(P) Un superaliment este definit ca un aliment care este bogat în compuși (cum ar fi antioxidanți, fibre sau acizi grași) considerați benefici pentru sănătatea unei persoane. Din punct de vedere științific, totuși, nu există o definiție oficială a unui superaliment, în afară de a spune că este un aliment care oferă niveluri ridicate de nutrienți dezirabili, legate de promovarea sănătății și a bunăstării personale sau de prevenirea bolilor și a îmbolnăvirilor. Iată mai jos ce superalimente este bine să consumi pentru sănătatea ta.
Kombucha este o băutură fermentată non-alcoolică făcută din ceai. Fermentarea acestei ceaiului kombucha se realizează prin ceea ce se numește SCOBY, o cultură de bacterii și drojdie, pe lângă ciuperca kombucha. Tocmai fermentarea este cea care permite transformarea ceaiului într-o băutură cu o cantitate mare de vitamine, minerale și acizi organici esențiali. Kombucha este o băutură bogată în polifenoli . Acești compuși îndeplinesc o funcție antioxidantă în organism și au efecte vasodilatatoare și antiinflamatorii.
Valorile nutritive ale chefirului variază foarte mult în funcție de originea acestuia (lapte, apă etc.). Cu toate acestea, toate au în comun un conținut puternic de probiotice care crește chiar și atunci când chefirul este făcut în casă. Pe lângă bacteriile benefice, kefirul de lapte este bogat în calciu, proteine și vitaminele B, cu avantajul că conținutul de lactoză al acestei băuturi este redus, transformându-se în acid lactic și evitându-se astfel intoleranțele.
Pe lângă conținutul său ridicat de calciu, chefirul este bogat în vitamina K2, care s-a dovedit a fi eficientă în absorbția mineralului și transformarea acestuia în masă osoasă. Într-o măsură mai mică, chefirul conține, de asemenea, vitaminele A, D și biotina, precum și minerale precum potasiu și fosfor.
Nucile și semințele sunt bogate în fibre, proteine vegetariene și grăsimi sănătoase pentru inimă. De asemenea, acestea împachetează diverși compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care pot proteja împotriva stresului oxidativ. Cercetările indică faptul că consumul de nuci și semințe poate avea un efect protector împotriva bolilor de inimă. Nucile și semințele comune includ: migdalele, nucile pecan, fisticul, nucile, nucile caju, nucile de Brazilia, nucile de macadamia, arahidele - din punct de vedere tehnic, o legumă, dar adesea considerată o nucă, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de chia, semințe de in, semințe de cânepă.
Interesant este faptul că, deși nucile și semințele sunt dense din punct de vedere caloric, unele tipuri de nuci sunt legate de pierderea în greutate atunci când sunt incluse într-o dietă echilibrată.
Usturoiul este un aliment vegetal care este strâns înrudit cu ceapa, prazul și șalota. Este o sursă bună de mangan, vitamina C, vitamina B6, seleniu și fibre. Usturoiul este un ingredient culinar popular datorită aromei sale distincte, dar a fost folosit de secole și pentru beneficiile sale medicinale.
Cercetările indică faptul că usturoiul poate fi eficient în reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și în susținerea funcției imunitare. Mai mult, compușii care conțin sulf din usturoi pot juca chiar un rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Știința plasează ceaiul matcha înaintea tuturor celorlalte ceaiuri ca fiind un aliment mai valoros din punct de vedere nutrițional. Acest lucru este conform unui studiu publicat în Journal of Chromatography, care concluzionează că matcha conține de 137 de ori mai multă epigallocatechin galaton decât ceaiul verde tradițional, înmulțindu-și puterea antioxidantă cu acest număr. Efectele ceaiului matcha pozitive nu se datorează doar conținutului său de epigallocatechin, deoarece aportul său de alte substanțe, cum ar fi L-teanina și fibrele, adaugă multe alte beneficii pentru sănătate.
Uleiul de măsline este un ulei natural extras din fructele măslinilor și unul dintre pilonii de bază ai dietei mediteraneene. Cele mai mari pretenții în ceea ce privește sănătatea sunt nivelurile sale ridicate de acizi grași mononesaturați (MUFA) și compuși polifenolici. Adăugarea uleiului de măsline în alimentația dumneavoastră poate reduce inflamațiile și riscul anumitor boli, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. De asemenea, conține antioxidanți, cum ar fi vitaminele E și K, care pot proteja împotriva deteriorării celulare cauzate de stresul oxidativ.
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024