Deputaţii din comisiile de specialitate au aprobat proiectul Legii Offshore. După o dezbatere de aproximativ cinci ore, care a început cu un scandal.
Aleşii Opoziţiei au protestat faţă de modificările dorite de PSD şi ALDE - au adus afişe pe care erau fotografii cu Liviu Dragnea.
Marius Budai, deputat PSD, preşedinte de şedinţă: Revin cu rugămintea - coborâţi acele afişe. Nu fac parte din şedinţa noastră şi nu voi începe până nu le coborâţi. Grupul parlamentar PNL.
Pavel Popescu, deputat PNL: Domnule preşedinte, vă clarific eu situaţia.
Marius Budai: Când o să vă dau cuvântul puteţi să vorbiţi.
Pavel Popescu: Pot să iau cuvântul să vă explic?
Marius Budai: Nu.
Pavel Popescu: Cum vreţi să dialogaţi cu noi dacă nu ne daţi cuvântul?
Comisiile de specialitate au analizat legea off-shore, element cheie în exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră.
Proiectul privind legea offshore a trecut de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor. Aleșii nu au modificat însă articolele controversate, criticate de investitorii străini și de opoziție.
Comisiile pentru administraţie, de buget şi pentru industrii au adoptat raportul cu 40 de voturi "pentru" şi 14 abţineri.
„Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”, este unul dintre articolele adoptate de deputaţi.
Proiectul prevede, de asemenea, calcule exacte ale impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.
Legea care impune condițiile în care pot fi scoase și vândute gazele din Marea Neagră a fost adoptată de Parlament în iulie, după un traseu sinuos. Preşedintele Klaus Iohannis, însă, le-a cerut aleşilor să mai arunce o privire pe schimbările făcute, să se asigure că viitorul exploatării gazelor din Marea Neagră sună bine, că nu există riscul să alungăm investitorii.
Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi, informează Digi24. Mare parte descoperite în ultimul deceniu. Asta ar duce practic la dublarea producţiei de gaze a ţării în următorii zece ani. Adică, 20 de miliarde de metri cubi pe an.
Click AICI şi vezi VIDEO
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cârligeanu, mesaj de mulțumire și mobilizare pentru Ziua Națională
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” - PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024