Ştiri
Trecutul trăiește în prezent la Botoșani: Turul ISTORIC al orașului - FOTO

Județul nostru este încărcat de frumusețe și istorie. Din acest motiv, este recunoscut ca și locul unde trecutul trăiește prin prezent. Chiar dacă este iarnă, putem vizita locuri încărcate de istorie.

Astăzi ne-am gândit să îți prezentăm turul istoric al orașului nostru. Mulți turiști care ne vizitează aleg să-l parcurgă însoțiți de un ghid de la Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Botoșani.

 

Să începem:

 

1. Mănăstirea Popăuți

 

A fost clădită pe moșia domnească în anul 1496 de Ștefan ce Mare, în zona numită Popăuți. Făcea parte dintr-un ansamblu fortificat care cuprindea un palat domnesc și un turn clopotniță. Din anul 1750, s-a transformat în mănăstire de călugări.

 

2. Parcul Mihai Eminescu

 

 

A fost Grădina Publică Vârnav. Păstrează lacul artificial, dar și copaci contemporani cu Mihai Eminescu. Este locul în care se plimbau și botoșănenii de rând, dar și oameni de cultură, care trăiau aici sau vizitau aceste locuri.

 

3. Monumentul Răscoalei de la 1907

 

 

 

A fost ridicat în perioada comunistă în anul 1978, de sculptorul Gavril Covalschi, în memoria țăranilor care s-u răsculat la Flămânzi, Botoșani și a devenit un simbol al orașului.

 

4.Casa Antipa

 

A fost construită în anul 1860. Clădirea se deosebește prin stilul ei arhitectural, de inspirație franceză, cu reminiscențe rococo. Aici s-a născut marele biolog Grigore Antipa și fratele lui Nicolae Leon.

 

5. Tribunalul Botoșani

 

Primul tribunal ”giudecătoresc” din Botoșani s-a înființat la 1 ianuarie 1832  și a funcționat în casele lui Neculai Damianovici. La începutul anului 2002, pe lângă clădirea veche (realizată de marele arhitect Petre Antonescu) s-a construit o nouă clădire a Judecătoriei Botoșani în apropierea vechii clădiri.

 

6. Liceul de fete ”Carmen Silva” Casa Corpului Didactic

 

 Are o istorie de peste 122 ani. Ridicată în 1908 de către Nicolai Sofian (fost primar al orașului) construită în stil eclectic, clădirea se remarcă printr-o armonie specială și a fost folosită ca școală până după 1944. În prezent, în această clădire își desfășoară activitatea Corpul Didactic.

 

7. Casa ”Ventura”

Este construită în stil neoclasic, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Poartă numele renumitei actrițe, românca Maria Ventura, care juca pe scena română, franceză și evreiască. Din anul 2012, funcționează Muzeul de Etnografie Botoșani și Școala Populară de Arte.

8. Casa memorială ”Nicolae Iorga”

A fost construită în secolul al XIX-lea. Aici a trăit marele istoric vreme de 4 ani. În 1965 a fost reabilitată, iar din 1977 a devenit secție a Muzeului Județean de Istorie.

 

9. Liceul ”A.T.Laurian”

 

Gimnaziul din Botoșani a luat ființă în 1859, anul care a rămas în istoria românilor ca an al înfăptuirii Unirii Moldovei și Țării Românești. Este o instituție cu tradiție a învățământului , cu o istorie  de peste 150 de ani. Aici au învățat mari personalități ale culturii românești ca Nicolae Iorga, Elie Radu, Octav Onicescu și alții.

 

10. Biserica Romano-Catolică ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Este cea mai importantă biserică catolică din județ. A fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil neogotic.

11.Casa ”Bolfosu”

 

Este construită în urmă cu peste 200 de ani pe locul celui mai vechi han din Moldova. A aparținut lui Garabet ”Bolfosu”, un bogat negustor armean. Orașul Botoșani era un important nod comercial între Marea Neagră și Marea Baltică.

 

12. Biserica Armeană ”Sfânta Maria”

 

A fost ridicată în secolul al XIV-lea (1350). Este cea mai veche biserică armeană din Europa și este o piesă de rezistență în viața culturală a comunității armenești.

 

 

13. Biserica Lipovenească ”Nașterea Maicii Domnului”

 

Este o biserică de rit vechi, ce a fost ridicată în 1853. Poartă hramul Nașterii Maicii Domnului și este un important centru cultural, religios și istoric în zonă.

 

14. Casa ”Ciomac Cantemir”

 

Construită în 1800 în stil moldovenesc, cu pridvor brâncovenesc, este un model de casă de târgoveți, din ansamblul medieval al Botoșaniului. Acum se află sediul Fundației ”Ștefan Luchian”.

 

15. Biserica ”Sfântul Gheorghe”

 

A fost clădită în anul 1551 de către Elena Rareș. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul și ocrotitorul orașului Botoșani.

 

16. Centrul Istoric

 

Centrul Vechi al Botoșaniului, o colecție de clădiri ”simbol” care îmbină aproape perfect istoria și modernismul. Are o vechime de peste 100 de ani și este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din Moldova.

 

17. Grupul statuar ”Compania de mitraliere Maior Ignat în atac”

 

A fost realizat în anul 1929 de sculptorul botoșănean, Horia Miclescu, în memoria maiorului Grigore Ignat, răpus de gloanțe în august 1917 în bătălia de la Răzoare, Mărășești. Cele patru scuturi amplasate pe colțuri, reprezintă cele patru provincii istorice.

 

18. Casa ”Ankele”

 

Construită pe colț și cu vedere de pe cele două căi pietonale, construcția datează din anul 1836, dă o notă aparte Centrului Vechi al orașului . Caro I Ankele, un mare negustor armean, a avut aici un magazin universal  cu utilaje agricole, automobile și un atelier mecanic.

 

19. Biserica ”Uspenia”

Ctitoria Doamnei Elena Rareș în anul 1552, este biserica unde a fost botezat Mihai Eminescu. În anul 1810, a fost afectată grav de un incendiu mistuitor. Au urmat mai multe restaurări, ultimul în anul 1995.

 

20. Casa în care s-a născut Mihai Eminescu

 

Pe locul acestei clădiri a fost casa în care s-a născut poetul M. Eminescu la data de 15 ianuarie 1850. Aici a stat până la vârsta de 4 ani, după care se mută la Ipotești împreună cu familia, unde își petrece restul copilăriei.

 

21. Cuptoarele medievale de redus minereu și ars ceramică

 

Au fost descoperite în timpul lucrărilor în parcarea din Centrul Vechi al orașului (2008-2011). Datează din epoca lui Alexandru ce Bun și dovedește faptul că aici era de fapt centrul Vechi Meșteșugăresc.

 

22. Casa ”Sommer”

 

Această clădire a fost ridicată de către negustorul evreu Hirsch Sommer la mijlocul secolului al XIX-lea și are un stil arhitectural eclectic.

 

23. Casa ”Moscovici”

 

Construită în anul 1872, a fost refăcută în 1888, de bancherul evreu, Boris Moscovici. Are patru fațade individualizate și o arhitectură eclectică de factură baroc- palladian. În perioada interbelică a funcționat Palatul Camerei de Comerț.

 

24. Biblioteca județeană

 

A fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de baieţi "Marchian". Primul său bibliotecar a fost V. Nadejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean.

 

25. Sinagoga Mare-OicheSil

 

A fost construită în anul 1834 și este una dintre cele mai vechi sinagogi din Moldova. În interior sunt reprezentări ale scenelor din Ierusalim.

 

26. Teatrul ”Mihai Eminescu”

 

Clădirea teatrului a fost construită în anul 1914. În anul 1944 frumoasa clădire este parțial distrusă de un bombardament. Este refăcută în anul 195 cu o arhitectură comunistă. În prezent este în renovare ți va reveni la vechea arhitectură din 1914.

 

27.Clădirea Primăriei

 

Este construită în secolul al XIII-lea într-un stil eclectic cu influență germană. Clădirea a fost restaurată între anii 1906-1914 și 2008-2011. În prezent clădirea găzduiește Primăria orașului Botoșani.

 

28. Casa ”Văsescu”

 

A fost construită în 1880 și a aparținut unui important om politic al secolului XIX-lea, Alexandru Văsescu. A găzduit o perioadă internatul ți Liceul de fete ”Carmen Sillva” Botoșani. În prezent își desfășoară activitatea Direcția Județeană pentru Cultură.

 

29. Muzeul Județean

 

Muzeul Județean de Istorie, amenajat în fosta Prefectură a județului Botoșani, între anii 1904-1913, prezintă cele mai semnificative momente ale evoluției zonei Botoșanilor din preistorie până în contemporanitate. Din complexul Muzeului Județean Botoșani fac parte mai multe secții- case memoriale pe tot cuprinsul județului.

 

30. Casa ”Pisochi”

 

Este casa în care a locuit o importantă personalitate a orașului, colonelul Nicolae Pisoschi, aghiotantul lui Alexandru Ioan Cuza. S-a făcut remarcat prin lupta lui pentru unirea Principatelor Române.

 

31. Atetierul de Ceramică Kuty al familiei Iacinshi

 

Atelierul de ceramică al familiei Iacinschi este singurul din judeţulBotoşanişi al doilea din România, după cel de la Rădăuţi - Suceava, care produce farfurii, căni, sfeşnice, căniţe, castroane, străchini sau obiecte de decor realizate manual după o tehnică practicată începând din secolul al XIV-lea.

loading...
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL:

download from google play download from apple store
Antrenorul clujenilor e praf înaintea meciului cu FC Botoșani: Ar mai lipsi să-mi pun patul aici
FC Botoșani o întâlnește sâmbătă, de la ora 21:00, pe CFR Cluj într-un meci din cadrul etapei a VII –a din Liga 1. Partida are loc la patru zile după cea jucată de ardeleni în play-off – ul Champions League, iar antrenorul acestora a decis să odihnească mai mulți fotbaliști.
Sucevenii au decis să filmeze non-stop ieșirea spre Botoșani, camere video optimizate pentru plăcuțele de înmatriculare
Numărul camerelor video de supraveghere video care vor filma zi şi noapte ce se întâmplă pe străzile municipiului Suceava, dar şi în alte zone de interes public, va fi suplimentat în perioada următoare, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.
Aflat în concediu medical, președintele CJ primește cadou un director de cabinet
Consilierii județeni se vor întruni pe 29 august în ședință ordinară și vor dezbate, printre altele, un proiect de hotărâre privind organigrama și statul de funcții.
După aproape 20 de ani un celebru actor se întoarce la Dorohoi: În liceu am jucat volei în sala teatrului
Devenit cunoscut în toată țara după apariția în mai multe seriale și emisiuni la posturile centrale de televiziune, dorohoianul Octavian Strunilă va reveni în orașul natal.
Judecătoare de la Botoșani, poziție dură la adresa ministresei Justiției: ”Intervalul oral” și ”infrancțiunile” sunt noutățile revoluționare
Preşedintele Secţia a II-a Civilă, de Contecios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Botoșani a luat atitudine după ce ministrul Justiției, Ana Birchall (foto), a anunțat proiectul de ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru lipsirea de libertate.
Primarul Flutur atacat de ministru că ține banii pentru var și panseluțe
Într-o conferință de presă anterioară, primarul Cătălin Flutur critica modul în care s-au făcut repartizările pe unități administrativ teritoriale, la rectificarea pozitivă a bugetului de stat unde, municipiul Botoșani a beneficiat de infinit mai puțini bani față de alte orășele cu populație mai mică.
ACCIDENT în municipiu, femeie lovită pe trecerea de pietoni
Un nou accident rutier s-a petrecut vineri după-amiază în municipiul reședință de județ. 
PSD Botoșani merge la prezidențiale cu Viorica Dăncilă
Social democrații botoșăneni continuă seria conferințelor de presă organizate la sediul PSD din strada Cuza Vodă.
ASTĂZI: Bărbat agresiv adus cu SMURD-ul la spital, au fost chemați și polițiștii - FOTOGALERIE
Un bărbat a ajuns vineri la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean .
Noi cazuri de pestă porcină în județ, se cere sprijinul crescătorilor de animale: Evoluţia bolii ia amploare - FOTO
În cazul porcilor morți, buletinele de analize au confirmat prezența virusului pestei porcine africane.
Final de vară cu SURPRIZE pentru copiii din Botoșani și Darabani
Spectacole interactive, cu mesaje educațional-culturale, create special pentru copii.
Prefectul Șlincu cu o sumedenie de șefi, controale la școlile din Botoșani – GALERIE FOTO
Mai mulţi directori ai unităţilor de învăţământ din judeţ au primit în această săptămână vizita prefectului Dan Şlincu.
O școală din Botoșani angajează persoane cu studii MEDII
Candidații pot depune dosarele până pe 4 septembrie.
Apel de suflet: Un asistent botoșănean are nevoie de AJUTOR după ce a fost diagnosticat cu o boală RARĂ
Marius Ciprian Vițalariu are 30 de ani și este din Botoșani, iar de curând a aflat fulgerător că suferă de o boală rară.
A trecut înot Prutul pentru a intra ilegal în România, bărbat reţinut de polițiștii de frontieră
Bărbatul a spus că voia să ajungă în Franța, pentru a-și găsi de lucru.
ANCHETĂ la Poliție după amenințarea cu „antrax”, analize prelevate de la persoanele care au atins plicul
În cursul zilei de ieri, 22 august 2019, poliţiştii din cadrul IPJ Botoşani au fost sesizaţi de către un bărbat de 37 de ani, cu privire la faptul că, în cutia poştală de la domiciliul său, a indentificat un plic pe care ar fi fost aplicat un timbru de Lituania.
Bătrânel de 73 de ani pe ATV oprit în trafic: CE au descoperit polițiștii
Bătrânețea nu atrage întotdeauna după sine și înțelepciunea. Asta dovedește fapta unui bărbat de 73 de ani, pe care polițiștii l-au oprit joi în trafic.
Inconștient la volan: Tânăr de 20 de ani oprit de polițiști, s-a ales cu dosar penal
Un tânăr botoșănean a fost tras pe dreapta de oamenii legii.  
Trăim în țara șoselelor BLESTEMATE: La noi mor cei mai mulți pietoni și bicicliști
Murim răpuși de boală, dar și în accidente rutiere. Studiile arată că în țara noastră au murit cei mai mulți pietoni. La aceste statistici se adaugă și starea proastă a drumurilor, capitol la care Botoșaniul se află în cele mai negre topuri.
IMPORTANT pentru botosănenii care vor Prima Casă: Rate mai mici pentru aceste familii
Guvernanții au propus modificarea Programului Prima casă și redenumirea acestuia în Programul O familie, o casă.
Bravo ..rog implicare ..pt binele acestui oras ..turismul inseamna bani..multi bani poate ridica o zona mai mult decat o fac autoritaile locale..rog de prezentat aici si lacul eminescu biserica uspenia ..cea mai veche biserica evreiasca cu noscuta .manastirile zosin cosula sihastria voronei etc
17 februarie 2019, 09:12
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.