Ştiri
Străvechii creştini ai Moldovei: Armenii din Botoşani

La Botoşani, pe lângă casele lor minunat de frumoase, armenii şi-au ridicat încă dintru început o biserică, pe când nici nu aveau un preot al lor.

În vechea şi frumoasa urbe a Botoşanilor se află cea mai veche biserică armenească din Europa. Pisania ei, datând din 1350, arată că Botoşanii sunt mai vechi decât întemeierea Moldovei. La fel de vechi sunt şi-armenii, zeci de mii, altădată, din care astăzi au rămas mai puţin de o sută. O mână de oameni ţinuţi împreună prin tradiţii, credinţă şi limbă.

 

Veneau ca un râu, şiruri, şiruri de care, grele de mătăsurile scumpe din orient, de blănurile din Rusia, de parfumurile şi mirodeniile din India. Duceau tot ce se putea vinde între Marea Neagră şi mările Nordului. Iar târgul Botoşanilor era chiar la mijloc, o răspântie între drumurile anevoioase şi lungi, unde caravanele trăgeau la început câte-o noapte, pentru ca mai târziu, armenii, negustori iscusiţi şi mari călători, să se aşeze pentru totdeauna acolo. Ca peste tot pe unde ajungeau, şi-au ridicat case falnice şi s-au strâns în jurul bisericii.

 

Trecătorul de acum şapte veacuri ar fi văzut trecând pe uliţele strâmte ale aşezării bărbaţi falnici, cu chipul smead, purtând în vine rafinamentul Orientului, unit cu temeinicia neamurilor aşezate devreme la umbra crucii. Îi deosebeai lesne de restul plebei, pentru că purtau tot timpul ciubote galbene de safian, aduse de la Ţarigrad, zobun din mătase scumpă şi înflorită, lucrată în tărâmurile îndepărtate ale Orientului, peste care se încingeau cu un şal, pe care nu-l schimbau cu chimirul, decât atunci când călătoreau departe de casă. Pe cap aveau un fes roşu, când era cald, iar iarna, căciuli de biber cu fundul de catifea.

 

Gătiţi şi frumoşi, armenii îşi aveau prăvăliile în miezul târgului, acolo unde era deverul mai mare. Găseai în ele de toate, şi hrană de rând, şi delicatese: ghiudem şi sugiuc, jambon şi slănină armenească, anuşabar şi hurut. Te îmbiau cu toate miresmele şi miro­deniile venite de peste mări şi ţări, aduse în corăbii pântecoase şi apoi purtate alene în carele lor lungi, trase de boi molcomi. Asta ştiau să facă cel mai bine armenii - să cumpere, să vândă şi să se chivernisească.

 

Dacă ai fi intrat în vorbă cu ei, ţi-ar fi spus să începi de la nimic, ca să ajungi mare, să vorbeşti puţin, ca să poţi auzi mult, şi că e mai bine să-şi piardă omul ochiul, decât cinstea. Şi ţi-ar mai fi spus că marile praznice ale anului sunt Paştile şi Crăciunul, dar şi Nasavartul şi Vartavarul, pe care le moşteniseră de la străbuni. Încet, cu grijă şi răbdare, armenii aşezaţi în Botoşani, încă dinainte de descălecatul lui Dragoş, pe când în nordul Moldovei era doar Ţara Volohovenilor, urmaşi ai dacilor liberi, au strâns în jurul lor averi şi au ridicat târgul. Fără ei, Botoşanii nu ar fi ajuns, în vremea Micii Uniri, al treilea oraş al ţării, întrecut doar de Bucureşti şi de Iaşi.

 

Slovele celui mai vechi letopiseţ spun aşa: "au venit tătarii şi au prădat şi au arsu până la Botoşani şi au arsu şi târgul Botăşanii". Asta s-a întâmplat la 1439, după cum scriu cronicarii, dar înainte cu o sută de ani, pisania bisericii armeneşti Sfânta Maria din Botoşani ţintuieşte în piatră anul 1350.

 

Cea mai veche atestare documentară a târgului nu vine, aşadar, din cronicile noastre, ci e dăltuită pe veşnicie, pe biserica lor. Mari călători, armenii ştiau că ceva nu trebuie să se clintească în viaţa lor, o rădăcină care să-i aducă mereu înapoi: credinţa în Hristos, primită aproape de începutul ei, de la Sfinţii Apostoli Bartolomeu şi Iuda, fratele vitreg al lui Hristos. Istoricii spun că armenii au avut primul stat din lume care a recunoscut oficial că este creştin. S-a întâmplat în anul 301, iar de atunci poporul lor nu s-a mai lepădat niciodată de cruce, deşi a trebuit să îndure, continuu, martiriul musulman. Independenţa politică şi-au pierdut-o adesea, pe cea a sufletului, niciodată. Într-un fel, statul lor a fost, de fapt, biserica. Simţeau că undeva, după ce vânturaseră lumea, purtându-şi caravanele uriaşe, pe ape şi pe uscat, undeva, într-o răscruce de drumuri, trebuia să existe un loc de întoarcere: o casă, o familie, o biserică.

 

La Botoşani, pe lângă casele lor minunat de frumoase, armenii şi-au ridicat încă dintru început, o biserică, pe când nici nu aveau un preot al lor.

Citește materialul integral din Formula AS AICI

 

loading...
Tradiţii şi obiceiuri inedite: Armenii din Botoşani, renumiţi în prepararea mezelurilor şi a ghiudemului

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fițe de vedetă: nuntă cu interdicții în familia actorului botoșănean
Vedeta le-a spus fanilor că nu vrea să stea la poze pentru ei,  mai ales că va fi ocupată să facă fotografii pentru presă și online.
Alertă de TERORISM la Botoșani, în timpul unui meci de fotbal
Toate forțele de securitate au fost în alertă, după ce un apel la 112 anunța că pe Stadionul Municipal a fost amplasată o bombă.
Un preot și un mare sfătuitor a plecat la Domnul: Te vom purta în rugăciunile noastre - FOTOGALERIE
Un preot râvnitor, un mare sfătuitor, un ctitor și un bun prieten al creștinilor a fost condus, duminică, pe ultimul drum.
Iftime dă veștile despre Ongenda: Situația lui este acum OK, a avut o ofertă care a fost mai degrabă la mișto
Fotbalistul a fost convins să-și prelungească înțelegerea cu clubul din Botoșani, care i-a stabilit o clauză de reziliere importantă.
O nouă promoție de asistenți medicali la Botoșani - FOTOGALERIE
Cei mai mulți dintre absolvenți rămân să muncească în țară, în special în Botoșani.
Profesorul care s-a împrumutat la bancă pentru a-i duce pe copii în excursie impresionează din nou: Muncește în Spania pentru a putea continua activitățile cu copiii din Botoșani
Este profesor de religie într-un sat din nordul Botoșanilor și probabil că nici o programă școlară nu reușește să facă ceea ce Vasile Postolachi și-a propus și chiar reușește: să facă din copii oameni buni. Iar pentru asta nu se dă înapoi de la niciun sacrificiu.
Avea 18 ani și a murit în Italia după o suferință cumplită, familia are nevoie de AJUTOR pentru a o aduce acasă - FOTO
Durere fără margini pentru o femeie care și-a văzut fiica cum se stinge în cruntă suferință, fără ca medicii să o poată ajuta. Acum, singura dorință a familiei este să o poată înmormânta pe Florentina acasă, alături de tatăl ei adoptiv, care a fost răpus de cancer.
Botoșănean DISPĂRUT în Germania, rudele cer ajutor: Cei care l-au văzut, rog să mă contacteze
Un botoșănean plecat la muncă în Germania este căutat de cei de acasă, rudele fiind îngrijorate că ceva rău s-ar fi putut întâmpla.
Comunicat PSD: Sunt singurul candidat care își asumă guvernarea țării, care are curajul și voința de a mișca lucrurile pentru români
Congresul Partidului Social Democrat s-a desfășurat sâmbătă, 24 august 2019, la Palatul Parlamentului, în prezența a peste 1.100 de membri de partid.
Petrescu, supărat și după 4 - 1 cu FC Botoșani: Trebuia să dăm 8 goluri
Dan Petrescu a avut, însă, și cuvinte de laudă pentru echipa botoșăneană.
REVOLTA unei botoșănence când s-a uitat în oglindă: Din sufletul meu te rog să te lași de această meserie!
Tinerele vor să fie în pas cu moda, însă de multe ori a apela la un specialist poate deveni o adevărată loterie.
Fostul căpitan al FC-ului după ce a bătut Botoșaniul: O senzație unică
200.000 de euro a plătit CFR pentru fotbalist, care a evoluat trei sezoane la FC Botoșani.
FC Botoșani, bătută rău de CFR Cluj după un meci fără istoric – VIDEO
Roș-alb-albaștri au suferit sâmbătă seară prima înfrângere din sezonul 2019-2020. CFR Cluj a învins cu 4 – 1 pe FC Botoșani într-un meci disputat în cadrul etapei a VII -a din Liga 1.
Liderul USR, mesaj de la Botoșani pentru Dăncilă: Folosiţi elicopterul că autostrada spre Moldova tot nu e
Dan Barna, candidatul Aliantei 2020 USR-PLUS la alegerile prezidentiale, i-a răspuns Vioricăi Dăncilă după ce liderul PSD l-a acuzat că nu merge în rândul oamenilor.
S-au găsit vinovații pentru distrugerea unei bucăți de drum abia modernizat, se face apel la înțelegerea șoferilor – FOTOGALERIE
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează Secția Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, a reacționat după ce Botoșăneanul a publicat joi imagini de pe DN 24C.
FAZA ZILEI: Pedeapsă cruntă la o nuntă din Botoșani după ce câteva tinere au furat mireasa – GALERIE FOTO
Câteva tinere de prin Vorona și împrejurimi se vor gândi cu siguranță mult mai bine de acum înainte dacă să fure mireasa pe la nunțile la care merg. Și aceasta după pățania pe care au trăit-o în urmă cu exact o săptămână.
Antrenorul clujenilor e praf înaintea meciului cu FC Botoșani: Ar mai lipsi să-mi pun patul aici
FC Botoșani o întâlnește sâmbătă, de la ora 21:00, pe CFR Cluj într-un meci din cadrul etapei a VII –a din Liga 1. Partida are loc la patru zile după cea jucată de ardeleni în play-off – ul Champions League, iar antrenorul acestora a decis să odihnească mai mulți fotbaliști.
Sucevenii au decis să filmeze non-stop ieșirea spre Botoșani, camere video optimizate pentru plăcuțele de înmatriculare
Numărul camerelor video de supraveghere video care vor filma zi şi noapte ce se întâmplă pe străzile municipiului Suceava, dar şi în alte zone de interes public, va fi suplimentat în perioada următoare, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.
Aflat în concediu medical, președintele CJ primește cadou un director de cabinet
Consilierii județeni se vor întruni pe 29 august în ședință ordinară și vor dezbate, printre altele, un proiect de hotărâre privind organigrama și statul de funcții.
După aproape 20 de ani un celebru actor se întoarce la Dorohoi: În liceu am jucat volei în sala teatrului
Devenit cunoscut în toată țara după apariția în mai multe seriale și emisiuni la posturile centrale de televiziune, dorohoianul Octavian Strunilă va reveni în orașul natal.
Sondaj
Trebuie dărâmate garajele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Cât am fost în liceu, am jucat volei în sala teatrului și am organizat baluri pentru boboci. În cazul meu... m-am ocupat mai mult de baluri decât de volei”, Octavian Strunilă, actor originar din Dorohoi ...
astratex.ro
Curs valutar
23 august 2019
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.