Printre cele mai frecvente cazuri cu care se confruntă medicii de la Baza de recuperare fizică a Secției de Pediatrie din Botoșani, se numără cele de scolioză cauzate, de cele mai multe ori, de purtatul ghiozdanului.
Copii începând cu vârsta de șase ani se prezintă în mod constant la Baza de recuperare Balneo-Fizioterapie din cadrul Secției de Pediatrie Botoșani, pentru tratament de specialitate. Aceștia prezintă deformații ale coloanei vertebrale, în urma purtării ghiozdanului, de cele mai multe ori în moduri inadecvate.
Medicul șef al secției, dr. Constantin Tudorache (foto jos), este de părere că, deși ghiozdanul nu poate fi eliminat din rutina elevilor, acesta ar trebui purtat cu grijă și urmând anumite sfaturi, pentru a evita scolioza.
„Am avut extrem de multe cazuri, dar la ghiozdan nu putem renunța. Fără carte, nu facem nimic. Problema este că nici ei nu ascultă și poartă ghiozdanul pe un singur umăr. Ghiozdanul se poartă pe ambii umeri, cu un raport egal al distribuirii greutății, dacă apasă mai mult pe un umăr, normal că apar astfel de tulburări”, a declarat coordonatorul secției.
Totodată, astfel de tulburări ale coloanei vertebrale, apar cel mai frecvent la vârsta adolescenților și sunt multe „de-a dreptul monstruoase”, avertizează medicul specialist. Atât de grave încât s-a ajuns la gibozitate (n.r.: apariția cocoașei).
Astfel de diformități, care au ajuns la nivelul sutelor de cazuri în județul Botoșani, pot fi tratate dacă se respectă indicațiile medicilor curanți; doar prin combinația de corset și gimnastică medicală, se poate lupta împotriva scoliozei.
(C.B.)
ACUM: Ofertă social democrată pentru Parlamentul României – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Prime uriașe pentru o victorie cu FCSB: Iftime a anunțat CÂȚI bani vor lua jucătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024