România continuă să se dezvolte inegal, iar diferențele dintre regiunile țării mai mult se adâncesc în loc să fie eliminate.
Este concluzia celui mai nou studiu realizat de Ministerul Dezvoltării.
Cea mai dezvoltată regiune rămâne București-Ilfov, care se poate compara cu orice țară considerată de succes din punct de vedere economic, în vreme ce județele Vaslui, Botoșani și Călărași sunt cele mai sărace.
În clasament conduce municipiul București, cu un PIB de aproape 27.000 de euro pe cap de locuitor, urmat de Cluj, cu 14.000 și Timiș cu 13.000 de euro.
La polul opus, cele mai sărace sunt Vaslui, cu mai puțin de 5.000 de euro pe cap de locuitor, Botoșani cu 5.400 și Călărași cu 5.600 de euro.
Potrivit ProTV, la capitolul investiții străine directe care reprezintă una dintre principalele surse de dezvoltare ale unei economii, observăm aceleași diferențe majore între nord-estul țării și regiunea centru-vest.
Avem cele mai mari investiții pe cap de locuitor în municipiul București și în județele Ilfov, Timiș, Brașov și Sibiu, iar cele mai puțin atractive județe pentru investitori au fost Gorj, Mehedinți, Vaslui, Botoșani și Teleorman.
„Sudul țării, sud-vest Oltenia și nord-est, Moldova, sunt regiunile cele mai puternic ruralizate. Ruralul nu poate fi atractiv atâta vreme cât este atât de puternic fărâmițat din punct de vedere decizional. Avem frecvent două comune cu primari din partide opuse, cu animozități vechi care refuză să gândească proiecte de dezvoltare comună și să aibă strategii locale pe termen cel puțin mediu și lung”,
Ana Bulai, sociolog
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024