În urma acţiunii de control care a avut loc la certificatele de producător timp de aproape două luni de zile, Daniel Moruzi, subprefectul judeţului care a coordonat cele două subcomisii, doreşte să lanseze un semnal de alarmă şi administratorului pieţelor.
Mai exact, el susţine că a purtat discuţii cu oamenii din piaţă, care s-ar fi plîns de faptul că sunt fugăriţi de la tarabe de către administratorii pieţei, pentru ca locurilor lor să fie ocupate de samsari. „Îi atenţionez public pe cei de la administraţia pieţelor să îşi facă treaba conform legii, în caz contrar vor fi luate măsurile care se impun”, a declarat Daniel Moruzi. Subprefectul a mai afirmat că în urma controlului, mai multe administraţii publice locale care au fost depistate cu nereguli au primit un termen de remediere a măsurilor luate de Prefectură pentru intrarea în legalitate. Însă, acelaşi lucru se doreşte şi din partea celor care se ocupă cu activitatea din Piaţa Centrală şi care au obligaţia prin lege să verifice certificatele de producător şi să constate acolo unde sunt neconcordanţe între produsele care se află pe tarabe şi cele trecute în certificate. Totodată, Daniel Moruzi face un apel către administratori să evite a-i lăsa pe falşii producători să îşi comercializeze marfa la tarabe, în detrimentul celor reali.
"Poate să vină să vîndă în piaţă cine vrea"
De cealaltă parte însă, conducerea societăţii Urban Serv, care administrează pieţele din municipiu, susţine că aceste acuze aduse trebuie să aibă şi un alt temei în afară de vorbele oamenilor. „Asta este o acuzaţie la adresa administraţiei pieţelor, aşa că se bănuieşte ceva nu putem noi să tragem nişte concluzii, unu. Doi, în Uniunea Europeană există trei principii fundamentale, libera circulaţie a capitalului, libera circulaţie a persoanei şi libera circulaţie a mărfurilor. Poate să vină să vîndă în piaţă cine vrea, în piaţa din Botoşani pot veni şi producători sau comercianţi din Paris sau din alte oraşe, nu îi opreşte nimeni. Bineînţeles că nu sunt nelimitate locurile, sunt limitate, dar noi am făcut în aşa fel încît toată lumea să aibă loc la o masă şi să poată vinde”, a declarat Gheorghe Pricopi, director SC Urban Serv.
Urban Serv a primit o listă cu şase persoane a căror certificate au fost anulate
Totodată, Gheorghe Pricopi a mai afirmat că, în urma verificărilor efectuate de Prefectură la primării pentru controlarea legalităţii certificatelor de producător, o singură administraţie publică locală, respectiv cea din Curteşti, i-a transmis o listă cu certificatele care au fost anulate. „În legătură cu controlul, nu l-am făcut noi, noi am primit doar o simplă hîrtie de la Primăria din Curteşti, în care primarul ne dă o listă cu şase certificate de producător pe care el le anulează, i-a chemat la Primărie să le anuleze, dar ei nu au venit. Atît. De la Primăria Curteşti primarul Viţel ne trimite o listă în care ne spune că aceşti producători nu au certificate legale şi bineînţeles că noi am trimis-o la piaţă pentru ca ei să nu fie primiţi pentru comercializare”, a mai afirmat Gheorghe Pricopi.
Gabriela ERDIC
Vecinii sparg gheața cu băncile inteligente, la Botoșani există și în comune
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
O casă a fost răpusă de flăcări în această dimineață la Botoșani: Un bătrân a rămas pe drumuri
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Incendiu de proporţii într-o localitate din Botoşani: O întreagă anexă a fost cuprinsă de flăcări
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
O fetiță are nevoie de ajutor: Fiecare secundă contează, iar timpul nu este de partea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile