La 16 ani după ce au ieşit de la guvernare ţărăniştii au ajuns în situaţia de a nu mai participa la alegerile parlamentare. PNŢCD nu a avut liste proprii de candidaţi nicăieri în ţară şi implicit la Botoşani.
După ce la alegerile locale au mers singuri, pentru cele generale la nivel central s-a perfectat un protocol cu Alianţa Noastră România (formaţiune condusă de Marian Munteanu), potrivit căruia mai mulţi membri PNŢCD urmau să se regăsească pe listele ANR. Discuţiile iniţiale ar fi prevăzut ca locul 1 la Camera Deputaţilor din Botoşani să revină ţărăniştilor. Aceştia chiar au strâns în jur de 800 de semnături, mai mulţi membri ai PNŢCD Botoşani şi-au întocmit şi dosarele solicitate de Biroul Electoral Judeţean, însă Marian Munteanu a ţinut morţiş ca amintita poziţie să revină avocatei Anelis Scalat din Bucureşti. În aceste condiţii, ţărăniştii botoşăneni au refuzat să mai candideze alături de ANR şi s-au retras în bloc, preferând să nu mai ia parte la scrutin.
„Am depus la momentul oportun candidaturi complete, atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat, deci 13 candidaturi în total. S-a discutat ceva, s-a parafat înţelegerea într-o zi de duminică pe o anumită formulă, după care luni ne-am trezit dimineaţă în cu totul altă formulă. Am fost convocat eu de către membrii Biroului Judeţean Botoşani, în lunea respectivă la 8 seara, am stat aici (la sediul organizaţiei judeţene - n.r.) până la 22:30, iar hotărârea a fost să ne retragem de pe acele liste. A fost o decizie personală a dlui Marian Munteanu prin care sistemul Agamiţă Dandanache… persoana de la Bucureşti care a rămas fără loc acolo a fost pusă pe locul destinat PNŢCD Botoşani”,
Corneliu Furtună, preşedinte PNŢCD Botoşani.
Doar în cinci judeţe din ţară ţărăniştii au prins locuri pe lista ANR. Prezent în campania electorală la Botoşani, liderul ANR părea a avea o cu totul altă opinie faţă de acest subiect.
„PNŢ-ul a venit alături de noi, sunt în câteva judeţe nişte foşti membri PNŢ, pe care noi îi sprijinim în câteva locuri. PNŢ-ul este un partid care cândva a însemnat ceva, un partid creştin-democrat, avem prieteni acolo, oameni cu care conlucrăm, avem şi câţiva candidaţi în câteva judeţe, dar nu în toate judeţele, să ne înţelegem. Noi am dorit şi alianţa noastră a fost deschisă către patrioţii de pretutindeni şi au fost încurajaţi să participe oameni care şi-au asumat această răspundere politică, dar asta nu înseamnă că trebuie în fiecare judeţ, pe fiecare listă. Totuşi…”,
Marian Munteanu, preşedinte ANR.
Acesta a adăugat că „imensa majoritate” a ANR-iştilor sunt oameni care nu au mai făcut politică.
Oricum, până la urmă ţărăniştii au pierdut... ceea ce nici nu au avut, ANR nu a intrat în Parlament, fiind departe de îndeplinirea pragului electoral.
1.097 de voturi a obţinut ANR la Senat în judeţul Botoşani
Vrei o carieră militară? Locurile disponibile în colegiile naționale
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
ACUM: Botoșani în marea familie Schengen, ce înseamnă asta pentru botoșăneni – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Botoșănean reținut de polițiști după un furt din curtea unei femei
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Magazin din Botoșani ÎNCHIS de polițiști, patronul amendat cu 15.000 de lei
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
„Poeți în dialog” la Colegiul Laurian, eveniment organizat în cadrul Zilelor Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile