Ştiri
Un concert cu măști, în care muzica învinge: Mozart 265, viola lui Bruch și sublimul lui Weber, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO

Muzica nu poate fi redusă la tăcere! Aceasta ar putea fi lecția acestor timpuri, în care pandemia părea să spulbere orice speranță de normalitate, mai ales atunci când vine vorba de artă.

Revenirea în sala de concerte a însemnat mai mult public decât de obicei, după luni de zile în care instrumentiștii Filarmonicii botoșănene au putut fi urmăriți evoluând doar în mediul online. O prezență încurajată, de data aceasta, și de câteva oficialități, printre care viceprimarul Liviu Toma sau fostul președinte de județ Costică Macaleți.

 

Alături de Georgiana Matei Frâncu și împreună cu instrumentiștii Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, dirijorul Vlad Mateescu a recreat atmosfera concertelor mult așteptate de public. O seară umbrită, e adevărat, de măștile albe sau negre, pe alocuri colorate (în public), de o tristețe melancolică simțită mai ales în aplauzele melomanilor, în distanțarea din sală și în noianul de NU-uri lipit de scaune.

 

Cu toate acestea, publicul a fost parcă mai numeros decât chiar organizatorii s-ar fi așteptat, e adevărat că în limita a 30 la sută din capacitatea sălii. Motivați sau atrași de transmisiile online ale concertelor, dornici să asculte muzica și altfel decât prin ecranul unui computer, poate chiar și să ”trăiască clipa”, neștiind ziua și ceasul în care ușile sălilor de spectacol se vor închide din nou, botoșănenii au venit la întâlnirea săptămânală cu muzica.

 

Georgiana Maria Frâncu a studiat viola cu profesorii Valeriu Pitulac și Marian Movileanu, la Facultatea de interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică București. Din anul 2011 este șef al partidei de violă din cadrul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” Ploiești, unde activează încă din timpul studenției, în prezent fiind și director artistic al Filarmonicii.  

 


(Georgiana Maria Frâncu)

 

În vârstă de 33 de ani, Vlad Mateescu este în prezent managerul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, instituție în cadrul căreia a fost în trecut și director artistic. Este absolvent al secției de Dirijat orchestră și Pian, din cadrul facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, Universitatea Națională de Muzică București, dar și al unui Masterat de Stilistică dirijorală.

 

 

Mozart, Bruch și Weber

 

Astăzi, 27 ianuarie, se împlinesc 265 de ani de la nașterea lui Wolfgang Amadeus Mozart. A trăit doar 35 de ani, însă a marcat definitiv muzica universală. Și nu doar prin creațiile sale așezate într-un simț perfect al armoniei, într-un simț perfect al modulării, cât mai ales printr-o structură a tonalităților extrem de variată. O operă marcată de geniu care rămâne și astăzi vie, proaspătă.

 

Nu degeaba, după mai bine de două secole și jumătate, criticii îl consideră pe Mozart drept cel mai desăvârșit, mai bine dotat și mai natural muzician pe care l-a cunoscut vreodată omenirea.

 

Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, aflată vineri sub bagheta dirijorului Vlad Mateescu, a omagiat geniul mozartian prin două lucrări: Divertisment în re major, K. 136, și Simfonia nr.36 în do major, K. 425 – ”Linz”. 

 

Doar 16 ani avea Mozart atunci când a compus Divertisment în re major, K. 136, opera fiind cunoscută și sub numele de ”Simfonia din Salzburg”. Mozart a scris de-a lungul vieții numeroase divertismente, serenade, menuete sau dansuri. Chiar dacă nu se evidențiază neapărat prin virtuozitate, divertismentele oferă melomanilor un discurs armonic, melodic, în care muzica de salon se întâlnește cu rusticul cântecului și dansului german. 

 

Ceva mai târzie este Simfonia nr. 36 (cunoscută drept ”Simfonia Linz”), fiind scrisă în 1783, în orașul austriac Linz, unde are loc și premiera (4 noiembrie). 

 

 

”Romanze” pentru violă și orchestră, op.85, de Max Bruch, este o operă mai puțin cunoscută, mai puțin abordată, dar care reușește să transmită publicului o stare romantică, de optimism.

 

Max Bruch, compozitor îndrăgostit nu doar de violă, ci și de clarinet sau violoncel, a compus ”Romanze” în urmă cu mai bine de 100 de ani (1911). Povestea fusese dedicată unui violonist de la Opera din Paris, viola fiind cea care transpune o varietate de dispoziții, marcând opera de la un capăt la altul prin caracterul melodic, romantic, dulce, evoluând apoi către fraze palpitante, intense. Așadar, ”Romanze” a fost scrisă de Max Bruch (1838-1920) spre sfârșitul vieții, compozitorul creând în acea perioadă și ”Opt piese pentru clarinet, violă și pian”, op.83 (1910).

 

”Andante e Rondo ungarese” pentru violă și orchestră, op.35, a fost scrisă de Carl Maria von Weber în anul 1809 pentru Fritz, fratele vitreg violonist. A revenit asupra lucrării, reorchestrând-o, peste 4 ani, când Georg Friedrich Brandt i-a solicitat un concert pentru fagot și orchestră.

 

Weber a trăit doar 40 de ani (1786-1826), fiind bolnav de tuberculoză, dar și suferind în urma unei malformații congenitale la șold, fapt care l-a făcut să șchiopăteze întreaga viață. Cu toate acestea, biografii spun despre Weber că ar fi murit mai degrabă din pricina suprasolicitării. Iar asta spune totul despre opera creată în cei doar 40 de ani. Chiar dacă timpul nu i-a dat răgazul să își maturizeze creația și să o îmbogățească,  Carl Maria von Weber rămâne pentru posteritate drept unul dintre cei mai mari pianiști ai vremii sale. Și asta nu e tot. La doar 18 ani, Carl Maria von Weber devenea dirijor șef la opera din Breslau. La 26 de ani era directorul Operei din Praga, iar la 31 de ani ajunge la Dresda, solicitat de însuși regele Saxoniei.

 

O descriere plastică, dar extrem de sugestivă, ne oferă Harold C. Schonberg: ”Weber era scund de statură, dar avea mâini enorme și unele dintre pasajele scrise de el nu pot fi cântate de o ființă omenească normală”.

 

Ca mai toate lucrările lui Weber, și ”Andante e Rondo ungarese” este destul de rar introdusă în repertoriul concertelor. Pe lângă faptul că nu sunt lipsite de strălucire, atinse chiar de un sublim melodic ce nu trece neobservat, operele lui Weber implică virtuozitate și variațiune.

 

 

 

Concertul următor

 

Vineri, 29 ianuarie, de la ora 18.30, publicul botoșănean este așteptat din nou în sala de concerte, când Filarmonica ”George Enescu” va prezenta opere din Haydn (Simfonia nr. 1 în re major și Simfonia nr. 100 în sol major, ”Militara”) și Krommer (Concertul pentru clarinet și orchestră în mi bemol major, op. 36).

 

Orchestra, dirijată de Florin Totan, îl va avea ca invitat pe clarinetistul Iulian Rusu.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Încă un protest: Fermierii botoșăneni ies în Piața Revoluției
Se anunță un nou protest la Botoșani.
Somnul întrerupt în timpul nopții te face mai vulnerabil la stres cronic
În general, oamenii care nu dorm bine noaptea (care se trezesc frecvent din somn) au o stare de spirit rea a doua zi și o senzație persistentă de oboseală. Ei pot fi mai vulnerabili la stres, spun medicii. Există o legătură clară între deficitul de somn și depresie, arată statisticile.
Pacienții de la Mavromati lăsați fără telefoane, prefectul: Numai la Penitenciar se interzice
Prefectul Dan Nechifor a reacționat în urma declarațiilor reprezentanților Spitalului Județean Mavromati cum că telefoanele pacienților sunt închise de teama incendiilor.
Focar într-o secție de la Spitalul Județean, DSP-ul face anchetă
Au fost înregistrate 30 de îmbolnăviri în rândul pacienţilor şi a personalului.
Ambulanță cu pacient implicată într-un accident pe Calea Națională - FOTO
Un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) a fost implicat într-un accident pe Calea Națională.
”Mărțișor Dorohoian” a anunțat LISTA concurenților care intră în Gala Festivalului
Festivalul Concurs Național de Muzică Ușoară Românească ”Mărțișor Dorohoian”, Ediția a XXXVII-a, are loc sâmbătă, 6 martie 2021.
Comunele din Botoșani rămase fără medic de familie - LISTA
Mai multe localități din județul Botoșani nu au medici de familie în plină pandemie. 
Un supermarket din Botoșani face angajări, se caută casieri cu 10 clase - LISTA locurilor de muncă
Posturi vacante, în atenția persoanelor care au absolvit doar școala generală sau liceul, sunt și pentru gropari sau îngrijitori câini.
Medic amendat după cazul copilului mort în ambulanță
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au făcut publice rezultatele anchetei în cazul copilului mort în ambulanță.
Loading...
Prefectul Dan Nechifor, anunț despre activitatea restaurantelor
Autoritățile încearcă ca restaurantele să fie menținute deschise chiar dacă rata de infectare va depăși 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
ATENȚIE: Poliția intră în casă FĂRĂ acordul tău dacă un animal este în pericol
Ca o noutate, acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.
SCADE incidența în municipiul Botoșani, o singură localitate din județ în scenariu roșu
Un nou raport al Direcției de Sănătate Publică Botoșani a fost anunțat în cursul zilei de marți.
Botoșani: Aproape 800 de cărți funciare au fost eliberate gratuit în 2021
Cele 722 de imobile sunt primele înregistrate în acest an de către OCPI Botoșani, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și aparțin locuitorilor din municipiul Botoșani, comunele Cândești, Bălușeni și Pomârla.
Botoșani: PERCHEZIȚII la hoţii de catalizatoare, mascații au descins și în sedii comerciale
Zeci de percheziţii au loc marţi dimineaţă în cinci judeţe, printre care și Botoșani, într-un dosar în care sunt vizaţi hoţi de catalizatoare, 19 persoane urmând să fie duse la audieri.
Loading...
Noi acuze de blat după FC - FCSB: Botoșaniul a făcut figurație
Când ai în teren două echipe eminamente ofensive și 84 de goluri marcate împreună te aștepți, pe bună dreptate, la un spectacol fotbalistic de calitate.
Fapte bune pentru Botoșani: Familia Poloboc are nevoie de un acoperiș deasupra capului – GALERIE FOTO
Voluntarii din Botoșani s-au întors la familia Poloboc, în încercarea de a rezolva problema acoperișului.
Pățania șefei de la un centru de bătrâni din Botoșani, ACUZAȚII la adresa unui polițist: Ghinionul meu este că am numere la mașină de SuceavaFOTO
Dacă în urmă cu o lună ieșea în spațiul public cu un apel pentru bătrânii din centru, de data aceasta povestea vine din stradă.
Se schimbă Codul Rutier: Amenzi de 725 de lei, NU vei avea voie să faci asta
Cei care continuă să facă acest lucru vor primi o amendă usturătoare.
Botoșaniul de odinioară: Un surâs de primăvară al anului 1975 - VIDEO
O călătorie în Botoșanii din urmă cu peste 45 de ani.
Când adolescenții din Botoșani vorbesc: Ce loc din orașul tău ai schimba și de ce?
Adesea, vocile adolescenților lipsesc în orășelele din România, așa că de data asta au fost întrebați explicit: dacă ai putea, ce loc din orașul tău ai schimba și de ce?
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Am avut două faze, pe aia când a dat fault în atac la mişto. Avem de două ori 11 metri. Îl ţine prima dată pe Miron şi Miron se debarasează de el doar. Cred că e dată o direcţie, aşa cred. Dacă trei meciuri la rând ai unul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8747 lei
USD
Dolarul SUA
4.0535 lei
CHF
Francul elveţian
4.4161 lei
GBP
Lira sterlină
5.6329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7924 lei
XAU
Gramul de aur
225.4539 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2316 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3414 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2041 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6555 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.3 o C
Dorohoi
2.2 o C
Bucecea
2.0 o C
Darabani
2.2 o C
Saveni
2.2 o C
Ştefăneşti
3.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.