Ştiri
Un sat din Botoşani considerat de localnici „un al doilea Ierusalim” : Este un loc sfânt aici - FOTOGALERIE

Deşi sunt săraci şi tot mai puţini, oamenii din cea mai nordică localitate din România se consideră „un popor binecuvântat”.

"Satul Sfântului"

 

De altfel, ei spun că sunt din „satul sfântului” şi cred că sunt „un al doilea Ierusalim”, fiindcă pe aceste meleaguri s-a născut Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai recenţi sfinţi români.

 

Satul Horodiştea, comuna Păltiniş, judeţul Botoşani se află, literalmente, la capătul României. Este cea mai nordică localitate din ţară, situată chiar pe malurile Prutului, la frontierele învecinate ale Ucrainei şi Republicii Moldova. La Horodiştea viaţa este cât se poate de grea.    

 

Oamenii sunt, în mare parte, săraci şi trăiesc doar din ceea ce le oferă pământul şi animalele pe care le cresc. Oricum, sunt din ce în ce mai bătrâni şi mai puţini. Jumătate din sat este depopulat, iar casele sunt înghiţite de vegetaţia care câştigă teren în defavoarea oamenilor. Tinerii au plecat de mult, pentru a-şi găsi un rost în străinătate.    

 

Din aproape 2.000 de oameni. abia dacă se mai pot număra 600 de suflete, majoritatea oameni trecuţi de 50 de ani. Chiar şi în aceste condiţii, oamenii din Horodiştea spun despre ei că sunt ”binecuvântaţi„ şi că se află pe ”pământ sfânt”. Iar satul lor, aşa cum declară mulţi localnici, este un ”al doilea Ierusalim”. Şi totul fiindcă aici, la Horodiştea, s-a născut Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai recenţi sfinţi români.

”Aici este loc de sfinţenie. Săraci trupeşte dar aşa de binecuvântaţi cu duhul. Ce-i mai important duhul sau trupul?”, spune un localnic din Horodiştea.    

 

Un loc al nevoilor înghiţit de paradisul viu    

 

Până la Horodiştea se ajunge destul de greu, urmând pe o distanţă de peste 80 de kilometri, drumul ce leagă municipiul Botoşani, de graniţa de nord a României cu Ucraina şi Republica Moldova. Satul se află la marginea unui adevărat paradis. Lunca Prutului oferă călătorului, peisaje uimitoare, o natură sălbatică, aproape neatinsă de mâna omului. În Horodiştea comunităţile umane locuiesc de aproape 4.000 de ani, Întotdeauna au trăit aici greu, din ceea ce le-a oferit natura. Sărăcia a fost o constantă.

”Viaţa-i grea aici. Nu sunt locuri de muncă. Singura muncă este la câmp şi la vite. De aici te hrăneşti şi cam atât”, spune Ionică Daniliuc, un sătean de Horodiştea.

 

Totodată, oamenii sunt departe de lumea civilizată. Singurul spital care să le poată oferi asistenţă sanitară de urgenţă se află la o distanţă de peste 70 de kilometri. Există doar două birturi, care funcţionează şi ca magazin sătesc. Majoritatea sătenilor, ajung la oraş, doar odată la câţiva ani.

”Suntem departe de oraş, de doctor, de orice.. Sunt oameni în sat care de ani de zile nu au mai ajuns la oraş. Oamenii sunt mai săraci aici, nu prea au maşini”, spune  pentru Adevărul, Mariana Lisenchi.  

Din cauza sărăciei şi a depărtării de lumea civilizată, satul a început să se depopuleze. Mai bine de 80% din tinerii satului au plecat în străinătate. Au mai rămas bătrânii. Aproape o jumătate de sat a rămas abandonat, iar casele au fost înghiţite de vegetaţie.

”Scade numărul populaţiei. Şi aceasta este şi tendinţa. Atâta timp cât nu sunt obiective economice şi unde omul nu-şi poate câştiga existenţa, să aibă unde locui şi să aibă un venit, pleacă la mai bine”, spune şi primarul din Păltiniş, Costel Romanescu.    

 

Binecuvântaţi în ”Satul Sfântului”  

 

Deşi sunt săraci şi trăiesc într-o localitate pe cale de dispariţie, oamenii din Horodiştea se simt un popor ales. Sunt mândri că sunt din ”Satul Sfântului“, cum spun majoritatea localnicilor. La Horodiştea, în cătunul Crăiniceni s-a născut Ioan Iacob Hozevitul, în anul 1913. După o viaţă  monastică exemplară şi sihăstrie în pustiurile din Ţara Sfântă, Ioan Iacob Hozevitul, mort în 1960, a fost canonizat în anii '90. La Horodiştea, se află în memoria acestuia amenjată o casă memorială cu lucruri care i-au aparţinut. Mai mult decât atât, a fost deja construită şi o mică mănăstire, în urmă cu câţiva ani, în apropierea casei memoriale. În sat au trăit toate rudele sfântului, iar oamenii spun că uită şi de sărăcie ştiind că sunt din acest sat. 

”Noi suntem din satul sfântului. O binecuvântare mai mare nici că există. Cum să vrei să trăieşti în altă parte. Cu sărăcie, fără sărăcie, aici este binecuvântare”, spune nea Ionică.

De aceeaşi părere sunt aproape toţi sătenii.

”De aici a plecat Sfântul. Aici a crescut, aici au fost rudele lui.Vine multă lume aici la casa Sfântului. S-ar putea spune că este al doilea Ierusalim aici. Cred asta”, spune şi veterinarul din Horodiştea.

De altfel, cei care au rămas în sat, spun că n-ar pleca de pe aceste meleaguri, pe de o parte pentru sfânt, pe de altă parte pentru liniştea locurilor.

”Este un loc sfânt aici. La noi este şi mama sfântului îngropată şi bunica. Avem mănăstire, este slujbă toată ziua. L-am văzut până şi pe Înaltul de la Ierusalim venit aici. Vin mulţi oameni la casa Sfântului. Sunt care de la Ierusalim au auzit de Sfânt şi vin aici”, spune Mariana Lisenchi. 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Oferta începutului de vară: Un singur apel și Check'in îți aduce acasă mâncarea dorită
(P) Canicula din acest an a adus și o ofertă fierbinte pe piața de food botoșăneană. Cel mai șic bistro din municipiu și-a extins activitatea și în afara spațiului de lângă parcul de la Casa Tineretului.
Studiu: încălțămintea nepotrivită creează mari probleme de sănătate picioarelor! Iată ce să eviți în materie de pantofi
(P) Chiar dacă nu ne-am gândit niciodată, laba piciorului este una dintre cele mai importante părți ale corpului. Fără ea nu am putea merge, nici măcar păși, de aceea siguranța și protecția acesteia este esențială pentru a nu risca pe viitor să ne confruntăm cu probleme de sănătate.
Comunicat PNL – Costel Șoptică: Acest Guvern toxic să plece acasă
Votul meu de astăzi, alături de votul tuturor parlamentarilor PNL și a celor care au ales să susțină moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost unul pe care l-am dat pentru stabilizarea României. A fost, de fapt, voința românilor din 26 mai.
COMUNICAT: PSD Botoșani susține continuarea guvernării pentru a finaliza investițiile din fiecare localitate a județului
Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a anunțat marți, după ce moțiunea de cenzură a Opoziției împotriva PSD+ALDE nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, că partidele din Opoziție sunt incapabile să prezinte o alternativă la actuala guvernare.
ALERTĂ meteo: Botoșaniul sub COD PORTOCALIU de vijelii și grindină
Anunț de ultimă oră de la meteorologi.
Angajări la un supermarket din municipiu: CE posturi sunt disponibile
Un supermarket de la Botoșani este în căutare de angajați.
Seminar pentru antreprenori organizat la Camera de Comerţ
Eastern Marketing Insights anunță evenimentul „Fără cifre, suntem doar antreprenori care au opinii: Analiza mediului antreprenorial regional în cadrul proiectului Reconnect Diaspora.”
Pietre preţioase, energie şi viaţă sănătoasă la Muzeul Judeţean 
Direcția de Sănătate Publică Botoșani vă invită la deschiderea oficială a Expoziției de terapii complementare, care va avea loc vineri, 21 iunie 2019, ora 12, la Muzeul Județean Botoșani. 
Zeci de șoferi AMENDAȚI în doar câteva zile după ce au parcat pe unde i-a tăiat capul – FOTOGALERIE
Unii șoferi care au parcat neregulamentar în municipiul reședință de județ au fost sancționați de către polițiștii locali.
O societate din Botoşani caută secretară - LISTA completă a locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a publicat astăzi, 18 iunie 2019 lista cu peste 800 de locuri de muncă vacante la Botoșani.
Botoșănenii așteptați pe Pietonal pentru servicii medicale GRATUITE
Până la sfârșitul lunii iunie, botoșănenii sunt așteptați pe Pietonalul Unirii.
Botoșăneni, atenție la telefoane: Roaming involuntar în unele localități din judeţ
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming activat, că pot ajunge în situația de a utiliza involuntar acest serviciu în apropierea granițelor țării. 
Festivalul de la Corni amânat, primarul în stare gravă la Brașov
Evenimentul „Ziua Satului Corni” aflat la cea de-a VI-a ediție și care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 23 iunie 2019, a fost amânat.
A început Evaluarea Națională: Peste 200 de elevi botoșăneni au lipsit de la prima probă
Astăzi, 18 iunie 2019, elevii botoșăneni au susținut prima probă de la Evaluarea Națională, respectiv cea de la limba și literatura română.
Autoturism cu numere de Portugalia oprit de polițiștii botoşăneni: Șoferul sancționat pentru uz de fals – FOTO
Un autoturism marca Ford Tranzit a fost oprit în trafic de poliţiştii botoşăneni şi verificat.
Tramvaiul deraiat din Capăt la 1 condus de un vatman care stătea pe… Facebook
În ultima săptămână au fost înregistrate trei incidente în care au fost implicate mijloace de transport ale societății Eltrans. Cinci în total, de la începutul anului.
RECORD de oameni la Cornișa, 7.500 de vizitatori într-un week-end! Scaune de plajă cumpărate de urgență
Mini-vacanța de Rusalii coroborată cu canicula înregistrată la Botoșani au însemnat o explozie de vizitatori în parcul de agrement Cornișa.
Medicii scoși din sărite de sistemul plin de erori, își fac actele noaptea: Am ajuns la limita suportabilității
Sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate le dă bătăi în continuare de cap medicilor de familie.
Comunicat PSD: Flutur și directorul Eltrans trebuie să oprească circulația tramvaielor și să intervină de urgență pentru modernizarea șinelor. Nu trebuie pusă în pericol siguranța botoșănenilor!
Deputatul social-democrat botoșănean a solicitat astăzi primarului municipiului Botoșani și directorului Eltrans să rezolve problemele care au apărut la calea de rulare a tramvaielor, care au condus la mai multe deraieri în ultima perioadă.  
Smiley vine la Botoșani în Parcul Cornișa!
Cunoscutul artist Smiley ajunge la Botoșani, pentru a doua oară în ultimii ani, într-un concert programat pentru această vară în Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa.
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Trebuie scoase actualele tramvaie din circulație?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Parlamentarii de la PSD Botoșani au fost prezenți în Parlament, dar nu au votat moțiunea de cenzură pentru că doresc să își respecte angajamentele față de botoșăneni: continuarea modernizărilor de spitale, școli și gră ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7249 lei
USD
Dolarul SUA
4.2241 lei
CHF
Francul elveţian
4.2222 lei
GBP
Lira sterlină
5.2925 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8996 lei
XAU
Gramul de aur
182.6326 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2315 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4662 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8905 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1455 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6328 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.