Piaţa materialelor de construcţii pentru zidărie a crescut cu 7% anul trecut, peste estimări, după un avans de 5-6% în 2014, dar este încă departe de anii de boom şi de maximul din 2008, a spus pentru Ziarul Financiar, Corneliu Fecioru, director general al Wienerberger.
„Cel mai bun an a fost 2008, iar 2013 cel mai slab. Şi în 2014 şi în 2015, piaţa de zidărie a crescut cu 5-6%, chiar 7% anul trecut, mai mult decât ne aşteptam. Şi la ansambluri rezidenţiale şi la case unifamiliale.“
Corneliu Fecioru, director general al Wienerberger.
Pe segmentul de case, construcţiile au rămas la un nivel constant în ultimii 4-5 ani, acelaşi număr de familii construindu-şi locuinţe. În schimb, se remarcă un optimism mai mare al dezvoltatorilor şi creştere bună pe zona construcţiilor de aparta-mente. Şeful Wienerberger spune că începutul de an a fost amestecat, cu o perioadă rece, dar chiar şi aşa proiectele mari au continuat în ritm susţinut. În plus, primul trimestru este mai puţin relevant pentru industria construcţiilor, aşa că abia la jumătatea anului se va putea evalua corect situaţia sectorului şi evoluţia faţă de 2015. Totuşi, luna ianuarie a adus cel mai mic număr de autorizaţii de construire din ultimii cinci ani, Corneliu Fecioru co¬mentând că există o preocupare legată de legea dării în plată şi de impactul ei asupra condiţiilor de creditare.
„Creşterea pieţei a venit mai ales din creşterea pieţei de apartamente. În România vedem acelaşi proces rapid de urbanizare ca şi în restul Europei, dar cu o distribuţie foarte inegală la nivelul ţării. Sunt cam 10 poli urbani cu o creştere accentuată şi în cel mai bun caz stabilitate sau chiar scădere pe alte judeţe.“
Corneliu Fecioru explică diferenţele prin faptul că tinerii din Botoşani de exemplu se duc la facultate la Iaşi şi rămân acolo, devenind clienţi la programul Prima casă. La fel se întâmplă şi în alte judeţe, mulţi tineri din Slobozia, Slatina sau Craiova venind la Bucureşti.
„Ne putem imagina un Bucureşti cu peste 3,5-4 milioane de locuitori în 2030.“
În ceea ce priveşte preţurile, ele sunt sub maximul din 2008, în condiţiile în care piaţa este foarte fragmentată şi concurenţială, pe zidărie roşie, albă şi BCA. În ciuda aparenţelor, costul zidăriei reprezintă doar o mică parte din costul total al unei case noi. Astfel, la o casă de 200 mp, cam jumătate din materialele folosite reprezintă zidăria, cărămida folosită, dar la cost acestea reprezintă 5-6%.
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile