O ştim din spectacolele adolescentine din Botoşani. Am privit-o apoi strălucind pe podium sau în lumina reflectoarelor, ne-a fascinat cu originalele sale creații. Un designer care a inovat moda, dar a ales scenografia.
Peste 100 de evenimente, de la spectacole de teatru, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri. Se întâmplă în aceste zile: cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.
Un eveniment de înaltă ținută artistică, o manifestare de tradiţie, care reunește regizori și actori de talie internațională, dar și numeroși creatori din varii domenii.
Printre cei care se află la Festivalul Internațional Shakespeare am descoperit-o și pe Șteff Chelaru.
(Foto: Florin Ghioca)
Un designer din Botoșani care a manifestat dintotdeauna o creativitate aparte, o viziune intuitivă și deopotrivă inovatoare. Însă, ne spune Șteff Chelaru, acum se află în fața publicului în calitate de scenograf.
”După ce am absolvit Moda la Facultatea de Artă Decorativă și Design, Universitatea Națională de Arte București, atât licență, cât și master, am ales un drum ușor diferit decât cel pe care îl făcusem timp de 5 ani, și anume acela de scenograf. În prezent sunt studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, departamentul de scenografie. Am ales să fiu scenograf..., acest lucru a devenit pentru mine un stil de viață”
Șteff Chelaru a absolvit Liceul de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani. A fost bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Despre Șteff Chelaru se spune "a căpătat o experienţă consistentă care a contribuit la formarea ei profesională şi artistică, rezultând un stil personal şi distinctiv". A câștigat Marele Premiu al concursului #fashionFANatic2017 cu cea de a doua colecţie personală „REGENCY” şi, precum și la concursul “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017.
Ne amintim de colecția Regency, semnată de Șteff Chelaru, care reflectă în totalitate tema "regi", oameni care şi-au păstrat valorile de-a lungul timpului.
Nu întâmplător, de bună seamă, o regăsim astăzi pe afișe, semnând scenografia, nu întâmplător creațiile ei sunt parte din evenimente precum Festivalul Internațional Shakespeare. Șteff Chelaru a avut mereu curajul de a rupe conveniențele, de a sparge tiparele, de a recrea spațiul pentru a-l reda într-o formă proaspătă, provocatoare, inedită.
(Foto: Ilinca Gavriliță)
-Șteff Chelaru, vreau să pornim discuția noastră – pentru că de aici a plecat și ideea acestui interviu – de la Festivalul Internațional Shakespeare, desfășurat la Craiova. Ați participat la acest eveniment cu un costum elisabetan, pe care îl caracterizați drept o ”interpretare simplă, dar axată pe detalii”. La o minuțioasă privire, însă, ”interpretarea simplă” deschide o multitudine de alte nuanțe, pe cât de fascinante, pe atât de delicat create. Care este povestea acestui costum și de ce la Festivalul Internațional Shakespeare?
-Am participat la Festivalul Internațional din Craiova cu un costum interpretat din perioada elisabetană, sub umbrela departamentului de Scenografie, al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București. Tot acest proiect a fost coordonat de prof. univ. Ștefania Cenean, care a propus o cromatică simplă: negru, auriu, alb. Fiecare student a venit cu tușa personală pe acest costum plin de istorie. Evident, eu am ales negru, deoarece mă reprezintă cel mai mult, unde m-am axat foarte mult pe detalii, ceea ce caracterizează respectiva perioadă.
Am lucrat 3 zile cu plăcere, amintindu-mi perioada în care eram la Universitatea Națională de Artă Decorativă și Design, unde lucram foarte mult pe detalii de orice fel, accesorii, materialități și tipar.
A fost o experiență foarte bogată în emoții și întâlniri cu oameni importanți ai teatrului românesc și nu numai.
(Foto: Ilinca Gavriliță)
-Creatoare de modă sau creatoare de costum? Este vreo diferență între aceste două concepte? Are loc moda în lumea spectacolului, încape costumul/ținuta de podium în spațiul public?
-Cred că mă pot numi creator de iluzii... Evident este o diferență între cele două lumi, dar rădăcinile sunt aceleași – tipar, croitorie, materialiate etc. Moda are loc în lumea spectacolului și invers, deoarece în teatrul contemporan din ce în ce mai mult costumul înseamnă “haina de azi”, iar pe podium, prezentările sunt un adevărat spectacol.
-De la teatru la fashion designer și mai departe la scenografie. Numele Șteff Chelaru apare, iată, pe afișe ca scenograf – în producții ale UNATC. Cum s-a deschis acest drum nou în cariera unei tinere creatoare?
-Un om drag mie, artist important pe care l-am întâlnit în primul meu an în București, m-a îndrumat spre acest drum... Și cred că el avea mai multă încredere-n mine decât aș fi avut eu... Și am zis să încerc... și... da. A avut dreptate. Acum, îi mulțumesc ...
-Cum este întâlnirea cu regizorul atunci când se pune la cale un nou concept artistic? Se întâlnesc întotdeauna ideile, cine preia mai mult din viziunea celuilalt: scenograful sau regizorul?
-“Regizorul este un pic scenograf, iar scenograful un pic regizor!”
(Foto: Ilinca Gavriliță)
-Există întâlniri ”astrale”, dintre cele care au menirea de a schimba radical traiectoria unui artist? S-a întâmplat asta până acum? Ce întâlniri v-au marcat în anii din urmă?
-Nu știu dacă le pot numi întâlniri “astrale”, dar pe parcursul celor 10 ani în domeniul artei, pot spune că am întâlnit oameni curajoși, buni, talentați... Dar cred că cel mai important în lumea asta este să “rămâi om”...
-De la Liceul de Artă din Botoșani la UNATC București. Șteff Chelaru, puteți spune astăzi că adolescenta ”dezlănțuită” (să ne amintim de fata cu părul vâlvoi din spectacolul ”Croitorul”, de Sławomir Mrożek, în regia lui Ovidiu Ivan, spectacol al trupei Drama Club, de la Colegiul Național ”A.T. Laurian!) a ajuns astăzi acolo unde visa în anii de liceu?
-Îmi fac propriile lumi, la fiecare spectacol, asta este frumusețea în acest domeniu. Niciodată nu spui / nu faci / nu arăți același lucru... nu ai cum.
-Cum va fi vara unui fashion designer / scenograf? Care sunt planurile viitorului apropiat?
-Îmi doresc un viitor plin de oameni creativi şi pasionaţi!
(Foto: Florin Ghioca, Ilinca Gavriliță, Șteff Chelaru)
Vlad Chiricheș a spus ce s-a întâmplat cu FCSB în eșecul de la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Călin Georgescu și Elena Lasconi merg în turul doi
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Portretul unui independent: Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024