Ştiri
Sute de botoşăneni refuză canalizarea adusă la poartă: Ce, îmi dau ei bani pentru WC în casă? - FOTOGALERIE

Sute de localnici din municipiul Botoşani refuză să-şi facă toalete în casă sau să se branşeze la reţelele de canalizare, în condiţiile în care s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă-canal.

Preferă în continuare latrina din fundul curţii

 

Mai precis, oamenii nu vor să se branşeze la reţeaua de canalizare şi nici să-şi amenajeze toalete în casă, chiar dacă statul a cheltuit milioane de euro din fonduri europene pentru a le aduce canalizare până la poartă. Localnicii reticenţi spun că preferă în continuare latrina din fundul curţii, pe care o consideră mai ieftină de întreţinut şi de construit. Autorităţile judeţene se arată panicate, mai ales că se apropie termenul limită oferit de Uniunea Europeană pentru nivelul de acoperire cu apa şi canalizare a întregii ţări. Din acest motiv, responsabilii merg în ultima perioadă din poartă în poartă pentru a încerca să-i convingă pe localnici.

 

300 de milioane de euro pentru reţele

 

 În 2014, a fost demarat un proiect major de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în tot judeţul Botoşani. Au fost primiţi, în etape, 300 de milioane de euro pentru modernizarea şi crearea de noi reţelele de apă şi canal. Proiectul a fost derulat de Nova Apaserv, operatorul de apă al judeţului, la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, alături de toate comunele şi oraşele din judeţ.

 

Prioritare au fost etapele de extindere a reţelelor de canalizare în cartierele mărginaşe ale municipiului Botoşani, zone cu case, care n-au beneficiat niciodată de canalizare şi apă potabilă. Din 2016 s-au construit astfel de reţele de canalizare în cartierele Tulbureni, dar şi pe străzi mărginaşe din cartierul Împărat Traian. În total au fost realizate în doi ani, până în 2018, peste 600 de racorduri la reţeaua de apă şi canal.

„La nivel de racordare a străzilor suntem 100%. Am acoperit tot. Dar de aici încolo au început problemele“, spune  pentru Adevărul, Dorel Ciubotaru, managerul de proiect.

 

„Eu privată vreau şi gata!“

 

De aceste racorduri puteau să beneficieze aproape 1.000 de oameni din cartierele Tulbureni şi Împărat Traian. Gheorghe Macriţei, de exemplu, trăieşte de o viaţă în Tulbureni şi n-a avut niciodată apă şi canal. Acum are un racord, cu cămin de apă în faţa porţii. Deşi are posibilitatea să-şi facă un grup sanitar civilizat, nea Ghiţă se uită cu neîncredere la racordul din faţă ogrăzii.

„Eu n-am avut niciodată canal. Acolo, în spatele casei, am WC-ul. Aşa m-am obişnuit, ce să mai dau parale acum să construiesc. Am 75 de ani, nu-mi mai trebuie“, spune botoşăneanul. Ca nea Ghiţă, mai sunt încă aproape 300 de localnici din Tulbureni şi Împărat Traian. „Eu vreau privată şi gata. Aşa am trăit până acum şi n-am murit. De ce se bagă ei peste pământul meu? Am act de proprietate. Ce, îmi dau ei bani de WC în casă?“, spune vecinul lui nea Ghiţă.

Managerul de proiect şi reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare spun că au avut probleme de la început cu localnicii mai conservatori.

„Peste 30% dintre locatarii acestor cartiere din Botoşani nu doreau să accepte să le montăm căminul de racord la poartă. A fost nevoie să venim cu reprezentaţii primăriei şi să le demonstrăm că este domeniul public şi că putem face asta. Majoritatea erau în vârstă. Abia după prima iarnă, când au venit copiii acasă de prin străinătate, au ajuns la gânduri mai bune. Ne-au lăsat să montăm căminele. Mulţi n-au tras şi în casă canalizarea. Au lăsat-o la poartă şi gata. Ne luptăm cu nişte mentalităţi învechite“, adaugă managerul de proiect.

 

Branşarea - prea costisitoare

 

Paul Merticaru are în jur de 50 de ani şi stă gard în gard cu nea Ghiţă, în Tulbureni. Şi-a tras canalizare în curte, şi-a făcut şi WC în casă. Tinde însă să-i înţeleagă pe cei care nu vor să-şi facă toalele civilizate.

„Costă, domule, costă. Eu am investit bani serioşi, că nu-ţi dă nimeni. Îţi aduce la poartă şi gata. De acolo, te descurci singur. Sunt oameni care nu au bani, mai ales ăştia bătrâni. De unde să sape prin curte, să tragă ţevi, să-şi modifice casa?“, spune botoşăneanul.

Nea Ghiţă îi confirmă spusele:

„Eu nu trag, că nu am bani. Mă costă peste 10.000 de lei numai să sap, cred că. De unde atâţia bani? Am 700 de lei pensie“, spune bătrânul.

Mulţi localnici sunt în aceeaşi situaţie. Mai mult decât atât, cu latrina în spatele casei fac economie şi la plata canalizării, iar apa menajeră o aruncă direct în grădină. Apă au din fântâni. „Este gratis“, completează un localnic. Situaţia este scoasă în evidenţă şi de numărul de contracte pentru servicii de apă şi canalizare încheiate de Nova Apaserv cu populaţia în aceste zone. De exemplu, numai în cartierul Împărat Traian, din 259 de branşamente, doar 161 sunt contractate. În mediul rural, managerii de proiect se aşteaptă la probleme şi mai mari.

„Abia aştept să se termine extinderile în comune precum Vorona şi Tudora, care de secole trăiesc fără canalizare şi apă. Vreau să văd ce impact va avea acolo. Vom avea de luptat cu mentalităţile. Greul abia începe. A fost mai uşor să luăm bani europeni şi să facem lucrările decât să-i convingem pe oameni“, completează Dorel Ciubotaru.
 

loading...
Cetățenii unui cartier refuză să se racordeze la rețeaua publică de canalizare - Este un beneficiu pentru ei 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fraudă INFORMATICĂ de mari dimensiuni, doi botoșăneni trimiși în judecată
Metoda nu este una nouă ori deosebit de ingenioasă, însă a dat roade, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de euro.
Botoșănean în stare gravă transferat cu elicopterul la Brașov, după ce a fost REFUZAT la Iași
Bărbatul avea arsuri de gradul II şi III la mâini și la picioare şi avea nevoie de îngrijire specifică marelui ars.
Dacă știi MESERIE ești căutat în Europa: Sute de locuri de muncă pentru botoșăneni
De la culegător de fructe și faianțar până la antrenor de gimnastică ritmică sau specialist IT.
IMAGINILE dezastrului: Locatari evacuați, apartament distrus de flăcări - GALERIE FOTO
Incendiul izbucnit în această dimineață într-un apartament din municipiul Botoșani a lăsat în urmă imagini de coșmar.
Astăzi îl cinstim pe Octav Onicescu, GENIUL în matematici născut la Botoșani
Născut pe 20 august 1892, la Botoșani, Octav Onicescu este primul român care își trece doctoratul în matematici la Roma, obținând calificativul Magna cum laude în fața unei comisii alcătuite din 11 profesori universitari.
ACUM: Apartament cuprins de flăcări, bătrân salvat de un pompier aflat în timpul liber - GALERIE FOTO
Mai multe echipaje de intervenție se află în aceste momente pe strada Parcul Tineretului, din municipiul Botoșani.
Ea este Ioana și locuiește pe STRADĂ: Tu ce poți face pentru ea?
A crescut în unul din centrele de plasament din Botoșani, dar nu s-a gândit niciodată că de fapt va duce dorul acelui loc unde avea un pat, un duș și o masă caldă, adică lucruri pe care nu credea vreodată că le-ar putea pierde.
Mare surpriză la celălalt concurs de la Prefectură, șefa cancelariei s-a retras – EXPLICAȚIILE deciziei
Dacă social-democrata Andreea Andrei a participat la concursurile organizate luni de Prefectură pentru ocuparea unor posturi vacante, secretarul executiv al PSD Botoșani s-a retras chiar în ziua în care ar fi trebuit să susțină proba scrisă.
Enache i-a tras țeapă lui Becali: Trebuia să îmi mai răspundă la telefon
Fostul antrenor al FC Botoșani devine, astfel, cel de-al șaselea nume care îl refuză pe Becali în doar trei săptămâni.
FAZA ZILEI: Moldoveanca generoasă a arătat tot, fără jenă
O blondă a atras toate privire la meciul FC Botoşani - U Craiova.
MINUNEA din Nord: Orașul mic din Botoșani care se face MARE în fiecare august - GALERIE FOTO
Doi fraţi, Ştefan şi Alexandru, alături de prietenii lor din Cluj, câteva sute de voluntari din toată țara şi o mână de dărăbăneni inimoşi. Cel mai nordic oraş din țară capătă superlative care în urmă cu cinci ani nu păreau posibile.
Cursă teroare cu un BMW: A rupt totul în cale și s-a răsturnat în curtea unei vile – FOTOGALERIE
Un echipaj de prim-ajutor al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a intervenit luni seara în satul Mănăstirea Doamnei din comuna Curtești.
ANUNȚ CECCAR: Se primesc cereri de înscriere la examenul pentru expert contabil și contabil autorizat
CECCAR Filiala Botoșani primește cereri de înscriere pentru examenul de acces la profesia de expert contabil și de contabil autorizat, care se va desfășura în perioada 05 - 06 octombrie 2019.
Val de directori noi numiți înaintea începerii noului an școlar – LISTA
În Consiliul de Administrație de astăzi s-a aprobat și lista cu coordonatorii unităților de învățământ din județul Botoșani numiți cu detașare în interesul învățământului pentru un an de zile.
Ce obiective are un avocat de drept comercial? Iată când trebuie să apelezi la servicii de consultanță
(P) Un avocat de drept comercial are un rol foarte important pentru o companie, datorita faptului ca acorda consultanta in orice stadiu s-ar afla aceasta si le ofera clientilor cele mai bune solutii pentru problemele juridice cu care se confrunta.
PATRU inspectori școlari noi în educația botoșăneană – LISTA completă
În cadrul unei ședințe a Consiliului de Administrație care s-a întrunit în cursul zilei de luni, 19 august 2019 a fost votată lista cu inspectorii școlari numiți prin prin detașare în interesul învățământului.
Peste 200 de școli cu toaletă în curte la Botoșani, șantiere în alte zeci de unități
Suntem în anul 2019, iar la Botoșani încă vorbim de școli cu toalete în curte. Din nefericire, însă județul nostru este fruntaș la acest capitol.
Incendiu uriaș la Botoșani, pompierii se luptă cu flăcările de PATRU ORE - GALERIE FOTO
Pagubă semnificativă pentru un botoșănean căruia i s-au aprins bunurile.
Salariile în Primărie acoperite până în septembrie, Flutur întrebare către „privați”: Dvs. aveți vouchere de vacanță?
Soluția rezolvării problemei financiare pentru plata salariilor în Primăria Botoșani ar fi fost prin alocarea unei sume mai mari la rectificarea pozitivă a bugetului național.
Polițiștii au început vânătoarea piraților auto, ministrul MAI mesaj către șeful Poliției de la Botoșani
În contextul cazului dramatic de la Caracal, Poliția este în alertă și a demarat ample controale.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
„Situația este valabilă în toată țara, nu numai într-un anumit județ. Vă dăm exemplu cu activitățile din luna în august în școli, mai avem activitatea de inspecție care se face prin corpul de control al ministrului. Avem ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7284 lei
USD
Dolarul SUA
4.2575 lei
CHF
Francul elveţian
4.3494 lei
GBP
Lira sterlină
5.1609 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9953 lei
XAU
Gramul de aur
205.1029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2432 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4534 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8836 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2112 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1835 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.