Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
Despre arta încondeierii ouălor am vorbit cu Daliana Bejan, referent Compartiment Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale din cadrul Centrului de Creație Botoșani. Este o tânără de 25 de ani angajată la Centrul de Creație la finele anului 2021.
Redăm mai jos interviul acordat publicației Botoșăneanul.
Mai există artă de încondeiere a ouălor la Botoșani, în vremuri în care suntem presați de timp iar gospodinele nu mai trudesc ore în șir în bucătărie?
Observăm pe piață sumedenie de accesorii și vopsele pentru ouă, cum este mai bine să fim în tendințe cu ouă „moderne” sau să respectăm tradițiile lăsate de generațiile trecute?
Trebuie neapărat ca în tot ceea ce vopsim de Paști să avem și simboluri religioase?
(*simbolul fierul plugului)
(*Floarea Paștelui)
Care sunt tehnicile cel mai des întâlnite în județul Botoșani?
Cu atâtea oferte în magazine, credeți că mai sunt femei care înroșesc ouăle cu foi de ceapă?
Chișița, era un instrument care era folosit în trecut la desenele de pe ouă? Mai este utilizată în zilele noastre?
Ouăle trebuie să fie neapărat de culoare roșie?
Deputatul Budăi și mega scandalul Nordis: Nu există conotații politice în acest caz
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Simona Halep și-a anunțat retragerea din tenis: Poate că viața înseamnă și altceva
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Anunț Nova ApaServ privind solicitarea unei autorizații de mediu
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile