Târg pe Unirii cu prefect, Ţurcanu, meşteri, erotisme şi sâni – FOTO&VIDEO
Târgul Meşterilor Populari a fost deschis oficial vineri, 2 august 2013 cu prefectul Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, directori de cultură şi simpli trecători care se aflau pe Pietonalul Unirii şi s-au oprit să-i asculte pe şefii judeţului sau să admire exponatele aduse special pentru două zile de meşteşugarii din judeţ şi nu numai.
Ţurcanu şi sfertul academic
Ora programată pentru deschiderea acţiunii programată a se desfăşura în intervalul 2 – 4 august a fost stabilită pentru 12:30. Primul care şi-a părăsit biroul şi a pornit spre scena de pe pietonal într-o plimbare solitară a fost prefectul Costică Macaleţi. Punctual, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a pornit de la Prefectură cu 10 minute înainte de 12:30 oprindu-se din când în când pentru a saluta câte un cunoscut dar şi pentru a privi exponatele. Ajuns lângă scenă, prefectul s-a întreţinut cu directorii din cultură, Traian Apetrei şi Miluţă Jijie, până la sosirea şefului CJ. Acesta din urmă s-a lăsat aşteptat şi a ajuns în zonă împreună cu primarul de Dângeni, abia la 12:45, cu o întârziere de un sfert de oră.
Directoare din CJ aproape în lacrimi la microfon
Imediat ce a ajuns şi Florin Ţurcanu la târg organizat de Consiliul Judeţean, Elena Ivaşcă, salariata din CJ care ocupă cu titlu de interimat funcţia de director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a preluat microfonul pentru a adresa mulţumiri celor prezenţi dar şi pentru a da cuvântul organizatorilor. Cu glasul gâtuit de emoţie fiind aproape să izbucnească în lacrimi, şefa din CJ l-a prezentat şi pe succesorul său pe funcţie, Aurel Melniciuc care a fost răsplătit cu un val firav de aplauze, mai ales după ce interimara i-a stâlcit numele făcându-l Meleşcanu. A avut parte de acelaşi tratament managerul public din Primărie, Cristian Ţebecailo care a devenit un fel de „Ţebeculion”.
Osanale pentru fost viceprimar şi ex-director pensionar
Au luat cuvântul de deschidere preşedintele CJ, Florin Ţurcanu care a transmis toate urările sale de bine botoşănenilor şi prefectul Costică Macaleţi care a lăudat modul de organizare al acestei acţiuni şi i-a adresat mulţumiri în lipsă fostului director de la Centrul de Creaţie, Ion Ilie, iniţiatorul de astfel de târguri de opt ani de zile. „Iată că festivalul este la a opta ediţie, nu ştiu dacă este dl. profesor Ion Ilie aici, aş vrea să-i mulţumesc pentru faptul că a iniţiat acest festival. Am întâlnit oameni de cultură botoşăneni veniţi aici la târg, meşteri populari care au fost şi la alte ediţii şi sper ca acest târg să reînnoiască în inimile noastre dorinţa de tradiţie”, a spus prefectul Costică Macaleţi.
Vezi în VIDEO mesajul preşedintelui Florin Ţurcanu
De asemenea a fost invitat să ia cuvântul şi directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural, Dănuţ Huţu care la rându-i a adresat mulţumiri unui ex, de această dată fiind vorba de fostul viceprimar, Viorel Iliuţă. „Vreau să mulţumesc şi eu dl. profesor Ion Ilie pentru desfăşurarea celor opt ediţii a acestui festival. Vreau să vă transmit din partea d-lui fost viceprimar Iliuţă salutul dumnealui, a avut şi el un aport în organizarea acestui târg din partea Primăriei municipiului Botoşani şi trebuie să mulţumim şi Primăriei pentru faptul că oferă acest spaţiu destul de generos. Dl. Iliuţă m-a rugat pe mine să transmit acest mesaj întrucât meşterii au avut în primăvară o mică rugăminte la d-lui şi pe care a reuşit să o rezolve”, a spus şi Dănuţ Huţu.
„Manele, erotisme, sâni şi …pantaloni scurţi”
Imediat după discursurile oficialilor, meşterii invitaţi la târg au fost răsplătiţi că diplome şi invitaţi rând pe rând pentru a şi le ridica. Unul dintre ei, îmbrăcat în costum popular a dorit să adreseze câteva cuvinte asistenţei pentru a-şi exprima aprecierea despre faptul că la Botoşani, tradiţia nu a fost îngropată într-un nor de praf. „Într-o ţară a manelelor, în care la televizor vedem doar erotisme şi sâni şi pantaloni scurţi şi tot felul de chestii, mă bucur că aici la Botoşani cineva se gândeşte şi mai adună meşterii populari care duc tradiţia românească mai departe. Şi trebuie să existe şi de ăştia ca noi, chiar dacă vindem sau nu vindem”, a spus meşteşugarul. Cuvintele sale au fost răsplătite cu un val de aplauze din partea celor prezenţi.
CITEŞTE:
Măşti, costume populare şi ulcele pe Pietonalul Unirii - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]