Duminică, 17 ianuarie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Municipal ”Bacovia” va avea loc spectacolul „Vârciorova.Carantină”. Accesul la spectacol se va realiza pe baza unei donaţii minime de 10 lei.
Banii colectaţi în urma acestei acţiuni vor fi donaţi pentru tratamentul actorului Volin Costin care a suferit un accident vascular cerebral în luna mai 2015. Evenimentul ”Toţi pentru un Artist”, organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia”, vine în continuarea demersului iniţiat, pentru acelaşi scop caritabil, de Teatrul ”Eugene Ionesco” din Chişinău, care, vineri, 15 ianuarie, va juca, pentru ajutorarea actorului Volin Costin, spectacolul ”Chiriţa în provincie", de Vasile Alecsandri, în regia lui Petru Vutcărău.
„Noi sperăm ca energia necesară vindecării să-i vină actorului Volin Costin nu doar din Botoşani sau din Chişinău, ci şi din Bacău, şi chiar din întreaga ţară. Teatrul Municipal ”Bacovia” face un apel către teatrele şi către artiştii din România să se alăture în această campanie care are ca scop ajutorarea unui artist, a unui coleg de breaslă, de a reveni pe scenă“, precizează Laura Huiban, purtătorul de cuvânt al Teatrului municipal Bacovia. Volin Costin s-a născut la 12 august 1965, la Botoşani. Este absolventul Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi. Din anul 1994 este actor la Teatrul ,,Mihai Eminescu" din Botoşani iar din 2006 şi directorul artistic al instituţiei. A jucat în numeroase spectacole semnate de importanţi regizori ai scenei româneşti şi internaţionale de teatru, printre care Ovidiu Lazăr, Petru Vutcărău, Ion Sapdaru, Florin Zamfirescu, Atilla Vizauer, Alexander Hausvater. A participat la festivaluri din Franţa (Avignon), România şi Turcia.
A desfasurat proiecte de dramaterapie. A iniţiat Festivalul de Teatru pentru liceeni „Liceum”. Este membru UNITER. Distribuţia "Vârciorova. Carantină", adaptare după Matei Millo şi Vasile Alecsandri O Şcubufloaie – Firuţa Apetrei O Afinoaie – Eliza Noemi Judeu O Babă cu pensia – Simona Nica O Chiriţă de la Paris – Florina Găzdaru A doua Chiriţă de la Paris – Alina Simionescu O Chiriţă de la Londra – Daniela Vrînceanu O Chiriţă de la Hamburg – Corina Goranda O Chiriţă de la Bucureşti, Luluţa – Adelaida Perjoiu Un Doctor – Bogdan Buzdugan Un Soldat – Matei Bogdan Un Călător - Ştefan Alexiu Un Flintic – Dumitru Rusu Guliţă Anarhistul – Ştefan Ionescu Regia artistică: Alexandru Dabija Asistent regie: Irina Crăiţă - Mândră Muzica şi versurile: Ada Milea Scenografia: Cristina Ciobanu Foto&grafica: Ioan Viorel Cojan Spectacolul se joacă fără pauză. Durata: 1h15min. Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”,despre spectacolul ”Vârciorova. Carantină”: „Împreună cu cei treisprezece actori, cu Ada Milea, Cătălin Ştefănescu şi Cristina Ciobanu, cu tehnicienii de scenă şi toţi cei din culise, Alexandru Dabija invită publicul la un ceas şi ceva de reflecţie, ajutat de instrumentele comediei negre şi ale bâlciurilor balcanice, pentru a aproxima, printr-un text adus din retortele de secol XIX, o mitologie autohtonă care ne garantează până în ziua de azi modul de a fi. Totul e ca un joc al matrioştilor şi la nivelul textual - din Alecsandri iese Millo, din care iese Cătălin Ştefănescu, din care ies replicile de pe scenă -, şi la cel conceptual: din hăţişul mitologic iese carnavalul de la porţile Orientului, din care ies măştile politicului şi tradiţiile moravurilor, din care iese spectacolul lui Alexandru Dabija, din care se iveşte celebra oglindă îndreptată spre sală, spre lumea mai de aici, mai de peste tot”. Cătălin Ştefănescu (”Garantat 100%”), despre spectacolul premieră "Vîrciorova.
Carantină": "Este un spectacol foarte fain, foarte viu, fetele sunt absolut minunate, toate fetele sunt realmente minunate. A fost o uriaşă bucurie întâlnirea cu textele lui Matei Millo şi Vasile Alecsandri, pe care am improvizat puţin. A fost chiar un privilegiu.Lumea se fereşte de lucrurile neaoşe, ceea ce din punctul meu de vedere e greşit. În general lumea aşteaptă capodopere, texte mari, texte grele, lucruri importante, dar dacă ar fi după mintea mea aş juca lucruri din astea, lucruri care vitalizează cumva teatrul, care deschid geamurile să mai iasă prăfuiala. Spectacolul are sută la sută vitalitate, e realmente vitalitate ce e aici. Ne-am hlizit ca nişte nebuni, în câteva momente, am râs, pentru că e foarte frumos, e un spectacol viu. Merită toată atenţia!".
Actorul George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, din Bucureşti, la premiera spectacolului "Vârciorova. Carantină": "Verva actorilor creată de Sandu Dabija se transmite publicului. Actorii sunt puşi în valoare, există ritm, nu există momente de linişte, e un spectacol la care te uiţi de la început la sfârşit cu mare plăcere".
CITEȘTE: La Botoșani nu se poate?! Teatru de suflet pentru Volin la Chișinău
Vot în spatele gratiilor: Sute de deținuți au votat pentru viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Bărbat imobilizat de jandarmi după ce a făcut scandal în două secții de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Ora 19:00 – Botoșani la coada clasamentului la prezența la vot
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024