Este realizator la unul dintre cele mai apreciate posturi de radio din România. Își surprinde intervievații cu întrebări pe care, mulți dintre ei, nu le-au mai primit niciodată.
Are 32 de ani și, de mai bine de doi ani, este gazda emisiunii Orașul vorbește, la Radio România Cultural.
Andra Petrariu s-a născut în Botoșani, unde a urmat și cursurile Colegiului Național ”A.T. Laurian”. A crescut alături de oameni pentru care arta a fost mereu o formă de expresie și de manifestare: este fiica actriței Mihaela Nistorică și a poetului Doru Petrariu.
După liceu a urmat Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași. Apoi a urmat un master în Marketing și Comunicare în Afaceri, la aceeași universitate.
Într-o perioadă în care proaspeții absolvenți de liceu își aleg drumul în viață, Andra Petrariu a vorbit, la invitația foștilor ei profesori din Iași, despre pasiunea care i-a devenit profesie: jurnalismul.
„Totul a început, de fapt, în anul I, când am făcut primul interviu. Ni se spunea la ore că vom fi necunoscuții în fața cărora oamenii, oricine vor fi ei și ce funcții vor avea, își vor deschide sufletul, dacă vom încerca să-i cunoaștem printre rânduri, de dinainte de-a da mâna cu ei. Că uneori vor abandona alte responsabilități ca să continue interviul cu noi. Că nu vom fi pentru intervievați niște necunoscuți purtători de reportofoane. N-am crezut, apoi mi s-a întâmplat. Și atunci m-a prins pofta asta nebună de oameni”,
Andra Petrariu, jurnalist Radio România Cultural
Spune că cei trei ani petrecuți în amfiteatrele de la Jurnalism din Iași ”au fost cei mai frumoși ani ai mei de până acum”.
”Ani în care mi-am transformat colegii în cei mai buni prieteni, profesorii în mentori, cunoștințele în surse, familia în secretari de redacție, iar plimbările banale prin oraș, în inspirație pentru subiecte fascinante de presă. E imposibil să nu te îndrăgostești de meseria de jurnalist prin ceea ce trăiești acolo, cu totul, la ore, dar, mai ales, în misiune, pe teren. De fapt, odată cu această facultate, ai toate șansele să începi să te îndrăgostești un pic mai mult de lume, dar, mai ales, de tine. Asta pentru că - vrei, nu vrei -, pe teren, în practică, ești nevoit să devii mai curajos, mai răbdător, să-ți asumi ce ți se întâmplă. Îmi place să spun că la Jurnalism ești pe cale să devii un foarte bun profesionist, dar și mai om decât ai puterea să îți imaginezi”,
Andra Petrariu, jurnalist Radio România Cultural
Un parcurs profesional, dar și personal deopotrivă. Meseria de jurnalist însemnă adaptare, acțiune, reacțiune, spontaneitate.
”Înveți să asculți, să privești chipuri și răspunsuri, să îți adaptezi discursul la cei din fața ta, să pui și să îți pui zeci, poate chiar sute de întrebări, dar și să cauți fără oprire răspunsuri. Să te lupți cu gândurile tale în scris, în pagini improvizate, la miez de noapte, de ziar și online. Să te obișnuiești să îți auzi și antrenezi, totodată, și vocea. La propriu. Eventual, tot noaptea, cu două zile înainte de deadline-ul pentru notarea la un laborator, când camera ta s-a transformat, de data aceasta, nu într-o redacție de gazetă, ci într-un așa-numit, studio de radio”,
Andra Petrariu, jurnalist Radio România Cultural
Tânăra jurnalistă a dezvăluit din munca pe care o presupune meseria pe care o face cu multă bucurie, cea de jurnalist la radio.
”Se lucrează în echipă, se fac sumare, se scriu texte, se înregistrează pe voci câte un jingle, se editează reportaje, se inventează reclame, se fac multe crize de râs, se mai și doarme uneori, câte un pic, pe scaune. Iar la final, când ne-am trezit din vis, a prins contur sonor prima noastră emisiune radio. (…)
Spun mereu oamenilor care îmi trec prin viață despre cât de bine m-a format facultatea aceasta, cât de mult m-a schimbat și cât de mult mi-aș dori să o mai pot face o dată, să mă bucur de ea cu mintea de acum, să știu să mă comport diferit cu profii, să nu mai fiu așa timorată, să le spun cât de mult îi iubesc și apreciez, să fiu mai îndrăzneață, mai implicată, mai sigură pe mine. Aș face-o din nou oricând. E o școală a vieții, de fapt. Îți deschide ochii, mintea și inima”,
Andra Petrariu, jurnalist Radio România Cultural
Andra Petrariu este vocea de la radio care face ”orașul să vorbească”. S-a născut la Botoșani, a studiat la Iași și, de câțiva ani, trăiește în București.
(Foto: Facebook / Andra Petrariu)
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024