Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.
Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Patrimoniul istoric al Muzeului Județean Botoșani este mutat în aceste zile într-un spațiu din clădirea imensă care adăpostește mai multe instituții bancare sau ale statului.
Etajele unde va funcționa mai mult administrativ Muzeul Județean în următorii 3 ani aparține CEC Bank care l-a cedat pentru folosință în urma perfectării unui contract de închiriere.
Mutarea tuturor obiectelor de patrimoniu este una de durată având în vedere că patrimoniul muzeului este unul considerabil. Pentru acest lucru s-a apelat la militari.
„Sunt 150.000 de piese de patrimoniu din colecțiile arheologie, istorie, istorie contemporană, istorie modernă. Au fost împachetate de colegii noștri timp de trei, patru luni și începând de astăzi, efectiv am început mutarea acestui patrimoniu. Așa cum vedeți spațiul este unul destul de generos, etajele 2 și 3 care aparțin CEC Bank. A fost găsit cu greu pentru că, din păcate în Botoșani nu sunt foarte multe spații de această mărime”,
Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani
Două etaje din clădirea CEC vor fi ocupate de cei de la Muzeul Județean Botoșani pe o suprafață de 1.180 de mp. Vor fi amenajate spații de depozitare, laboratoare de conservare și restaurare precum și zone administrative.
Locația este una generoasă, cu săli imense de ședințe, încăperi largi pentru activitatea de birou și tot felul de spații care pot avea aproape orice fel de destinație.
La etajele superioare, în trecut angajații CEC aveau la dispoziție inclusiv cantină cu sală de mese și chiar dormitoare pentru cei care erau deplasați profesional la Botoșani.
De asemenea, unele băi erau adaptate pentru igiena corporală cu dușuri sau chiar căzi. Timp de 12 ani locul a rămas neutilizat pentru că instituția bancară nu a găsit un chiriaș dispus să preia cu contract ambele etaje pentru desfășurarea activității.
„Sperăm că după 3 ani să revenim într-un spațiu renovat și un muzeu refăcut după toate cerințele europene și redat botoșănenilor”, a arătat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului care era mulțumit și de generozitatea oferită de spațiul temporar al instituției.
Singura parte negativă este faptul că pe următorii trei ani iubitorii de istorie nu vor mai avea acces la patrimoniul județului decât arareori în expoziții temporare care vor fi organizate în unitățile secundare ale Muzeului Județean Botoșani.
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile