Ştiri
Valeriu Iftime, semnal de alarmă: Guvernul își protejează bugetarii și lovește din nou în companiile private

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, Valeriu Iftime explică într-o postare publică efectele pe care urmează să le aibă unele măsuri gândite de guvernanți pentru acoperirea deficitului bugetar.

Concret, omul de afaceri susține că eliminarea subită a facilităților pentru anumite industrii duce doar la pierderi, iar 100.000 de muncitori din construcții ar putea ieși din sistem, conform calculelor.

Redăm în continuare postarea integrală cu mențiunea că titlurile ne aparțin:

 

Cum demolezi un sistem care funcționează

 

Dacă vrei să dărâmi un sistem economic, care și așa merge greu, primul lucru pe care poți să-l faci e să dereglezi cele două-trei mecanisme care încă mai funcționează. Asta se întâmplă în aceste zile cu noul guvern, care încearcă continuu, de când a fost instalat, să găsească bani pentru a acoperi deficitul enorm pe care-l înregistrează la bugetul statului.

Cum vor să facă rost de bani guvernanții noștri? Majorând unele taxe și impozite și eliminând facilitățile fiscale acordate unor sectoare economice, exact cele care merg bine în prezent și care aduc cele mai mari venituri la buget: IT-ul și construcțiile. Un joc cu focul din care nu poți ieși fără să te arzi. În cazul nostru, fără a prăji și mai rău bugetul de stat.

 

Pericol pentru construcții și IT

 

Fără îndoială că lucrurile astea se pot face și ele cumva, dar în nici un caz lovind cu toporul acolo unde ai nevoie doar de o șurubelniță fină pentru a face reglajele necesare. Nu poți să vii dintr-odată și să spui că de la 1 septembrie, adică peste câteva săptămâni, elimini total sau parțial facilitățile din două mari industrii ale țării. De ce? Pentru că, fără a oferi timpul necesar reorganizării, pui în pericol stabilitatea tuturor companiilor din domeniu, locurile de muncă pentru sute de mii de oameni și ducerea la bun sfârșit a contractelor aflate deja în derulare la această dată. Rezultatul va fi că, în loc să câștigi niște bani pentru buget, conform unor calcule făcute din pix prin vreun birou guvernamental, vei pierde mult mai mulți.

În IT, eliminarea taxelor poate împinge mii de companii să se relocheze în alte țări. Cu siguranță, zeci și zeci de mii de IT-iști extrem de valoroși, vor decide să își facă treaba pentru firme din străinătate.

 

„De ce să faci așa ceva fără cap, peste noapte?”

 

În construcții, situația poate deveni și mai dramatică. La această dată în această industrie sunt angajați 450.000 de muncitori. Iar cifra nu este deloc mare, ba chiar ar trebui să crească, pentru că în România sunt estimate în total investiții de circa 150 de miliarde de euro până în 2030. Ce se va întâmpla cu forța de muncă dacă tu, guvern, elimini brusc facilitățile, fără un timp de pregătire? Conform estimărilor patronatului din domeniu, 100.000 de constructori români vor pleca să muncească în alte țări. Deci în loc să cauți să sporești atractivitatea unui loc de muncă în acest domeniu pentru muncitori, tu o scazi prin măsuri pripite, disperate și provoci o criză de forță de muncă ce nu va putea fi compensată ușor.

 

Nicio companie nu poate să onoreze un contract aflat în derulare, dacă îi cresc peste noapte cu 30% cheltuielile. Urmarea eliminării facilităților va fi, logic, blocarea a foarte multe investiții, închiderea șantierelor, pierderea muncitorilor sau împingerea lor spre munca la negru, adică pierderi pe linie pentru toată lumea, angajați, companii, beneficiari ai proiectelor, bugetul statului. De ce să faci așa ceva fără cap, peste noapte?

 

Se anunță penurie de muncitori în România

 

Conform analizelor, 100.000 de muncitori care ar putea pleca într-un timp de 2-3 ani din sistem ar duce la aproape 5 miliarde de euro pe an producție nerealizată. Toate taxele pe care le-ar introduce acum guvernul ar aduna aproximativ 750 de milioane de euro pe an la buget. Comparați beneficiile și pierderile!

Nu vorbesc doar de contracte blocate, nu vorbesc de producție economică nefăcută. Vorbesc de oameni care vor câștiga mai puțin, de o industrie care funcționează astăzi și care se va deregla, de bani europeni pierduți (care și așa sunt absorbiți astăzi doar într-un procent de 50% și care vor ajunge la 30%), de munca la negru sau la gri pentru mulți dintre cei care nu vor pleca imediat spre alte zone.

 

Foame de bani la bugetul statului

 

Dacă tot se vorbește de sute de kilometri de autostrăzi, de miliarde de euro care vin prin PNRR, de investițiile enorme ale statului care trebuie făcute în domeniul energetic sau în infrastructură, atunci de ce, în loc să atragem 100.000 de muncitori în domeniu, noi îndepărtăm 100.000 de muncitori, minim, din această industrie?

 

Da, jaloanele negociate cu Uniunea Europeană în cadrul PNRR trebuie respectate. Dar nu prin măsuri luate de pe o zi pe alta, care distrug industrii întregi, ci așa cum este prevăzut în documente, adică treptat, până la orizontul anilor 2027-2028. Foamea de bani la buget e reală, dar soluțiile corecte pentru reducerea deficitului bugetar sunt altele: reducerea substanțială, nu numai de formă, a cheltuielilor cu un aparat bugetar mult supradimensionat și îmbunătățirea colectării veniturilor printr-o luptă reală și eficientă cu evaziunea fiscală.

 

În final mai spun doar atât: sper ca tot ce a transmis Guvernului până acum Federația Patronatului din Construcții, cu analize și demonstrații cu cifre exacte privind urmările eliminării subite a facilităților, să fie ascultat.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Afaceriști din trei țări, întâlnire importantă la Cernăuți: Acest eveniment înseamnă în primul rând curajFOTOGALERIE

 

EXPIRĂ valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins, șoferii îngroziți de prețuri  
Polițele RCA emise de Euroins expiră în trei zile. 
Locuri de joacă pentru copii modernizate de Primăria Botoșani, spații noi înființate în două cartiere – GALERIE FOTO
Petrecerea timpului liber de către copii într-un mod sănătos se află pe lista obiectivelor administrației locale.
Ea este tânăra moartă în accidentul de la Dumbrăveni: Lavinia se căsătorise în urmă cu câteva luni
Cumplitul accident a avut loc noaptea trecută la ieșire din Dumbrăveni.
Sindicaliștii trag semnale de alarmă după sinuciderile din Poliție: Îi duci la psiholog, nu le lași armă de serviciu pe mână
Sinuciderile polițiștilor din data de 30 noiembrie 2023, au stârnit o mare revoltă în rândul specialiștilor.
PROMISIUNI de la Guvern pentru salariații care protestează în frig - VIDEO
În acest moment atât protestele spontane cât și grevele desfășurate de funcționarii din cadrul Casei Județene de Pensii Botoșani (CJP) şi ai Agenției Județene pentru Plăţi și Inspecție (AJPIS) sunt suspendate până la creionarea normativului privind alinierea salarială.
Apă oprită într-o comună de lângă municipiu din cauza unei avarii
Muncitorii lucreză la remedierea avariei.
Se caută bibliotecar la o școală din județ – LISTA locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 4 decembrie 2023.
Lemne de foc de la Primăria Botoșani pentru zeci de familii
Municipalitatea botoșăneană ajută mai multe familii cu lemne pentru foc pentru a-și încălzi locuințele.
Gata minivacanța: Angajații DSP, hop cu protestele – FOTOGALERIE
După minivacanța de Ziua Națională a României, salariații Direcției de Sănătate Publică (DSP) au ieșit din nou la proteste.
Aparatură modernă promisă pentru nou-născuții de la Maternitatea Botoșani 
Un nou proiect al Consiliului Județean Botoșani a fost aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 
Controale în nordul județului: Amenzi pentru marfă ilegală, zeci de persoane legitimate
Acțiunea desfășurată de polițiști a avut loc în orașul Darabani.
„Blocada’’ a făcut „curățenie’’ în trafic: Amenzi usturătoare și permise suspendate
Polițiștii au descoperit mai multe nereguli în cadrul unei acțiuni organizată împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 
Șase pompieri avansați în grad de Ziua Națională, distincție de la MAI și pentru șeful ISU Botoșani – GALERIE FOTO
 În orice domeniu, recunoașterea muncii depuse este foarte importantă. Acest lucru l-au simțit astăzi șase pompieri, care au primit noile grade.
FILMUL accidentului de la Dumbrăveni: Un șofer a intrat pe contrasens și a lovit frontal un BMW
 În urma impactului, o tânără de 24 de ani a murit.
Elevii cer desființarea intrării separate pentru profesori în toate școlile
Consiliul Național al Elevilor (CNE) au transmis noi solicitări ale școlarilor din toată România.
ACUM: A 11- a zi de protest la „Mavromati”, speranță pusă în Guvern - FOTO & VIDEO
Angajații de la Spitalul Județean „Mavromati” protestează din nou în fața unității medicale.
Peste 3.000 de șomeri la Botoșani: CÂȚI iau bani de la stat
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă ( AJOFM) a transmis rata șomajului de la nivelul județului. 
PROGNOZA meteo pentru ultima lună din an: CUM va fi vremea de Crăciun și Revelion
Meteorologii au publicat prognoza pentru următoarele patru săptămâni.
Grevă generală SUSPENDATĂ la AJOFM Botoșani
Angajații Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) își reiau activitatea începând de astăzi, 4 decembrie 2023.
Vine Moș Nicolae: ATENȚIE de unde cumpărați jucăriile copiilor
 Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) sfătuiește părinții să fie atenți de unde achiziționează cadourile copiilor.
Ar trebui sa aveti in sfarsit curaj. Ati facut bani din afaceri cu statul. Ar fi timpul sa faceti o fabrica, sa produceti ceva in Botosani. O fabrica de apometre, de contoare, o fabrica de biscuiti ca suntem judet agricol. Nu mai parazitati Nova Apa . Produceti tineri jucatori de fotbal nu mai aduceti din Argentina. Atunci ati fi un bun roman.
30 iulie 2023, 12:41
pensiile speciale maminca bugetul, judecatorii si escrocii politici de la primari in sus. astia sunt sobolanii care maninca bugetul, in frunte cu parlamentarii .cine incheie contractele paguboase, vaccin covid, etc etc? Catu si cu armata PNL a fost la conducere, ala a cauzat gaura si vad ca nu e arestat
29 iulie 2023, 18:43
Are dreptate, Iftime de data asta!, lovind in mediul privat care contribuie la bugetul de stat, dragi medici, profesori, pompieri nu va luati salariul, sa fie clarBuba este ca sistemul bugetar este capusat si dublat ca numar, zero competenta, ori de astia nu se ating...neamuri, pile, voturi..
29 iulie 2023, 17:12
In luna septembrie esti obligat sa platesti o suma in functie de cate repartitoare ai. Cica reprezinta chirie. La 4 ani chemi escrocii ca cica iti verifica apometrele. Ei nu vin sa ti le verifice, din start te obliga sa cumperi altele noi. Nu conteaza ca ai consumat 1 mc in 4 ani sau 1000 de mc, mirlanii iti spun ca sunt defecte. Aia de la apa, sarlatanii sunt pusi pe ciubucareala. Solutia este sa chemi elsaco, dar la astia schimbi contoarele integral. Iti zboara 300 de lei din buzunar. Mai iti zboară cateva sute si la repartitoarele de caldura. Ce meserii aveau acesti patroni înainte de revolutie.?cine naiba a auzit de voi? S-au inrudit cu toate putregaiurile din politie si cu ajutorul parvenitilor politici au obtinut niste legi care transforma cetateanul in captiv bun de plata.
29 iulie 2023, 15:57
Guvernul isi protejează patronii. Ne obliga sa le platim apometre, repartitoare de caldura ca patronii sa se plimbe cu masini de lux si sa aiba vile. Bietii muncitori, plătiți ca sclavi, abia au de azi pe maine. Bugetarii sunt problema, hai da afara medici, profesori, polițiști, pompieri si rămâneți voi patronii
29 iulie 2023, 09:42
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9678 lei
USD
Dolarul SUA
4.5710 lei
CHF
Francul elveţian
5.2353 lei
GBP
Lira sterlină
5.7886 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1189 lei
XAU
Gramul de aur
303.8212 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2566 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3080 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0389 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3741 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.4 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-3.0 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.