În următorii trei ani, consiliile judeţene din zona Moldovei vor implementaun proiect prin care încurajează antreprenoriatului în rândul celor stabiliţi în străinătate.
Pentru 250 de moldoveni Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest pune la dispoziţie câte 40.000 de euro pentru înfiinţarea de firme cu profil non-agricol în mediul urban.
Persoanele cu abilităţi în afaceri care sunt stabiliţi în străinătate vor putea înfiinţa şi conduce o firmă acasă dacă vor accesa fondurile puse la dispoziţie prin proiectul „ReCONNECT DIASPORA - Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunităţile de origine prin susţinerea antreprenoriatului”, accesat de Adi Euronest, asociaţie din care face parte şi Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, alături de cele din Bacău, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Botoşani.
Ce presupune proiectul
Contractul pentru finanţarea europeană în valoare de 8.417.475,52 lei a fost semnat la jumătatea lunii septembrie 2017 şi se va derula pe parcursul a 36 de luni, timp în care va susţinută înfiinţarea a 30 de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din Regiunea Nord-Est de către persoane care au avut domiciliu în străinătate în ultimele 12 luni. Cei din grupul ţintă pot accesa până la 40.000 de euro în scopul înfiinţării şi desfăşurării unei afaceri proprii.
Într-o primă fază, vor fi selectate 250 de persoane, câte minim 20 de persoane din fiecare judeţ, care, după ce vor urma cursuri de educaţie antreprenorială, vor participa la o selecţie a planurilor de afaceri în vederea acordării finanţării. În total, vor fi aprobate 30 de astfel de planuri de afaceri, persoanele respective, câte minim 2 solicitanţi din fiecare judeţ, urmând a fi sprijiniţi pentru înfiinţarea de firme în mediul urban.
Cine poate lua banii europeni
Pentru a face parte din grupul ţintă, persoanele interesate trebuie ca, pe lângă condiţia obligatorie de a face dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, trebuie să demonstreze şi calităţi de antreprenor. Pot face acest lucru fie prin documente de înfiinţare a unei societăţi comerciale în străinătate, sau care să ateste experienţa specifică în domeniul în care doreşte să iniţieze o afacere prin intermediul programului, dar şi prin acte care să demonstreze că au lucrat în domeniu sau au absolvit studii de specialitate.
Calendarul derulării acestui proiect este strict, astfel că, după informarea şi selecţia persoanelor din grupul ţintă, până în ianuarie 2018, va urma, în februarie – iunie 2018, derularea cursurilor de formare antreprenorială pentru persoanele selectate în program.
În perioada martie – august 2018 va fi organizat concursul de selecţie a planurilor de afaceri, urmând ca, între septembrie 2018 şi august 2020 să se treacă la înfiinţarea, finanţarea şi dezvoltarea firmelor nou create. Vasluienii interesaţi pot urmări site-ul CJ Vaslui (cjvaslui.eu), pentru a afla detalii cu privire la acest proiect şi despre întâlnirile cu cetăţenii şi organizaţiile care au activităţi dedicate românilor din Diaspora care vor fi organizate începând de luna viitoare. (Sursa: Ziarul Evenimentul)
Botoșăneni, haideți la teatru! Două spectacole puse în scenă în această săptămână
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Șefii de la spital zid de tăcere cu ridicarea managerului din biroul de la Mavromati
Oana Sava
Jan 22, 2025
ȘOC la Mavromati: Managerul Corneliu Prepeliță ridicat de polițiști, ar fi fost dus la DNA
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Un tânăr botoșănean scos în cătușe din propria locuință
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Șoferii din Botoșani adoră senzațiile tari la volan
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile