Ştiri
Sute de botoşăneni refuză canalizarea adusă la poartă: Ce, îmi dau ei bani pentru WC în casă? - FOTOGALERIE

Sute de localnici din municipiul Botoşani refuză să-şi facă toalete în casă sau să se branşeze la reţelele de canalizare, în condiţiile în care s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă-canal.

Preferă în continuare latrina din fundul curţii

 

Mai precis, oamenii nu vor să se branşeze la reţeaua de canalizare şi nici să-şi amenajeze toalete în casă, chiar dacă statul a cheltuit milioane de euro din fonduri europene pentru a le aduce canalizare până la poartă. Localnicii reticenţi spun că preferă în continuare latrina din fundul curţii, pe care o consideră mai ieftină de întreţinut şi de construit. Autorităţile judeţene se arată panicate, mai ales că se apropie termenul limită oferit de Uniunea Europeană pentru nivelul de acoperire cu apa şi canalizare a întregii ţări. Din acest motiv, responsabilii merg în ultima perioadă din poartă în poartă pentru a încerca să-i convingă pe localnici.

 

300 de milioane de euro pentru reţele

 

 În 2014, a fost demarat un proiect major de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în tot judeţul Botoşani. Au fost primiţi, în etape, 300 de milioane de euro pentru modernizarea şi crearea de noi reţelele de apă şi canal. Proiectul a fost derulat de Nova Apaserv, operatorul de apă al judeţului, la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, alături de toate comunele şi oraşele din judeţ.

 

Prioritare au fost etapele de extindere a reţelelor de canalizare în cartierele mărginaşe ale municipiului Botoşani, zone cu case, care n-au beneficiat niciodată de canalizare şi apă potabilă. Din 2016 s-au construit astfel de reţele de canalizare în cartierele Tulbureni, dar şi pe străzi mărginaşe din cartierul Împărat Traian. În total au fost realizate în doi ani, până în 2018, peste 600 de racorduri la reţeaua de apă şi canal.

„La nivel de racordare a străzilor suntem 100%. Am acoperit tot. Dar de aici încolo au început problemele“, spune  pentru Adevărul, Dorel Ciubotaru, managerul de proiect.

 

„Eu privată vreau şi gata!“

 

De aceste racorduri puteau să beneficieze aproape 1.000 de oameni din cartierele Tulbureni şi Împărat Traian. Gheorghe Macriţei, de exemplu, trăieşte de o viaţă în Tulbureni şi n-a avut niciodată apă şi canal. Acum are un racord, cu cămin de apă în faţa porţii. Deşi are posibilitatea să-şi facă un grup sanitar civilizat, nea Ghiţă se uită cu neîncredere la racordul din faţă ogrăzii.

„Eu n-am avut niciodată canal. Acolo, în spatele casei, am WC-ul. Aşa m-am obişnuit, ce să mai dau parale acum să construiesc. Am 75 de ani, nu-mi mai trebuie“, spune botoşăneanul. Ca nea Ghiţă, mai sunt încă aproape 300 de localnici din Tulbureni şi Împărat Traian. „Eu vreau privată şi gata. Aşa am trăit până acum şi n-am murit. De ce se bagă ei peste pământul meu? Am act de proprietate. Ce, îmi dau ei bani de WC în casă?“, spune vecinul lui nea Ghiţă.

Managerul de proiect şi reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare spun că au avut probleme de la început cu localnicii mai conservatori.

„Peste 30% dintre locatarii acestor cartiere din Botoşani nu doreau să accepte să le montăm căminul de racord la poartă. A fost nevoie să venim cu reprezentaţii primăriei şi să le demonstrăm că este domeniul public şi că putem face asta. Majoritatea erau în vârstă. Abia după prima iarnă, când au venit copiii acasă de prin străinătate, au ajuns la gânduri mai bune. Ne-au lăsat să montăm căminele. Mulţi n-au tras şi în casă canalizarea. Au lăsat-o la poartă şi gata. Ne luptăm cu nişte mentalităţi învechite“, adaugă managerul de proiect.

 

Branşarea - prea costisitoare

 

Paul Merticaru are în jur de 50 de ani şi stă gard în gard cu nea Ghiţă, în Tulbureni. Şi-a tras canalizare în curte, şi-a făcut şi WC în casă. Tinde însă să-i înţeleagă pe cei care nu vor să-şi facă toalele civilizate.

„Costă, domule, costă. Eu am investit bani serioşi, că nu-ţi dă nimeni. Îţi aduce la poartă şi gata. De acolo, te descurci singur. Sunt oameni care nu au bani, mai ales ăştia bătrâni. De unde să sape prin curte, să tragă ţevi, să-şi modifice casa?“, spune botoşăneanul.

Nea Ghiţă îi confirmă spusele:

„Eu nu trag, că nu am bani. Mă costă peste 10.000 de lei numai să sap, cred că. De unde atâţia bani? Am 700 de lei pensie“, spune bătrânul.

Mulţi localnici sunt în aceeaşi situaţie. Mai mult decât atât, cu latrina în spatele casei fac economie şi la plata canalizării, iar apa menajeră o aruncă direct în grădină. Apă au din fântâni. „Este gratis“, completează un localnic. Situaţia este scoasă în evidenţă şi de numărul de contracte pentru servicii de apă şi canalizare încheiate de Nova Apaserv cu populaţia în aceste zone. De exemplu, numai în cartierul Împărat Traian, din 259 de branşamente, doar 161 sunt contractate. În mediul rural, managerii de proiect se aşteaptă la probleme şi mai mari.

„Abia aştept să se termine extinderile în comune precum Vorona şi Tudora, care de secole trăiesc fără canalizare şi apă. Vreau să văd ce impact va avea acolo. Vom avea de luptat cu mentalităţile. Greul abia începe. A fost mai uşor să luăm bani europeni şi să facem lucrările decât să-i convingem pe oameni“, completează Dorel Ciubotaru.
 

loading...
Cetățenii unui cartier refuză să se racordeze la rețeaua publică de canalizare - Este un beneficiu pentru ei 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACCIDENT la Copălău: Un şofer a fugit de poliţişti după care s-a izbit de un podeţ, o persoană rănită
Eveniment rutier, soldat cu o victimă, produs de un şofer botoşănean care a pierdut controlul volanului, după ce a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor.
A MURIT un fost primar de la Botoşani
O primărie botoşăneană este în doliu.
Dorinţa ministrului Educaţiei: Ora de dirigenţie ar putea să DISPARĂ
Ora de dirigenţie ar putea să nu mai existe în programa şcolară.
PLANURI ambițioase pentru retailerul Profi în următorii 5 ani
Celebrul lanţ de supermarketuri are în vedere noi investiţii.
ALERTĂ: Un nou COD GALBEN de inundaţii la Botoşani!
Hidrologii au lansat, azi noapte, o avertizare Cod Galben de inundații pentru mai multe județe din ţară.
REPARAŢII astăzi pe patru drumuri naţionale din Botoşani: Conducătorii auto sfătuiţi să circule cu prudență
Direcția Regională de Drumuri și Poduri a anunțat graficul lucrărilor preconizate pentru astăzi pe drumurile naționale din județul Botoșani.
1,5 milioane euro din bugetul de stat pentru 2019 – Investiţii în dotarea cu aparatură medicală a Spitalului Judeţean (PE)
Vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, social-democratul Dorin Birta a anunțat astăzi că pentru anul 2019 Guvernul PSD a alocat fonduri de la bugetul de stat în valoare de 1,5 milioane euro pentru dotarea cu echipamente medicale noi a Spitalului Mavromati. 
Un tânăr botoşănean şi soţia sa au câştigat 50.000 de euro în instanţă după ce s-au căsătorit, în direct la TV – FOTO
Un celebru show de televiziune s-a lăsat cu un proces răsunător.
Sindicatele din Ministerul Muncii îl acuză pe Marius Budăi că face campanie pe spatele pensionarilor și funcționarilor
Un nou scandal se ţese în aceste zile în jurul Guvernului. 
Iftime ar vrea să-l aducă pe Teixeira de la FCSB: E interesant foc
Filipe Teixeira, 38 de ani, și-a încheiat contractul cu FCSB, însă echipele din România sunt în continuare cu ochii pe el. După CFR Cluj, și FC Botoșani „tânjește” după mijlocașul portughez.
Căminul cultural de la Mihăileni transformat de un celebru violonist într-o adevărată sală de concerte – FOTO
Zeci de bătrâni, tineri şi copii au luat parte la eveniment.
Cum să îți întreții smartphone-ul: Sfaturi pentru un telefon perfect funcțional
(P) Telefonul mobil a devenit un obiect indispensabil omului. Multe persoane isi doresc telefoane tot mai scumpe, mai performante, mai ales ca, intr-o oarecare masura, smartphone-ul ramane si o exprimare a statutului social al omului.
POVESTEA botoșăneanului întors din Polonia pentru o afacere de familie - Fără muncă nu faci nimic
Există și botoșăneni care se întorc din străinătate pentru a-și face un trai mai bun acasă unde își deschid o afacere.
Protecția Consumatorilor o caută pe femeia care făcea suc cu apă de la pompa din Cornișa, comercianta este DE NEGĂSIT
Un clip în care o femeie făcea suc pe iarba din Parcul de Agrement Cornișa folosindu-se de apa pentru udarea gazonului a devenit viral pe internet dar și în presa națională. Autoritățile locale s-au autosesizat în urma scandalului cu sucul făcut pe spațiul verde și surprins de către un consumator din Botoșani. 
ANGAJĂRI la Cornișa, de la om de serviciu la bufetieri sau administrator pentru restaurant
Schema de personal de la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa încă nu este completă 100%.
SPIONAJ la E.ON: Un șef fura în weekend datele clienților din Botoşani şi din alte judeţe, pentru a le vinde
Anchetă explozivă finalizată de procurorii de la Crimă Organizată. 
Tânăr băgat după gratii la Botoşani pentru amor cu o elevă
Un tânăr va petrece luni bune după gratii în Penitenciarul Botoşani.
Zeci de mii de șoferi ținuți în stand-by cu taxa auto: CÂȚI botoșăneni și-au primit banii
Peste 13.500 de șoferi botoșăneni își așteaptă banii pe taxa auto.
Mârâieli politice și pe mizeria de la Cornișa: Urban Serv NU a primit nicio solicitare OFICIALĂ de la Primărie
La o zi după ieșirile publice ale directorului Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) cu privire la salubrizarea din parcul de agrement Cornișa, directorul de la societatea Urban Serv a reacționat.
PERICOL la iarbă verde pentru copii – Câteva cazuri au ajuns la spital
Odată cu încălzirea temperaturilor, ieșitul la iarbă verde începe să devină un lucru frecvent. Iar în unele cazuri, o ieșire în natură poate duce la situații mai puțin plăcute.
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
„Nu am fost solicitați. Nu putem să acționăm pentru că după cum știți, Curtea de Conturi vine în controale încrucișate. Nu putem să acționăm decât în baza unei comenzi clare și ferme și am fi făcut-o cu cea mai mare pl ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7625 lei
USD
Dolarul SUA
4.2638 lei
CHF
Francul elveţian
4.2211 lei
GBP
Lira sterlină
5.4024 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8610 lei
XAU
Gramul de aur
174.6516 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2379 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4585 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9394 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1839 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6377 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.