Circa 240 de contoare de energie electrică şi gaze naturale au fost fraudate în Moldova în primele patru luni din 2013. Aparatele de măsură au fost modificate pentru înregistrarea unui consum mai mic decât cel real, iar majoritatea fraudelor au fost identificate la consumatorii casnici. Pierderile în aceste cazuri se ridică la aproximativ 200.000 de m³ de gaze naturale, respectiv peste 1 milion de KWh.
Specialiştii
E.ON au identificat, de la începutul anului, aproximativ 240 de intervenţii în scop de fraudă la contoare de energie electrică şi gaze naturale în judeţele din Moldova. În Bacău, Neamţ şi Iaşi au fost descoperite cele mai multe cazuri de modificare a aparatelor de măsură pentru înregistrarea unui consum de energie electrică/gaze naturale mai mic decât cel real. În judeţele Suceava, Botoşani şi Vaslui au fost identificate astfel de situaţii doar la contoarele de energie electrică. Aceste cazuri au fost descoperite atât în urma verificărilor realizate la instalaţiile de distribuţie de către personalul specializat, cât şi în urma sesizărilor primite de la clienţi.
„Compania noastră efecuează periodic verificări şi atrage atenţia persoanelor care consumă sau au intenţia de a consuma fraudulos energie electrică şi/sau gaze naturale cu privire la riscurile la care se expun. Furtul de energie şi/sau gaze naturale constituie infracţiune prevăzută şi sancţionată de Codul Penal, iar identificarea acestor situaţii constituie o preocupare permanentă a companiei noastre, prin echipe specializate”, se arată într-un comunicat de presă emis de
E.ON România.
CITEŞTE ŞI:
Botoşăneni băgaţi la închisoare pentru furt de curent
În acesta se precizează şi că intervenţiile neautorizate şi utilizarea unor instalaţii improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante. În ultimul an, aproximativ 20 de persoane din Moldova au fost condamnate la închisoare pentru furt de energie electrică. Persoanele vinovate de aceste infracţiuni au primit pedepse ce variază între 6 luni şi 6 ani de închisoare, stabilite prin sentinţe definitive şi irevocabile sau prin sentinţe în prima instanţă.
CITEŞTE ŞI:
Reprezentanţii E.ON luptă cu hoţii de energie electrică