În acest timp tinerii care ies de pe băncile facultăților lucrează sezonieri sau pleacă în străinătate. În cazul în care pensionarii ar fi trimiși acasă, sute de locuri de muncă în instituțiile statului ar putea fi ocupate de absolvenți și nu numai.
Despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul se vorbește de ani întregi, însă un act normativ care să reglementeze aceste situații a fost adoptat de Parlamentul României abia în luna iunie a acestui an.
Nu își produce încă efectele având în vedere că la etapa de control a constituționalității, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) care s-a întrunit pentru dezbateri ieri, miercuri 26 iulie 2023.
Decizia în privința neconstituționalității a fost însă amânată până în toamnă, ceea ce înseamnă că pensionarii bugetari încă se pot bucura de două venituri lunare: pensia și salariul.
„În privinţa Obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia a fost amânată pentru joi, 21 septembrie”,
Se arată în decizia CCR.
Judecătorii de la CCR precizează că motivul amânării a fost necesitatea unor lămuriri suplimentare.
La Botoșani, situația persoanelor care se regăsesc în această situație este parțial cunoscută.
În evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) figurează sute de botoșăneni care deși au atins vârsta standard de pensionare continuă să lucreze în sistemul bugetar.
„Este o lege dată recent care va interzice în sistemul public cumularea pensiei cu salariul, bineînțeles cu anumite derogări care s-au stabilit în momentul în care s-a dat legea respectivă. La o primă informare pe care am cerut-o de la Casa Județeană de Pensii, avem în evidențele lor un număr de 416 persoane care cumulează pensia cu salariul, mai puțin persoanele care au ieșit la pensie din sistemul MAI și din sistemul MApN”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Situația nu este însă completă.
Iar asta, avându-se în vedere faptul că există unități de stat care aparțin de direcții regionale cu sediile la Iași sau Bacău, iar în aceste cazuri, situațiile de venit se depun în respectivele județe și nu la Botoșani.
„Sunt și unități de stat care nu au actele la Botoșani, cum e ANAF-ul, care este la Iași sau la București și noi nu putem accesa baza de date. În rest, situația vizează pe cei din sistemul public care cumulează pensia cu salariul”,
Ioan Buzilă, director CJP Botoșani
Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), Secția Drumuri Naționale (SDN), Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) sau alte structuri din subordinea Ministerului Agriculturii pot fi alte exemple de acest fel.
De asemenea, la Botoșani sunt activi în instituțiile de stat și foști militari sau polițiști, dar a căror evidență nu apare înregistrată la Casa de Pensii, aceste categorii profesionale nefiind incluse în sistemul public de pensii. ”La ceilalți evidențele sunt la Direcția Financiară a Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, au case separate de pensii, la București”, a mai spus Ioan Buzilă, directorul CJP Botoșani.
Pe data de 29 iunie 2023, Camera Deputaţilor a votat în calitate de for decizional, cu 215 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 49 abţineri, legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul, cu câteva excepții.
Lista excepțiilor este destul de lungă:
(Sursa foto – depositphotos)
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024