De sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, 8 septembrie 2019, pelerini din judeţul Botoşani şi nu numai s-au adunat în duh de rugăciune, la hramul Mănăstirii Vorona.
Ca în fiecare an, devenind o tradiţie, sute de credincioşi din Botoşani şi din celelalte regiuni ale Moldovei, dar şi din zona Cernăuţi - Ucraina s-au rugat cu prilejul hramului Mănăstirii Vorona - „Naşterea Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Mitropolit Teofan, pe un platou special amenajat în curtea mănăstirii, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Porivit Ziarul Lumina, din sobor au mai făcut parte părintele arhimandrit Ioan Harpa, exarh de Botoşani, dar şi stareţi, preoţi din împrejurimile aşezământului monahal.
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan a afirmat că omul trebuie să urmeze două căi - familia şi cuvântul lui Dumnezeu: „În această sfântă zi, dedicată Naşterii Preasfintei Maicii Domnului, înţelegem din cuvântul Evangheliei de astăzi că în această dramatică şi tristă criză în care ne găsim, şi ca persoane, şi ca obşte, comunitate, pentru a o depăşi, ni se pun în faţă două lucruri: familia şi cuvântul lui Dumnezeu. Căutaţi mai întâi acestea, şi celelalte se vor adăuga vouă, căci dacă omul are în viaţa sa o familie binecuvântată, şi ascultă, împlineşte cuvântul lui Dumnezeu, celelalte se adaugă lui. Se adaugă o viaţă materială mai bună, vom avea preoţi mai buni, dascăli mai buni, şi politicieni mai buni, şi o ţară mai curată, şi Biserică mai duhovnicească, toate aşezate pe acest dublu izvor de autenticitate, de frumuseţe şi adevăr: familia şi cuvântul lui Dumnezeu”.
Conform tradiţiei, pelerinii prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă spre închinare în curtea aşezării monahale.
De asemenea, spre finalul sfintelor slujbe a fost lansat albumul monografic „Vorona - împărătească lavră”, unde Grigore Ilisei, autorul volumului, a prezentat pe scurt câteva fragmente din albumul apărut la Editura mitropolitană Doxologia.
Hramul Mănăstirii Vorona s-a încheiat cu o agapă, oferită credincioşilor prin grija stavroforei Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024