Botoșaniul și întreaga țară se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID. La Botoșani sunt zile când se raportează și peste 50 de noi cazuri. În aceste condiții, pacienții cu forme ușoare sau asimptomatici se tratează acasă.
Iar motivul principal ar fi că nu sunt locuri în spitale pentru atâția pacienți. Ca atare „povara” a căzut de această dată și pe medicii de familie care de la sfârșitul săptămânii trecute sunt obligaţi prin lege să trateze de la distanţă pacienţi cu forme uşoare.
Spre exemplu la nivelul județului Botoșani, săptămâna trecută, în jur de 157 de persoane erau internate fie la Spitalul Județean Mavromati fie la Spitalul de Pneumoftiziologie. Cei mai mulți erau internați pe Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Mavromati.
La polul opus, sunt botoșănenii cu forme ușoare și asimptomatici care se tratează acasă. Erau în această situație peste 530 de persoane pozitive izolate la domiciliu. De asemenea, 2.605 de botoșăneni erau carantinați, adică în izolare la domiciliu, fiind contacți ai persoanelor depistate pozitive.
Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) critică recenta Ordonanță de Guvern 180 /2020 care prevede că bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare vor fi trataţi la domiciliu de către medicii de familie.
„Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca “penalizare” sau “obligație” – ilegală, de altfel – și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul.
se arată în comunicatul SNMF
Medicii de familie acuză faptul că guvernații i-au ignorat în tot acest timp, însă dau asigurări totuși că vor fi alături de pacienți.
„Ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci când sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotrivă!
Vrem să asigurăm populația că noi, medicii de familie, la fel ca toți ceilalți profesioniști din sănătate, vom fi în continuare alături de toți pacienții noștri și îi vom îngriji cu toate resursele și capacitatea noastră, așa cum am făcut de la începutul pandemiei”,
se mai arată în mesajul acestora.
Suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru monitorizarea timp de 14 zile a unui pacient infectat este de 105 lei. La nivelul județului Botoșani, 157 de medici de familie au contract încheiat cu instituția amintită.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024