România numără cel mai mare număr de mame cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din Europa, scrie AFP, care notează ca circa 18.600 de adolescente românce au născut în 2014 - o cifră în ușoară scădere față de 2013, potrivit Institutului român de statistică. Peste două treimi din numărul total al acestor mame-copii trăiesc în mediul rural.
"Dumnezeu mi-a dat aceasta fata minunata", povesteste Lorena, 15 ani. "Dar viata este dificila, pentru ca si eu sunt un copil", scrie Hotnews.
"Nu mi-am dorit (aceasta sarcina), as fi vrut sa se intample mai tarziu", spune tanara din Botosani (nord), leganandu-si copilul. Ea traieste cu prietenul sau si cu alte sapte familii intr-o cladire dezafectata. La cativa kilometri distanta, Diana, 15 ani, povesteste si ea ca a plans cand a aflat ca e insarcinata. "Viata mea s-a schimbat enorm", adauga adolescenta cu parul lung, negru, care regreta ca "nu se mai poate juca cu fetele", ca inainte. Abandonata de tatal sau cand era mica, traieste cu mama si cu cei sase frati si surori intr-un apartament de doua camere. Desi nu exista cifre oficiale, ONG-urile estimeaza ca minoritatea roma, in randul carora casatoriile dintre copii sunt frecvente, este afectata puternic de acest fenomen.
"Este vorba de un fenomen complex provocat de saracie, de imigratie - in urma careia numerosi copii sunt lasati in grija parintilor - si in special de lipsa educatiei in materie de reproductie", a declarat presedintele filialei romanesti a asociatiei Salvati copiii, Gabriela Alexandrescu.
"In localitatile in care am mers, majoritatea tinerilor nu au urmat niciun curs in materie", subliniaza ea.
La sfarsitul lui 2015, evocand o situatie "critica", aproximativ 60 de ONG-uri au cerut ministerului Educatiei sa introduca un curs de educatie sexuala in scoli. Semnatarii considera ca acest lucru ar permite limitarea numarului de sarcini nedorite, dar si protejarea tinerilor de bolile cu transmisie sexuala.
"Ministerul Sanatatii sustine introducerea cursului de educatie sanitara, care include notiuni de igiena, informatii privind bolile cu transmisie sexuala si reproducerea", a declarat purtatorul de cuvant Oana Grigore, care a precizat ca au avut loc mai multe reuniuni de lucru cu expertii ministerului Educatiei.
Declarandu-se "preocupat de numarul considerabil de sarcini precoce nedorite", Comitetul Natiunilor Unite pentru drepturi economice, sociale si culturale a cerut Romaniei sa adopte o strategie nationala legata de sanatatea sexuala. Dar circa 20 de asociatii, dintre care unele sunt legate de bisericile Ortodoxa si Catolica, au criticat un astfel de proiect, sustinand ca "nimic nu dovedeste utilitatea acestor cursuri" pentru reducerea natalitatii in randul adolescentelor.
"Mi se pare ca suntem pe punctul de a arde etapele. Daca aceasta situatie ne ingrijoreaza, trebuie inceput prin a discuta cu parintii, cerandu-le sa fie mai atenti la copiii lor", a declarat Cristina Benga, vicepresedintele Asociatiei parintilor pentru cursurile de religie (APOR).
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024