Ştiri
Trecutul trăiește în prezent la Botoșani: Turul ISTORIC al orașului - FOTO

Județul nostru este încărcat de frumusețe și istorie. Din acest motiv, este recunoscut ca și locul unde trecutul trăiește prin prezent. Chiar dacă este iarnă, putem vizita locuri încărcate de istorie.

Astăzi ne-am gândit să îți prezentăm turul istoric al orașului nostru. Mulți turiști care ne vizitează aleg să-l parcurgă însoțiți de un ghid de la Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Botoșani.

 

Să începem:

 

1. Mănăstirea Popăuți

 

A fost clădită pe moșia domnească în anul 1496 de Ștefan ce Mare, în zona numită Popăuți. Făcea parte dintr-un ansamblu fortificat care cuprindea un palat domnesc și un turn clopotniță. Din anul 1750, s-a transformat în mănăstire de călugări.

 

2. Parcul Mihai Eminescu

 

 

A fost Grădina Publică Vârnav. Păstrează lacul artificial, dar și copaci contemporani cu Mihai Eminescu. Este locul în care se plimbau și botoșănenii de rând, dar și oameni de cultură, care trăiau aici sau vizitau aceste locuri.

 

3. Monumentul Răscoalei de la 1907

 

 

 

A fost ridicat în perioada comunistă în anul 1978, de sculptorul Gavril Covalschi, în memoria țăranilor care s-u răsculat la Flămânzi, Botoșani și a devenit un simbol al orașului.

 

4.Casa Antipa

 

A fost construită în anul 1860. Clădirea se deosebește prin stilul ei arhitectural, de inspirație franceză, cu reminiscențe rococo. Aici s-a născut marele biolog Grigore Antipa și fratele lui Nicolae Leon.

 

5. Tribunalul Botoșani

 

Primul tribunal ”giudecătoresc” din Botoșani s-a înființat la 1 ianuarie 1832  și a funcționat în casele lui Neculai Damianovici. La începutul anului 2002, pe lângă clădirea veche (realizată de marele arhitect Petre Antonescu) s-a construit o nouă clădire a Judecătoriei Botoșani în apropierea vechii clădiri.

 

6. Liceul de fete ”Carmen Silva” Casa Corpului Didactic

 

 Are o istorie de peste 122 ani. Ridicată în 1908 de către Nicolai Sofian (fost primar al orașului) construită în stil eclectic, clădirea se remarcă printr-o armonie specială și a fost folosită ca școală până după 1944. În prezent, în această clădire își desfășoară activitatea Corpul Didactic.

 

7. Casa ”Ventura”

Este construită în stil neoclasic, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Poartă numele renumitei actrițe, românca Maria Ventura, care juca pe scena română, franceză și evreiască. Din anul 2012, funcționează Muzeul de Etnografie Botoșani și Școala Populară de Arte.

8. Casa memorială ”Nicolae Iorga”

A fost construită în secolul al XIX-lea. Aici a trăit marele istoric vreme de 4 ani. În 1965 a fost reabilitată, iar din 1977 a devenit secție a Muzeului Județean de Istorie.

 

9. Liceul ”A.T.Laurian”

 

Gimnaziul din Botoșani a luat ființă în 1859, anul care a rămas în istoria românilor ca an al înfăptuirii Unirii Moldovei și Țării Românești. Este o instituție cu tradiție a învățământului , cu o istorie  de peste 150 de ani. Aici au învățat mari personalități ale culturii românești ca Nicolae Iorga, Elie Radu, Octav Onicescu și alții.

 

10. Biserica Romano-Catolică ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Este cea mai importantă biserică catolică din județ. A fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil neogotic.

11.Casa ”Bolfosu”

 

Este construită în urmă cu peste 200 de ani pe locul celui mai vechi han din Moldova. A aparținut lui Garabet ”Bolfosu”, un bogat negustor armean. Orașul Botoșani era un important nod comercial între Marea Neagră și Marea Baltică.

 

12. Biserica Armeană ”Sfânta Maria”

 

A fost ridicată în secolul al XIV-lea (1350). Este cea mai veche biserică armeană din Europa și este o piesă de rezistență în viața culturală a comunității armenești.

 

 

13. Biserica Lipovenească ”Nașterea Maicii Domnului”

 

Este o biserică de rit vechi, ce a fost ridicată în 1853. Poartă hramul Nașterii Maicii Domnului și este un important centru cultural, religios și istoric în zonă.

 

14. Casa ”Ciomac Cantemir”

 

Construită în 1800 în stil moldovenesc, cu pridvor brâncovenesc, este un model de casă de târgoveți, din ansamblul medieval al Botoșaniului. Acum se află sediul Fundației ”Ștefan Luchian”.

 

15. Biserica ”Sfântul Gheorghe”

 

A fost clădită în anul 1551 de către Elena Rareș. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul și ocrotitorul orașului Botoșani.

 

16. Centrul Istoric

 

Centrul Vechi al Botoșaniului, o colecție de clădiri ”simbol” care îmbină aproape perfect istoria și modernismul. Are o vechime de peste 100 de ani și este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din Moldova.

 

17. Grupul statuar ”Compania de mitraliere Maior Ignat în atac”

 

A fost realizat în anul 1929 de sculptorul botoșănean, Horia Miclescu, în memoria maiorului Grigore Ignat, răpus de gloanțe în august 1917 în bătălia de la Răzoare, Mărășești. Cele patru scuturi amplasate pe colțuri, reprezintă cele patru provincii istorice.

 

18. Casa ”Ankele”

 

Construită pe colț și cu vedere de pe cele două căi pietonale, construcția datează din anul 1836, dă o notă aparte Centrului Vechi al orașului . Caro I Ankele, un mare negustor armean, a avut aici un magazin universal  cu utilaje agricole, automobile și un atelier mecanic.

 

19. Biserica ”Uspenia”

Ctitoria Doamnei Elena Rareș în anul 1552, este biserica unde a fost botezat Mihai Eminescu. În anul 1810, a fost afectată grav de un incendiu mistuitor. Au urmat mai multe restaurări, ultimul în anul 1995.

 

20. Casa în care s-a născut Mihai Eminescu

 

Pe locul acestei clădiri a fost casa în care s-a născut poetul M. Eminescu la data de 15 ianuarie 1850. Aici a stat până la vârsta de 4 ani, după care se mută la Ipotești împreună cu familia, unde își petrece restul copilăriei.

 

21. Cuptoarele medievale de redus minereu și ars ceramică

 

Au fost descoperite în timpul lucrărilor în parcarea din Centrul Vechi al orașului (2008-2011). Datează din epoca lui Alexandru ce Bun și dovedește faptul că aici era de fapt centrul Vechi Meșteșugăresc.

 

22. Casa ”Sommer”

 

Această clădire a fost ridicată de către negustorul evreu Hirsch Sommer la mijlocul secolului al XIX-lea și are un stil arhitectural eclectic.

 

23. Casa ”Moscovici”

 

Construită în anul 1872, a fost refăcută în 1888, de bancherul evreu, Boris Moscovici. Are patru fațade individualizate și o arhitectură eclectică de factură baroc- palladian. În perioada interbelică a funcționat Palatul Camerei de Comerț.

 

24. Biblioteca județeană

 

A fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de baieţi "Marchian". Primul său bibliotecar a fost V. Nadejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean.

 

25. Sinagoga Mare-OicheSil

 

A fost construită în anul 1834 și este una dintre cele mai vechi sinagogi din Moldova. În interior sunt reprezentări ale scenelor din Ierusalim.

 

26. Teatrul ”Mihai Eminescu”

 

Clădirea teatrului a fost construită în anul 1914. În anul 1944 frumoasa clădire este parțial distrusă de un bombardament. Este refăcută în anul 195 cu o arhitectură comunistă. În prezent este în renovare ți va reveni la vechea arhitectură din 1914.

 

27.Clădirea Primăriei

 

Este construită în secolul al XIII-lea într-un stil eclectic cu influență germană. Clădirea a fost restaurată între anii 1906-1914 și 2008-2011. În prezent clădirea găzduiește Primăria orașului Botoșani.

 

28. Casa ”Văsescu”

 

A fost construită în 1880 și a aparținut unui important om politic al secolului XIX-lea, Alexandru Văsescu. A găzduit o perioadă internatul ți Liceul de fete ”Carmen Sillva” Botoșani. În prezent își desfășoară activitatea Direcția Județeană pentru Cultură.

 

29. Muzeul Județean

 

Muzeul Județean de Istorie, amenajat în fosta Prefectură a județului Botoșani, între anii 1904-1913, prezintă cele mai semnificative momente ale evoluției zonei Botoșanilor din preistorie până în contemporanitate. Din complexul Muzeului Județean Botoșani fac parte mai multe secții- case memoriale pe tot cuprinsul județului.

 

30. Casa ”Pisochi”

 

Este casa în care a locuit o importantă personalitate a orașului, colonelul Nicolae Pisoschi, aghiotantul lui Alexandru Ioan Cuza. S-a făcut remarcat prin lupta lui pentru unirea Principatelor Române.

 

31. Atetierul de Ceramică Kuty al familiei Iacinshi

 

Atelierul de ceramică al familiei Iacinschi este singurul din judeţulBotoşanişi al doilea din România, după cel de la Rădăuţi - Suceava, care produce farfurii, căni, sfeşnice, căniţe, castroane, străchini sau obiecte de decor realizate manual după o tehnică practicată începând din secolul al XIV-lea.

loading...
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL:

download from google play download from apple store
Medic botoșănean implicat în accident rutier din cauza oboselii din spital: Cei cu putere spun că nu au soluții
Unul dintre cei mai cunoscuți medici de la Botoșani a fost implicat într-un accident rutier.
Totul a fost EXEMPLAR la Cornișa? Artiști de renume, zeci de mii de oameni pe seară, distracție cât cuprinde și ZERO incidente
Cele trei zile de spectacole pentru inaugurarea Cornișa AquaPark se pare că vor fi de neuitat pentru botoșăneni și nu numai.
Cătălin Bordea vine la Botoșani cu un nou show: UNDE va avea loc spectacolul
Actorul de stand-up comedy, Cătălin Bordea se întoarce pe meleaguri natale.
Mihai Tincu, înaintea alegerilor: Sunt foarte optimist în ceea ce privește rezultatul
Mihai Tincu a participat astăzi, 20 mai 2019, la o conferință de presă prilejuită de venirea la Botoșani a lui Aurelian Pavelescu, președintele Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD).
RAZIE de amploare printre mastodonţi: Sute de şoferi opriţi şi amendaţi de poliţişti
În perioada 13-19 mai 2019, poliţiştii botoşăneni au desfăşurat acţiunea TRUCK & BUS, pentru verificarea activităților de transport public de persoane și mărfuri, aceasta fiind coordonată la nivel naţional de Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. 
O farmacie din municipiu a fost spartă, hoții de negăsit - FOTO
În weekend-ul ce tocmai a trecut în municipiu s-a înregistrat o spargere.
ANM, prognoza meteo: CUM va fi vremea în următoarele două săptămâni
Meteorologii au realizat o estimare a valorilor termice și precipitațiilor în perioada 20 mai – 2 iunie.
SUTE de locuri de parcare neplătite scoase la licitație de Primărie – ZONELE
Peste 320 de locuri de parcare urmează să fie scoase la licitație de Primăria Botoșani. Este vorba despre acele locuri a căror taxă de concesiune nu a mai fost achitată de concesionari, de la începutul acestui an.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani organizează concurs pentru finanţare nerambursabilă
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani organizează concurs de proiecte sportive cu finanţare nerambursabilă. 
ASTĂZI: Președintele PNCȚD a venit în municipiu - Botoșaniul nu dă prea bine,e privit ca zonă săracă, de oameni neputincioși
Aurelian Pavelescu, președintele Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) a venit luni, 20 mai 2019 la Botoșani
Botoșănenii s-au călcat în picioare pentru o poză și un autograf cu Feli sau Connect-R – FOTOGALERIE
Seara de 19 mai 2019 se pare că va rămâne pentru totdeauna în amintirea botoșănenilor care au fost prezenți la spectacolul de la Parcul Cornișa.
7 milioane euro, investiţii concrete în localitatea Manoleasa din judeţul Botoşani prin fonduri de la Guvernul PSD (PE) – GALERIE FOTO
Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici a anunțat că în această săptămână, Organizația Județeană va prezenta botoșănenilor toate investițiile concrete care s-au finalizat și sunt în lucru în localitățile din Botoșani pentru a pune capăt dezinformărilor și manipulărilor venite din partea PNL și a celor care susțin că nu s-au alocat resurse financiare pentru reabilitarea și modernizarea obiectivelor de interes local.   
MOBILIZARE pentru femeia luată de ape, au venit şi scafandrii de la Iaşi – GALERIE FOTO & VIDEO
Femeia luată de apele învolburate, în cursul zilei de sâmbătă, încă nu a fost găsită.
ACUM: Trafic blocat pe o altă stradă din municipiu, șoferii nevoiți să ocolească – FOTOGALERIE
Se pare că lucrătorii Nova Apaserv au început săptămâna cu mai multe lucrări pe străzile din municipiu.
500.000 de euro! Se coace vânzarea încă unui jucător de la FC Botoșani
Patronul celor de la FC Botoșani va renunța la serviciile jucătorului în schimbul sumei de 500.000 de euro.
Accident GRAV: Copil de cinci ani spulberat pe trecerea de pietoni de o şoferiţă din Botoşani
Un copil de cinci ani a ajuns la spital după ce a fost victima unui accident rutier.
ACUM: Circulație îngreunată pe Bulevard, coadă de mașini, șoferi nervoși – GALERIE FOTO
Încă de dimineață pe una dintre cele mai aglomerate străzi din municipiu se lucrează de zor.
O nouă lege pentru pensionari: CINE ar putea ieşi anticipat la pensie, fără să fie penalizat
Deputaţii trag de timp. Înregistrată la Camera Deputaților la începutul lunii martie, o inițiativă legislativă ce propune introducerea în Legea nr. 263/2010 privind sistemul de pensii publice a unei noi categorii de persoane care poate ieși anticipat la pensie fără a fi penalizată, nu a fost încă supusă dezbaterii în plen.
Violenţă EXTREMĂ în faţa unui bar: Un copil a ajuns la spital după ce a fost LOVIT şi ameninţat
Incident violent produs în noaptea de sâmbătă spre duminică.
LISTA locurilor de muncă: Se caută consilier pe un salariu de peste 4.000 de lei
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a publicat astăzi, 20 mai 2019, lista cu locurile de muncă vacante la Botoșani.
Bravo ..rog implicare ..pt binele acestui oras ..turismul inseamna bani..multi bani poate ridica o zona mai mult decat o fac autoritaile locale..rog de prezentat aici si lacul eminescu biserica uspenia ..cea mai veche biserica evreiasca cu noscuta .manastirile zosin cosula sihastria voronei etc
17 februarie 2019, 09:12
Sondaj
Cu cine votați la alegerile europarlamentare?
ALDE
PMP
PNL
Pro România
PSD
USR
Nu merg la vot
Declaraţia zilei
”Parlamentul European nu este o adunătură de măicuțe de mănăstire. Este un loc în care se ciocnesc interesele, toate țările știu să își promoveze interesele și să le apere. Așa vreau să facă și colegii mei, în așa fel ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7607 lei
USD
Dolarul SUA
4.2653 lei
CHF
Francul elveţian
4.2267 lei
GBP
Lira sterlină
5.4399 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8755 lei
XAU
Gramul de aur
174.7624 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4589 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9528 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6375 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.