20 de persoane suspectate de trafic de migranți au fost ridicate astăzi din mai multe județe și sunt audiate la această oră la sediul DIICOT Arad.
Gruparea prelua zeci de migranți de la granița României cu Serbia și cu Bulgaria – și, schimbul banilor, le promiteau că îi ajută să ajungă în Germania.Traficanții cereau câte 100 de euro de la fiecare migrant.
Operațiunea de amploare împotriva traficului de migranți a fost demarată joi dimineață de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate din Arad. 24 de percheziții au avut loc în această dimineață în Timișoara, Arad, București, Craiova și Botoșani.
Migranţii erau racolaţi din Turcia şi erau transportaţi prin Bulgaria şi Serbia până în România.În unele cazuri, trecerea în România se făcea chiar peste Dunăre cu bărcile. Ajunşi în România, migranţii erau adăpostiţi în mai multe locaţii, pe care traficanţii le schimbau mereu. Astfel, au fost folosite apartamente din municipiul Timişoara, dar şi case din unele sate. Din reţeaua de traficanţi de migranţi fac parte turci, bulgari, sârbi şi români.
Ancheta a început anul trecut, când procurorii au reuşit să intercepteze 5 transporturi cu peste 100 de migranţi sirieni, irakieni, turci, afgani şi marocani. Cel mai mare grup era format din 42 de persoane, dintre care 18 copii, descoperit la Vărşand într-o autocisternă în care se amenajase un loc special pentru transport de persoane.
Un alt caz, care a atras atenţia anul trecut, cel al unor migranţi prinşi în trei taxiuri în zona graniţei la Nădlac, era monitorizat de către anchetatori. În alte cazuri, migranţii erau transportaţi până în zona frontierei cu Ungaria, unde erau lăsaţi să treacă graniţa pe jos chiar peste câmp.
În toate cazurile, în Ungaria migranţii ar fi fost aşteptaţi de către alţi traficanţi pentru că grupurile urmau să ajungă în Germania. O familie susţine că ar fi plătit şi 40.000 de euro pentru a fi trecută din Turcia în Bulgaria. Pentru tranzitarea Bulgariei s-ar mai fi plătit între 1.000 şi 4.000 de euro. În România, traficanţii ar fi primit câte 100 de euro pentru fiecare migrant pe care urmau să-l treacă în Ungaria pe frontiera din judeţele Arad, Timiş şi Bihor.
Fiecare avea un rol bine stabilit: unii recrutau şi preluau migraţii, alţii, denumiţi ciobani îi transportau, alţii îi găzduiau în locaţii închiriate cu nume false, iar alţii îi transportau pentru a-i trece graniţa cu Ungaria. Traficanţii comunicau prin telefoanele mobile şi mesagerie online.
În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat şi arme albe. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, traficanţii riscă până la 10 ani de închisoare. Poliția de Frontieră a prezentat în repetate rânduri grupuri de migranți care încercau să iasă ilegal din țară cu intenția se a ajunge în state din vestul Europei.(Sursa: Europa Fm)
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024