O funcție de arhitect-șef al celui mai important oraș al Moldovei i-a adus și un șir lung de scandaluri.
Botoșăneanul Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Iașului, și-a cumpărat o proprietate imobiliară în Iași, casă și teren, în valoare de 130.000 de euro.
Mustiață a demarat lucrările de modernizare a casei. Pe site-ul Primăriei și în baza de date internă, pentru proprietatea de pe șoseaua Galata 22, la numărul cadastral aferent, nu există emisă niciun fel de autorizație de construire.
În toamna anului 2016, Alexandru Mustiață a fost angajat la Primăria Iași ca simplu inspector. În prima parte a anului 2017, surprinzător, a fost propulsat în fotoliul de arhitect-șef al Iașului.
Până să fie stabilizat pe funcție, Mustiață a picat de două ori concursul organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Prima dată chiar cu nota zero. A ieșit din examen invocând că i s-a făcut rău. A treia oară, a fost admis. Primarul Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, au fost susținătorii săi.
De-a lungul anilor, Alexandru Mustiață a fost acuzat că i-a favorizat pe unii dezvoltatori imobiliari. Când lucrurile mergeau spre punctul de fierbere, Mustiață dispărea din Primărie. Astfel, la sfârșitul anului 2017 a fost detașat la Inspectoratul Județean în Construcții. A revenit la Primărie în februarie 2019.
La sfârșitul anului 2020, la nivel public, a intrat în conflict cu primarul Mihai Chirica, edilul amenințându-l cu comisia de disciplină. A dispărut câteva luni, iar în primăvara anului 2021 a fost detașat din nou, de această dată de la Primăria Iași la cea din Miroslava.
În luna iunie 2022, Mustiață a revenit pentru a treia oară în funcția de arhitect-șef al Iașului, revenind de la Primăria Miroslava. Era blocaj: niciun arhitect din Iași nu mai vrea să vină la Primărie. Mustiață și-a asumat urgentarea eliberării autorizațiilor și deblocarea procesului birocratic.
Contactat atât telefonic cât și prin mesaje sms, Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al orașului, nu a răspuns solicitărilor reporteris.ro.
Potrivit unei declarații de avere pe care a completat-o în iulie 2022, acesta deține:
- terenuri intravilane, agricole și forestiere, în județele Botoșani și Iași în suprafață cumulată de 6,7 hectare
- casă de locuit construită în 2005, în suprafață de 125 mp
- casă de locuit cumpărată în 2008, de 112 mp
- apartament (2008) de 104 mp
- casă de locuit (2021) de 61 mp
- în 2021 a vândut trei parcele intravilan pentru care a primit, cumulat, 519.380 lei (peste 105.000 euro)
Material integral pe reporteris.ro…
Botoșănenii din două comune își aleg primarii: Guvernul a adoptat DATA alegerilor parțiale
Oana Sava
Jan 16, 2025
VINERI: Se pun în vânzare biletele la meciul Botoșaniului cu CFR Cluj – PREȚURILE
Oana Sava
Jan 16, 2025
Concursuri continuate pentru șase posturi la spitalul orașului - LISTA
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile