Deşi încă au vârste fragede, se pot lăuda deja cu un drum al performanţei în ştiinţele exacte. La ultimul concurs internaţional la care au participat au cucerit o medalie de aur, una de argint şi patru medalii de bronz.
Pasionaţi de cifre, raţionamente şi deducţii matematice, şase tineri conştiincioşi, printre ei aflându-se și un botoșănean, au obţinut medalii importante chiar şi în condiţii pandemice, când prezenţa fizică la un concurs internaţional era imposibilă.
Gabriel, Stelian, Maria, Vlad, Robert şi Andrei, toţi studenţi ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), au calculat, s-au adaptat şi au obţinut rezultate remarcabile la Concursul internaţional de matematică pentru studenţi „Open Mathematical Olympiad for University Students”, organizat în perioada 5 - 6 mai 2021 de International University for the Humanities and Development din Ashgabat, Turkmenistan.
Şase medalii, printre care şi una de aur, a fost rezultatul muncii împletite cu pasiune a studenţilor români. Medaliile care au urcat România pe podiumul internaţional au fost obţinute de către studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul TUIASI. Gabriel Alexandru Scînteie, anul al II-lea, a luat medalia de aur, medalia de argint a obţinut-o Stelian Cristian Grecu, anul al III-lea, în timp ce bronzul l-au luat Maria-Gabriela Fodor, anul I, botoșăneanul Vlad Batalan, anul al III-lea, Robert Curpăn, anul al II-lea, şi Andrei-Iosif Iojă, anul I.
Studenţii români au fost pregătiţi în cadrul „Centrului de Pregătire Performantă în Matematică”, de către profesorii TUIASI - Marcel Roman, Radu Strugariu şi Marian Panţiruc, potrivit Adevărul.
Într-o lume plină de teoreme, rezultate exacte şi obiective, are o importanţă majoră legătura dintre profesor şi elev, spune Vlad Batalan, fost elev al Colegiului Național ”A.T.Laurian” din Botoșani.
Astfel, pentru Vlad Batalan a contat foarte mult faptul că profesoarele lui de matematică l-au îndrumat mereu să participe la diverse concursuri şi olimpiade, deşi, spune el, nu câştiga mereu premii.
„Încă de când eram elev în clasa a V-a am avut profesoare foarte bune de matematică, care m-au îndemnat să particip la concursuri şi olimpiade. Am văzut că îmi place să rezolv exerciţii, chiar dacă nu câştigam mereu premii. Încurajarea lor iniţială s-a transformat în iniţiativa personală de a participa, an de an, la orice fel de olimpiadă/concurs de matematică, informatică sau chiar fizică. În Botoşani erau elevi foarte buni la matematică, menţionez Ştefan Bălăucă şi încă câţiva, care mereu erau cu un pas în faţa mea. Acum, de când am devenit student, am reuşit să îmi scot în evidenţă mai bine pasiunea pentru matematică, cu ajutorul profesorilor care mereu au avut un răspuns bun la curiozităţile mele”,
Vlad Batalan, medaliat cu bronz la Concursul Internaţional de Matematică din Turkmenistan.
Vlad Batalan, astăzi student în anul al III-lea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul TUIASI, a cucerit până acum medalii de bronz, de argint şi de aur.
„Din liceu am o participare la Olimpiada Naţională de Informatică şi menţiuni la olimpiadele de matematică, etape judeţene, câte una pentru fiecare. De asemenea, din perioada liceului am mai multe concursuri de matematică cu premii. În facultate am obţinut în anul I medalie de bronz la Concursul Internaţional de Matematică SEEMOUS, menţiune la concursul Traian Lalescu, participare la Concursul Internaţional de Informatică ICPC, medalie de aur la concursul ARIEL de anul trecut, proba pe echipe, medalie de argint la concursul SEEMOUS de anul trecut şi medalia de bronz pe care am obţinut-o în cadrul ultimului concurs care s-a ţinut în Turkmenistan”,
spune pentru Adevărul Vlad Batalan.
Matematica de performanţă înseamnă multe ore de pregătire suplimentară, multe ore de probleme rezolvate şi lucru intensiv pe programa de performanţă.
„Pregătirea a fost făcută sârguincios la începutul anului I de facultate, când m-am înscris la clubul de excelenţă pentru matematică. Deoarece întreaga materie s-a schimbat, atunci a fost momentul în care am simţit că trebuie să lucrez în plus şi am depus mult efort. Pot spune că experienţa anterioară a fost principalul motiv pentru care am fost în stare să obţinem rezultate”,
mărturiseşte studentul Vlad Batalan.
Când termină de rezolvat exerciţiile, când lasă pixul sau calculatorul minţii deoparte, tinerii medaliaţi în matematică practică diferite sporturi, dansează sau chiar desenează. Pe lângă medaliile de bronz, argint şi aur, Vlad Batalan se poate mândri şi cu o centură neagră.
„Am practicat o perioadă Qwan Ki Do şi am obţinut centura neagră. De ceva timp am fost ocupat cu facultatea şi n-am mai găsit ocazia să reîncep antrenamentele. Îmi place să cânt la chitară, la ukulele şi la muzicuţă, mai ales când mai fac câte o cântare cu prietenii prin campusul Tudor Vladimirescu. Obişnuiam să desenez portrete şi benzi desenate, dar m-am oprit în clasa a X-a, pentru că îmi luat foarte mult timp. Am decis să investesc în informatică”,
Vlad Batalan
Astfel, putem spune că pasiunea pentru matematică trece dincolo de programa şcolară şi poate fi fructificată cu sprijinul cadrelor didactice dedicate şi conştiinciozitatea tinerilor care văd dincolo de cifre, încheie sursa citată.
(Foto: Adevărul)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Curse de pe Aeroportul Iași către o destinație așteptată – PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Boala de care suferă tot mai mulți botoșăneni: Cel mai mic pacient are doar 1 an și jumătate
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Blitz” cu polițiștii rutieri pe străzile orașului: Trei șoferi au fost ghinioniștii dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024