Ştiri
SURPRIZĂ de la Guvern: Taxă introdusă peste noapte pentru angajaţi

Guvernul României vine cu un nou bir pentru toţi angajatorii.

Aceştia vor plăti, de la anul, o taxă de solidaritate de 2 la sută, din fondul de salariu. Noile contribuţii sociale plătite de angajat şi de angajator vor ajunge la 37%, dar vor fi aplicate la salarii brute mai mari, aşa că în final, vor fi anulate toate majorările pe care le-ar fi adus reducerea impozitului pe venit, de la 16 la 10 la sută. Asta înseamnă că practic lefurile pe care le vor lua oamenii din 2018 vor creşte cu doar câţiva lei.

 

Până miercuri, Guvernul anunţa că de la 1 ianuarie, angajaţii vor plăti contribuţii sociale de 35%, iar angajatorul 0. Joi, ministrul Finanţelor a anunţat că şi angajatorul va da o ″taxă de solidaritate″⁣ de 2% din fondul de salarii. Taxa a apărut peste noapte, pentru că nu apare nici în programul de guvernare, nici în alte proiecte fiscale prezentate public de Guvern. Ministrul a motivat introducerea taxei ba printr-o directiva europeană care ar cere o astfel de măsură, ba că ar fi fost solicitată de sindicate.


Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor: ″S-a stabilit că este mai bine să rămână şi în sarcina angajatorului plata unor contribuţii, să nu fie transferat integral doar în sarcina angajatului, cel puţin cei din sindicate au atras atenţia asupra acestui risc.′′

Iar contribuţia prevăzută de europeni pe care o invocă autorităţile este în prezent de doar 0,25%. Aşadar, noua taxă este mai mare de opt ori decât contribuţia pe care o plătesc în prezent angajatorii pentru a-i ajută pe salariaţii din firmele care intră în insolvenţă.

 

În aceste condiţii, spun specialiştii fiscali, promisa scădere a contribuţiilor este infimă. Statul va încasa o taxa de la angajator 2% din fondul de salarii, iar de la angajat - contribuţii în cuantum de 35%.

 

Numai că aceste procente vor fi aplicate de la 1 ianuarie unor salarii brute mult mai mari, în care sunt incluse fostele contribuţii sociale ale angajatorului. Aplicate unei sume mai mari, costurile angajatorului vor creşte. Aceste costuri vor fi compensate de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% însă, la final, pentru că angajatorii să rămână cu aceleaşi costuri, salariaţii nu vor mai câştigă nimic din reducerea impozitului. Vor avea lefuri cu doar câţiva lei în plus. Nici pe departe nu vor creşte cu procente de 20-30%, aşa cum au fost anunţaţi bugetarii în campania electorală.

 

Să luăm exemplul unui salariat cu un salariu net de 2.455 lei. În acest caz, leafă brută de 3.500 de lei, iar angajatorul plăteşte, pe lângă salariul brut, 796 de lei contribuţii sociale către stat, adică 22,75%. Angajatul plăteşte şi el partea lui de contribuţii, care ajung la 578 de lei, adică 16,5%. Statul mai încasează bani şi din impozitul pe venituri de 16%. În total, costul angajatorului este de 4.296 de lei, pentru un salariu net de 2.455 de lei.

 

De la 1 ianuarie 2018, dacă angajatorul vrea să îşi păstreze actualele costuri şi scade taxa de solidaritate din noul brut majorat, atunci situaţia se schimbă radical. Contribuţiile angajatorului devin 2%, adică 84 de lei, iar cele ale angajatului ajung la 1.474 de lei, pentru că le înglobează şi cotele transferate de la angajator. Impozitul pe venituri ar urmă să scadă de la 16% la 10%, dar chiar şi aşa câştigul salariatului va fi infim: omul va încasa cu doar 0,4% mai mult decât acum, adică 9 lei - preţul a doi litri de lapte dulce. Dar... nu îi rămân bani şi de miere.

 

În ciuda matematicii, ministrul Finanţelor dă ca sigure creşterile salariale de anul viitor. Oricum, ele nu sunt nici pe departe cele promise în campania electorală

Ionuț Mișa: ″Nu numai că vor creşte salariale angajaţilor, dar nu vor însemna un efort suplimentar din partea angajatorului. Vor creşte pe diverse domenii de activitate, cu procente distincte - 4,2%, 4,3% pe net, 25% pe brut.”

Oamenii de afaceri critică măsură anunţată peste noapte de ministerul Finanţelor. Ei spun că până acum era clar unde ajung banii din contribuţii. Nimeni nu ştie unde şi cum se vor folosi banii adunaţi din 2018 prin aşa zisă taxa de solidaritate. 

Adrian Benta, specialist fiscal: ‘Se vrea o taxă de solidaritate, dar cu cine? Avem o taxă de solidaritate cu salariaţii firmelor aflate în faliment, dar ea este de 0,2 la sută pentru această solidaritate, restul de 1,8% probabil va aduce sume bune la buget, se va duce la bugetul consolidat care o găleată fără fund pentru toate cheltuielile posibile ale Guvernului.′’

Ministrul Finanţelor a mai venit cu o veste proastă: veniturile mai mici de 2.000 de lei vor fi în continuare impozitate.

 

USR: Cerem coaliţiei de guvernare PSD – ALDE să oprească experimentul Mişa la care este supusă economia României

 

USR a criticat joi anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% care ar urma să fie plătită de angajatori, spunând că intenţia coaliţiei incompetenţa guvernului Dragnea – Tudose în gestionarea responsabilă a finanţelor publice.

 

”Anunţul ministrului Ionuţ Mişa arată incompetenţa guvernului Dragnea – Tudose în gestionarea responsabilă a finanţelor publice. Pentru acoperirea promisiunilor electorale mincinoase, guvernarea PSD – ALDE recurge la măsuri fiscale disperate care bulversează mediul economic de afaceri din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat transmis de partid.

”În scurtul său mandat, Ionuţ Misa a reuşit deja să gonească investitorii străini prin haosul de declaraţii şi propuneri proaste cu care merge până în pânzele albe. A reuşit performanţa de a provoca o criză bursieră prin declaraţiile despre desfiinţarea Pilonului 2 de pensii încă din timpul audierilor, o idee la care încă nu suntem convinşi că a renunţat”, a afirmat, la rândul său, şi Claudiu Năsui, membru USR în Comisia de buget – finanţe din Camera Deputaţilor.

USR arată că Ionuţ Mişa a fost principalul susţinător al mecanismului „Split-TVA”, un experiment fiscal unic în lume despre care toată lumea i-a spus că va fi un dezastru. ”Acelaşi ministru a minţit că nu creşte taxe şi impozite, după care a majorat accizele pe carburanţi cu 20% de la o lună la alta”, se mai arată în comunicat.

”Acest ministru acum ne spune că ne va mai pune o nouă taxă de 2%. Atât. Nu ştim din ce, nu ştim de unde. Ştim doar că va fi 2% şi că se va numi „de solidaritate”. Solidaritate cu ce? Solidaritate cu redistribuţia avuţiei către PSD şi clientela lor?!”, se întreabă retoric deputatul USR, Claudiu Năsui.

USR consideră scandalos faptul că o serie de măsuri anunţate de PSD în campania electorală urmează să fie amânate sau chiar abandonate.

”Impozitul zero pentru venituri mai mici de 2000 de lei a fost amânat, nu se ştie până când iar reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39% la 35% este necesară pentru a anula scăderea salariilor ca urmare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Practic, promisiunea majorării salariilor din sectorul public cu 25% de la 1 ianuarie 2018 este anulată prin mutarea contribuiţilor la angajat. De asemenea, legea pensiilor care promitea majorarea pensiilor prin creşterea punctului de pensie până la 1775 lei in 2020 nu este prevăzută în bugetul pentru anul viitor”, se mai arată în comunicatul USR. (Sursa: Pro Tv)
 

download from google play download from apple store

 

loading...
Guvernul a MODIFICAT Codul muncii: Ce sunt OBLIGAȚI să facă angajatorii

 

Primarii, administratorii publici şi contabilii de la Botoşani învăţaţi să aplice corect legea - GALERIE FOTO

Peste 150 de persoane dintre care primari, viceprimari, administratori publici, secretari și contabili din primăriile din mediul rural din județul Botoșani au participat în data de 16 ianuarie 2018 la seminarul organizat de Filiala Județeană Botoșani a Asociației Comunelor din România.

ALERTĂ: COD GALBEN de ninsori şi viscol anunţat la Botoşani

Meteorologii au emis acum câteva minute o avertizare meteo pentru Botoșani și alte județe din țară.

Sute de imigranţi la Botoşani: 14 persoane au primit INTERZIS în judeţ

În cursul anului 2017, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Botoşani au asigurat managementul şederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 602 de persoane, dintre care 344 din staţe terţe și 258 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

La unii mumă, la alții ciumă - Bugetarii care au DEMISIONAT din cauza salariilor

Încă o categorie de bugetari din municipiul reședință de județ, nemulțumiți de salariile pe care le primesc.

Turneul dedicat legendei botoşănenilor la o nouă ediţie – DETALII despre echipe și regulament 

”Memorialul Ion Bordeanu” se va desfășura pe 6 şi 7 februarie și se va disputa exclusiv în sala de sport a Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi".

Instituțiile din Botoșani și-au achiziționat mașini prin Programul Rabla

Programul Rabla se bucură de succes atât în Botoșani cât și în celelalte județe. Ca atare și anul acesta va continua acest program fiind la a XIV-a ediție fiind derulat prin Agenția pentru Protecția Mediului.

Liberalii s-au supărat rău pe Macaleţi şi cer intervenţia prefectului: Nici pe departe nu întrunește condițiile de legalitate

Liberalii botoșăneni au convocat o conferință de presă în care condamnă modul în care majoritatea PSD din Consiliul Județean a împărţit fondurile pe localităţi pentru 2018.

CONCURENȚĂ incredibilă la două unități de stat: 22 de candidați pe un post, TOȚI respinși

Interes neașteptat pentru o serie de funcții publice în unități cheie de la Botoșani.

O artistă din Botoşani, ce a fost rivală cu Mădălina Manole, va cânta la Bucureşti în memoria „fetei cu părul de foc” 

A fost nevoie de opt ani ca întreaga suflare muzicală românească să traverseze șocul tulburătoarei trecere în neființă a Mădălinei Manole și să se coalizeze pentru un spectacol in memoriam. Printre artiști de marcă, la spectacol va urca pe scenă şi o artistă botoşăneancă.

loading...
POSTURI scoase la concurs în prima instituție a județului

Concurs pentru ocuparea a două posturi vacante.

CUM s-a ales cu dosar penal un italian venit la Botoşani

Un bărbat, cetăţean italian a fost luat la întrebări de oamenii legii după ce a fost oprit în trafic.

Cea mai ciudată iarnă din ultimii ani?! CUM va fi vremea la Botoşani în următoarele două săptămâni 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.    

Incendiu la o casă din municipiu: Un scurtcircuit a făcut prăpăd unei familii - FOTOGALERIE

Două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale cu apă şi spumă au fost solicitate să intervină azi-noapte la o casă din municipiu.

S-au încins spiritele – PNL a cerut ca votul PSD din Consiliul Județean să fie atacat de prefect

Ședința de la Județ a decurs în același ton în care a început și anume cu critici de la liberali și cu impunere decisivă social democrată, prin votul final.

loading...
Liberalii au cerut AMÂNAREA votului pentru banii către primării

Ședința de Consiliu Județean prin care s-a decis repartizarea unor sume către administrațiile publice locale ale județului Botoșani a debutat cu o opoziție din partea grupului liberal.

O adolescentă din Botoşani a ajuns model de top în Dublin şi concurează la Top Model Irlanda – FOTOGALERIE

Face modelling de la 14 ani şi se pricepe de minune la asta.

ACUM: Ședință la județ, se împarte „tortul” pentru primării – SUMELE

După o consultare „oarbă” ce a avut loc ieri, 16 ianuarie 2018 în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ și la care au fost prezenți majoritatea primarilor, astăzi a fost convocat plenul județean pentru repartizarea sumelor alocate de la centru pentru destinații distincte.

Contrabandişti luaţi ca din oală şi înhăţaţi la colţ de stradă de poliţişti

Doi botoşăneni, ce se ocupau cu contrabanda, au fost surprinşi în cursul zilei de marţi de poliţişti şi arestaţi.

TEROARE într-un imobil: Un individ a spart geamul unei locuinţe, a ameninţat o tânără şi a agresat-o

Un scandal de amploare a avut loc într-un apartament din municipiu. O tânără de 20 de ani a fost ameninţată şi agresată fizic.

vivacredit.ro
Editorul care a permis poezia pornografică în numele lui Eminescu dă vina pe botoșănenii depășiți și refractari: Nu este un public experimental

După ce și-a făcut gratuit reclamă la gala de la Zilele Eminescu și a premiat o tânără care a citit o poezie pornografică ce a generat un scandal național, șeful editurii Cartea Românească învinovățește tot publicul botoșănean.

VOTAȚI CIUMA ROȘIE!
20 octombrie 2017, 10:45
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Se califică FC Botoșani în play-off?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„A fost un simulacru de gală și nu vorbesc în numele subprefectului Daniela Lozneanu, ci în numele omului Daniela Lozneanu, care a participat la o activitate și care spera să se transpună într-o altă lume, a metaforei. Am fost ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6573 lei
USD
Dolarul SUA
3.8067 lei
CHF
Francul elveţian
3.9531 lei
GBP
Lira sterlină
5.2524 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4395 lei
XAU
Gramul de aur
163.7883 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2245 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.5068 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0379 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0601 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1830 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6253 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2 o C
Dorohoi
-2 o C
Bucecea
-2 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-2 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.