Centrul de Sănătate Mintală Copii din Botoșani este invitat să participe la un proiect european prin care va crește capacitatea de identificare și tratare a copiilor cu tulburări din spectrul autist.
Deputatul social-democrat, Tamara Ciofu a anunțat astăzi că în urma evaluării activității Centrului de Sănătate Mintală Copii din Botoșani, care a beneficiat din februarie 2019 până în prezent de Caravana pentru depistarea și salvarea copiilor cu tulburări în spectrul autist, instituția va participa la un proiect cu finanțare europeană prin care va putea dezvolta serviciile comunitare oferite la nivel local.
„Împreună cu doamnele Dardai Maria, medic psihiatru de copii, Laura Dănilă, logoped clinician, Daniela Cucu, psiholog, cu asistenți medicali și instructori de ergoterapie am reușit să organizăm în cadrul Centrului de Sănătate Mintală Copii din Botoșani, Caravana pentru depistarea și salvarea copiilor cu tulburări în spectrul autist din județul Botoșani. În același timp, am reușit să deschidem de anul trecut prima cameră de stimulare multisenzorială unde sunt asigurate planuri individuale de intervenție și terapie pentru toți copiii din Botoșani cu deficiențe neruo-senzoriale și nu doar pentru cei care au certificat de încadrare în grad de handicap. Astfel la Centrul de Sănătate Mintală, care funcționează în cadrul Secției de Pediatrie de la Spitalul Județean se face atât prevenție, cât și recuperare cu planuri personalizate pe fiecare copil, în două ture în fiecare zi. Invitația de participare la proiectul Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți derulat de Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog în colaborare cu Universitatea de Știință și Tehnologie din Trondheim, Norvegia, este o recunoaștere a muncii depuse la Botoșani de echipa de specialiști de la Centrul de Sănătate Mintală”, a declarat Tamara Ciofu.
Într-un an și jumătate de când a început campania de conștientizare, de acceptare, de recunoaștere și de sprijin a copiilor cu deficiențe din spectrul autist și cu deficiențe neuro-senzoriale, inițiată de Tamara Ciofu, au fost organizate 44 de caravane cu echipe mobile de medici, în 44 de localități din județul Botoșani. Au fost evaluați și luați în evidență peste 1.000 de minori cu probleme neuro-psihice.
„Prin participarea la acest proiect european, avem ocazia să dezvoltăm la Botoșani serviciile medicale specializate de intervenție pentru copiii cu tulburări de sănătate mintală și pentru familiile acestora prin investiții directe în programe comunitare de identificare, evaluare, recuperare și tratament a tinerilor cu astfel de afecțiuni. În același timp vor avea loc o serie de acțiuni de informare și educare parentală a familiilor din Botoșani cu privire la riscurile pentru dezvoltarea unei tulburări de sănătate mintală și pentru identificarea și tratarea timpurie a tuturor bolilor acestor maladii, precum ADHD, tulburări de anxietate, depresie, tulburări de atașament, autism etc. Este important să facem tot ce putem pentru a recupera și integra social și educațional toți copiii din județul nostru. Fiecare copil contează și trebuie sprijinit să aibă acces la o viață normală”, a subliniat medicul botoșănean Tamara Ciofu.
Proiectul „Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți” a început la data de 30 martie 2020 și are o perioadă de implementare de 36 de luni, cu o valoare de 2,5 milioane de euro, finanțare realizată prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european”.
(Comunicat PSD Botoșani)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Polițiștii au umblat noaptea după hoții de lemne, un sucevean a fost amendat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Viorel Iliuță: PSD – campion la promisiuni, dar și la glume proaste
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Angajament și speranță pentru viitorul României
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Curse de pe Aeroportul Iași către o destinație așteptată – PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Boala de care suferă tot mai mulți botoșăneni: Cel mai mic pacient are doar 1 an și jumătate
Oana Sava
Nov 16, 2024