadrează tranzacțiile și sumele implicate.

 Raportul se transmite în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacției.”

 Total e precizat pană în cele mai mici detalii. Căci este prevăzută o procedură întreagă potrivit căreia ești obligat să torni. Registre, arhive, persoane abilitate…

 Dar și sancțiuni. Căci Articolul 42 al. (1) din Lege prevede că “Încălcarea prevederilor prezenței legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contraventională, administrativă sau penală.”

 Astfel “Autoritățile competențe conform art. 26 alin. (1) iau în considerare, atunci când stabilesc tipul și nivelul măsurilor sau sancțiunilor contravenționale/administrative aplicate…”

 Fast care poate constitui o veritabilă armă de șantaj instituțional asupra oricărei persoane fizice sau juridice care a dobândit atribuțiuni de “entitate raportoare” potrivit prezenței legi.

 Asta că să fie clar… de ieri suntem obligați cu toții să fim colaboratorii “statului de drept”.

 Un fel de securiști fără de arginti…

   Eu unul declar public că NU VOI DEVENI O “ENTITATE RAPORTOARE” și nici NU ÎMI VOI TURNĂ CLIENȚII. Și asta pentru simplul motiv că EU NU ÎMI SUSPECTEZ CLIENȚII ȘI NICI NU AM MOTIVE REZONABILE SĂ ÎI SUSPECTEZ! CĂCI EU CRED ÎN PREZUMȚIA DE BUNĂ-CREDINTĂ ȘI NEVINOVĂTIE!

 Aștept sancțiunile.

 Post script: în ultimă instanță, prefer să ies din profesia de avocat decât să devin un turnător cu acte în regulă.

 Dacă tot noi avocații avem un „rol formal”, de „auxiliari ai justiției”, un fel de voci care strigă în pustie… măcar să nu devenim și turnători cu acte în regulă!”

 

loading...
Avocatul Poporului vine la Botoșani, CE trebuie să faci ca să obții o audiență

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
AMENZI de peste 50.000 de lei într-o singură zi, botoșăneni sancționați pentru că nu purtau mască
Peste 200 de efective de poliție, jandarmerie, poliție locală, pompieri, dar și reprezentanți ai instituțiilor, au descins duminică în locurile aglomerate din Botoșani.
Aproape 2.000 de semnături necesare pentru candidaturile la Consiliul Județean
A fost stabilit numărul de semnături necesar pentru depunerea candidaturilor. 
Și ei sunt ai noștri! Echipa de baseball a orașului vrea primul teren din România, la Botoșani – DONEAZĂ și tu pentru visul lor - VIDEO
„Sunt Eduard Pîrvu, am 25 de ani și practic baseball-ul de peste 18 ani. Practic mingiuța asta mică, mi-a schimbat viața. A avut un impact așa de mare în viața mea cum nu mi-aș fi închipuit vreodată. Mingiuța asta mică are un impact atât de mare în viețile oamenilor și le poate oferi o șansă de a se dezvolta”
Doi frați de 8 și 12 ani dispăruți de ieri, mama lor nici nu și-a dat seama că lipsesc
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani au intrat în alertă după ce un bărbat a anunțat că doi dintre copiii lui lipsesc de acasă încă de duminică, orele amiezii.
CreaFuture: Livia Petrune, profesorul de la Botoșani care s-a specializat pentru o educație „altfel” la clasă – FOTO&VIDEO
Livia Petrune este profesor la disciplina socio-umane în cadrul Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi Botoșani. Are petrecuți la catedră 17 ani, cu mii de elevi pe care i-a îndrumat spre calea cunoașterii.
Şcoala altfel - Activităţi de citire, înţelegere şi interpretare a operei eminesciene Incubatorul de lectură (ediția a treia) la Ipoteşti
Sub genericul deja consacrat al Şcolii altfel, Memorialul Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, organizează, în perioada 18-21 august  2020, Incubatorul de lectură,  la care sunt invitați să participe profesori și elevi din județul Botoșani.
FC Botoșani și-a aflat adversara din Europa League
FC Botoșani și-a aflat în urmă cu puține minute adversara din din turul I preliminar al Europa League.
Un botoșănean a băgat în izolare un șef de instituție din Iași
Întâlnirea cu un bărbat din Botoșani, identificat cu COVID-19, l-a determinat pe un ieșean să intre la izolare pentru 14 zile.
ASTĂZI: Slujbă de inaugurare a lucrărilor de reabilitare a Bisericii Sfântul Gheorghe - FOTOGALERIE
Luni au demarat oficial lucrările complexe de reabilitarea Bisericii Sf. Gheorghe, monument de însemnătate istorică deosebită și simbol al municipiului Botoșani, al cărui hram îl poartă.
Loading...
ALDE Botoșani: Pentru a putea rezolva problemele botoșănenilor, trebuie mai întâi să le cunoaștem! - GALERIE FOTO
În calendarul acțiunilor echipei ALDE Botoșani, în această perioadă, prioritare sunt întâlnirile cu cetățenii municipiului.
Scădere semnificativă a cazurilor de COVID-19, SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică a prezentat cele mai recente date privind evoluţia COVID-19 în România.
DETALII tragice de la omorul cu toporul, făcute publice de Poliție
Autorul crimei de la Corlăteni se află în aceste momente în custodia cadrelor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Salvatorii chemați pentru o femeie tăiată cu toporul de soț
Alarma s-a dat în urmă cu puțin timp la Botoșani.
Botoșănean cu dosar penal după ce a făcut scandal în fața polițiștilor
Șoferul a fost oprit la un control de rutină.
Loading...
Biroul Electoral Județean pentru alegerile locale din septembrie, constituit la Botoșani – COMPONENȚA
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 intră în linie dreaptă după ce la Botoșani a fost constituit și Biroul Electoral Județean (BEJ) în urma tragerii la sorți care a avut loc la Tribunalul Botoșani.
Peste 100 de misiuni ale pompierilor, de la salvarea unor botoșăneni la stingerea incendiilor – BILANȚUL săptămânii
În perioada 3 – 9 august 2020, pompierii botoșăneni au avut 107 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale.
Pompierii au stabilit CAUZA incendiului de la Ripiceni, stins după 39 de ore
96 pompieri au acționat, mai bine de 39 ore, pentru stingerea și înlăturarea efectelor unui incendiu declanșat, sâmbătă dimineață, la un depozit de furaje de pe raza comunei Ripiceni
Cea mai mare campanie de consultare publică lansată de Federovici și Andrei, susținuți de PSD pentru Consiliul Județean și Primăria Botoșani
Echipa PSD Botoșani a lansat cea mai mare campanie publică de consultare a botoșănenilor din fiecare localitate a pentru a stabili împreună viitorul județului și municipiului Botoșani.  
Șofer botoșănean suspectat că a consumat droguri, a refuzat testarea polițiștilor
Cu ocazia controlului autoturismului, în interiorul acestuia a fost identificată o țigaretă confecționată artizanal și un dispozitiv pentru mărunțit, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Tânăr de 20 de ani REȚINUT după ce a sărit gardul unor vile și a furat din mașini
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani, au emis ieri, 9 august 2020, ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani din municipiul Suceava, cercetat sub aspectul comiterii a trei infracțiuni de furt calificat și o infracțiune de tantativă la furt calificat.
Eu mă angajez să-i torn pe cei ce au gândit legea şi pe cei care au votato.
15 ianuarie 2020, 18:24
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„De câteva zile judeţul Botoșani a devenit zonă verde pe hartă României de la începutul pandemiei. Acest fapt se datorează atât populației județului Botoșani care a înțeles că doar dacă ne protejăm putem fi sănătoși ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8359 lei
USD
Dolarul SUA
4.1129 lei
CHF
Francul elveţian
4.4883 lei
GBP
Lira sterlină
5.3702 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8802 lei
XAU
Gramul de aur
268.7021 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4001 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9421 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0721 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1841 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.