Sărăcia şi educația, principalele aspecte care pun județul la coada clasamentului.
În cadrul unui proiect organizat de câţiva studenţi din Bucureşti s-au pus procente pe toate judeţele din ţară privind condiţiile de trai ale oamenilor.
Acest mediu de trai al fiecăruia este influenţat de mai mulţi factori precum familia, spitalul în care este tratat, şcoala, locul de muncă şi aşa mai departe.
Ei bine, studiul vizează în principal ata de promovare de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, rata șomajului, speranța de viață și salariul mediu net câștigat în fiecare județ, conform libertatea.ro.
Veniturile afectează puternic calitatea vieții și pot avea efecte pe termen lung. „Persoanele sărace, de exemplu, au o alimentație mai proastă decât o parte dintre persoanele mai avute. Pentru că mâncarea proastă este o mâncare ieftină”, spune sociologul Andrei Mihail.
Observăm că în județele mai sărace, românii trăiesc mai puțin. Cea mai mică speranță de viață este în județul Tulcea, 73 de ani și 3 luni. Tulcea e în jumătatea a doua între județele cu cea mai mare rată a șomajului. Se trăiește sub 75 de ani, în medie, și în Giurgiu, Satu Mare, Olt, Ialomița, Călărași, Botoșani, Brăila și Bacău, iar în Teleorman, Vaslui, Hunedoara, Dolj, Buzău și Sălaj, speranța de viață trece cu puțin de 75 de ani.
Rezultatele sunt slabe și la examenele naționale. La evaluarea susținută de absolvenții de gimnaziu, doar în cinci județe din țară, promovabilitatea a depășit pragul de 80%. Primul loc aparține Capitalei. La diferență de doar 1,5% se află Clujul, cu 87,4%. Pe următoarele locuri găsim județele Brăila (82,8%), Prahova (82,3%), respectiv Galați (80,1%).
La polul opus avem opt județe în care rata de promovare este sub 70%. Județele Arad, Dâmbovița și Ialomița se află cel mai aproape de acest prag, cu o promovabilitate mai mare de 69%. În Ialomița, 68,2% dintre elevi au reușit să obțină note peste 5, comparativ cu Botoșani, unde procentul a fost de 66,2%. Județele Vaslui, Călărași și Teleorman stau și mai slab. Promovabilitatea lor este de 63,7%, 63,2%, și, respectiv, 62,1%.
Se pare că problemele financiare limitează persoanele la accesarea anumitor servicii, dar și condițiile de trai ale acestora, calitatea vieții fiind pusă sub semnul îndoielii.
(Sursă foto: depositphotos)
S-au pus în vânzare biletele pentru meciul cu FCSB, prețuri de la 30 la 300 de lei
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
ACUM, la ”Botoșăneanul TV”: Studenta și avocatul de la AUR pentru Camera Deputaților - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Patron din Botoșani amendat cu 30.000 de lei: Bani confiscați de polițiști după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Burse școlare 2025: Mai mulți bani pentru elevii olimpici de anul viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024