Agresorii celor lipsiți de apărare sunt, de cele mai multe ori tineri, unii chiar sub 18 ani.
Biroul pentru Protecția Animalelor, înființat în anul 2021 în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, și-a făcut o prezentare a activității din cei doi ani de funcționare. O realitate este că de când a apărut această structură a Poliției au devenit vizibile cazurile în care agresori de animale au fost depistați, amendați, puși sub acuzare pentru fapte penale ori chiar reținuți în arestul Poliției județene.
Inspectorul principal de Poliție Raluca Știr, șefa Biroului pentru Protecția Animalelor Suceava, a arătat că au fost sesizate în cei doi ani de zile 111 infracțiuni, fiind efectuată cercetarea penală în 95 de dosare penale, din care până în prezent 47 au fost soluționate.
Patru autori de fapte oribile asupra animalelor au fost reținuți câte 24 de ore în arest. Aceștia, și alții, sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni precum „uciderea animalelor”, „rănirea sau schingiuirea animalelor”, „folosirea de animale vii pentru dresaj sau pentru a le controla agresivitatea”, scrie Monitorul de Suceava.
Este cunoscută și o condamnare cu executare a unor agresori de cai din Dumbrăveni, care cumulaseră mai multe infracțiuni și au ajuns în Penitenciarul Botoșani.
Roxana Ciornei, președinta Asociației „Casa lui Patrocle”, prezentă la conferința de presă a Poliției, a amintit de cazuri realmente oribile, de un cățel spânzurat și înjunghiat în gât, cățel cu săgeată înfiptă în ochi, căței cu ochi scoși sau aruncați în saci în apă, cai bătuți până ce au căzut la pământ etc.
Toate acestea s-au întâmplat din păcate în județul Suceava în ultimii doi ani, iar autorii au fost de cele mai multe ori tineri, unii chiar sub 18 ani.
În cei doi ani de la înființare, Biroul pentru Protecția Animalelor a aplicat și 526 de amenzi, în valoare de aproape 180.000 de lei.
Poliția a emis și 61 de ordine de plasare în adăpost a unor animale aflate în stare de pericol. Toate aceste animale au fost preluate de Asociația „Casa lui Patrocle” și duse la adăpostul de la Dărmănești, costurile fiind suportate de Consiliul Județean Suceava, în urma parteneriatului încheiat acum câțiva ani.
Biroul pentru Protecția Animalelor are la dispoziție și o legislație care prevede amendă penală sau închisoare pentru autorii de infracțiuni de cruzime asupra animalelor. De exemplu, uciderea animalelor sau zoofilia se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Înregistrările video, fie că este vorba de imagini de pe camere de supraveghere, imagini realizate de iubitori de animale ori chiar imagini surprinse de autori, recuperate din telefoane ori de pe rețele de socializare, nu mai sunt acum o raritate și pot reprezenta probă forte la dosar.
(Sursa foto - Dotto TV)
Puștanii din Centrul Vechi ridicați de forțele MAI, trimiși acasă după câteva ore
Sergiu Bălășcău
Sep 11, 2024
Struguri vânduți la Botoșani direct din dubă
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
VINERI: Ziua Pompierilor sărbătorită cu ceremonial militar, plimbări cu șenilata și tiroliană
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
Miniso, brand internațional de home & deco, a deschis la Iulius Mall prima sa locație din Suceava
Redacția Botoșăneanul
Sep 11, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile