Ştiri
Tatăl ei a condus ani buni Filarmonica din Botoșani, astăzi fiica îi calcă pe urme: Era profund îndrăgostit de muzică / Am vrut să fiu și eu un mic tata - FOTO

Este cântăreață, pianistă și compozitoare și este omul care a învățat să se cunoască prin muzică, prin renunțare la aceasta și apoi prin reinventarea muzicii.

Pentru Leyah, rețeta perfectă este dată de pian plus voce. Niciodată pian fără voce sau voce fără pian.

 

Pe numele ei adevărat Magdalena Marica, Leyah s-a născut la Botoșani, într-o familie de iubitori de muzică clasică. Fiica lui Modest Cichirdan, fost dirijor și director al Filarmonicilor din Botoșani și Craiova, Leyah a început pianul la 5 ani, pentru ca mai bine de 10 ani mai târziu să își facă debutul pe scena Filarmonicii, chiar sub bagheta tatălui său.

 

”Eu sunt născută la Botoșani, dar de la doi ani și jumătate am crescut la Craiova. Tatăl meu a primit un post acolo, iar eu mi-am petrecut copilăria în Filarmonică și în Operă. Am vrut să fiu cântăreață de operă mai întâi. Eram fascinată de cântat, teatru, muzică, costume, peruci. Opera era totul”, mărturisește fiica lui Modest Cichirdan într-un interviu pentru life.ro.

 

Acum, Leyah, în plină ascensiune muzicală, propune publicului său un stil de muzică inedit, cinematic pop, și un mesaj puternic, dedicat copiilor aflați în zone de război.

 

 

”Am vrut să fiu și eu un mic tata”


 


 

De ce ai făcut tu pian?

 

”Într-un fel, asta a fost tradiția familiei. Și sora mea a făcut pian. Tatăl meu, dirijorul Modest Cichirdan, și-a dorit foarte mult ca și copiii lui să-i urmeze. Dar îmi pare foarte bine că am făcut pian”, spune Leyah.

 

Cum te-a influențat pe tine, ca artist, personalitatea tatălui tău?

 

”Tata m-a ghidat foarte frumos din umbră. A avut această putere de a-mi arăta lucrurile în cel mai frumos fel posibil din punct de vedere muzical. Nu m-a forțat niciodată să fac ceva ce nu mi-ar fi plăcut, nu cred că m-ar fi încurajat vreodată să fac performanță în zona cântatului la pian dacă nu ar fi crezut că pot să o fac cu adevărat. Mai puțin am crezut eu în mine. Uneori, când eram mică, îl întrebam dacă eu am luat pe bune un premiu. Pentru că el era o persoană marcantă în oraș, iar copiii spuneau că datorită lui am luat un premiu. Iar el mi-a spus: ”eu nu am cântat la pian în locul tău. Dacă tu nu cântai la pian așa cum ai cântat, nu ai fi putut să iei acel premiu sau nu ai fi luat nota respectivă la examen”. Într-un fel pe care nu l-am conștientizat decât mai târziu, am vrut să fiu și eu un mic tata, acel artist care să trăiască prin muzică. Tata era profund îndrăgostit de muzică. La noi în casă se asculta zilnic muzică, iar vinerea eram cu toții la concert la Filarmonică. Nu a existat o zi de vineri în care să lipsim de la acest concert. După fiecare concert pe care îl susținea, când eu țineam reportofonul și înregistram tot, primul lucru pe care îl făcea când ajungea acasă, la 9:30 seara, scotea caseta din cutie, se ducea la el în birou, închidea ușa și asculta concertul. Pentru el era important să știe cum a fost. Tata m-a ghidat din umbră și mi-a insuflat atât de puternic această dragoste pentru muzică încât mi-a intrat extrem de bine în minte că sunt un om făcut pentru muzică și asta trebuie să fac. Asta m-a urmărit și mă va urmări mereu”.

 

De ce vorbești despre el la trecut ?

 

”Pentru că tata nu mai este din 2020. Era un om mult mai viu și mai tânăr decât mulți dintre noi, care suntem foarte tineri. Era un om plin de planuri. Spre surprinderea tuturor, lucrurile s-au întâmplat cum s-au întâmplat și el nu mai este”.

 

 

Modest Cichirdan, 14 ani la Botoșani

 

Modest Cichirdan s-a născut la 13 aprilie 1941, în Lipcani, judeţul Hotin, și s-a stins din viață pe 18 iulie 2020, la București. A început studiile muzicale în oraşul Râmnicu Vâlcea. În perioada 1961-1966, urmează cursurile Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti și debutează ca dirijor în 1966, la pupitrul Filarmonicii din Arad. Activează, pentru scurt timp, ca instrumentist în orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara. Tot aici dirijează, în paralel, orchestra de cameră a Filarmonicii.

 

Începând cu anul 1972 se stabileşte în Botoşani, îndeplinind calitatea de dirijor şi apoi de director al Filarmonicii din localitate. ”Se remarcă prin iniţiative artistice îndrăzneţe, prin concerte de ţinută interpretativă, fapt ce a atras atenţia opiniei publice asupra calităţilor sale artistice, impunându-se ca una dintre personalităţile muzicale de luat în seamă pe plan naţional”, scria în revista „Mozaicul” criticul Gheorghe Fabian.


 


Modest Cichirdan (1941 - 2020)

 

În 1986, este rugat să accepte transferul la Filarmonica “Oltenia”, într-un moment de incertitudine managerială a instituţiei. Ocupă postul de dirijor (1986-2003) şi de director (1986-1990) al Filarmonicii, propunând un program temeinic de relansare artistică a colectivului în plan local, regional, naţional şi internaţional. În perioada 1991-1994 a fost director al Teatrului Liric “Elena Teodorini” Craiova.

 

La Botoșani ”au fost cei mai frumoși ani din viață”

 

O evocare emoționantă a perioadei petrecute la Botoșani făcea însuși dirijorul Modest Cichirdan în urmă cu mulţi ani, atunci când Filarmonica ”George Enescu” aniversa 50 de ani de la înființare.

 

”Îmi amintesc mereu cu emoție de anii petrecuți la pupitrul Filarmonicii din Botoșani, și nu au fost puțini… au fost 14 ani în care am slujit cu dăruire și devotament această instituție, în calitate de dirijor și apoi de director”, spunea muzicianul Modest Cichirdan.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
DOLIU: S-a stins un mare dirijor și folclorist născut în Botoșani - FOTO
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică

 

 

Probleme pentru un titular de la FCSB înainte de meciul cu FC Botoșani
Elias Charalambous are bătăi de cap chiar înainte de meciul cu FC Botoșani de duminică, 25 februarie 2024.
Durere la moartea unei mămici de 42 de ani: Un simbol al iubirii necondiționate și al spiritului neînfrânt
Asociația „Salvează o Inimă” a organizat o campanie de strângere de fonduri, însă din nefericire femeia s-a stins din viață vineri, 23 februarie 2024.
Carte realizată în memoria Alexandrei Ivanov cu poezii și mărturii tulburătoare: Lansăm o invitație pentru toți...
Invitație lansată pentru toate persoanele care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov, tânără moartă la Maternitatea Botoșani.
Necaz la vamă pentru un șofer prins cu o mașină „fantomă”
Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz. 
Asfalt turnat pe o stradă de la periferia orașului – FOTOGALERIE
Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Un oraș din Suceava a devenit oficial stațiune turistică
Lista noilor stațiuni a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Doina Federovici, printre nominalizări: Ciolacu vrea mai multe doamne în funcțiile de top din administrație  
Declarațiile au fost făcute la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Mureş. 
Cu polițiștii pe urmele lui: Un botoșănean s-a izbit cu mașina într-un bar – FOTOGALERIE
Botoșăneanul nu a oprit la semnalele polițiștilor suceveni.
Bagaj suspect la Uvertura Mall, desfășurare de forțe seara trecută – VIDEO
A fost agitație vineri seară lângă cel mai mare centru comercial din Botoșani.
Iftime, enervat de amenințările cu exodul primarilor: Pleacă așa cu două valize de voturi în spate? / Ce, sunt singurii? VIDEO
Amenințările mai mult sau mai puțin voalate pe care unii primari le-au făcut după acțiunile declanșate de conducerea centrală privind impunerea lui Valeriu Iftime în funcția de președinte interimar al PNL Botoșani l-au enervat pe omul de afaceri.
Chirii majorate cu câțiva lei pentru specialiștii din Sănătate – LISTA prețurilor
Cuantumul actualizat al chiriilor va fi aprobat de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 28 februarie 2024.
Fotbalistul din Botoșani, salt spectaculos, de la Memorialul Ion Bordeanu la Liga 1 – VIDEO
Este unul dintre jucătorii de perspectivă de la FC Botoșani.
Săptămână încărcată de filme la Happy Cinema – PROGRAMUL
Cinematrograful din Uvertura Mall a anunțat numeroase filme ce vor fi proiectate în perioada 23-29 februarie 2024.
OFICIAL: Portarul bosniac a semnat cu FC Botoșani
Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a clubului astăzi, 23 februarie 2024. 
ASTĂZI: Monica Adăscăliței reconfirmată pe funcția de manager a Spitalului Județean Mavromati
Primul mandat de interimat pentru medicul urgentist numit în funcția de conducere a celui mai mare spital al județului a expirat deja.
REZULTATE simulare Evaluarea Națională: Nicio medie de 10 la Botoșani – PROCENTUL de promovare la ambele probe
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani a primit rezultatele centralizate ale simulării Evaluării Naționale 2024.
Se închide patinoarul din parcul de agrement Cornișa, rămas bun cu mascota Minnie
Botoșănenii mai pot profita câteva zile de distracția pe gheață.
Examenul auto: „Sala” se va putea da oriunde în țară, instructor de la Botoșani - Așa se vor reduce timpii de așteptare
Camera Deputaților a adoptat la jumătatea lunii februarie a acestui an un proiect care prevede ca examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere să poată fi dat oriunde în țară, nu numai în localitatea de domiciliu a candidaților.
Botoșani, printre județele cu cele mai mici salarii din Moldova
Angajații vor avea de suferit și în următorii trei ani.
Elicopterul SMURD chemat pentru un botoșănean în stare gravă
Aeronava sanitară a fost chemată astăzi, 23 februarie 2024, în cel de-al doilea municipiu al județului. 
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
13.5 o C
Dorohoi
12.1 o C
Bucecea
11.1 o C
Darabani
10.4 o C
Saveni
14.3 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.