Noul subprefect al judeţului a prezentat marţi, în cadrul Colegiului Prefectural, cîteva date privind reorganizarea şi eficientizarea spitalelor. Acestea au fost făcute publice în urma unei videoconferinţe cu Ministerul Sănătăţii şi ar putea avea rezultate nu tocmai fericite pentru unii angajaţi din sănătate.
Astfel, potrivit Silvanei Tudorache, sunt două variante principale de restructurare a unităţilor sanitare. Prima ar fi comasarea acestora, lucru posibil însă deocamdată doar la nivelul Consiliului Judeţean şi a Primăriei Botoşani deoarece acestea au mai multe spitale în subordine.
„Această comasare trebuie să se facă în aşa fel încît spitalele să fie în continuare în coordonarea aceleiaşi administraţii locale, mai exact în cadrul aceluiaşi CJ sau aceleiaşi primării”, a afirmat
fosta şefă a Direcţiei de Sănătate Publică. A doua soluţie o reprezintă transformarea actualelor spitale în unităţi medico-sociale sau aziluri de bătrîni.
„Se vor autoexclude”
„Avînd în vedere că în Botoşani ne confruntăm cu liste kilometrice de aşteptare pentru intrarea într-un cămin de bătrîn sau unitate medico-socială, sigur că şi această variantă merită să intre în atenţia dvs.”, a mai spus
Silvana Tudorache. Alarmant este şi că spitalele care nu au linie de gardă, de la 1 aprilie nu vor mai fi finanţate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru că nu mai pot încheia contracte.
„Practic, acestea se vor autoexclude”, a concluzionat
subprefectul, care a adăugat că
„se tinde ca spitalele să aibă o structură mai suplă, un număr mai mic de patiri şi mai puţine internări şi astfel eficienţa lor să crească”.