În ziua de joi, 22 aprilie 2010 a fost declanşată greva generală de o zi în sistemul de învăţămînt, drept pentru care zeci de şcoli au avut porţile închise pentru elevi, iar sute de cadre didactice nu s-au prezentat la cursuri.
Potrivit datelor furnizate de Liga Sindicatelor din Învăţămînt, au fost şi unităţi şcolare a căror profesori au preferat să ţină orele în detrimentul grevei de o zi, care de altfel este şi neplătită. Este cazul Liceului de Artă care în cursul zilei de joi şi-a desfăşurat activitatea în parametri normali, aceasta nefiind afectată de greva de protest. Şcolile a căror profesori sunt afiliaţi la LSI şi care joi au optat pentru greva generală de o zi sunt următoarele: Şcolile generale nr. 1,4,7,10, 11, 12, 13, 14, 17, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, Liceul Economic, Liceul Sanitar, colegiul Naţional AT Laurian, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Clubul Sportiv Şcolar, Palatul Copiilor, Liceul Tudor Vladimirescu din Albeşti, şcolile din Bucecea, Coţuşca, Cristeşti, Dîngeni, Dersca, Dobîrceni, Dorohoi, Corlăteni, Şendriceni (doar membrii LSI), Liceul din Flămîzi plus şcolile nr. 1 ,2 şi Poiana, Frumuşica, George Enescu, Hlipiceni, Hudeşti, Lunca, Dorobanţi, Pomîrla, Prăjeni, Răchiţi, Miorcani, Roma, Săveni, Stăuceni, Suliţa, Truşeşti, Copălău, Coşula, Lişna, Tudora, Ungureni, Unţeni (doar membrii LSI), Vlădeni, Vorniceni şi Vlăsineşti.
Doar în evidenţele organizaţiei sindicale LSI sunt înregistrate un număr de aproape 60 de unităţi şcolare care s-au aflat în grevă, cu circa 250 de cadre didactice care joi, au stat acasă. În ciuda grevei generale de o zi, proba de bacalaureat la evaluarea competenţelor digitale s-a desfăşurat în condiţii normale, doar trei profesori care făceau parte din comisii optînd pentru grevă. Cei trei au fost înlocuiţi, în cazul Liceului Nicolae Iorga, sau supliniţi de ceilalţi profesori în cazul Colegiului Naţional Mihai Eminescu.