Totul cu larga bunăvoință a funcționarilor din aceste două primării. Contra cost, în general sume în euro, orice persoană obținea un act de identitate în timp record.
Era „cazat” temporar în locuințe fictive, unele care nici nu existau, altele care aparțineau unor morți sau unor botoșăneni plecați în străinătate.
Se ajunsese la situația în care la un singur domiciliu figurau 7.000 de oameni. Printre cei care și-au obținut acte de identitate s-ar regăsi și spioni care proveneau din Moscova și Sankt Petersburg.
În acest context în care se poate vorbi și despre securitatea națională și relația cu alte state occidentale, ancheta nu a fost anunțată pe plan local.
Iar persoanele care au fost ridicate, în număr de 17, rămân cu identitatea cunoscută doar la nivel restrâns.
Pentru 12 botoșăneni care au făcut parte din această rețea s-au cerut măsuri preventive.
Doar că dosarele s-au judecat la Tribunalul București – Secția Penală, cu ușile închise. Și, spre deosebire de alte anchete de amploare, în această etapă a urmăririi penale, pe portalul instanțelor de judecată NU au fost publicate sentințele și numele inculpaților.
„Facem precizarea că întrucât procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, dosarele având ca obiect luarea măsurii preventive, nu se regăsesc pe portalul instanțelor de judecată”, a transmis Tribunalul București, în urma unei solicitări făcută de redacția Botoșăneanul.
au ajuns în fața instanței în seara zilei de 21 noiembrie, la ora 19:15.
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus luarea măsurii preventive pentru un număr de patru persoane.
Cei patru, a căror calitate în dosare nu este cunoscută, însă este posibil să fie funcționari din cele două primării, sunt acuzați de luare de mită în formă continuată, fals informatic în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată și complicitate la fals informatic în formă continuată precum și dare de mită în formă continuată.
În sarcina fiecăruia dintre aceste patru persoane s-au reținut câte două infracțiuni. Vor sta în arest preventiv timp de 30 de zile, în perioada 21 noiembrie – 20 decembrie 2024.
DECIZIE pregătită pentru Serviciile de Evidență a Persoanelor de la Bucecea și Vârfu Câmpului
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a respins propunerea de arest la domiciliu sau control judiciar cerută de avocații celor patru.
Parchetul General a cerut arest preventiv și pentru alte opt persoane care sunt probabil implicate în rețeaua de furnizare a documentelor false.
Sentință Tribunalul București.
„Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de luare a măsurii preventive față de inculpații ...,...,...,...,...,...,...,...”,
Instanța a mai decis ca pentru alți doi suspecți să fie luată măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 zile, care expiră pe 20 decembrie.
Iar pentru șase inculpați a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, până pe data de 19 ianuarie 2025.
Din referatele cu propunere de arestare preventivă reiese că funcționarii din cadrul serviciilor de evidență a populației din comuna Vârfu. Câmpului și orașul Bucecea din județul Botoșani, precum și alți funcționari din cadrul celor două primării care eliberează adeverințe și chitanțe necesare pentru eliberarea cărților de identitate ar fi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu.
Astfel au încălcat fragrant dispozițiile legale în materie, după ce respectivii funcționari menționau în Registrul Național de Evidență a Populației (RNEP), contrar realității, domiciliul persoanelor solicitante pentru imobile în privința cărora proprietarii nu și-au dat consimțământul, aceștia fiind decedați, iar partajul succesoral nefiind efectuat.
Au fost emise acte de identitate și pentru imobile care nu au destinația de locuință, funcționarii cunoscând realitatea că la acele adrese nu vor locui niciodată solicitanții. Din probatoriul administrat reiese că în unele cazuri au fost introduse în RNEP date neconforme realității inclusiv referitoare la atribute de identificare ale persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, CNP etc.
De asemenea, funcționarii eliberau documente de identitate românești fără luarea consimțământului personal al solicitantului sau găzduitorului, în lipsa titlului locativ, primind documente în fotocopie sau urgentând în unele cazuri eliberarea actelor de identitate, totul contrar normelor legale.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite numeroase documente reprezentând diferite acte de stare civilă aparținând unor cetățeni străini, fotocopii ale unor astfel de documente ori diferite tipuri de formulare tipizate utilizate de către autoritățile române în cadrul procedurilor de acordare a cetățeniei sau de eliberare a documentelor de identitate românești.
De asemenea, concluzia în urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziție domiciliară ce au vizat adresele la care figurau numeroși cetățeni străini a fost aceea că persoanele respective nu au locuit acolo niciodată, imobilele fiind inexistente, părăsite, neracordate la utilități sau pur și simplu utilizate de către alte persoane care au declarat că domiciliile cetățenilor străini au fost stabilite în mod fictiv la adresele respective.
S-au confiscat și sume de bani respectiv 358.000 lei, 65.250 euro, 3.215 dolari, 2000 lire și100 franci elvețieni.
Sume URIAŞE confiscate în dosarul buletinelor false pentru moldoveni, ruşi şi ucraineni - VIDEO
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile